Skæld ud og straf

abcd
Indlæg: 4445
Tilmeldt: 21. sep 2016, 12:18
Kort karma: 147
Likede indlæg: 5353

Skæld ud og straf

Indlægaf abcd » 10. jul 2018, 13:32

Udsprunget af en diskussion i "Det må man ikke sige, så det gør jeg alligevel": Er skæld ud og straf en god måde at opdrage børn på? Er moderne forældre for bløde? I tråden blev stuearrest og fratagelse af internet-privilegier brugt som eksempler på straf.

Min holdning er at det næppe virker. Skæld ud eller straf hjælper ikke nogen med at udvikle sig positivt, hverken børn eller voksne, det optrapper bare en konflikt. Jeg oplever at skæld ud er ret almindeligt hos forældre, og jeg har på fornemmelsen at det til dels er en reaktion på den snak om curlingforældre og udisciplinerede unge man ofte skal høre på.

Jeg er meget enig med denne artikel: https://samvirke.dk/artikler/derfor-vir ... de-born-ud

"Jeg oplever, at danske forældre skælder alt for meget ud. Det er blevet acceptabelt, at man taler surt og vredt til sine børn. Mange forældre tror, at hvis de ikke skælder ud, så bliver børneopdragelsen laisser faire. Men man kan sagtens opdrage og sætte grænser uden at skælde ud."

"Forskning viser nemlig, at skældud sjældent får børnene til at gøre, som de voksne siger. Tværtimod virker det i de fleste tilfælde konfliktoptrappende. Et internationalt forskningsstudie fra 2010 foretaget i seks lande viser, at skældud, råb og forældre, der udtrykker skuffelse, fører til, at børnene bliver mere aggressive."

"Du skal gentage, hvad du gerne vil have barnet til at gøre 732 gange, før du begynder at hidse dig op. Det er hårdt at være forældre. For måske bliver du nødt til at holde 15 minutter i grøften, før du kan få dit barn til at tage sikkerhedssele på. Men sådan er det. Forældre kan godt være lidt dovne og tro, at skældud er en hurtig smutvej. For så behøver de ikke bruge tre kvarter på at gennemføre en tandbørstning. Men det lærer barnet ikke noget godt af. Hvis man ved, der er problemer med tandbørstningen, eller barnet ikke vil tage sikkerhedssele på, så må man starte noget før"
3
Brugeravatar
Zinde
Indlæg: 2450
Tilmeldt: 9. dec 2015, 12:22
Kort karma: 468
Likede indlæg: 5635

Re: Skæld ud og straf

Indlægaf Zinde » 10. jul 2018, 13:53

Hvis konsekvensen (eller straffen, hvis vi skal kalde det dét) hænger sammen med forbrydelsen, så giver det mening for mig. Og det er ikke noget specifikt i relation til mine børn, sådan prøver jeg at gebærde mig i alle mine relationer.

Eksempler:
Min 8-årige larmer og skaber uro ved middagsbordet. Han fortsætter på trods af besked på at holde op, og bliver derfor sendt ovenpå, så vi andre kan spise i fred.

Min 2-årige slår mig, når jeg løfter ham: Jeg sætter ham ned og går (og fortæller hvorfor).

Min 11-årige svarer “okay :rulle:” i verdens mest provokerende tonefald, hver gang jeg holder på noget, der passer ham dårligt: jeg bliver vred og forklarer i skarpe vendinger, at jeg ikke vil tales til i det tonefald.

Alle disse eksempler resulterer i meget vrede/ulykkelige børn. Det tilføjer jeg, fordi min erfaring (fucked up som det er) er, at folk har mere respekt for forældre, der fastholder konfrontationen, selv om barnet græder. Som om det er et slags sejrstegn.

