Fra have til mave - tråden om hjemmesylt/konservering mv.!

Vi elsker alle kage, men man kan også spise andet. Hvis du kigger herind, kan du måske få inspiration til aftensmaden eller lære glæden ved cognac.
Brugeravatar
Pandesteg
Indlæg: 5390
Tilmeldt: 19. sep 2015, 16:43
Kort karma: 661
Likede indlæg: 6982

Fra have til mave - tråden om hjemmesylt/konservering mv.!

Indlægaf Pandesteg » 3. jul 2018, 07:24

Ja mærkeligt titel, vidste ikke hvad jeg skulle kalde den, så har tyvstjålet navnet fra en facebookgruppe jeg er medlem af :P
Men håber der er andre end mig med en have der bugner af forskellige frugt/grønt, som jeg gerne vil gøre langtidsholdbart. Her er tråden hvor vi kan dele opskrifter/erfaringer osv.

Kan fortælle, at jeg indtil videre har lavet syrensaft, hyldeblomstsaft, hyldeblomstvodka, 2 forskellige slags jordbærsyltetøj og 2 slags kirsebær-"brændevin". Har desuden smidt en masse surkirsebær i fryseren til at lave kirsebærsauce af senere på året. Er også begyndt at plukke af vores solbærbusk og komme bær i fryseren. Tænker at lave en portion solbærsaft som skal bruges til julerødkålen (så mange bær bliver der nok alligevel ikke, regner med omkring et kg). Jeg har også købt en gammel dampsaftpresser i genbrugen og har planer om at moste kirsebær en af dagene, da vi drukner i dem ellers. Tænker at købe en ramme 1/2 kildevandsflasker og så fylde saften på flasker og fryse ned i mindre portioner. Når vores æbler er klar skal jeg også moste dem og selvfølgelig koge æblegrød til fryseren.
Nå ja, har også planer om at lave min egen te. Jeg vil plukke skovbær, hindbærblade, solbærblade, citronmelisse og lavendel, appelsintagetes og hvad vi ellers lige har og så putte i dehydratoren. Det bliver vildt spændende.
2
I don't follow rules. I follow dogs. On Instagram.
Brugeravatar
Spjaerten
Indlæg: 5144
Tilmeldt: 11. aug 2015, 18:58
Kort karma: 1345
Likede indlæg: 5009

Re: Fra have til mave - tråden om hjemmesylt/konservering mv.!

Indlægaf Spjaerten » 3. jul 2018, 07:39

Fed idé med den her tråd!
1
Tryk på * :slem:
Brugeravatar
Pandesteg
Indlæg: 5390
Tilmeldt: 19. sep 2015, 16:43
Kort karma: 661
Likede indlæg: 6982

Re: Fra have til mave - tråden om hjemmesylt/konservering mv.!

Indlægaf Pandesteg » 3. jul 2018, 07:43

Tak Spjaert :D

Nå ja, vi har forresten også et stort valnøddetræ og jeg læste forleden, at det er nu man skal igang med at lave valnøddesnaps. Så det skal jeg også have set på her i vores ferie.
0
I don't follow rules. I follow dogs. On Instagram.
Brugeravatar
dykkersild
Indlæg: 1786
Tilmeldt: 14. aug 2015, 07:25
Kort karma: 206
Likede indlæg: 2724

Re: Fra have til mave - tråden om hjemmesylt/konservering mv.!

Indlægaf dykkersild » 3. jul 2018, 08:37

Pandesteg skrev:Tak Spjaert :D

Nå ja, vi har forresten også et stort valnøddetræ og jeg læste forleden, at det er nu man skal igang med at lave valnøddesnaps. Så det skal jeg også have set på her i vores ferie.


Ah er du sikker for jeg har lavet valnøddesnaps nogle gange og vi har altid ventet til tidlig august - er de allerede så langt fremme nu?
0
Brugeravatar
Pandesteg
Indlæg: 5390
Tilmeldt: 19. sep 2015, 16:43
Kort karma: 661
Likede indlæg: 6982

Re: Fra have til mave - tråden om hjemmesylt/konservering mv.!

Indlægaf Pandesteg » 3. jul 2018, 08:54

dykkersild skrev:
Pandesteg skrev:Tak Spjaert :D

Nå ja, vi har forresten også et stort valnøddetræ og jeg læste forleden, at det er nu man skal igang med at lave valnøddesnaps. Så det skal jeg også have set på her i vores ferie.


Ah er du sikker for jeg har lavet valnøddesnaps nogle gange og vi har altid ventet til tidlig august - er de allerede så langt fremme nu?


