Side 2 af 3

Re: Hvilke halv/helfabrika har du overhovedet ikke dårlig samvittighed over?

: 30. mar 2016, 14:32
af Annione
En del, selvom jeg også gerne laver mange ting selv.

Mous klare hønsekødssuppe med købe kød- og melboller. Jeg elsker det og spiser det ofte, når jeg er alene hjemme. Også om sommeren :-D
Knorrnaise. Smager jo bare pissegodt.
Boullionterninger. Koger gerne fond selv, men det er dælme sjældent.
Mayo og remu - livet er for kort til at lave det selv.
Rugbrød har jeg aldrig bagt selv.

Og så, ja, så kværer jeg ikke selv smør, blander ikke selv min karry, hakker ikke mit eget kød, jeg skimmer ikke fløden af mælken selv, keg laver ikke min egen pesto... o.s.v.

Re: Hvilke halv/helfabrika har du overhovedet ikke dårlig samvittighed over?

: 30. mar 2016, 14:43
af Karkluden
Annione skrev:En del, selvom jeg også gerne laver mange ting selv.

Mous klare hønsekødssuppe med købe kød- og melboller. Jeg elsker det og spiser det ofte, når jeg er alene hjemme. Også om sommeren :-D
Knorrnaise. Smager jo bare pissegodt.
Boullionterninger. Koger gerne fond selv, men det er dælme sjældent.
Mayo og remu - livet er for kort til at lave det selv.
Rugbrød har jeg aldrig bagt selv.

Og så, ja, så kværer jeg ikke selv smør, blander ikke selv min karry, hakker ikke mit eget kød, jeg skimmer ikke fløden af mælken selv, keg laver ikke min egen pesto... o.s.v.

Det her er virkelig ikke ment fordømmende, for der er også alt muligt færdigthalløj, jeg elsker, men:
Det er da lidt interessant, hvad man ser som "selvfølgelig laver jeg ikke selv det" kontra hvad der er "det her kunne jeg fint lave selv, men netto har en fin udgave".
I min verden er det fx ret logisk, at de færreste selv kværner mel og hakker kød. Det køber man færdigt færdigmast so to speak.
Men pesto og karry er i min verden noget, der er ligeså nemt at lave selv, som det er at købe, og det er måske sket 1-2 gange i den tid, jeg har boet for mig selv, at jeg har købt det færdigt. Jeg kan se det for dig er i stil med at lave fløde selv. Og begge dele er jo fair nok, men det er bare lidt spændende, synes jeg :D

Min mor synes fx også, at jeg er helt pip, at jeg selv står, og koger fond og suppe. Mous supper er jo udmærkede. Jeg synes bare, det er præcist ligeså nemt at koge alle slags supper selv, så her er købesuppe noget, vi spiser, når vi er så syge, at vi ikke KAN noget.

Re: Hvilke halv/helfabrika har du overhovedet ikke dårlig samvittighed over?

: 30. mar 2016, 14:52
af Aima
Sommetider står jeg og blender mel af mandler og bager brød og boller og presser grønkålsjuice og sylter rødbeder og laver rasp og croutoner af brød (jeg selv har bagt). Andre gange pøser jeg pulver fra en pose i en gryde og laver bearnaise på den måde. Det kommer lidt an på hvad jeg lige har lyst og tid og overskud til.

Der er ting jeg synes er lidt klammo, men det handler hverken om signalværdi eller om hvorvidt det er halv- eller helfabrikat, det handler om, jeg ikke bryder mig om smag, konsistens eller avlingsform, og de ting køber og spiser jeg selvsagt ikke.

Min veninde fortalte engang, at når hun ville have en kage at hygge sig med alene, købte hun konsekvent to, fordi bagerekspedienten ikke skulle tro, hun var sådan en der sad og åd en hindbærsnitte alene. Jeg var nærmest helt rystet, for det var aldrig nogensinde før i mit liv faldet mig ind, at bagerekspedienter (eller allr mulige andre) overhovedet kunne have en holdning til den slags. Eller at man skulle tillægge det nogensomhelst værdi whatsoever, hvis de havde. Jeg tænker på det hver gang jeg beder om én smørcroissant eller én kanelsnegl. Eller begge dele, hvis det er en god dag.

Der er vitterligt intet af det jeg spiser, jeg skammer mig over. Jeg bekymrer mig om en del ting, men hvad andre tænker om det jeg putter i hovedet har aldrig nogensinde været en af dem.

