Held eller valg?

Stedet du kan bruge til at snakke om alle de store og små ting der påvirker dit liv.
Brugeravatar
BlueBunny
Indlæg: 2710
Tilmeldt: 17. aug 2015, 16:54
Kort karma: 285
Likede indlæg: 6172

Re: Held eller valg?

Indlægaf BlueBunny » 8. jun 2019, 16:56

Jeg føler mig heldig!

Smiler tit og glædes over HVOR heldig jeg er.
Ud af alle de ting verden og livet, byder mennesket, så føler jeg mig virkelig priviligeret. Ikke mindst fordi jeg er i stand til at værdsætte livet og se de gode ting. Det føler jeg er en heldig egenskab.

Held er nogengange noget man kan imødekomme, jovist.
Og ja, jeg er også naturvidenskabelig, så alt kan fragmenteres i årsager, arv og miljø og “bla bla”. MEN jeg svæver over alt det logiske nogengange og glædes bare over at jeg er heldig.

Når noget går skidt har jeg det sådan “det ku være meget værre. Puha det er heldigt det ikke er det”.

Og ja, jeg har da i den grad haft udfordringer hvis livet ses udefra. Men jeg føler mig bare meget heldig <3
3
Selma156
Indlæg: 1281
Tilmeldt: 27. maj 2016, 16:41
Kort karma: 257
Likede indlæg: 3780

Re: Held eller valg?

Indlægaf Selma156 » 8. jun 2019, 16:59

Jeg føler mig generelt heldig. Men jeg føler også, at jeg har knoklet for mange ting - at det jeg har opnået langt fra kun kan baseres på held.

Jeg har til gengæld været sindssygt uheldig ift. ting som job og kærlighed. Men heldig ift. livsstil, familie, oplevelser, venner, egenskaber. Så det er svært at sige. Overordnet set er jeg ret privilegeret.
1
ajnaM
Indlæg: 4841
Tilmeldt: 23. feb 2016, 08:02
Kort karma: 559
Likede indlæg: 12265

Re: Held eller valg?

Indlægaf ajnaM » 8. jun 2019, 17:35

SurSødSovs skrev:
Mistermor skrev:
SurSødSovs skrev:
Jeg er på dit hold... Selvom det kommer til at lyde modsat :stoned: min pointe er, man med sine valg kan udligne det held og uheld, man udsættes for.

Jeg begyndte f.eks. også ny uddannelse som voksen - uden at have råd. Fordi uheldet ville, jeg var blevet invalideret. Så måtte jeg jo lægge mit liv om til at have råd. Skal man så kan man.

Da jeg begyndte min uddannelse, sagde alle i branchen, jeg var for sent ude. Nu oplever jeg, jeg kan vælge det arbejdsliv jeg ønsker.


Jeg er SÅ uenig i den sætning.

Jeg er helt med på, at du har kæmpet helt vildt i forhold til sygdom.

Det er bare ikke alle, der KAN tage en anden uddannelse. Det er heller ikke alle, der har en mand, som kan være en støtte praktisk og økonomisk. Der er rigtig mange faktorer, der spiller ind.

Det er måske ikke din mening, men med den sætning dømmer du lige alle, der ikke kan gøre som du. (og du gør nogen ked af det)

Det kan godt være, at du tænker, at ingen kan have haft mere ondt end dig, og derfor burde de kunne klare det samme. Men så har du være mere robust/ mindre ramt psykisk, du har haft mere opbakning fra din mand, som måske også har haft flere ressourcer generelt, eller du har haft nogle muligheder for at lægge din liv om, som andre ikke har kunnet.

Jeg spørger igen; hvorfor skulle folk VÆLGE at lade deres sygdom ødelægge deres fremtidsmuligheder, så de må lade sig forsørge af det offentlige, hvis de kunne tage en uddannelse og arbejde?


Jeg mener slet ikke det, du skriver.

Jeg mener dog, man kan det, man skal- og hvad det er, afhænger af så meget.

Jeg tror ikke, folk vælger at lade deres sygdom ødelægge deres arbejdsmuligheder eller liv. Men jeg ser virkelig mange, der er fanget i meget af det, denne her tråd også viser: opfattelsen af magtesløshed.

