LaMariposa skrev:Wizzze skrev:paint skrev:'Fedtebrød'? Hvad f..... er det for noget? Det bruger vi ikke i København
Lige dele smør og mel, og halvt så meget sukker og kokos, mixes til dej, der rulles ud i lang bane og så skæres i "fingre" der presses flade, og så kommer det vigtigste, glasur med masser af ægte rom
Nå, det er dem
Jeg troede, at det var det, de kalder fedtkager i min fars familie (det er vist svinefedt, mel og måske sukker og kakao), som alle var så vilde med, og det havde jeg lidt svært med at forstå
jeg tror at "originalen" af fedtebrød har været lavet med flomme eller svinefedt, men de fleste bruger vist smør i dag
Det er jo en "gårdskage" altså en af dem man lavede ude på gårdene op til jul, når man slagtede. Og dengang skulle alt bruges, deraf alle vores kendte produkter Medister (flomme og afpudsninger) Sylte (hoved, kæber og ben) Blodpølse (blodet) Finker (indmad) og så bag som fedtebrød og klejner hvor man brugte overskudsfedtet til bagning/stegning. Smørret dengang blev gemt til "fint", dvs om søndagen eller højtidsmåltiderne, eller simpelthen solgt, og så brugte man fedt i hverdagen, som vi kender det fra en sildemad, eller fedtemaden med salt.
Nu er vi så rige at vi kaster rundt med smørret (9kr. i Rema i denne uge, og fløde til en 5´er) så det har erstattet det gamle fedt og flomme.