Knap hver anden unge danske mand bliver erklæret uegnet til militærtjeneste.

Hvad sker der lige for verden?! Diskutér det her!
Brugeravatar
Artem
Indlæg: 2820
Tilmeldt: 5. jul 2017, 22:27
Kort karma: 254
Likede indlæg: 2017

Knap hver anden unge danske mand bliver erklæret uegnet til militærtjeneste.

Indlægaf Artem » 16. jul 2018, 18:07

For et par dage siden var der en nyhed om at 48% af de danske unge mænd bliver kasseret til session.
https://nordjyske.dk/nyheder/rekordmang ... 7#cxrecs_s

Jeg må ærligt sige at jeg er lidt rystet over de tal. Det er åbenbart 12,5% der bliver kasseret på grund af fysiske ting, og 22% på grund af psykiske ting. Resten fremgår ikke direkte af artiklen. Men det er også mere de 22% med diverse psykiske diagnoser jeg vil diskutere.

Jeg er godt klar over at der er mange som får en psykiske diagnose i dag, som man jo også bare kan se på dette sted, hvor jeg ved at en stor del af kvinderne har det. Men at det var lige så galt for mænd var jeg ikke klar over, ja og at andelen er så høj?

Hvad er der galt med vores samfund siden så mange får en diagnose i dag? Eller handler det mere om at der altid har været så mange med psykiske problemer, men det først er i dag at man får en diagnose?
0
Fra bybo til thybo
Brugeravatar
Pølsemix
Indlæg: 1322
Tilmeldt: 26. okt 2015, 17:56
Kort karma: 54
Likede indlæg: 1753

Re: Knap hver anden unge danske mand bliver erklæret uegnet til militærtjeneste.

Indlægaf Pølsemix » 16. jul 2018, 18:21

Jeg tror at man er blevet bedre til at diagnosticere, hvilket givere flere mennesker med diagnoser og så tror jeg også generelt at der i dagens samfund er mindre rummelighed overfor folk med "vanskeligheder" end der var førhen.
Måske handler det også om at forsvaret skal bruge færre hænder i dag end førhen og derfor har skruet op for kriterierne mht hvem de lukker ind i folden.
0
Bergen
Indlæg: 1247
Tilmeldt: 23. jun 2018, 05:25
Kort karma: 32
Likede indlæg: 1570

Re: Knap hver anden unge danske mand bliver erklæret uegnet til militærtjeneste.

Indlægaf Bergen » 16. jul 2018, 18:23

Travlhed. Alting skal gå så vanvittigt stærkt i dag og intet sted kan du præstere 75% og være i dét. Alle skal præstere 110% fra vuggestuen og jagtes konstant dertil resten af livet. Det skal få diagnoser til at eksplodere, som jeg ser det. Usnset køn.
5
Brugeravatar
Wizzze
Indlæg: 16172
Tilmeldt: 11. aug 2015, 13:16
Kort karma: 3019
Likede indlæg: 20120

Re: Knap hver anden unge danske mand bliver erklæret uegnet til militærtjeneste.

Indlægaf Wizzze » 16. jul 2018, 18:23

Jeg tror mere at det er det sidste :gruble: Og så er kravene også høje.

Kan huske da jeg i sin tid var til session, der var der mange som faldt både på fysikken, platte fødder, skæv ryg osv. noget man ikke umiddelbart kunne se eller observere på vedkommende og så var der mange som faldt på de skriftlige test / IQ testen. Den gang snakkede man om indlæringsvanskeligheder eller problemer med at følge ordre / autoriteter. I dag kalder man det psykiske problemer fordi man er blevet bedre til at diagnosticere.
0
Do as I say! :whip:
Brugeravatar
Tanten
Indlæg: 1143
Tilmeldt: 14. aug 2015, 12:03
Kort karma: 279
Geografisk sted: Aarhus
Likede indlæg: 4652

Re: Knap hver anden unge danske mand bliver erklæret uegnet til militærtjeneste.

Indlægaf Tanten » 16. jul 2018, 18:35

Da der er brug for så få værnepligtige i dag, kan Forsvaret tillade sig at vælge og vrage - og det gør de. Også for at undgå skader og søgsmål pga. disse undervejs.

Derudover er folks vanskeligheder også bedre dokumenteret, f.eks. gennem diagnoser, og dokumentationskravene hos Forsvaret samt adgangen til den dokumentation er større. Før i tiden var holdningen, at unge med udfordringer havde godt at strukturen ved Forsvaret, også selvom de havde en historik med f.eks. vold og kriminalitet - i dag er de forment adgang.