Re: Hvilke halv/helfabrika har du overhovedet ikke dårlig samvittighed over?

: 30. mar 2016, 16:23
af girl_beat
Jeg er vokset op med halvfabrikata som en del af hverdagsmaden - det var vist sådan, mine forældre kunne få det til at hænge sammen med fuldtidsjobs osv.

Selv er jeg stor fan af Karolines supper, Jensen sauce og nogle gange frosne grøntsager og (hvidløgs)flutes :)

Re: Hvilke halv/helfabrika har du overhovedet ikke dårlig samvittighed over?

: 30. mar 2016, 16:31
af Guldfisk
Jeg kunne æde en semifrossen gang færdiglavet boller i karry direkte fra pakken uden den mindste smule dårlig samvittighed.

Min livret er mad, andre har lavet. Også pastaretter fra køledisken, supper fra frost, bake off, og alt muligt andet. Jo nemmere, jo bedre. Aldis frostretter med ris og pasta er ret gode.

Re: Hvilke halv/helfabrika har du overhovedet ikke dårlig samvittighed over?

: 30. mar 2016, 16:32
af DetSorteCirkus
Nu kommer jeg til at tænke på et interview med en kok, jeg læste forleden, og som faktisk gjorde mig olm, fordi temaet var Bedre Hverdagsmad.
Havde det ikke været det, kunne han for min skyld sagtens være kommet på banen med alle sine elitære statements, men nu blev det altså lige for meget Set Fra Den Høje Hest.
Ifg. ham var det umuligt at lave ordentlig mad på 30 minutter, det meste supermarkederne solgte noget lort og alt hakkekød fyfy og ulækkert.
Og han var direkte stolt af, at hans børn var for kræsne til den slags.

Det interview var bare et helt ekstraordinært dårligt udgangspunkt for det, han på de næste sider var hyret ind til, nemlig at lære læserne noget om nem og sund hverdagsmad.

Re: Hvilke halv/helfabrika har du overhovedet ikke dårlig samvittighed over?

: 30. mar 2016, 16:35
af godtnavn
Udover dåsetomat og pasta som jeg tror stort set alle bruger, så køber jeg rugbrød. Det økologiske med solsikkekerner er så godt at jeg har opgivet at lave et bedre selv.

Re: Hvilke halv/helfabrika har du overhovedet ikke dårlig samvittighed over?

: 30. mar 2016, 16:42
af mariannaa
Jeg spiser ofte forskellige varianter af thai cube. jeg kan ikke lave det beder selv.

Re: Hvilke halv/helfabrika har du overhovedet ikke dårlig samvittighed over?

: 30. mar 2016, 18:06
af Lykke
Jeg kan ikke finde ud af at bage rugbrød, og nu har jeg prøvet så mange gange, at det bare er spild af dyre råvarer. Så det bliver købt.
Franskbrød og boller er hjemmebagt.
Men mel og kød er fra butikken. Og vi dyrker meget lidt grønt og frugt selv.
Jeg køber også rødbeder, rødkål osv færdigsyltet, men jeg synes egentligt det er lidt dovent af mig.
Men vi køber dåsetomater, kokosmælk osv i den dur færdigt. Men nogle gange laver vi det fra bunden med købte råvarer.

Re: Hvilke halv/helfabrika har du overhovedet ikke dårlig samvittighed over?

: 30. mar 2016, 18:43
af Pjeps
Jeg har overhovedet ikke dårlig samvittighed over noget, hvis jeg i en periode har minus overskud til madlavning, så snupper jeg sgu da en nem løsning.

Frikalet er gudemad og det bruger jeg altid uanset om jeg har overskud eller ej.

Re: Hvilke halv/helfabrika har du overhovedet ikke dårlig samvittighed over?

: 30. mar 2016, 21:30
af Rapfisk
Hoisinsauce FTW. Jeg ved heller ikke, hvordan man laver det fra bunden, men jeg har overvejet at fortynde det og spise det som suppe.

Derudover køber jeg det meste af mit rugbrød. Hev kan godt bage det selv, men Føtexbagerens er cirka lige så godt.

Re: Hvilke halv/helfabrika har du overhovedet ikke dårlig samvittighed over?