Som en depression er det ikke noget, man kan tage fra folk. Men man kan lade være med at give dem ret i, deres situation betyder, der ikke er handlemuligheder.

Jeg er helt med på, at mange simpelthen ikke har de mentale evner til det. Og det kan man kalde held og uheld. Hvis det er det, man vil.

P.S. Sætningen gik på at have råd til uddannelse. Hvilket virkelig er et spørgsmål om prioritering. Jeg var på kontanthjælp, min mand på dagpenge.


Selve det at kunne prioritere er påvirket af din baggrund, som Mistermor så fint beskrev det i et tidligere indlæg.

Der er en grund til, at vi har relativt få mønsterbrydere - det er ikke så enkelt som ‘hvis man skal, så kan man’ at bevæge sig fra en socialklasse til en anden. Jeg har lyst til at sige, at det lyder som et meget privilegeret udsagn at tænke sådan - omvendt er der sikkert mange, der selv har formået at rykke sig, der får følelsen af, at andre ‘da også burde...’

Men var det så enkelt som ‘hvis man skal, så kan man’, havde vi ikke så mange uden uddannelse, der sad fast på meget små overførselsindkomster. Vi havde ikke hjemløse. Vi havde ikke mennesker, der gang på gang får tvangsfjernet deres børn. Vi havde ikke folk, der begår selvmord, fordi de ikke kan se nogen anden udvej.

Mange ting her i livet er valg og prioriteringer. Men vores udgangspunkter for at træffe de valg er vidt forskellige. Derfor skal man i min optik se på, hvordan man giver muligheder i stedet for at pege fingre.
7
Brugeravatar
Mani
Indlæg: 4882
Tilmeldt: 27. dec 2015, 21:06
Kort karma: 750
Likede indlæg: 6949

Re: Held eller valg?

Indlægaf Mani » 8. jun 2019, 18:00

Men er der nogen, som peger fingre her i tråden? Det læser jeg slet ikke.
Jeg ser blot nogen, som påpeger at det er held (/gode forudsætninger) kombineret med prioriteringer/valg/knoklen der betyder noget - ikke held alene.
3
'Don’t be afraid to be open minded. Your brain is not going to fall out.'
abcd
Indlæg: 7289
Tilmeldt: 21. sep 2016, 12:18
Kort karma: 295
Likede indlæg: 10284

Re: Held eller valg?

Indlægaf abcd » 8. jun 2019, 18:31

ajnaM skrev:Selve det at kunne prioritere er påvirket af din baggrund, som Mistermor så fint beskrev det i et tidligere indlæg.

Der er en grund til, at vi har relativt få mønsterbrydere - det er ikke så enkelt som ‘hvis man skal, så kan man’ at bevæge sig fra en socialklasse til en anden. Jeg har lyst til at sige, at det lyder som et meget privilegeret udsagn at tænke sådan - omvendt er der sikkert mange, der selv har formået at rykke sig, der får følelsen af, at andre ‘da også burde...’


Jeg har nogle gange fået at vide at det er flot at jeg har fået en længere videregående uddannelse når jeg har ufaglært/kortuddannet far/mor. Det mener jeg i mit tilfælde er nonsens, det ryk er ikke det fjerneste svært i sig selv, samfundet giver mulighederne, der er ingen barrierer man skal bryde, og man skal ikke have penge med hjemmefra, man skal bare klare sig godt i skolen, og jeg havde let ved skolen, mere er der ikke i det. Sådan var det ikke da mine forældre var børn, de gik ud af 7. klasse og måtte arbejde, så der var nogle helt håndgribelige strukturer som begrænsede dem, de fik simpelthen ikke lov at gå mere i skole. Selv om de begge fik UG i det hele. Og det er jo derfor der har været mange som mig i 1970-1980-generationerne som har fået lange uddannelser selv om forældrene er gået tidligt ud af skolen. Børn af forældre med gode skoleevner som bare ikke har haft mulighederne. I det setup er det meget let at tælle i en mønsterbryderstatistik, men når de generationer er undsluppet de lavere klasser, ender man med nogle generationer af de lavere klasser som har tungere problemer. Og derfor bliver skift af socialklasse sværere og sværere, det er en uundgåelig konsekvens af velfærd.
1
Kaffe
Indlæg: 1232
Tilmeldt: 17. apr 2017, 08:57
Kort karma: 170
Likede indlæg: 2259

Re: Held eller valg?