Fik et nyhedsbrev fra Camilla Plum, hvor der stod "Valnødderne er grønne og svulmende nu, men de har ikke dannet skaller inden i, og det er nu man laver sin valnøddesnaps, sylter eller fermentere dem" derfor begynde jeg at undersøge det. Tænker at jeg skal prøve. Men vores valnøddetræ er gigantisk, så der er nok nødder at eksperimentere med, så kan jo lave en portion nu og en igen til august og så se hvad der bliver bedst :)
Om de er langt fremme, pas, det er mit første år i haven, så ved ikke hvordan de plejer at se ud, men de er da pænt store og grønne synes jeg :)
0
I don't follow rules. I follow dogs. On Instagram.
Brugeravatar
dykkersild
Indlæg: 1786
Tilmeldt: 14. aug 2015, 07:25
Kort karma: 206
Likede indlæg: 2724

Re: Fra have til mave - tråden om hjemmesylt/konservering mv.!

Indlægaf dykkersild » 3. jul 2018, 09:05

Pandesteg skrev:
dykkersild skrev:
Pandesteg skrev:Tak Spjaert :D

Nå ja, vi har forresten også et stort valnøddetræ og jeg læste forleden, at det er nu man skal igang med at lave valnøddesnaps. Så det skal jeg også have set på her i vores ferie.


Ah er du sikker for jeg har lavet valnøddesnaps nogle gange og vi har altid ventet til tidlig august - er de allerede så langt fremme nu?


Fik et nyhedsbrev fra Camilla Plum, hvor der stod "Valnødderne er grønne og svulmende nu, men de har ikke dannet skaller inden i, og det er nu man laver sin valnøddesnaps, sylter eller fermentere dem" derfor begynde jeg at undersøge det. Tænker at jeg skal prøve. Men vores valnøddetræ er gigantisk, så der er nok nødder at eksperimentere med, så kan jo lave en portion nu og en igen til august og så se hvad der bliver bedst :)
Om de er langt fremme, pas, det er mit første år i haven, så ved ikke hvordan de plejer at se ud, men de er da pænt store og grønne synes jeg :)


Jeg syntes at det er lige vel tidligt - men måske sæsonen er fremskyndet. Jeg plejer at lade vores trække i 10 mdr.
0
Brugeravatar
Pandesteg
Indlæg: 5390
Tilmeldt: 19. sep 2015, 16:43
Kort karma: 661
Likede indlæg: 6982

Re: Fra have til mave - tråden om hjemmesylt/konservering mv.!

Indlægaf Pandesteg » 3. jul 2018, 09:08

dykkersild skrev:
Pandesteg skrev:
dykkersild skrev:
Pandesteg skrev:Tak Spjaert :D

Nå ja, vi har forresten også et stort valnøddetræ og jeg læste forleden, at det er nu man skal igang med at lave valnøddesnaps. Så det skal jeg også have set på her i vores ferie.


Ah er du sikker for jeg har lavet valnøddesnaps nogle gange og vi har altid ventet til tidlig august - er de allerede så langt fremme nu?


Fik et nyhedsbrev fra Camilla Plum, hvor der stod "Valnødderne er grønne og svulmende nu, men de har ikke dannet skaller inden i, og det er nu man laver sin valnøddesnaps, sylter eller fermentere dem" derfor begynde jeg at undersøge det. Tænker at jeg skal prøve. Men vores valnøddetræ er gigantisk, så der er nok nødder at eksperimentere med, så kan jo lave en portion nu og en igen til august og så se hvad der bliver bedst :)
Om de er langt fremme, pas, det er mit første år i haven, så ved ikke hvordan de plejer at se ud, men de er da pænt store og grønne synes jeg :)


Jeg syntes at det er lige vel tidligt - men måske sæsonen er fremskyndet. Jeg plejer at lade vores trække i 10 mdr.


Jeg har læst lidt forskellige opskrifter og der trækker de 3-6 mdr. Så tænker jeg prøver mig lidt frem :)
0
I don't follow rules. I follow dogs. On Instagram.
Brugeravatar
dykkersild
Indlæg: 1786
Tilmeldt: 14. aug 2015, 07:25
Kort karma: 206
Likede indlæg: 2724

Re: Fra have til mave - tråden om hjemmesylt/konservering mv.!

Indlægaf dykkersild » 3. jul 2018, 09:14

Pandesteg skrev:
dykkersild skrev:
Pandesteg skrev:
dykkersild skrev:
Pandesteg skrev:Tak Spjaert :D

Nå ja, vi har forresten også et stort valnøddetræ og jeg læste forleden, at det er nu man skal igang med at lave valnøddesnaps. Så det skal jeg også have set på her i vores ferie.


Ah er du sikker for jeg har lavet valnøddesnaps nogle gange og vi har altid ventet til tidlig august - er de allerede så langt fremme nu?