: 30. mar 2016, 21:35
af Rapfisk
Boller i karry! Hvordan kunne jeg glemme det? Det skal være den i en pølse på køl. Den køber jeg altid med hjem, hvis jeg føler, jeg er ved at blive syg eller har haft en dårlig dag.

Re: Hvilke halv/helfabrika har du overhovedet ikke dårlig samvittighed over?

: 31. mar 2016, 10:11
af Velvet-Goldmine
Mht. om der er afklaret hvad der er råvarer, halv- og helfabrikata, så ér det altså beskrevet.

"... For hvornår bliver en kalv eller et lam på marken til en råvare? Hvornår bliver laksen i elven til en råvare? Og hvornår bliver hveden på markerne til råvarer? Naturens mangfoldighed bliver først til råvarer, når mennesker finder ud af at bruge mangfoldigheden til noget, der kan spises. Når nogle gør naturens mangfoldighed til varer til produkter. Varer/produkter der kan sælges og forarbejdes. Derfor er f.eks. kalven, laksen og hveden ikke råvarer. Det er natur."

"...Halvfabrikata adskiller sig fra råvarer ved, at der er sket en forarbejdning, og hvor man ikke kan skille halvfabrikata ad igen til råvarer. Det betyder f.eks., at hakket kød, som er forarbejdet, men ikke tilsat noget, er en råvarer, mens hakket kød tilsat f.eks. kartofler eller krydderier er en halvfabrikata, fordi der er tilsat noget, og man kan ikke skille det ad igen. Halvfabrikata skal, i de fleste tilfælde tilberedes (bages, steges, koges), før det kan spises. Halvfabrikata adskiller sig fra helfabrikata ved, at der skal gøres noget mere ved det, før det kan spises. Det skal der ikke, når det er helfabrikata. Helfabrikata er færdige enkeltdele, der kan indgå i et måltid."
<-- som disclaimer skriver de altså også i redegørelsen at helfabrikata måske skal opvarmes for at være et måltid.

Taget fra en kæmpe udredning her:
http://docplayer.dk/205782-Raavarer-halv-raavarer-raavarer-halvfabrikata-helfabrikata-hvad-er-det-og-hvad-er-hvad-det-samlede-maaltid-fabrikata-oekonomaforeningen.html

Det sagt, så har jeg overhovedet ikke 'dårlig samvittighed' over at bruge noget som helst i mit køkken, men jeg laver det meste mad ud fra råvarer, da jeg ofte synes det smager bedre. Undtagelser er bla. mayo (Hellmanns :love2: ), flydende fond til min ellers awesome sovs, sennep, remoulade, flåede tomater, tomatpuré, kokosmælk og sikkert andre ting, som jeg ikke lige kan komme på nu.

Re: Hvilke halv/helfabrika har du overhovedet ikke dårlig samvittighed over?

: 2. apr 2016, 07:15
af Fru Sunshine
Jeg betragter ikke mel, mælk, kød, smør, olie og sådan noget som halvfabrikata, og det svarer jeg ud fra:

Frysegrønt, frysepizza, færdigretter til mikroen, tomatsovs på glas, flåede tomater, salatdressing, mayonnaise, remoulade, dipmix, brød, salsa, kokosmælk og lignende.

Jeg har sldrig skammet mig over hverken hel- elker halvfabrikata, men jeg kan ikke lide f, eks. Dolmio-sovs.

Re: Hvilke halv/helfabrika har du overhovedet ikke dårlig samvittighed over?

: 2. apr 2016, 07:21
af Fru Sunshine
DetSorteCirkus skrev:Nu kommer jeg til at tænke på et interview med en kok, jeg læste forleden, og som faktisk gjorde mig olm, fordi temaet var Bedre Hverdagsmad.
Havde det ikke været det, kunne han for min skyld sagtens være kommet på banen med alle sine elitære statements, men nu blev det altså lige for meget Set Fra Den Høje Hest.
Ifg. ham var det umuligt at lave ordentlig mad på 30 minutter, det meste supermarkederne solgte noget lort og alt hakkekød fyfy og ulækkert.
Og han var direkte stolt af, at hans børn var for kræsne til den slags.

Det interview var bare et helt ekstraordinært dårligt udgangspunkt for det, han på de næste sider var hyret ind til, nemlig at lære læserne noget om nem og sund hverdagsmad.

Jeg har vist læst det samme, og så besluttede jeg, at Jamie Oliver er en bedre kok. Han går nemlig helt ind for halvfabrikata, hvis det bare smager godt.