Opdrager du dine børn i økonomi?

Brugeravatar
Wizzze
Indlæg: 13794
Tilmeldt: 11. aug 2015, 13:16
Kort karma: 2764
Likede indlæg: 17400

Opdrager du dine børn i økonomi?

Indlægaf Wizzze » 14. maj 2018, 09:35

Lærte du om penge, budgetter og forbrug hjemmefra, eller er det noget du har måttet lære selv som voksen?
Der begynder at være tiltag i skolerne, men det er stadig langt fra fast pensum, så hvis de ikke lærer det hjemme, så ved de fleste børn og unge ikke meget om penge, opsparing, budgetter og forbrug, så forældre anbefales at opdrage på ungerne, også økonomisk.
Gør du/I det derhjemme, f.eks. gennem brug af lommepenge, tjanser og ansvar for indkøb mm. ?

"Det er de færreste steder, der står privatøkonomi på skoleskemaet. Derfor er det vigtigt, at børn og unge lærer finansielle færdigheder af deres forældre, mener Morten Holm Steinvig, specialkonsulent i Penge- og Pensionspanelet.

- En generel økonomisk opdragelse er vigtig, for når man flytter hjemmefra, så skal man jo til at jonglere sin egen privatøkonomi og styre sit forbrug, siger han og kommer med fem gode råd.

1) Giv lommepenge
For at lære at håndtere en økonomi, så skal der være nogle penge at administrere. Derfor skal børn have lommepenge.
- Man skal give lommepenge på fast basis, det kan være ugentligt eller månedligt. På den måde lærer børn og unge, at penge falder med en bestemt rytme, så man lærer at få dem til at strække, siger Morten Holm Steinvig.

2) Begå egne fejl
Man lærer meget af egne fejl, derfor skal man som forældre ikke blande sig i alle dispositioner, men finde balancegangen mellem rådgivning og frie tøjler.
- Det jo ærgerligt, hvis de hele tiden bruger deres avisrutepenge på at købe apps og aldrig får sparet op til noget, siger han.

3) Spar op
Det er en god økonomisk dyd at kunne spare op, og det skal man hjælpe sine børn med at lære, siger Anders Valdemar Juhl, rådgiver hos Uvildigeråd.dk.
- Børn kan jo godt lide at tale om drømme, så tal om, hvad der er realistisk, men husk at synliggøre, hvad det kræver, siger han.
Så er ønsket en ny cykel, så skal det forklares helt pædagogisk, siger Morten Holm Steinvig.
- Hvis du lægger 100 kroner til side om måneden, så har du råd til den om halvandet år.
- Man kan også finde et billede af en cykel og klippe det op i ti bidder, så når du har sparet op ti gange, så svarer det til cyklen, foreslår Morten Holm Steinvig.

4) Tal om impulskøb
Børn bliver forbrugere i en meget ung alder, derfor er samtalen om, hvad der er nødvendigt kontra lækkert at have, meget vigtig.
- Man kan tale om, hvad man må undvære, hvis man bare skal have de her nye bukser. Så kan det være, at opsparingen til cyklen kommer til at tage længere tid, siger Morten Holm Steinvig.

5) Gæld og lån
- Det er så afsindigt vigtigt at få fortalt, hvor uhensigtsmæssigt det er at tage de dyre kviklån og sms-lån, det er jo total lokkemad med vanvittige renter, siger Anders Valdemar Juhl.
Og låner man penge ud til sine børn, må man ikke blive blødsøden og "glemme" at få dem igen.
- Børn skal også lære, at når man låner noget af andre, så skal det også betales tilbage, ellers er det lettere at havne i en gældsfælde, siger Morten Holm Steinvig.

