Side 1 af 1

Er det meningen at bygningen skal skælve?

: 9. jul 2018, 06:35
af LaScrooge
Der bliver gravet ud på matriklen ved siden af mit lille baghus. Et stort hul med vandspejl er udgravet, piloteret og de er stadig i gang. Men min bygning skælver, rystelser går igennem den med jævne mellemrum, hvilket må betyde, at undergrunden forstyrres. Er det bekymrende? Skal det meldes? Jeg ser pludselig for mig hvordan mit hus' fundament flækker og det hele styrter sammen.

Re: Er det meningen at bygningen skal skælve?

: 9. jul 2018, 06:56
af sigge
Det er normalt, at nabobygninger skælver, mens der piloteres, det sker der sjældent noget ved. Ofte opsætter entreprenøren vibrationsmålere på nabobygninger, når de piloterer, så de kan holde øje med, om vibrationerne bliver for store. Grænsen for, hvor store vibrationer, der må være i nabobygninger, er sat ud fra et komfortniveau for personer, der opholder sig i bygningen, så oftest vil grænsen for, hvornår bygningen tager skade, ligge noget højere end det.

Hvis din bygning "bevæger sig", når der ellers ikke bliver arbejdet på nabogrunden, lyder det mystisk. I så fald vil jeg kontakte teknisk forvaltning i din kommune.

Re: Er det meningen at bygningen skal skælve?

: 9. jul 2018, 07:06
af Akehurst2
Jeg kunne tydeligt mærke bygningen ryste og se og høre skabslågerne klapre, da der blev udgrvet til metro under min daværende lejlighed. Det var ubehageligt, men vi blev bedyret at der var styr på det, og bygningen står der endnu uden skader.

Jeg er enig med sigge - så længe det er mens, der arbejdes, bør du ikke vær bekymret.

Re: Er det meningen at bygningen skal skælve?

: 9. jul 2018, 07:10
af LaScrooge
sigge skrev:Det er normalt, at nabobygninger skælver, mens der piloteres, det sker der sjældent noget ved. Ofte opsætter entreprenøren vibrationsmålere på nabobygninger, når de piloterer, så de kan holde øje med, om vibrationerne bliver for store. Grænsen for, hvor store vibrationer, der må være i nabobygninger, er sat ud fra et komfortniveau for personer, der opholder sig i bygningen, så oftest vil grænsen for, hvornår bygningen tager skade, ligge noget højere end det.

Hvis din bygning "bevæger sig", når der ellers ikke bliver arbejdet på nabogrunden, lyder det mystisk. I så fald vil jeg kontakte teknisk forvaltning i din kommune.


Tak for svaret.
Den ryster kun når der arbejdes derinde, som nu, hvor en gigantisk gravko graver fundament ud. Det er ikke decideret generende komfortmæssigt, men fordi jeg er bekymret for en destabiliseret undergrund. Jeg ved at entreprenører gerne skærer nogle hæle for at spare penge, så jeg skulle lige høre om det var som det skulle være.

Re: Er det meningen at bygningen skal skælve?

: 9. jul 2018, 07:19
af Artem
Din bygning styrter ikke sammen. Men hvis du er bekymret skal du kontakte bygherren, er ham der har ansvaret, sammen med den udførende entreprenør, som skal holde sig inden for de fastsatte grænser. Hvor de generelt lyder på 3 ved ældre byhuse som ligger helt ude ved vejen. 5 i villakvarter. 7 i industriområder.
Hvor det fungerer på den måde at hvis entreprenører holder sig under grænsen er det bygherres problem, og ellers er det entreprenørens.
Men det er bygherre som stille kravet om vibrationsmåler osv.

Som sagt styrter din bygning ikke sammen, men der er en risiko for at der kan komme nogle sætningsrevner i fundament og murværk. Hvorfor man som entreprenør, altid går rundt og tager billeder af bygningerne i forvejen. Da der er mange lodsejere som griber chancen til at skyde skylden på entreprenøren med diverse sætningsrevner der hele tiden har været på bygningen.