Fik et nyhedsbrev fra Camilla Plum, hvor der stod "Valnødderne er grønne og svulmende nu, men de har ikke dannet skaller inden i, og det er nu man laver sin valnøddesnaps, sylter eller fermentere dem" derfor begynde jeg at undersøge det. Tænker at jeg skal prøve. Men vores valnøddetræ er gigantisk, så der er nok nødder at eksperimentere med, så kan jo lave en portion nu og en igen til august og så se hvad der bliver bedst :)
Om de er langt fremme, pas, det er mit første år i haven, så ved ikke hvordan de plejer at se ud, men de er da pænt store og grønne synes jeg :)


Jeg syntes at det er lige vel tidligt - men måske sæsonen er fremskyndet. Jeg plejer at lade vores trække i 10 mdr.


Jeg har læst lidt forskellige opskrifter og der trækker de 3-6 mdr. Så tænker jeg prøver mig lidt frem :)


Det var bare lidt tips - brug det hvis du vil.
0
Brugeravatar
Pandesteg
Indlæg: 5390
Tilmeldt: 19. sep 2015, 16:43
Kort karma: 661
Likede indlæg: 6982

Re: Fra have til mave - tråden om hjemmesylt/konservering mv.!

Indlægaf Pandesteg » 3. jul 2018, 09:17

dykkersild skrev:
Pandesteg skrev:
dykkersild skrev:
Pandesteg skrev:
dykkersild skrev:
Pandesteg skrev:Tak Spjaert :D

Nå ja, vi har forresten også et stort valnøddetræ og jeg læste forleden, at det er nu man skal igang med at lave valnøddesnaps. Så det skal jeg også have set på her i vores ferie.


Ah er du sikker for jeg har lavet valnøddesnaps nogle gange og vi har altid ventet til tidlig august - er de allerede så langt fremme nu?


Fik et nyhedsbrev fra Camilla Plum, hvor der stod "Valnødderne er grønne og svulmende nu, men de har ikke dannet skaller inden i, og det er nu man laver sin valnøddesnaps, sylter eller fermentere dem" derfor begynde jeg at undersøge det. Tænker at jeg skal prøve. Men vores valnøddetræ er gigantisk, så der er nok nødder at eksperimentere med, så kan jo lave en portion nu og en igen til august og så se hvad der bliver bedst :)
Om de er langt fremme, pas, det er mit første år i haven, så ved ikke hvordan de plejer at se ud, men de er da pænt store og grønne synes jeg :)


Jeg syntes at det er lige vel tidligt - men måske sæsonen er fremskyndet. Jeg plejer at lade vores trække i 10 mdr.


Jeg har læst lidt forskellige opskrifter og der trækker de 3-6 mdr. Så tænker jeg prøver mig lidt frem :)


Det var bare lidt tips - brug det hvis du vil.


Jamen er det ikke noget med farven der indikerer, hvornår man tager nødderne fra? Sådan havde jeg forstået det. Derfor jeg tænkte det gav mening at kikke. Det kommer vel også an på hvor mange nødder, man kommer i. Det ene sted står 5, det andet 10 osv.
0
I don't follow rules. I follow dogs. On Instagram.
Lykke
Indlæg: 4095
Tilmeldt: 8. okt 2015, 19:10
Kort karma: 160
Likede indlæg: 3623

Re: Fra have til mave - tråden om hjemmesylt/konservering mv.!

Indlægaf Lykke » 10. jul 2018, 13:28

Jeg har lige fundet ud af at vi har to store fine blommetræer skråt overfor os.
Så i dag har vi plukket nogle af dem - men Nøj der var også mange dårlige.

Barnets portion blommer blev til marmelade.
Jeg lavede to liter blommesaft og manden lavede blommesnaps som skal stå i ca 4 uger.

Jeg synes det er lidt vildt at sådan en omgang saft kun kan holde sig i en uge i køleskabet.
0
Brugeravatar
thomassneum
Indlæg: 2086
Tilmeldt: 13. aug 2015, 11:23
Kort karma: 88
Geografisk sted: København
Likede indlæg: 1585

Re: Fra have til mave - tråden om hjemmesylt/konservering mv.!

Indlægaf thomassneum » 10. jul 2018, 13:38

Pandesteg skrev:Ja mærkeligt titel, vidste ikke hvad jeg skulle kalde den, så har tyvstjålet navnet fra en facebookgruppe jeg er medlem af :P
Men håber der er andre end mig med en have der bugner af forskellige frugt/grønt, som jeg gerne vil gøre langtidsholdbart. Her er tråden hvor vi kan dele opskrifter/erfaringer osv.