Jeg ved, at Forsvaret ikke vil have unge ind, der tager medicin fast - fordi de ikke kan lade sig gøre i en kampsituation. Det betyder, at mange bliver afvist, selvom de er velfungerende med deres diagnoser; det kunne f.eks. være unge med diabetes eller ADHD.
2
Brugeravatar
paint
Indlæg: 7484
Tilmeldt: 16. apr 2016, 17:38
Kort karma: 394
Likede indlæg: 17181

Re: Knap hver anden unge danske mand bliver erklæret uegnet til militærtjeneste.

Indlægaf paint » 16. jul 2018, 18:53

Jeg har selv været i søværnet, og dengang var der også folk der blev erklæret uegnede, dog ikke nær så mange som i dag. Før i tiden tror jeg, at man var mere large med at tage folk ind og så evt. efterfølgende sende dem hjem, hvis de ikke kunne klare mosten - hvilket der var nogle der ikke kunne.
Men de fik chancen, hvis de selv ville. Det gør de tilsyneladende ikke i dag. Egentlig er det lidt en skam, for jeg tror faktisk at en del af 'diagnoserne', ville have godt af det.

Det kan være hårdt og surt, og man skal lejlighedsvis klemme ballerne gevaldigt sammen. Men jeg har set, hvad man nok ville betegne som 'svage' unge mænd, vokse med opgaven og klare sig fint.
1
Følg dem der søger sandheden, men vogt dig for dem der siger at de har fundet den

Det sted du søger, er det sted du søger fra
Brugeravatar
Tanten
Indlæg: 1143
Tilmeldt: 14. aug 2015, 12:03
Kort karma: 279
Geografisk sted: Aarhus
Likede indlæg: 4652

Re: Knap hver anden unge danske mand bliver erklæret uegnet til militærtjeneste.

Indlægaf Tanten » 16. jul 2018, 19:06

En ung mand meget tæt på mig ønskede brændende at aftjene sin værnepligt og afsøge, om Forsvaret på længere sigt kunne være en karrieremulighed for ham.

Han blev indkaldt til Forsvarets Dag (session) - men fik samtidig at vide, at han ikke behøvede møde op, fordi han havde en ADHD diagnose. Det gjorde ham meget vred og skuffet, at han ikke, som andre unge, kunne få muligheden for at blive vurderet individuelt - så han insisterede på at komme til Forsvarets Dag. Han scorede 63, hvilket kun 0.4 % af de unge til prøven scorede, og han fik at vide, at han besad alle de kvaliteter, de ledte efter - men at de ikke kunne tage ham ind, fordi han tog medicin mod ADHD. http://www.hollmen.dk/download/bpp-iq-sammenligning.pdf

Han undersøgte, hvad der skulle til, for at han kunne få en chance for igen at gå til Forsvarets Dag og få lov at aftjene sin værnepligt - det ville kræve min. et år uden medicin.

Herefter stoppede den unge mand med sin ADHD-medicin, hvilket bestemt ikke var uden udfordringer men måske kunne lade sig gøre, fordi han i løbet af det år, der gik, ikke studerede men havde et job med megen afveksling og meget frie rammer. Ydermere gik han til en anden psykiater, der mente, at hans ADHD diagnose måske ikke var korrekt (hvilket jeg nok ikke er helt enig i), og at den i hvert fald var under kontrol.

Efter et år uden medicin gik han igen til Forsvarets Dag og kom ind. Han elskede sin tid på kasernen og ville gerne have fortsat som sergent og have været udsendt, men sådan gik det ikke - men han fik lov at blive vurderet på lige fod med alle andre, hvilket var, hvad han (og jeg) ønskede.

Personligt synes jeg, det er ærgerligt, at man i dag afviser folk på baggrund af en diagnose uden at lade dem gå til Forsvarets Dag og blive vurderet individuelt
2
Aragorn
Indlæg: 2063
Tilmeldt: 9. jul 2017, 20:50
Kort karma: 480
Likede indlæg: 5435

Re: Knap hver anden unge danske mand bliver erklæret uegnet til militærtjeneste.

Indlægaf Aragorn » 16. jul 2018, 20:19

Der er naturligvis en god del mænd der bruger de psykiske problemer som undskyldning, fordi målet er at smyge sig uden om ansvaret. Men det er for mig også en selvfølge at drenge ikke vokser op og bliver mænd, hvis deres fædre mangler gennem hele deres barndom og ungdom - og uden at sige noget ondt om kvinder, så kan de ikke lære mænd hvordan man er mand.