Min “overordnede” filosofi er at (forsøge at) sætte grænser rundt om mig selv frem for rundt om børnene. Jeg prøver at undgå childism, jeg hævder mig ikke på deres bekostning i forsamlinger, lægger ikke billeder på facebook hvor de græder, griner ikke af deres i mine øjne åndssvage raserianfald. Jeg prøver at behandle dem som ligeværdige (disclaimer: ikke ligestillede) mennesker.

Jeg har gennem 11 år som forælder erfaret, at klichéen om, at børn gør det man gør og ikke det man siger, er meget meget sand.
Jeg tror ikke på, at man skal opdrage sine børn i ordets populære betydning. Jeg tror, at børn (naturligvis!) oplever det krænkende, når de kan mærke, at de er genstand for en metode, som deres forældre har læst i en bog eller vedtaget på forhånd, før de fik børn.
Jeg tror på, at man skal være en autentisk forælder forstået på den måde, at man skal mærke efter, hvad man vil finde sig i, og så sætte grænser ud fra det - og så skide på, om omverdenen bliver forarget over, at ens børn ikke spiser med bestik, siger fandme, eller løber indenfor.
12
JoyNips
Indlæg: 4763
Tilmeldt: 21. dec 2015, 12:25
Kort karma: 634
Likede indlæg: 10523

Re: Skæld ud og straf

Indlægaf JoyNips » 10. jul 2018, 15:39

Jeg prøver så vidt det er muligt at undgå at skælde ud. Når han for 27.000 gang står og hiver i en standerlampe med risiko for at den vælter ned over ham skal jeg dog ikke sige mig fri for at hæve stemmen.

Mht straf så skal den have sammenhæng med den uønskede handling. Bider han under amning tager jeg ham væk fra brystet og sætter ham ned. Kaster han gentagen med maden for at fremkalde en reaktion tager jeg hans mad væk og sætter ham ned.
Jeg skal ikke kunne afvise at jeg om 15 år vil inddrage visse privilegier hvis han bryder reglerne, men lige nu er han 17 mdr og mentalt på niveau med en cocker spaniel, så han kan ikke rigtig sætte lighedstegn mellem at være taget i at pjække fra tysk og ikke måtte tage til fest fredag aften... :lol:
Senest rettet af JoyNips 10. jul 2018, 17:04, rettet i alt 1 gang.
3
Aragorn
Indlæg: 1802
Tilmeldt: 9. jul 2017, 20:50
Kort karma: 415
Likede indlæg: 4486

Re: Skæld ud og straf

Indlægaf Aragorn » 10. jul 2018, 15:58

Children are educated by what the grown-up is and not by his talk.

Carl Jung
5
She whispers words to clear my mind
I once could see but now
At last
I'm blind
Brugeravatar
sansera
Indlæg: 474
Tilmeldt: 12. aug 2015, 11:30
Kort karma: 48
Likede indlæg: 1333

Re: Skæld ud og straf

Indlægaf sansera » 10. jul 2018, 16:16

Hmmm definere skæld ud. Min datter synes helt sikkert, at hun får skæld ud, jeg synes at jeg bestemt fortæller hende, at NU er jeg færdig med pænt at forklarer tingende, nu skal hun bare gøre det.
Jeg råber og skriger ikke. Men jeg kan godt skælde ud, forstået på den måde, at stemmen bliver meget bestemt. Da vores datter var lille skete det mest, hvis hun var ved at gøre noget farligt. Husker tydeligst at hun løb for tæt på vejen, der fik hun meget bestemt at vide, at det gjorde hun ikke igen.
Nu hvor hun er blevet ældre er det mere noget med, at når jeg for 7. gang skal bede hende om at rejse sig og GÅ I BAD, så skælder jeg ud synes hun.
Det kan jeg godt leve med at hun synes. Lige som hun synes, at hun for skæld ud, hvis hendes far eller jeg med helt rolig stemme har en samtale med hende om, at noget hun har gjort ikke er i orden.

