Flora skrev:Hvad er forskellen på bagepulver og natron? Altså sådan rent funktionsmæssigt. Jeg troede de gjorde ca. det samme, men nu er jeg stødt på en muffins-opskrift, hvor der skal 1 tsk. bagepulver og 1 tsk. natron i. Kan man ikke bare bruge 2 tsk. af enten det ene eller det andet?
Læs evt:
herDet er ret fint blogindlæg, der forklarer forskellen virkelig fint.
Hvornår bagepulver og hvornår natron
Som nævnt kan man nogle gang være i tvivl om hvornår du skal anvende det ene produkt frem for det andet.
Hvis du ønsker en luftig og let kage, skal det være bagepulver. Hvis du modsat ønsker en flad og sprød flad kage, skal det være natron
WikiBagepulver er et hævemiddel, der benyttes i bagværk. Bagepulver består af natron (natriumhydrogenkarbonat, NaHCO3), en syre og noget stivelse. Stivelsen kan f.eks. være af majs eller kartofler, og er tilsat for at holde bagepulveret tørt. Når bagepulveret kommer i forbindelse med vand reagerer syren med natriumhydrogenkarbonat og der dannes kuldioxid (CO2), som fanges i dejen og danner lufthuller.
Bagepulver virker hurtigere og mere effektivt end natron, fordi det indeholder syre. Man kan se forskellen ved at tilsætte en skefuld bagepulver og en skefuld natron til hvert sit glas vand; i samme øjeblik pulveret tilsættes bruser vandet med bagepulver kraftigt. Dette skyldes frigivelsen af CO2. I vandet med natron sker denne frigivelse meget langsommere.
Når man bager med bagepulver produceres der, i modsætning til med natron, ikke soda.
Det engelske ord for natron er baking soda, men det fejloversættes ofte til bagepulver (baking powder).
Natron bruges som hævemiddel ved bagning. Under opvarmning af natron frigives der kuldioxid (CO2) og soda (Na2CO3). Kuldioxiden får dejen til at hæve ved at lave gasbobler i dejen.
Der frigives også CO2 ved opløsning af natron i syrer. Dannelsen af kuldioxidgas i den sure væske giver anledning til en brusen. Dette bruges i brusetabletter, som for eksempel kan indeholde citronsyre og natron.
Bagepulver er en blanding af natron og en syre (H+). Ren natron bør helst kun bruges i dej, som indeholder syre, da der ellers dannes soda, som giver bagværket en let sæbeagtig smag. Den specielle smag udnyttes i nogle traditionelle brød og kager, f.eks. soda bread og brownies, der dog også tit indeholder sure ingredienser, f.eks. kærnemælk eller citron.
Natron kan også bruges til lettere rengøring og som lugtfjernende middel i f.eks. køleskabe.