Fakta: Gode råd til lommepenge
- Begynd med lommepenge, når barnet er 6-7 år. Giv hver uge et mindre beløb. Så har barnet til lidt slik og lærer at bytte penge for noget, de gerne vil have.
- Når barnet er 8-11 år, kan man sætte beløbet op og begynde at give lommepenge hver 14. dag. Så kan barnet lære, at det kan købe en bamse, men ikke også en brandbil.
- Ved 12-15 år kan man give et noget større beløb en gang om måneden. Og så skal man introducere, at de også selv skal betale for nogle ting - eksempelvis tøj eller biografbilletter.
Kilde: Forbrugerrådet Tænk."
https://www.bt.dk/forbrug/goer-oekonomi ... pdragelsen
0
Do as I say! :whip:
Brugeravatar
Filipai
Indlæg: 2869
Tilmeldt: 4. sep 2015, 06:04
Kort karma: 618
Likede indlæg: 4558

Re: Opdrager du dine børn i økonomi?

Indlægaf Filipai » 14. maj 2018, 09:50

Jeg har lært det hjemmefra, og har altid været vildt god til at spare op. Og det har givet pote her som voksen.
Mine forældre gjorde som omtrent alle tipsene, og jeg sparede op og havde et bedre tv end mine forældre, og en ny cykel, fordi jeg sparede, og gik på loppemarked med mit gamle legetøj.

Da mine forældre blev skilt da jeg var 13, fik jeg børnepengene hver 3. måned. De skulle så strække til alt, og hurtigt fandt jeg ud af at bilka jeans var et fint alternativ til miss sixty jeans til 1000 kr parret.
0
Brugeravatar
Confucius
Indlæg: 1918
Tilmeldt: 4. maj 2018, 18:33
Kort karma: 196
Likede indlæg: 3511

Re: Opdrager du dine børn i økonomi?

Indlægaf Confucius » 14. maj 2018, 09:58

Wizzze skrev:Lærte du om penge, budgetter og forbrug hjemmefra, eller er det noget du har måttet lære selv som voksen?
Der begynder at være tiltag i skolerne, men det er stadig langt fra fast pensum, så hvis de ikke lærer det hjemme, så ved de fleste børn og unge ikke meget om penge, opsparing, budgetter og forbrug, så forældre anbefales at opdrage på ungerne, også økonomisk.
Gør du/I det derhjemme, f.eks. gennem brug af lommepenge, tjanser og ansvar for indkøb mm. ?Som barn sad vi så stramt i det, at det var en kamp bare at have mad hele måneden. Så jeg voksede helt automatisk op med at hver en øre blev vendt. Vi gad ikke engang spørge om nye ting eller at komme ud at rejse i ferien, fordi vi vidste hvad svaret ville blive. Der var ikke engang råd til faste lommepenge til os. Det fik jeg første gang, da jeg var 14, og kun fordi min mor fandt en ny mand, som sad meget bedre i det end os.

Vi havde den slags på skemaet i folkeskolen i 80'erne og 90'erne, så jeg vil ikke kalde det et nyt tiltag. Vores skole lå i samme bebyggelse, som vi boede i. Bebyggelsen kom senere på den nationale ghetto-liste. Så det var ikke ligefrem fordi de var banebrydende med nye tiltag. De havde rigeligt at se til, bare når det gjaldt om at få elevernes basale færdigheder på omgangshøjde med andre skoler i kommunen.

Jeg flyttede senere hjemmefra, da jeg var 15 år, og jeg har været det lige siden. Så jeg har selvfølgelig også stået for budgetter, opsparing og ansvar lige siden.
0
Der findes to slags mennesker:
1) Dem der kan ekstrapolere fra ufuldstændige data.

Kun en tåbe frygter ikke badevægten.
JoyNips
Indlæg: 4231
Tilmeldt: 21. dec 2015, 12:25
Kort karma: 580
Likede indlæg: 8994

Re: Opdrager du dine børn i økonomi?

Indlægaf JoyNips » 14. maj 2018, 10:40

Pt. gør vi ikke, men det er da så absolut planen at han skal lære om økonomi når han er stor nok til det - og man må da håbe, at han slægter sin far på frem for mig.
0
FormerlyKnownAs
Indlæg: 1845
Tilmeldt: 6. sep 2017, 07:02
Kort karma: 346
Likede indlæg: 2469

Re: Opdrager du dine børn i økonomi?