Jeg synes ikke, at man skal råbe og skrige, hverken af børn eller af voksne. Det kan ske, og så må man sige undskyld og prøve at gøre det bedre. Det er jo sådan set også en læreproces for ens barn, altså hvad gør man, når man ikke har opført sig, som man burde. Så når jeg fucker op, og det gør jeg lige som de fleste andre, så gør jeg en indsats for at vise hende, at jeg fortryder og gerne vil gøre det bedre en anden gang. Jeg siger undskyld.
Jeg tænker ikke at skæld ud er en opdragelsesmetode, men det er stuearrest for mig heller ikke. Opdagelse sker jo i samspillet mellem voksen og barn og ikke når man ekskludere barnet eller råber.
2
Brugeravatar
Confucius
Indlæg: 2217
Tilmeldt: 4. maj 2018, 18:33
Kort karma: 219
Likede indlæg: 4084

Re: Skæld ud og straf

Indlægaf Confucius » 10. jul 2018, 17:14

abcd skrev:Udsprunget af en diskussion i "Det må man ikke sige, så det gør jeg alligevel": Er skæld ud og straf en god måde at opdrage børn på? Er moderne forældre for bløde? I tråden blev stuearrest og fratagelse af internet-privilegier brugt som eksempler på straf.


Nu var det godt nok konsekvenspædagogik, vi diskuterede i den tråd. Dvs. ikke kun straffe, men også belønninger. Og ja - kombineret og brugt rigtigt og konsekvent, er det en umådelig effektiv måde at opdrage både voksne og børn på. Det er meget brugt herhjemme i Forsvaret (gennem årtier), i fængsler og hos TAMA er det direkte et lovkrav, at undervisningen baseres på konsekvenspædagogik.

abcd skrev:Min holdning er at det næppe virker. Skæld ud eller straf hjælper ikke nogen med at udvikle sig positivt, hverken børn eller voksne, det optrapper bare en konflikt. Jeg oplever at skæld ud er ret almindeligt hos forældre, og jeg har på fornemmelsen at det til dels er en reaktion på den snak om curlingforældre og udisciplinerede unge man ofte skal høre på.


Om det virker, kommer an på hvad formålet er med konsekvensen. Hvis jeg giver mit barn en skideballe - eller en opsang, som var det helt konkrete ord, vi brugte i den anden tråd - fordi barnet har talt flabet igen, så handler det ikke om at jeg ønsker, at lave et dybtgående sociologisk indlæringsforløb med læringsmål. Så handler det om at barnet utvetydigt skal vide hvor grænsen går, og at den ikke skal krydses igen. Så længe barnet ikke krydser den grænse igen, så virker det.

Det virker på samme måde, når det gælder belønninger for at gøre bestemte ting. Barnet motiveres til at gøre de ting af egen drift.

abcd skrev:Jeg er meget enig med denne artikel: https://samvirke.dk/artikler/derfor-vir ... de-born-ud

"Jeg oplever, at danske forældre skælder alt for meget ud. Det er blevet acceptabelt, at man taler surt og vredt til sine børn. Mange forældre tror, at hvis de ikke skælder ud, så bliver børneopdragelsen laisser faire. Men man kan sagtens opdrage og sætte grænser uden at skælde ud."


Time out! Artiklen taler om at skælde for meget ud. Det vil altså sige, at en vis mængde skæld ud er i orden. Du taler om "uden at skælde ud". Så er du jo heller ikke enig, for de to ting er selvmodsigende.

abcd skrev:"Du skal gentage, hvad du gerne vil have barnet til at gøre 732 gange, før du begynder at hidse dig op.