Indlægaf Kaffe » 8. jun 2019, 19:06

Man tager nemt udgangspunkt i det, man selv oplever og erfarer, og så bliver ens tolkninger en spejling. Hvis man har knoklet for noget og er lykkedes, så tænker man, at man kan, hvis man vil. Hvis man har knoklet for noget, og alt er mislykkedes, så tænker man, at man ikke selv er herre over alting. Det handler om måden, man forstår sig selv i verden på - bå baggrund af erfaring.

Kollisionen i tolkninger opstår nemt, når de to udgaver møder hinanden. Ham, der er lykkedes, kan med sin tolkning komme til indirekte at sige til den anden, at ‘du har ikke gjort nok; du har fejlet’. For hvis man kan, hvad man vil, så er det jo personens egen skyld, at han ikke kan. Det ligger implicit. Omvendt kan ham, der ikke klarede den komme til at sige til den anden, at succesen jo dels skyldes noget, man ikke er herre over. Og det degraderer jo hans egen indsats. Så der ligger også noget implicit. Det er DERFOR, emnet kan berøre os, uanset hvor vi står.

Emnet er vildt kompliceret, og der er sandheder i alle udsagn i tråden, synes jeg.

Hvad tænker jeg selv? Jeg er meget på bølgelængde med mistermor. Jeg har gode og dårlige forudsætninger. Jeg har haft hårde prøvelser i livet. De gode forudsætninger har gjort mig i stand til at klare prøvelserne. Jeg føler, at jeg har været heldig. Sådan ser jeg det.
12
SurSødSovs
Indlæg: 2339
Tilmeldt: 1. aug 2018, 22:23
Kort karma: 373
Likede indlæg: 4531

Re: Held eller valg?

Indlægaf SurSødSovs » 8. jun 2019, 21:49

Ej hvor jeg synes, det er langt ude at mene, man skal have penge i ryggen, hvis man vil have en uddannelse som voksen - som var det mit udsagn gik på.

Hvis man virkelig mener det, så er det seriøst klart, man føler sig uheldig og magtesløs.
0
SurSødSovs
Indlæg: 2339
Tilmeldt: 1. aug 2018, 22:23
Kort karma: 373
Likede indlæg: 4531

Re: Held eller valg?

Indlægaf SurSødSovs » 8. jun 2019, 22:35

Mistermor skrev:
SurSødSovs skrev:Ej hvor jeg synes, det er langt ude at mene, man skal have penge i ryggen, hvis man vil have en uddannelse som voksen - som var det mit udsagn gik på.

Hvis man virkelig mener det, så er det seriøst klart, man føler sig uheldig og magtesløs.


Hvem påstår det?


Dem der læser mine ord og svarer, det ikke passer, man kan, hvis man skal... Uden at lægge mig ord i munden :cool:
0
Brugeravatar
Purple Haze
Indlæg: 4568
Tilmeldt: 3. jan 2016, 16:04
Kort karma: 548
Geografisk sted: Kbh. Østerport
Likede indlæg: 9893

Re: Held eller valg?

Indlægaf Purple Haze » 9. jun 2019, 05:48

Mistermor skrev:
Purple Haze skrev:
Tux skrev:
ajnaM skrev:Dine ressourcer til at træffe de rigtige valg afhænger af, hvordan du er vokset op. Og sådan er det hele held i en eller anden forstand.

Jeg tror ikke på tilfældigt held. Men jeg tror bestemt heller ikke på, at alt er individuelle valg. Jeg tror på strukturer.

Hvis det bliver den gængse opfattelse, er det let af falde i den fælde, at man giver op fordi man ikke gør man kan det ene eller det andet.


Det er faktisk en rigtig god pointe.
Og i forlængelse af det, så er det også rigtig trist at mange ser det som et form for angreb på folk der ikke gør det samme, hvis man påpeger at grunden til at det går godt er pga valg og ikke held.

Hvis jeg påpeger at det går godt for mig pga de valg jeg har taget, så oplever jeg (og det kan man også se her i tråden) at folk svarer med: jamen det kan jeg ikke fordi....
Hvilket er trist synes jeg, fordi at jeg gør det godt, har jo ikke noget med andres muligheder at gøre.


