Side 1 af 1

Kalorietælning - hvordan kommer man i gang?

: 8. apr 2016, 12:07
af Akehurst2
Ja, jeg har måttet erkende, at jeg bliver nødt til at kigge lidt mere systematisk på min kost, for min vægt står stille. Pt. burde den i følge træneren gå ganske svagt op, fordi vi forsøger at øge styrke, og han tror derfor, jeg spiser for lidt, og på et tidspunkt skal jeg så også til at tabe de sidste 3-5 kg., hvor jeg så også skal kunne sætte forbruget derefter.

Så nu må jeg have noget hjælp :genert:

Findes der en god app til kalorietælning? Evt. en, der kan hjælpe med at holde styr på, at man får protein nok.

Og hvordan får man beregnet sit kalorieforbrug? Googler jeg får jeg en million links, så er der måske nogen, der kan anbefale et bestemt sted.

Eller bør jeg simpelthen gå til diætist?

Al hjælp er meget velkomment :)

Re: Kalorietælning - hvordan kommer man i gang?

: 8. apr 2016, 12:22
af JoyNips
Jeg var rigtig glad for Madlog, da jeg talte kalorier. I starten er det noget med at veje rigtig meget af, derefter får man hurtigt en fornemmelse af mængder på de madvarer, man ofte benytter. Madlog har vist også en app. Madlog fortæller dig ikke blot, hvor mange kcal, du skal have, men også, hvordan fordelingen bør være ifht. makronutrienter.

Det mest besværlige er sammenkogte retter, synes jeg.

Re: Kalorietælning - hvordan kommer man i gang?

: 8. apr 2016, 12:26
af Animi
Jeg har været rigtig glad for (den gratis udgave) Lifesum app'en. Især det at man kan scanne stregkoden på sine madvarer, så den automatisk findes i deres katalog gør det rigtig nemt. Den viser også hvor meget fedt, protein osv du indtager ift hvor meget du skal have :)

Re: Kalorietælning - hvordan kommer man i gang?

: 8. apr 2016, 12:38
af Akehurst2
Tusind tak for forslag :)

Hører selvfølgelig gerne flere tips og tricks til at komme i gang med (inde i mit hoved er det helt afsindig vanskeligt og kompliceret, men det er muligt, jeg overvurderer det).

Re: Kalorietælning - hvordan kommer man i gang?

: 8. apr 2016, 12:58
af Flora
Jeg har for nogle år siden brugt siden Madital. Dengang var den gratis, nu er den vist blevet delvist betalingsside, men selve indtastningen af fødevarer og kalorieberegningen er vist stadig gratis. Og man får også at vide hvor mange gram af hhv protein, kulhydrat og fedt man har indtaget, så man selv kan udregne procenterne. Og hvis man betaler bliver det udregnet for en. Jeg synes siden fungerede ganske godt. Ved dog ikke om de har en app, men det kan du jo søge på.

Jeg vil ikke sige det er helt vildt kompliceret at tælle kalorier. Jeg stoppede med det fordi jeg dels blev træt af at veje al min mad og fordi jeg synes jeg blev mere fokuseret på kalorietal end på at mærke efter hvad min krop havde brug for og sådan.

Men hvis man gerne vil tælle kalorier kan det godt gøres nogenlunde ukompliceret. Efter et stykke tid får man jo en fornemmelse for hvor meget der er i de ting man plejer at spise og så går det lidt lettere. På Madital kan man også taste opskrifter ind og gemme dem, så næste gang man laver den ret, kan man bare veje mængden man spiser af hele retten i stedet for de enkelte ingredienser.

Re: Kalorietælning - hvordan kommer man i gang?

: 8. apr 2016, 13:06
af Rapfisk
Akehurst2 skrev:Tusind tak for forslag :)

Hører selvfølgelig gerne flere tips og tricks til at komme i gang med (inde i mit hoved er det helt afsindig vanskeligt og kompliceret, men det er muligt, jeg overvurderer det).