Der må du lige tale for dig selv. Jeg kommer aldrig nogensinde ud på det overdrev. Hammeren falder langt før.
5
Alle mennesker er lige - uanset om de er sorte, brune, gule, røde eller normale.
Brugeravatar
Confucius
Indlæg: 2217
Tilmeldt: 4. maj 2018, 18:33
Kort karma: 219
Likede indlæg: 4084

Re: Skæld ud og straf

Indlægaf Confucius » 10. jul 2018, 17:17

sansera skrev:Hmmm definere skæld ud.


opsang.JPG
Du har ikke de nødvendige tilladelser til at se vedhæftede filer i dette indlæg.
1
Alle mennesker er lige - uanset om de er sorte, brune, gule, røde eller normale.
Brugeravatar
sansera
Indlæg: 474
Tilmeldt: 12. aug 2015, 11:30
Kort karma: 48
Likede indlæg: 1333

Re: Skæld ud og straf

Indlægaf sansera » 10. jul 2018, 17:45

Confucius skrev:
sansera skrev:Hmmm definere skæld ud.


opsang.JPG


Tak du :love: , elsker ordbøger, men for mig er der forskel på en irettesættelse og tordentale - og dermed også på hvad jeg praktisere overfor mit barn ift. skæld ud. Det var bare det jeg mente. Skæld ud kan i princippet dække det hele, men hvor jeg gerne irettesætter mit barn, så giver jeg hende ikke en tordentale.
1
Brugeravatar
achillaxedprune
Indlæg: 1751
Tilmeldt: 4. jan 2016, 18:38
Kort karma: 626
Likede indlæg: 4631

Re: Skæld ud og straf

Indlægaf achillaxedprune » 10. jul 2018, 17:57

Confucius skrev:...
Der må du lige tale for dig selv. Jeg kommer aldrig nogensinde ud på det overdrev. Hammeren falder langt før.


Wh00t?! Har du børn? Haha, tænk, jeg har hele tiden troet du var advokaten. :lol:
1
Hvis man vil behandle folk ens, skal man behandle dem forskelligt.
Citat: Ukendt morfar.
Brugeravatar
Confucius
Indlæg: 2217
Tilmeldt: 4. maj 2018, 18:33
Kort karma: 219
Likede indlæg: 4084

Re: Skæld ud og straf

Indlægaf Confucius » 10. jul 2018, 18:03

achillaxedprune skrev:
Confucius skrev:...
Der må du lige tale for dig selv. Jeg kommer aldrig nogensinde ud på det overdrev. Hammeren falder langt før.


Wh00t?! Har du børn? Haha, tænk, jeg har hele tiden troet du var advokaten. :lol:


Lol. Jeg har ikke børn, og jeg er heller ikke advokaten.

Når jeg taler om opdragelse af børn, taler jeg om hvad jeg ville gøre med mine hypotetiske børn, samt hvordan jeg opdrager på andres børn.
0
Alle mennesker er lige - uanset om de er sorte, brune, gule, røde eller normale.
Bergen
Indlæg: 853
Tilmeldt: 23. jun 2018, 05:25
Kort karma: 20
Likede indlæg: 1084

Re: Skæld ud og straf

Indlægaf Bergen » 10. jul 2018, 18:06

''For måske bliver du nødt til at holde 15 minutter i grøften, før du kan få dit barn til at tage sikkerhedssele på. Men sådan er det.''.

Nej. Sådan er det ikke. Det kommer never ever til at ske her.
8
Brugeravatar
Lisva
Indlæg: 732
Tilmeldt: 11. apr 2016, 15:01
Kort karma: 83
Likede indlæg: 2252

Re: Skæld ud og straf

Indlægaf Lisva » 10. jul 2018, 18:19

sansera skrev:
Confucius skrev:
sansera skrev:Hmmm definere skæld ud.


opsang.JPG


Tak du :love: , elsker ordbøger, men for mig er der forskel på en irettesættelse og tordentale - og dermed også på hvad jeg praktisere overfor mit barn ift. skæld ud. Det var bare det jeg mente. Skæld ud kan i princippet dække det hele, men hvor jeg gerne irettesætter mit barn, så giver jeg hende ikke en tordentale.