Så ender man med en generation tøsedrenge i stedet, som skal på kursus med B. S. Christiansen i Afrika, for at lære at brøle i stedet for at pibe.

Mændene må tilbage på banen og være med til at opdrage deres børn.
1

I'm on the path my father trod
And the answer to me lies
Maybe somewhere in his eyes
Brugeravatar
Pax Romana
Indlæg: 1088
Tilmeldt: 5. sep 2017, 10:15
Kort karma: 132
Likede indlæg: 2337

Re: Knap hver anden unge danske mand bliver erklæret uegnet til militærtjeneste.

Indlægaf Pax Romana » 17. jul 2018, 07:27

Tilbage i firserne var forsvarets primære opgave invasionsforsvar. Det betød at man skulle uddanne temmelig mange soldater til mobiliseringsenhederne. Dengang kunne man erklæres egnet, begrænset egnet eller ikke egnet. I dag har vi i forsvaret opgaver uden for Danmark grænser som gør at soldater kommer i åben kamp. Derfor har vi brug for psykisk robusthed. Og da en stor del af de professionelle soldater rekrutteres fra de værnepligtige, er der fornuft i at der er de krav til fysik og psyke som vi har i dag.
10
Those are my principles, and if you don't like them... well, I have others.
Life begins at the end of your comfort zone.
I don't know where I'm going, but I sure know where I've been.
Brugeravatar
DetSorteCirkus
Indlæg: 12347
Tilmeldt: 12. aug 2015, 18:07
Kort karma: 1578
Likede indlæg: 28469

Re: Knap hver anden unge danske mand bliver erklæret uegnet til militærtjeneste.

Indlægaf DetSorteCirkus » 17. jul 2018, 07:38

Pax Romana skrev:Tilbage i firserne var forsvarets primære opgave invasionsforsvar. Det betød at man skulle uddanne temmelig mange soldater til mobiliseringsenhederne. Dengang kunne man erklæres egnet, begrænset egnet eller ikke egnet. I dag har vi i forsvaret opgaver uden for Danmark grænser som gør at soldater kommer i åben kamp. Derfor har vi brug for psykisk robusthed. Og da en stor del af de professionelle soldater rekrutteres fra de værnepligtige, er der fornuft i at der er de krav til fysik og psyke som vi har i dag.


Jeg synes egentlig ikke, at det er underligt, at kun halvdelen af en generation erklæres egnede til en given specialiseret opgave. Det samme ville sandsynligvis gøre sig gældende for mange andre områder.
4
Brugeravatar
Pax Romana
Indlæg: 1088
Tilmeldt: 5. sep 2017, 10:15
Kort karma: 132
Likede indlæg: 2337

Re: Knap hver anden unge danske mand bliver erklæret uegnet til militærtjeneste.

Indlægaf Pax Romana » 17. jul 2018, 07:42

Tanten skrev:En ung mand meget tæt på mig ønskede brændende at aftjene sin værnepligt og afsøge, om Forsvaret på længere sigt kunne være en karrieremulighed for ham.

Han blev indkaldt til Forsvarets Dag (session) - men fik samtidig at vide, at han ikke behøvede møde op, fordi han havde en ADHD diagnose. Det gjorde ham meget vred og skuffet, at han ikke, som andre unge, kunne få muligheden for at blive vurderet individuelt - så han insisterede på at komme til Forsvarets Dag. Han scorede 63, hvilket kun 0.4 % af de unge til prøven scorede, og han fik at vide, at han besad alle de kvaliteter, de ledte efter - men at de ikke kunne tage ham ind, fordi han tog medicin mod ADHD. http://www.hollmen.dk/download/bpp-iq-sammenligning.pdf

Han undersøgte, hvad der skulle til, for at han kunne få en chance for igen at gå til Forsvarets Dag og få lov at aftjene sin værnepligt - det ville kræve min. et år uden medicin.

Herefter stoppede den unge mand med sin ADHD-medicin, hvilket bestemt ikke var uden udfordringer men måske kunne lade sig gøre, fordi han i løbet af det år, der gik, ikke studerede men havde et job med megen afveksling og meget frie rammer. Ydermere gik han til en anden psykiater, der mente, at hans ADHD diagnose måske ikke var korrekt (hvilket jeg nok ikke er helt enig i), og at den i hvert fald var under kontrol.