Det er slet ikke besværligt. Man bliver ret hurtigt god til at bedømme cirka hvor meget forskellige madvarer vejer, og lave overslag.

Jeg havde en regel om, at jeg ikke købte forarbejdede fødevarer, som der ikke var næringsindhold på. Det gjorde det også lettere i forhold til kalorietælling, at jeg bare skulle veje og gange op (eller dividere) og ikke behøvede at hive en app frem.

Det giver virkelig nogle øjenåbnere. Fx er to forårsruller fra ovnen et helt okay måltid en gang imellem (der er for meget salt, men kalorieindholdet er rigtig fint).

Man sparer også rigtig mange kalorier på at skifte matadormix ud med grammofonplader (og endnu mere ved chokolade, men det er heller ikke helt det samme).

Re: Kalorietælning - hvordan kommer man i gang?

: 8. apr 2016, 13:08
af Akehurst2
Egentlig gider jeg heller ikke rigtig tælle kalorier. Siden jeg begyndte at træne og spise sundere og mindre har mit mantra efterhånden udviklet sig til, at hvis jeg skal veje normalt, så skal jeg spise normalt - og i min verden er det ikke noget med særlige diæter, nøje afmålte og afvejede portioner og den slags. Og jeg har jo også tabt over 10 kg. og er blevet normalvægtig med den filosofi, så det klapper jeg da også mig selv på skulderen over.

Men det er jo en proces at finde ud af passende mængder og sikre sig at man får det rette, også i forhold til at træne, så lidt tælning i en periode er vel ikke helt galt. I forvejen vejer jeg altid min morgenmad alligevel, fordi jeg er vildt dårlig til at bedømme mængden af havregryn, og det synes jeg ikke er problematisk.

Hvad gør I andre med måltider, der spises ude? Jeg nægter altså at medbringe en vægt og veje af i kantinen på arbejde :-D

Re: Kalorietælning - hvordan kommer man i gang?

: 8. apr 2016, 13:27
af Rapfisk
Akehurst2 skrev:Egentlig gider jeg heller ikke rigtig tælle kalorier. Siden jeg begyndte at træne og spise sundere og mindre har mit mantra efterhånden udviklet sig til, at hvis jeg skal veje normalt, så skal jeg spise normalt - og i min verden er det ikke noget med særlige diæter, nøje afmålte og afvejede portioner og den slags. Og jeg har jo også tabt over 10 kg. og er blevet normalvægtig med den filosofi, så det klapper jeg da også mig selv på skulderen over.

Men det er jo en proces at finde ud af passende mængder og sikre sig at man får det rette, også i forhold til at træne, så lidt tælning i en periode er vel ikke helt galt. I forvejen vejer jeg altid min morgenmad alligevel, fordi jeg er vildt dårlig til at bedømme mængden af havregryn, og det synes jeg ikke er problematisk.

Hvad gør I andre med måltider, der spises ude? Jeg nægter altså at medbringe en vægt og veje af i kantinen på arbejde :-D

Det var i et vist omfang også det, jeg prøvede. I den optik gør det jo ikke så meget, om der er 342 eller 369 kalorier i en ret, og så behøver man ikke at veje alt, eller at veje ret længe.

Re: Kalorietælning - hvordan kommer man i gang?

: 8. apr 2016, 13:27
af Studsgaard
Efter lidt tid finder du ud af et gennemsnitlig gå kalorietal og vægten på mange alm ting. Eks: en Skive rugbrød, de alm pålægstyper, en kartoffel i ca æg størrelse, et stykke kylling, så kan man som regel lave en ca beregning på sin mad når man er ude at spise.

Re: Kalorietælning - hvordan kommer man i gang?

: 8. apr 2016, 13:36
af JoyNips
Akehurst2 skrev:Egentlig gider jeg heller ikke rigtig tælle kalorier. Siden jeg begyndte at træne og spise sundere og mindre har mit mantra efterhånden udviklet sig til, at hvis jeg skal veje normalt, så skal jeg spise normalt - og i min verden er det ikke noget med særlige diæter, nøje afmålte og afvejede portioner og den slags. Og jeg har jo også tabt over 10 kg. og er blevet normalvægtig med den filosofi, så det klapper jeg da også mig selv på skulderen over.

