Rugbrød
-
- Indlæg: 2538
- Tilmeldt: 13. aug 2015, 13:16
- Kort karma: 171
- Likede indlæg: 4394
Rugbrød
Del jeres bedste opskrift på rugbrød.
Jeg er begyndt på en surdej, som meget gerne skulle være færdig fredag, men jeg er totalt ny i rugbrødsbagning, så har brug for en god opskrift. Og gode råd
Jeg er begyndt på en surdej, som meget gerne skulle være færdig fredag, men jeg er totalt ny i rugbrødsbagning, så har brug for en god opskrift. Og gode råd
0
Re: Rugbrød
Halløj
Jeg har en opskrift, men den er uden surdej
Du får den alligevel, bare fordi den er god
Flemmings gode rugbrød
700g rugmel, økologisk fra Kornkammeret
300g hvedemel, økologisk fra Kornkammeret
6,5 dl vand koldt fra hanen
7 tsk. salt, strøgne
3 sp ahornsirup
120g skårne rugkerner
3-4 revne gulerødder
15-20g gær
Bageform 30cm lang, 10,5cm bred og 10,5cm høj, EVA Trio med gummibelægning.
120g skårne rugkerner i en kasserolle dækket med vand, skal små-simere i ca. 15 min., tilsæt evt. lidt mere vand hvis det bliver for tørt, lad det afkøle.
Gær og salt kommes i et litermål, sirup og vand tilsættes, rør rundt til det er opløst.
Rugmel og hvedemel kommes i en stor skål – rør rundt i melet så hvede og rug blandes, gulerødder rives over melet, rugkerner tilsættes og til sidst det våde (sirup,vand og gær), gem en smule af det våde til at supplere med er der ikke nok kan der tilsættes lidt vand fra hanen, dejen håndæltes godt, sørg for at alt melet er opløst af vandet, dejen må godt være godt fugtig når den er æltet færdig, den skal være klæbrig men alligevel lidt fast.
Smør formen med olie på indersiderne og i bunden, dejen presse ned i formen med f. eks en træspartel til den føles fast og er presset helt ned i formen, overfladen skal være plan, overfladen smøres med olie inden det sættes til hævning.
Hævetid er ca. 3-6 timer alt afhængig af hvor koldt der er der hvor det hæver, men dejen skal hæve til kanten af formen, olieres så igen inden den sættes midt i en kold ovn på 200gr i 2 timer ved almindelig ovn-varme (ikke varmluft).
Jeg bruger altid et stykke sammenkrammet stanniol til at rengøre dej-skåle med, så er man fri for at børsten bliver fyldt med dej, man kan også bruge det til hænderne.
Jeg har en opskrift, men den er uden surdej
Du får den alligevel, bare fordi den er god
Flemmings gode rugbrød
700g rugmel, økologisk fra Kornkammeret
300g hvedemel, økologisk fra Kornkammeret
6,5 dl vand koldt fra hanen
7 tsk. salt, strøgne
3 sp ahornsirup
120g skårne rugkerner
3-4 revne gulerødder
15-20g gær
Bageform 30cm lang, 10,5cm bred og 10,5cm høj, EVA Trio med gummibelægning.
120g skårne rugkerner i en kasserolle dækket med vand, skal små-simere i ca. 15 min., tilsæt evt. lidt mere vand hvis det bliver for tørt, lad det afkøle.
Gær og salt kommes i et litermål, sirup og vand tilsættes, rør rundt til det er opløst.
Rugmel og hvedemel kommes i en stor skål – rør rundt i melet så hvede og rug blandes, gulerødder rives over melet, rugkerner tilsættes og til sidst det våde (sirup,vand og gær), gem en smule af det våde til at supplere med er der ikke nok kan der tilsættes lidt vand fra hanen, dejen håndæltes godt, sørg for at alt melet er opløst af vandet, dejen må godt være godt fugtig når den er æltet færdig, den skal være klæbrig men alligevel lidt fast.
Smør formen med olie på indersiderne og i bunden, dejen presse ned i formen med f. eks en træspartel til den føles fast og er presset helt ned i formen, overfladen skal være plan, overfladen smøres med olie inden det sættes til hævning.
Hævetid er ca. 3-6 timer alt afhængig af hvor koldt der er der hvor det hæver, men dejen skal hæve til kanten af formen, olieres så igen inden den sættes midt i en kold ovn på 200gr i 2 timer ved almindelig ovn-varme (ikke varmluft).
Jeg bruger altid et stykke sammenkrammet stanniol til at rengøre dej-skåle med, så er man fri for at børsten bliver fyldt med dej, man kan også bruge det til hænderne.