Efter et år uden medicin gik han igen til Forsvarets Dag og kom ind. Han elskede sin tid på kasernen og ville gerne have fortsat som sergent og have været udsendt, men sådan gik det ikke - men han fik lov at blive vurderet på lige fod med alle andre, hvilket var, hvad han (og jeg) ønskede.

Personligt synes jeg, det er ærgerligt, at man i dag afviser folk på baggrund af en diagnose uden at lade dem gå til Forsvarets Dag og blive vurderet individuelt
Det kan jeg godt følge dig i. Den kapacitet har forsvaret bare ikke og da der allerede er ventetid på at aftjene værnepligt, så giver det mere mening kun at tage dem som i forvejen er egnet. Desuden ved man ikke hvilken reaktion man ville få fra en som måske har eller ikke har en diagnose, hvis personen oplever et tårnhøjt stressniveau. Jeg tror forsvarets tankegang er ”better safe than sorry”.
3
Those are my principles, and if you don't like them... well, I have others.
Life begins at the end of your comfort zone.
I don't know where I'm going, but I sure know where I've been.
Modesty Blame
Indlæg: 1564
Tilmeldt: 11. aug 2015, 08:21
Kort karma: 242
Likede indlæg: 3299

Re: Knap hver anden unge danske mand bliver erklæret uegnet til militærtjeneste.

Indlægaf Modesty Blame » 17. jul 2018, 08:40

Jeg foretrækker, at vi ikke tager for mange chancer ift egnethed, når det gælder folk, der skal bruge skydevåben i deres hverdag.
6
Brugeravatar
Artem
Indlæg: 2820
Tilmeldt: 5. jul 2017, 22:27
Kort karma: 254
Likede indlæg: 2017

Re: Knap hver anden unge danske mand bliver erklæret uegnet til militærtjeneste.

Indlægaf Artem » 17. jul 2018, 08:43

Pax Romana skrev:Tilbage i firserne var forsvarets primære opgave invasionsforsvar. Det betød at man skulle uddanne temmelig mange soldater til mobiliseringsenhederne. Dengang kunne man erklæres egnet, begrænset egnet eller ikke egnet. I dag har vi i forsvaret opgaver uden for Danmark grænser som gør at soldater kommer i åben kamp. Derfor har vi brug for psykisk robusthed. Og da en stor del af de professionelle soldater rekrutteres fra de værnepligtige, er der fornuft i at der er de krav til fysik og psyke som vi har i dag.

Det kan godt være at du og flere andre har ret i at forsvaret har højnede kravene hvorfor flere bliver sorteret fra i dag. :gruble:

Men efter det jeg ved er da der ikke en direkte psykisk test til session? men hvor de altså bare sorterer alle fra der i forvejen har kendte psykiske problemer.

Men ja det giver da god mening kun at tage de bedste når man ikke skal bruge ret mange og der er rigeligt med frivillige.

Det ændrer dog ikke på at jeg stadig synes det er vildt at 22% af de unge mænd i dag har psykiske problemer. Jeg er så godt klar over at mange af dem er i behandling, får medicin osv som gør at de fungerer normalt til hverdag. Men det er stadig et meget højt tal.
0
Fra bybo til thybo
Brugeravatar
Sangius
Indlæg: 6426
Tilmeldt: 30. jan 2016, 19:49
Kort karma: 698
Likede indlæg: 14825

Re: Knap hver anden unge danske mand bliver erklæret uegnet til militærtjeneste.

Indlægaf Sangius » 17. jul 2018, 08:49

Mon ikke der er en del som bare finder på alt muligt, for at blive vraget?

Min ene storebror havde da både vejrtrækningsproblemer, kunne ikke læse og knap nok se, da han var til session.
1
JoyNips
Indlæg: 5310
Tilmeldt: 21. dec 2015, 12:25
Kort karma: 684
Likede indlæg: 12221

Re: Knap hver anden unge danske mand bliver erklæret uegnet til militærtjeneste.

Indlægaf JoyNips » 17. jul 2018, 08:58

Der er jo rigtig mange der bliver diagnosticeret med ADHD, ADD, Aspergers og andet, som diskvalificerer dem. Og så er der nok også en del, der spiller fysiske skavanker op, så de kasseres.

Efter min mening burde man i stedet kun hverve på frivilligbasis. Det har jeg indtryk af sagtens kunne dække behovet og måske i højere grad være personer, der ønskede at gøre videre karriere indenfor forsvaret.
1

Tilbage til "Politik, kultur og samfund"