Men det er jo en proces at finde ud af passende mængder og sikre sig at man får det rette, også i forhold til at træne, så lidt tælning i en periode er vel ikke helt galt. I forvejen vejer jeg altid min morgenmad alligevel, fordi jeg er vildt dårlig til at bedømme mængden af havregryn, og det synes jeg ikke er problematisk.

Hvad gør I andre med måltider, der spises ude? Jeg nægter altså at medbringe en vægt og veje af i kantinen på arbejde :-D


Måltider ude må man sjusse sig frem med. Eller købe steder, hvor kcal er oplyst. Eller tage madpakke med hjemmefra - hvilket nok er den sundeste løsning.

Re: Kalorietælning - hvordan kommer man i gang?

: 8. apr 2016, 14:42
af Annione
Jeg bruger madlog og er meget tilfreds med den.
Man kan skrive sammensatte retter ind, fx kødsovs og wokmad - og så bagefter veje hvor meget af det man har spist.
Jeg synes det er ganske nemt. Det kan også blive en øjenåbner - i bare en spsk olie er der 500 Kj. Det svarer ca. til at spise 1 kg asparges eller agurk. Det er jo vanvid.

Re: Kalorietælning - hvordan kommer man i gang?

: 8. apr 2016, 15:24
af Pjeps
Jeg bruger også madlog med stor succes, jeg synes den er nem at bruge fordi der er forslag til mængder hvis ikke gider veje maden. Og fordi der er opskrifts funktion, hvor den regner hele retter ud.

Desuden har den scanne funktion, så du bare scanner varens stregkode, så man ikke behøver at søge i databasen.

Re: Kalorietælning - hvordan kommer man i gang?

: 8. apr 2016, 15:29
af Pjeps
Jeg fik dog hjælp af en diætist til at fastsætte kcal forbrug og indtag, netop fordi man godt kan komme til at spise for lidt.

Re: Kalorietælning - hvordan kommer man i gang?

: 8. apr 2016, 15:33
af Rapfisk
Smiling_Goat skrev:
Akehurst2 skrev:Egentlig gider jeg heller ikke rigtig tælle kalorier. Siden jeg begyndte at træne og spise sundere og mindre har mit mantra efterhånden udviklet sig til, at hvis jeg skal veje normalt, så skal jeg spise normalt - og i min verden er det ikke noget med særlige diæter, nøje afmålte og afvejede portioner og den slags. Og jeg har jo også tabt over 10 kg. og er blevet normalvægtig med den filosofi, så det klapper jeg da også mig selv på skulderen over.

Men det er jo en proces at finde ud af passende mængder og sikre sig at man får det rette, også i forhold til at træne, så lidt tælning i en periode er vel ikke helt galt. I forvejen vejer jeg altid min morgenmad alligevel, fordi jeg er vildt dårlig til at bedømme mængden af havregryn, og det synes jeg ikke er problematisk.

Hvad gør I andre med måltider, der spises ude? Jeg nægter altså at medbringe en vægt og veje af i kantinen på arbejde :-D


Jeg ville helt have droppet kantinen. Det er vel typisk ret fedende, varm mad alligevel? Med mindre du selvfølgelig spiser salat. Jeg plejede at anslå 25 kcal. Pr. 100 gram blandet salat. Jeg vejede i øvrigt aldrig mine salater, og brugte bare den vurdering hver gang. Med mindre jeg selvfølgelig brugte avokado.

Nøglen til (frokost)buffet er at gå den forkerte vej. Jeg oplevede at tage en masse på, da jeg begyndte på en arbejdsplads med kantine, så jeg begyndte at starte med at fylde salat på tallerkenen. Den tomme tallerken indbyder til, at man tager lidt mere, og øjne og mave er også sultne, så det giver god mening. Derefter er der måske ikke helt så megen plads til de kalorietunge varme retter på buffeten.