Indlægaf FormerlyKnownAs » 14. maj 2018, 12:06

Jeg lærte at girokort lagde man i en stak i skuffen, sammen med de rykkere der kom. Penge var der masser af og de skulle alle sammen bruges. Extravagant og uden omtanke. Det var verdens dårligste lektie jeg fik med mig der og har kostet knaster.

Jeg gik på både kommune- og privatskole igennem 80´erne og 90érne og der var absolut ikke økonomi på skemaet.

Det er derfor virkelig vigtigt for mig at vores søn lærer økonomi. Han er knap 5, men det er ikke for tidligt. Vi taler om at man ikke bare kan få, alt koster penge, man skal spare op, man kan ønske sig ting osv. Han tømte halvdelen af sit badebassin i morges på fis og ballade, og så måtte jeg forklare ham at vand koster penge. Det blev en længere udredning da han så spurgte hvordan man betale regnen for vandet, men det lykkedes og det fes ind på lystavlen. Det er ikke sådan at vi taler om det non-stop, men omtanke er det niveau vi på lige nu ift. alder.
0
/Dullen
Brugeravatar
Mani
Indlæg: 2426
Tilmeldt: 27. dec 2015, 21:06
Kort karma: 268
Likede indlæg: 3124

Re: Opdrager du dine børn i økonomi?

Indlægaf Mani » 14. maj 2018, 12:20

Ja, vi taler med dem om økonomien i en husholdning. Om prioritering af tid og indkomst.
De får også lommepenge. Som små opsparede de via pligter - nu får de et fast månedligt beløb og forventes at hjælpe til i husholdningen u afhængigt af dette. De sparer op og betalte ½ af deres første computer.

Generelt bruger de dog ikke penge på ret meget. Gaming og bio billetter og måske lidt snolder er det de bruger mest på - men pt. bruger de mindre end de får ind i lommepenge/gaver.
Da jeg nævnte at lommepenge nok skulle sættes op når de skulle på efterskole mente de, at det er unødvendigt - de har jo deres opsparing :cool:
1
'At some point you just have to let go of what you thought should happen and live in what is happening'
FormerlyKnownAs
Indlæg: 1845
Tilmeldt: 6. sep 2017, 07:02
Kort karma: 346
Likede indlæg: 2469

Re: Opdrager du dine børn i økonomi?

Indlægaf FormerlyKnownAs » 14. maj 2018, 12:24

Vores niece havde et stort ønske og fra hun var 6 til hun var 12 sparede hun alt op som kom hendes vej. På hendes 12 års fødselsdag kunne hun selv betale for sin helt egen travhest. Det var dælme imponerende.
10
/Dullen
Brugeravatar
girl_beat
Indlæg: 2471
Tilmeldt: 21. sep 2015, 19:24
Kort karma: 234
Likede indlæg: 2774

Re: Opdrager du dine børn i økonomi?

Indlægaf girl_beat » 14. maj 2018, 13:05

FormerlyKnownAs skrev:Vores niece havde et stort ønske og fra hun var 6 til hun var 12 sparede hun alt op som kom hendes vej. På hendes 12 års fødselsdag kunne hun selv betale for sin helt egen travhest. Det var dælme imponerende.

Det er også super vigtigt at lære/mærke stoltheden ved selv at have købt en stor ting (mindre end en travhest kan nok også gøre det :-D )
1
I don't mind living in a man's world as long as I can be a woman in it! :-D
Brugeravatar
Zinde
Indlæg: 1954
Tilmeldt: 9. dec 2015, 12:22
Kort karma: 383
Likede indlæg: 4408

Re: Opdrager du dine børn i økonomi?