1
Re: Rugbrød
Jeg gad virkelig også godt at bage et lækkert rugbrød. Har prøvet mange gange, og det har bare aldrig været en succes. Har prøvet med surdej og fordel. Dog ikke helt uden surdej.
Andre som har et bagt rugbrød med succes?
Jeg gaf også godt at bage et lækkert brød uden kerner til mit barn. Synes det bondebrød man køber er så tørt og kedeligt.
Andre som har et bagt rugbrød med succes?
Jeg gaf også godt at bage et lækkert brød uden kerner til mit barn. Synes det bondebrød man køber er så tørt og kedeligt.
0
Re: Rugbrød
Jeg bruger familieopskrift og surdej. Eneste problem er at alt andet rugbrød er kedeligt
Dag 1:
Surdej, 3/4 L vand og 4 tsk salt røres sammen. Tilsæt 125 g hvedemel, 250 g skårne rugkerner og 375 g groft rugmel. Rør sammen og lad stå lunt og tildækket i 24 timer.
Tilsæt 1/4 L vand, 3-4 spsk mørk sirup, 250 g skårne rugkerner og 250 g groft rugmel. Rør godt, tag surdej fra til næste bagning og put i forme. Lad efterhæve 2 timer i forme og bag to timer v ca 200 grader, den sidste time med sølvpapir over brødene.
Lad køle af på bagerist, skær ikke i brødet før det er afkølet (as if - jeg kan aldrig vente, det går fint, hvis man er lidt forsigtig).
Dag 1:
Surdej, 3/4 L vand og 4 tsk salt røres sammen. Tilsæt 125 g hvedemel, 250 g skårne rugkerner og 375 g groft rugmel. Rør sammen og lad stå lunt og tildækket i 24 timer.
Tilsæt 1/4 L vand, 3-4 spsk mørk sirup, 250 g skårne rugkerner og 250 g groft rugmel. Rør godt, tag surdej fra til næste bagning og put i forme. Lad efterhæve 2 timer i forme og bag to timer v ca 200 grader, den sidste time med sølvpapir over brødene.
Lad køle af på bagerist, skær ikke i brødet før det er afkølet (as if - jeg kan aldrig vente, det går fint, hvis man er lidt forsigtig).
1
-
- Indlæg: 2538
- Tilmeldt: 13. aug 2015, 13:16
- Kort karma: 171
- Likede indlæg: 4394
-
- Indlæg: 2538
- Tilmeldt: 13. aug 2015, 13:16
- Kort karma: 171
- Likede indlæg: 4394
Re: Rugbrød
Krølle skrev:Jeg bruger familieopskrift og surdej. Eneste problem er at alt andet rugbrød er kedeligt
Dag 1:
Surdej, 3/4 L vand og 4 tsk salt røres sammen. Tilsæt 125 g hvedemel, 250 g skårne rugkerner og 375 g groft rugmel. Rør sammen og lad stå lunt og tildækket i 24 timer.
Tilsæt 1/4 L vand, 3-4 spsk mørk sirup, 250 g skårne rugkerner og 250 g groft rugmel. Rør godt, tag surdej fra til næste bagning og put i forme. Lad efterhæve 2 timer i forme og bag to timer v ca 200 grader, den sidste time med sølvpapir over brødene.
Lad køle af på bagerist, skær ikke i brødet før det er afkølet (as if - jeg kan aldrig vente, det går fint, hvis man er lidt forsigtig).
Hvor mange brød giver den?
0
Re: Rugbrød
Rugbrød (3 stk )
Dag 1
1 kop surdej (her indrømmer her blankt at jeg lagde ud med en rugsurdej købt hos Meyers)
1 ½ l lunkent vand
3-4 store tsk salt
100 g hele hvedekerner (jeg brugte havrekerner fordi jeg havde dem liggende)
400 g skårne rugkerner
350 g groft rugmel
750 g grahamsmel
Dag 2
1000 g groft rugmel
2 mørke hvidtøl (eller ½ l lunkent vand)
Alle ingredienser (dag 1)røres godt sammen med mixer og hæver 24 timer
Der tilsættes rugmel og mørkt hvidtøl eller vand.
Dette røres godt igennem igen.
1 kop dej tages fra til surdej, drysses med salt og sættes i køleskab - kan holde sig flere måneder.
Dejen hældes i 2-3 smurte forme (ca 2/3 dele fyldt) og efterhæver i 6 timer
Pensles med smeltet smør og bages ved 180-200 gr. i 1½ time på ovnens bund/nederste rille.
Afkøles i 15-20 min, lægges i plastpose (giver blødere skorpe).