Ellers kom jeg til at tænke på en linje fra en Robbie Williams sang jeg har taget til mig.

Its easy to be me, because I made it easy to be me.


Jeg tror, det skyldes, at nogle af de indlæg, hvor folk pointerer, at de har klaret sig trods sygdom eller brudt mønsteret eller taget en uddannelse er temmelig enøjede. Personligt synes jeg helt sikkert, at vi skal glæde os over alt, hvad der lykkes for andre. Problemet kommer, når de "enøjede" forventer, at andre skal kunne gøre det, de gjorde, fordi det eksempelvis "bare" handler om hårdt arbejde.

Hvis man nu tager uddannelse, så er punkt nummer et jo, at man er intelligent nok til at tage uddannelsen,
men man skal også have mod (hvis man f.eks. skal flytte efter den)
man skal have sociale kompetencer, så man kan komme i studiegrupper og undgå at give op pga ensomhed
man skal enten evner nok til at kunne studere og arbejde, eller man skal kunne få økonomisk hjælp
man skal have erfaring i at begå sig (tage bus, være et andet sted end hjemme, spise ude, klare sin dagligdag)
man skal have så meget robusthed/selvværd og selvtillid, at man i det hele taget tænker, at det er en mulighed.

Hvis man får en given sygdom, så kræver det alt andet lige, at man har psykisk styrke til at kæmpe imod osv.

Jeg forstår godt, at man ikke vil have negligeret den kamp, man selv har kæmpet. Det er selvfølgelig noget, der kræver respekt. Men det er ikke ensbetydende med, at alle andre BARE kan kæmpe lige så meget, så skulle de også kunne. For hvis det var tilfældet, så havde de nok gjort det. De fleste foretrækker nok alligevel at tjene 40.000 og have et spændende arbejde fremfor at være uden uddannelse og på kontanthjælp.

Selv det at tage modgang med en positiv vinkel er ikke noget, man vælger. Det kræver, at man enten har set det ske, læst om det, eller at man er skarp nok til at gennemskue, at det er hensigtsmæssigt. Hvis man i sin opvækst eksempelvis kun har oplevet, at ens mor giver alle andre skylden for ens problemer, og hun samtidig konstant har fortalt, at det er svært og synd for familien, sådan at det altid er læreren, de andre elever eller fars skyld, at tingene ikke flasker sig, så lærer man hverken at tage ansvar eller bekæmpe problemer.Jeg et helt enig i at ikke alle har de samme muligheder.

Men det betyder ikke at grunden til de gode ting nogen folk har er held.

Med mindre vi er ude i at man mener at held er at have haft mulighed for at udvikle de evner men har, og at man også er heldig fordi man har taget de valg der gjorde at man udnyttede de evner.

Og det er det jeg er enig med Tux og Anja i.
At hvis man synes alt godt der sker for andre må være pga held,
Så kan jeg godt se en fare for at man aldrig rykker sig, fordi man jo så ikke tror man kan gøre noget selv, fordi man så er helt uden indflydelse på om man kan opnå noget.

Hvis du fx har børn som er vokset op og er blevet velfungerende voksne mennesker, er det så held eller har du gjort et godt job som forældre?
Jeg vil mene du har gjort et godt job.
Sikkert fordi du har haft mulighed for det, men du har stadig gjort det godt, det er ikke held.
1
Hello to all intelligent lifeforms everywhere!
And to everybody else out there, the secret is to bang the rocks together guys.
abcd
Indlæg: 7289
Tilmeldt: 21. sep 2016, 12:18
Kort karma: 295
Likede indlæg: 10284

Re: Held eller valg?