Indlægaf Zinde » 14. maj 2018, 13:22

At give sine børn faste lommepenge uafhængig af indsats er ikke at forberede dem til voksenlivet imo - medmindre man bor et sted, hvor der er borgerløn.

Mine børn har de penge, de har tjent eller fået i gave. Den ældste sparer op, den mellemste bruger rub og stub. Jeg har ikke behov for at belære dem om fordelene ved at spare op, dem ser de tydeligt, når ældsten har råd til at købe en symaskine, mens mellemsten har brugt formuen på løbende indkøb af squishies.
2
Mann tracht und Gott lacht
Brugeravatar
Mani
Indlæg: 2426
Tilmeldt: 27. dec 2015, 21:06
Kort karma: 268
Likede indlæg: 3124

Re: Opdrager du dine børn i økonomi?

Indlægaf Mani » 14. maj 2018, 13:45

Zinde skrev:At give sine børn faste lommepenge uafhængig af indsats er ikke at forberede dem til voksenlivet imo - medmindre man bor et sted, hvor der er borgerløn.

Mine børn har de penge, de har tjent eller fået i gave. Den ældste sparer op, den mellemste bruger rub og stub. Jeg har ikke behov for at belære dem om fordelene ved at spare op, dem ser de tydeligt, når ældsten har råd til at købe en symaskine, mens mellemsten har brugt formuen på løbende indkøb af squishies.

Det afhænger vel af beløbet. Mine børn får ikke penge for at hjælpe til i det hjem hvor de bor, men de får en del af de børnepenge vi får. Det gjorde jeg også selv og det afholdt mig ikke fra at have fritidsjob ved siden af for at spare ekstra op.
Mine børn har en skole de skal passe - jeg har et job - så forskelligt er det ikke imo.
0
'At some point you just have to let go of what you thought should happen and live in what is happening'
Brugeravatar
Zinde
Indlæg: 1954
Tilmeldt: 9. dec 2015, 12:22
Kort karma: 383
Likede indlæg: 4408

Re: Opdrager du dine børn i økonomi?

Indlægaf Zinde » 14. maj 2018, 13:51

Mani skrev:
Zinde skrev:At give sine børn faste lommepenge uafhængig af indsats er ikke at forberede dem til voksenlivet imo - medmindre man bor et sted, hvor der er borgerløn.

Mine børn har de penge, de har tjent eller fået i gave. Den ældste sparer op, den mellemste bruger rub og stub. Jeg har ikke behov for at belære dem om fordelene ved at spare op, dem ser de tydeligt, når ældsten har råd til at købe en symaskine, mens mellemsten har brugt formuen på løbende indkøb af squishies.

Det afhænger vel af beløbet. Mine børn får ikke penge for at hjælpe til i det hjem hvor de bor, men de får en del af de børnepenge vi får. Det gjorde jeg også selv og det afholdt mig ikke fra at have fritidsjob ved siden af for at spare ekstra op.
Mine børn har en skole de skal passe - jeg har et job - så forskelligt er det ikke imo.


Folk må gøre som de vil. Jeg svarer bare ud fra hvad der står i artiklen :)
0
Mann tracht und Gott lacht
Brugeravatar
Mani
Indlæg: 2426
Tilmeldt: 27. dec 2015, 21:06
Kort karma: 268
Likede indlæg: 3124

Re: Opdrager du dine børn i økonomi?

Indlægaf Mani » 14. maj 2018, 15:10

Zinde skrev:
Mani skrev:
Zinde skrev:At give sine børn faste lommepenge uafhængig af indsats er ikke at forberede dem til voksenlivet imo - medmindre man bor et sted, hvor der er borgerløn.

Mine børn har de penge, de har tjent eller fået i gave. Den ældste sparer op, den mellemste bruger rub og stub. Jeg har ikke behov for at belære dem om fordelene ved at spare op, dem ser de tydeligt, når ældsten har råd til at købe en symaskine, mens mellemsten har brugt formuen på løbende indkøb af squishies.