Kan fortælle, at jeg indtil videre har lavet syrensaft, hyldeblomstsaft, hyldeblomstvodka, 2 forskellige slags jordbærsyltetøj og 2 slags kirsebær-"brændevin". Har desuden smidt en masse surkirsebær i fryseren til at lave kirsebærsauce af senere på året. Er også begyndt at plukke af vores solbærbusk og komme bær i fryseren. Tænker at lave en portion solbærsaft som skal bruges til julerødkålen (så mange bær bliver der nok alligevel ikke, regner med omkring et kg). Jeg har også købt en gammel dampsaftpresser i genbrugen og har planer om at moste kirsebær en af dagene, da vi drukner i dem ellers. Tænker at købe en ramme 1/2 kildevandsflasker og så fylde saften på flasker og fryse ned i mindre portioner. Når vores æbler er klar skal jeg også moste dem og selvfølgelig koge æblegrød til fryseren.
Nå ja, har også planer om at lave min egen te. Jeg vil plukke skovbær, hindbærblade, solbærblade, citronmelisse og lavendel, appelsintagetes og hvad vi ellers lige har og så putte i dehydratoren. Det bliver vildt spændende.


Elsker temaet, så jeg hægter mig lige på.
Jeg har ikke engang fået lavet hyldeblomstsaft i år. :nej:

Jeg går nu og venter på mine brombær og æbler. :pompom:
0
Med bov skal man mad lave, men...
Brugeravatar
Anne Droid
Indlæg: 1058
Tilmeldt: 28. sep 2015, 07:28
Kort karma: 66
Likede indlæg: 2169

Re: Fra have til mave - tråden om hjemmesylt/konservering mv.!

Indlægaf Anne Droid » 10. jul 2018, 13:56

Lykke skrev:Jeg har lige fundet ud af at vi har to store fine blommetræer skråt overfor os.
Så i dag har vi plukket nogle af dem - men Nøj der var også mange dårlige.

Barnets portion blommer blev til marmelade.
Jeg lavede to liter blommesaft og manden lavede blommesnaps som skal stå i ca 4 uger.

Jeg synes det er lidt vildt at sådan en omgang saft kun kan holde sig i en uge i køleskabet.


Jeg fryser det ned i små portioner. Jeg samler mælkekartoner og skyller dem så de er rene. Saften hælder jeg i små fryseposer med ca ½liter i hver. To poser i hver mælkekarton, så er de nemme at stable i fryseren.
0
My hovercraft is full of eels
Brugeravatar
Anne Droid
Indlæg: 1058
Tilmeldt: 28. sep 2015, 07:28
Kort karma: 66
Likede indlæg: 2169

Re: Fra have til mave - tråden om hjemmesylt/konservering mv.!

Indlægaf Anne Droid » 10. jul 2018, 14:00

Jeg har godt gang i vodkaen.

I år har jeg lavet vodka med:
- hyldeblomst
- syren
- kirsebær
- jordbær

Der er også gang i en romtopf med bær fra haven, kirsebær, stikkelsbær, solbær, hindbær. Når brombærene er klar, skal der også nogen af dem i.

Der er også proppet en masse bær i fryseren. De skal bruges til saft og marmelade senere på året når alle frugt og bær er klar.

Generelt synes jeg vores bær er 2-3-4 uger tidligere klar i år end de forgående år.
1
My hovercraft is full of eels
Brugeravatar
Santa
Indlæg: 2994
Tilmeldt: 13. aug 2015, 05:56
Kort karma: 245
Likede indlæg: 6436

Re: Fra have til mave - tråden om hjemmesylt/konservering mv.!

Indlægaf Santa » 10. jul 2018, 14:08

Jeg har lavet hyldeblomstsaft som altid, men det er snart drukket alt sammen. Heldigvis har jeg blomster til en omgang mere i fryseren.
Og så faldt jeg over en yderst produktiv solbærbusk på min sommerhusgrund, så den fik jeg plukket omkring tre kilo fra i weekenden. Jeg ved endnu ikke om jeg laver saft eller marmelade eller begge dele.

Tilsidst skal jeg nok lave kvædegele igen i år, hvis jeg må rippe min venindes busk. Det blev fantastisk sidste år.







Og så holder jeg lige min lillebitte bitterhed inde, for jeg lavede en tilsvarende tråd sidste år, som vi jo kunne have fortsat i......men jeg kan ikke selv huske hvad den hed.
0
Brugeravatar
Santa
Indlæg: 2994
Tilmeldt: 13. aug 2015, 05:56
Kort karma: 245
Likede indlæg: 6436

Re: Fra have til mave - tråden om hjemmesylt/konservering mv.!

Indlægaf Santa » 10. jul 2018, 14:20

Jeg fandt den alligevel.
Der er allerede en del indlæg, hvis nogen finder dem relevante.

viewtopic.php?f=34&t=9154&p=513060&hilit=Saft#p513060
0

Tilbage til "Mad og drikke"