Vent gerne med at skære til dagen efter
Dag 1
1 kop surdej (her indrømmer her blankt at jeg lagde ud med en rugsurdej købt hos Meyers)
1 ½ l lunkent vand
3-4 store tsk salt
100 g hele hvedekerner (jeg brugte havrekerner fordi jeg havde dem liggende)
400 g skårne rugkerner
350 g groft rugmel
750 g grahamsmel
Dag 2
1000 g groft rugmel
2 mørke hvidtøl (eller ½ l lunkent vand)
Alle ingredienser (dag 1)røres godt sammen med mixer og hæver 24 timer
Der tilsættes rugmel og mørkt hvidtøl eller vand.
Dette røres godt igennem igen.
1 kop dej tages fra til surdej, drysses med salt og sættes i køleskab - kan holde sig flere måneder.
Dejen hældes i 2-3 smurte forme (ca 2/3 dele fyldt) og efterhæver i 6 timer
Pensles med smeltet smør og bages ved 180-200 gr. i 1½ time på ovnens bund/nederste rille.
Afkøles i 15-20 min, lægges i plastpose (giver blødere skorpe).
Vent gerne med at skære til dagen efter
1
Re: Rugbrød
HappyHippo skrev:Krølle skrev:Jeg bruger familieopskrift og surdej. Eneste problem er at alt andet rugbrød er kedeligt
Dag 1:
Surdej, 3/4 L vand og 4 tsk salt røres sammen. Tilsæt 125 g hvedemel, 250 g skårne rugkerner og 375 g groft rugmel. Rør sammen og lad stå lunt og tildækket i 24 timer.
Tilsæt 1/4 L vand, 3-4 spsk mørk sirup, 250 g skårne rugkerner og 250 g groft rugmel. Rør godt, tag surdej fra til næste bagning og put i forme. Lad efterhæve 2 timer i forme og bag to timer v ca 200 grader, den sidste time med sølvpapir over brødene.
Lad køle af på bagerist, skær ikke i brødet før det er afkølet (as if - jeg kan aldrig vente, det går fint, hvis man er lidt forsigtig).
Hvor mange brød giver den?
2 stk
0
Re: Rugbrød
Nå ja, der skal salt på surdejen.
Jeg lægger aldrig brød i plastikposer - det holder ikke så længe. Rent viskestykke eller brødpose er løsningen her.
Jeg lægger aldrig brød i plastikposer - det holder ikke så længe. Rent viskestykke eller brødpose er løsningen her.
0
Re: Rugbrød
Kan hjemmebagt rugbrød nogensinde fryses og tøs op igen med godt resultat? Har bagt mange rugbrød, men de smuldrer efter frysning og SÅ meget rugbrød spiser vi heller ikke at vi kan komme igennem et helt rugbrød på en uge. Men gad bare så godt bage det selv.
1
Don’t drink the Kool-Aid!
Re: Rugbrød
Pandesteg skrev:Kan hjemmebagt rugbrød nogensinde fryses og tøs op igen med godt resultat? Har bagt mange rugbrød, men de smuldrer efter frysning og SÅ meget rugbrød spiser vi heller ikke at vi kan komme igennem et helt rugbrød på en uge. Men gad bare så godt bage det selv.
Det her smuldrer ikke efter det har været frosset. Det kan godt blive lidt kedeligt bagefter, men jeg har måske bare haft det liggene for længe. http://www.kvalimad.dk/opskrifter/rugbroed
1
Love, love, peace, peace
-
- Indlæg: 2538
- Tilmeldt: 13. aug 2015, 13:16
- Kort karma: 171
- Likede indlæg: 4394
-
- Indlæg: 2538
- Tilmeldt: 13. aug 2015, 13:16
- Kort karma: 171
- Likede indlæg: 4394
Re: Rugbrød
Krølle skrev:HappyHippo skrev:Krølle skrev:Jeg bruger familieopskrift og surdej. Eneste problem er at alt andet rugbrød er kedeligt
Dag 1:
Surdej, 3/4 L vand og 4 tsk salt røres sammen. Tilsæt 125 g hvedemel, 250 g skårne rugkerner og 375 g groft rugmel. Rør sammen og lad stå lunt og tildækket i 24 timer.
Tilsæt 1/4 L vand, 3-4 spsk mørk sirup, 250 g skårne rugkerner og 250 g groft rugmel. Rør godt, tag surdej fra til næste bagning og put i forme. Lad efterhæve 2 timer i forme og bag to timer v ca 200 grader, den sidste time med sølvpapir over brødene.
Lad køle af på bagerist, skær ikke i brødet før det er afkølet (as if - jeg kan aldrig vente, det går fint, hvis man er lidt forsigtig).
Hvor mange brød giver den?
2 stk
Jeg har dit rugbrød i ovnen pt, og det dufter vildt godt. Det tog lidt længere tid pga en surdej der ikke ville arte sig
0