Indlægaf abcd » 9. jun 2019, 07:08

Mistermor skrev:Det er virkelig interessant. :)

Mine forældre havde kun 7. klasse. (jeg er årgang 61) Min far var landarbejder, og min mor gik hjemme indtil min yngste bror startede i skole; da var jeg 14. Min mor var dog boglig og kunne sagtens have taget en uddannelse, men hun vil væk fra hjemmet, der ikke fungerede. Begge mine forældre har klaret sig væsentligt bedre end deres søskende (som ikke havde styr på økonomi osv) Vi havde meget få penge, men vi kom på biblioteket osv.
Jeg klarede mig vældig godt i skolen, og så skulle man jo på gymnasiet. Jeg er den eneste i vores familie i den generation, der har en studentereksamen. Og jeg anede vitterligt ikke, hvad jeg skulle bruge den til.
Mine forældre havde via deres opvækst en underdanighed, som de gav videre til mig, og jeg var i gymnasietiden konstant bange for at komme til at dumme mig, fordi jeg aldrig havde hørt om ostefondue, ikke havde været ude at rejse, ikke vidste nogen om, hvad der var smart osv.
Jeg ville egentlig gerne være bibliotekar, men det var fuldstændig udelukket at flytte til Ålborg (selvom jeg boede på Djursland) Jeg havde ikke for 5 øre selvtillid eller selvstændighed.
Jeg udviklede nok allerede i gymnasiet social fobi (det var ganske vist ikke opfundet) og havde de næste 4-5 år depressioner on and off.
Jeg kæmpede mig ud af dem, og i den forbindelse traf jeg også nogle virkelig svære valg og havde nogle hårde kampe. Siden fik jeg børn og en uddannelse i nævnte rækkefølge.

Men jeg forstår godt, hvorfor statistikkerne viser, at det er sværere for unge fra ikke-akademiske miljøer at få en universitetsuddannelse, for det kræver andet end intelligens. Jeg forstår også, hvorfor børn af voksne, der selv har haft det svært i skolen, eller som ikke bakker skolen op, kan have svært ved at klare sig så godt, at de kan komme videre.

Jeg er meget enig med anjaM, vi skal sætte ind med støtte og fokus på de børn, der vil få det svært. Og dem kan en dygtig pædagog for de flestes tilfælde pege ud i vuggestue eller børnehave.


Det er ikke fordi jeg vil benægte at der kan være ting som gør det svært at få en akademisk uddannelse, men jeg mener vi er så langt at hvis man har almindeligt omsorgsfulde forældre, så er det ikke - eller kun marginalt - sværere at tage en lang uddannelse når forældrene er lavtuddannede. Der skal være nogle andre begrænsninger. Det kan være forældrene ikke evner at give en tryg opvækst, eller at man ikke har evnerne eller noget tredje, men i alle tilfælde mere end bare at forældrene ikke er uddannede. Du taler om at være bange for at dumme sig, men det tænker jeg lige så godt kan ramme advokat-sønnen eller -datteren som skal leve op til et forventningspres om at gå i faderens fodspor. Det forventningspres har jeg f.eks. ikke haft, og det kan man vel også udlægge som en fordel for barnet med lavtuddannet baggrund.
1
Brugeravatar
Elverpigen
Indlæg: 684
Tilmeldt: 25. jun 2017, 04:31
Kort karma: 23
Likede indlæg: 651

Re: Held eller valg?

Indlægaf Elverpigen » 31. jul 2019, 21:30

Jeg er ikke på enten/eller men en blanding af held og valg.

Hårdt arbejde er ikke en garanti for at lykkedes, men et valg om at gøre en indsats for at det lykkes.

Jeg er begavet med erfaringer i begge ender af spektret: Hårdt arbejde, der på sigt har givet pote langt ud over min forestillingsevne, og hårdt arbejde, der blot har efterladt mig mere drænet end ved udgangspunktet.

På nogen områder har skæbnen dealet mig nogle gode kort, og på andre punkter i den ringere ende. Dem i den ringe ende kan jeg en gang imellem undre mig over på den der hvor-svært-kan-det-være?- måden.

Med årene har jeg fået større forståelse for, at vi alle kommer med forskellige forudsætninger. Inden for de seneste år skulle der været kommet dokumentation for, at bare ½ år af barndommen hvor forældrene er på kontanthjælp, stiller børnene ringere resten af livet. Den enkelte har altid et eget ansvar, men evnerne til at foretage de konstruktive valg kan forringes af strukturelle og udefrakommende faktorer.

Både personligt og professionelt har heldet de sidste par år af og til svigtet mig, og i min frustration husker jeg jævnligt på også at være dybt taknemlig for, at jeg alligevel har flere valgmuligheder end mange andre. I det kommende års tid bliver der nogen af den slags ikke helt enkle valg at tage for mig, og jeg kigger frem mod det både indstillet på at gøre en indsats OG krydsede fingre.
0
JoyNips
Indlæg: 7288
Tilmeldt: 21. dec 2015, 12:25
Kort karma: 896
Likede indlæg: 18398

Re: Held eller valg?