Ja, jeg synes også, jeg formaner, men jeg har endnu ikke tyet til "bersærkergang". :D
4
Brugeravatar
Sangius
Indlæg: 5817
Tilmeldt: 30. jan 2016, 19:49
Kort karma: 608
Likede indlæg: 13090

Re: Skæld ud og straf

Indlægaf Sangius » 10. jul 2018, 18:21

Jeg vil som udgangspunkt aldrig skælde ud, og vil som udgangspunkt aldrig true. Jeg tror ikke, at det er gavnligt.

Jeg er med på vognen om at gentage, gentage og gentage. Være tålmodig og rolig, og kun have konsekvenser som giver mening i forhold til det, som bliver gjort.

Nu er min datter kun 2, så det er endnu svært at gisne om, hvordan det bliver for os. Men jeg tror bestemt ikke det overhoved er nødvendigt eller gavnligt med "en hammer der falder", eller nogen form for kæft, trit og retning.

Jeg anser også opdragelse som noget der kræver tid og engament - og ikke noget hvor du kan "springe over hvor gærdet er lavest", og få din vilje igennem med vrede og magt. Det sidste går uden tvivl hurtigere, og har måske en effekt i øjeblikket. Men jeg tror ikke, at der gavner i det lange løb. :)
2
Brugeravatar
FormerlyKnownAs
Indlæg: 3135
Tilmeldt: 6. sep 2017, 07:02
Kort karma: 651
Likede indlæg: 4819

Re: Skæld ud og straf

Indlægaf FormerlyKnownAs » 10. jul 2018, 18:32

Sangius skrev:Jeg er med på vognen om at gentage, gentage og gentage. Være tålmodig og rolig, og kun have konsekvenser som giver mening i forhold til det, som bliver gjort.

Jeg anser også opdragelse som noget der kræver tid og engament - og ikke noget hvor du kan "springe over hvor gærdet er lavest", og få din vilje igennem med vrede og magt. Det sidste går uden tvivl hurtigere, og har måske en effekt i øjeblikket. Men jeg tror ikke, at der gavner i det lange løb. :)


Meget enig.

Vores søn er lige knap 5, og det er gentagelse over and over again. Når han så gør noget som han 100% ved at det må/gør man ikke, så er der en konsekvens. Fx at priviligier ryger. Vi taler Tilgengæld rigitg meget om det når det sker og det er vigtigt for mig at han forstår hvorfor det er sket og at det faktisk er okay det sker når man gør/opfører sig som han gjorde.

Her er det altså ikke 1 strike out. Sådan fungerer de der små mennesker ikke. Omsorg, tålmodighed, forståelsen, anerkendelse, forståelse for handling og konsekvens positiv som negativ.

Jeg er selv vokset op med autoritære voksne uden pædagogisk sans for at udøve det autoritære over for et barn. Min barndom var en lang stuearrest og ofte fysisk afstraffelse som konsekvens af mine handlinger som udsprang af mangel på omsorg, kærlig, anerkendelse og forståelse. Not a chance in hell vil jeg begå samme fejl som de gjorde.
1
/Dullen
Brugeravatar
sansera
Indlæg: 474
Tilmeldt: 12. aug 2015, 11:30
Kort karma: 48
Likede indlæg: 1333

Re: Skæld ud og straf

Indlægaf sansera » 10. jul 2018, 18:53

Lisva skrev:
sansera skrev:
Confucius skrev:
sansera skrev:Hmmm definere skæld ud.


opsang.JPG


Tak du :love: , elsker ordbøger, men for mig er der forskel på en irettesættelse og tordentale - og dermed også på hvad jeg praktisere overfor mit barn ift. skæld ud. Det var bare det jeg mente. Skæld ud kan i princippet dække det hele, men hvor jeg gerne irettesætter mit barn, så giver jeg hende ikke en tordentale.


Ja, jeg synes også, jeg formaner, men jeg har endnu ikke tyet til "bersærkergang". :D

Men bersærkergang er sgu et ord jeg bruger for lidt :love2:
2

Tilbage til "Forældre"