Det afhænger vel af beløbet. Mine børn får ikke penge for at hjælpe til i det hjem hvor de bor, men de får en del af de børnepenge vi får. Det gjorde jeg også selv og det afholdt mig ikke fra at have fritidsjob ved siden af for at spare ekstra op.
Mine børn har en skole de skal passe - jeg har et job - så forskelligt er det ikke imo.


Folk må gøre som de vil. Jeg svarer bare ud fra hvad der står i artiklen :)

Det er jeg klar over. Jeg tillader bare at påpege jeg er uenig og begrunder hvorfor.
0
'At some point you just have to let go of what you thought should happen and live in what is happening'
abcd
Indlæg: 3966
Tilmeldt: 21. sep 2016, 12:18
Kort karma: 136
Likede indlæg: 4473

Re: Opdrager du dine børn i økonomi?

Indlægaf abcd » 14. maj 2018, 15:33

Jeg lærte ikke noget om økonomi. Jeg lærte heller ikke at støvsuge eller vaske op, men jeg fandt ud af det alligevel. Jeg har ikke planer om at lære mine egne børn om det, jeg tror ikke rigtigt på at det giver noget. Forhåbentlig er de så fornuftige til den tid at de selv kan regne den slags ud.
1
Brugeravatar
Zinde
Indlæg: 1954
Tilmeldt: 9. dec 2015, 12:22
Kort karma: 383
Likede indlæg: 4408

Re: Opdrager du dine børn i økonomi?

Indlægaf Zinde » 14. maj 2018, 16:07

Dikus skrev:
Zinde skrev:At give sine børn faste lommepenge uafhængig af indsats er ikke at forberede dem til voksenlivet imo - medmindre man bor et sted, hvor der er borgerløn.

Mine børn har de penge, de har tjent eller fået i gave. Den ældste sparer op, den mellemste bruger rub og stub. Jeg har ikke behov for at belære dem om fordelene ved at spare op, dem ser de tydeligt, når ældsten har råd til at købe en symaskine, mens mellemsten har brugt formuen på løbende indkøb af squishies.


Enig. Lige som det ikke forbereder dem at få lommepenge for at hjælpe til derhjemme. Der er ikke ret mange, der får løn for at svinge støvsugeren derhjemme :cool:

Nemlig :)
0
Mann tracht und Gott lacht
godtnavn
Indlæg: 4666
Tilmeldt: 4. jan 2016, 13:47
Kort karma: 420
Likede indlæg: 3536

Re: Opdrager du dine børn i økonomi?

Indlægaf godtnavn » 14. maj 2018, 18:33

Zinde skrev:At give sine børn faste lommepenge uafhængig af indsats er ikke at forberede dem til voksenlivet imo - medmindre man bor et sted, hvor der er borgerløn.

Mine børn har de penge, de har tjent eller fået i gave. Den ældste sparer op, den mellemste bruger rub og stub. Jeg har ikke behov for at belære dem om fordelene ved at spare op, dem ser de tydeligt, når ældsten har råd til at købe en symaskine, mens mellemsten har brugt formuen på løbende indkøb af squishies.


Nu går de vel i skole? Og de vokser op i et land hvor man får penge for at gå i skole ;) Min opfattelse er at børn lærer meget om penge ved at få lommepenge. Selv fik jeg min alder i lommepenge om ugen som barn indtil 13-års-alderen, så det er jo ikke fordi de skal vælte sig i penge når de er små, men man lærer nemmest penges værdi ved at have nogen ;)

Jeg regner klart med at min datter skal lærer om økonomi når hun bliver ældre, nu skal hun lige lære at gå og den slags først ;)

Min kæreste (og hans søskende) har ikke lært noget om penge, det kan man tydelig se i deres valg, ikke at de er helt ude at skide, de har alle godt betalte job, men har taget mindre kloge beslutninger. Min kæreste har altid tjent pænt, men aldrig haft en opsparing før han mødte mig.
1

Tilbage til "Privatøkonomi"