Indlægaf JoyNips » 1. aug 2019, 08:38

Jeg er på kombinations-holdet. Jeg tror på, at man selv kan styre meget af sin egen skæbne med de valg, man træffer, men er ikke blind overfor at tilfældigheder/held/udefrakommende påvirkninger/andres valg naturligvis også påvirker i nogle tilfælde.

Omvendt tror jeg ikke, at der er nogen, der bare valser gennem livet uden at opleve store kriser. Men der er klart nogle, der "omfavner" kriser og modgang mere end andre. Og således kan den samme krise påvirke to individer vidt forskelligt.
Noget af det jeg tror, man selv kan ændre på og påvirke sit liv med, er ens helt generelle livsanskuelse. Er man en korkprop der flyder ovenpå uanset, eller lader man sig tynge ned? Vil man gå bekymret gennem livet eller vil man sige "det går nok altsammen"? Vil man kæmpe eller vil man give op?

Som et eksempel på det med at prøve at anskue livet fra den lyse side, så talte jeg i frokostpausen med kolleger om at min søn på 2,5 år stadig vågner og kommer ind til os hver nat, hvilket betyder at jeg bliver vækket et sted mellem 1 og 5 gange hver eneste nat. Det er jo selvfølgelig ikke nogen livskrise eller modgang som sådan, men jeg synes det er et okay eksempel alligevel, for det ville sikkert kunne drive mange til vanvid. Jeg kunne godt vælge at være irriteret og frustreret over den afbrudte nattesøvn. Det har jeg valgt ikke at være. Istedet har jeg valgt at sætte pris på at han opsøger trygheden hos os og tænke, at om få år synes han sikkert, vi er dybt åndssvage, så det gælder om at nyde det mens han gider at putte og jeg kan kysse hans lille dunede hoved så meget jeg vil. Jeg har besluttet at se det gode fremfor det dårlige. Og det virker. På den måde kan det sikkert virke provokerende "nemt" for mig, det her mor-noget, men at det skal være "nemt" er også en beslutning, jeg har truffet. Mit liv er for kort til at gå frustreret og bekymret rundt.
3
Brugeravatar
Frandsen
Indlæg: 581
Tilmeldt: 14. aug 2015, 08:49
Kort karma: 110
Likede indlæg: 1136

Re: Held eller valg?

Indlægaf Frandsen » 5. aug 2019, 10:25

Jeg har det sådan lidt både og ...

Nogle eksempler:

Vi får tit at vide, at vi er heldige, fordi vi har velfungerende og - til dels :-P - 'velopdragne' børn, der er gode kammerater, klarer sig godt i skolen og til sport osv. Og ja, de er måske født med nogle gode forudsætninger, men vi har altså også lagt rigtig meget 'arbejde' i at gøre dem til de små mennesker, de er.

Jeg hører også ofte, at jeg er heldig, fordi jeg er slank og nogenlunde veltrænet på trods af tre børn. Det er til dels gode gener, ja, men det er fandme også hård træning og en meget kontrolleret adfærd ift. mad og drikke.

Rent økonomisk har vi også lagt en helt bevidst strategi, helt tilbage fra da vi studerede. Vi har levet SÅ spartansk og sparet og sparet. Derudover har vi taget de rigtige lån til de boliger, vi har ejet, og spekuleret lidt i aktier. Derfor bor vi i dag rigtig godt og har samtidig råd til, at vi begge gik på dagpenge - hvis uheldet (;-)) skulle være ude. Når jeg så hører kommentarer som: 'Ejjj, I er så heldige, vi har ikke råd til Xxxx', har jeg lyst til at svare: 'Det skulle du måske have tænkt på, da du købte bøffer ved slagteren for tredje gang på en uge, eller da du betalte til et fitnessabonnement, du ikke brugte...'

Så ja, jeg tænker, at man kommer langt med de rette forudsætninger - men også uden så mange forudsætninger kan man komme langt, hvis man selv gør en indsats.
0

Tilbage til "Livets forhold"