Har du været på "Eksklusive Restaurenter" ?

Hvad sker der lige for verden?! Diskutér det her!
Brugeravatar
Dikus
Moderator
Indlæg: 7043
Tilmeldt: 10. aug 2015, 20:39
Kort karma: 950
Geografisk sted: Nuuk
Likede indlæg: 10077

Re: Har du været på "Eksklusive Restaurenter" ?

Indlægaf Dikus » 15. apr 2016, 09:24

Jeg har kun været på Noma. Det er mange år siden - og stadig en oplevelse, vi alle sammen taler om.

Jeg har været på mange 1000-kr.s restauranter. Og det har været markant anderledes oplevelser. Fuldstændigt uden sammenligning til Noma-oplevelsen, som bestemt var pengene værd.

Som mange andre frygtede jeg at føle mig "forkert" og lidt som en statist i restaurantens koncept. Men de formåede i den grad at bidrage til bordets gode stemning og "flyde ind" i stemningen. Altså. En af dem, der er med, har et løg tatoveret på armen... og da der kom en sovs, der skulle hældes ud over løgene... så endte sovsen på hans arm, fordi han høfligt strakte den frem.

Der var bestemt ingen over-fornem stemning eller stiv betjening. Bare ualmindelig god mad, der var en kæmpe oplevelse hele tiden - og betjening, der gjorde sit for at glide ind og bidrage til den gode stemning. Jeg kan stadig dårligt huske, hvornår vi sidst har hygget os så meget. De formåede i den grad at skabe et frirum, hvor alt kun handlede om hygge, stemning, god mad og vin. Det var fantastisk.
0
Brugeravatar
Advocatus-Diaboli
Bortvist
Indlæg: 1570
Tilmeldt: 8. mar 2016, 15:10
Kort karma: 238
Likede indlæg: 2224

Re: Har du været på "Eksklusive Restaurenter" ?

Indlægaf Advocatus-Diaboli » 16. apr 2016, 14:06

TomKah skrev:
Faktisk synes jeg slet ikke det er prisen der gør det til snobberi..


Det virker snobbet for mig, når man er villig til at betale langt over kostpris, bare fordi der er et bestemt navn tilknyttet - fx Noma. Det er ligesom at give 500 kroner for en hvid standard t-shirt der koster 30 kroner at producere, fordi der er et bestemt logo på den.

Hvis jeg skulle give priser på michelin-niveau per kuvert, så skulle jeg minimum have adgang til at se én som Gordon Ramsey hudflette personalet. Så var der måske noget ved det.
0
Listen, I'm a nice person - so if I'm an asshole to you, you need to ask yourself why.
Brugeravatar
Dikus
Moderator
Indlæg: 7043
Tilmeldt: 10. aug 2015, 20:39
Kort karma: 950
Geografisk sted: Nuuk
Likede indlæg: 10077

Re: Har du været på "Eksklusive Restaurenter" ?

Indlægaf Dikus » 16. apr 2016, 21:14

Men altså... 500 kr mere end for en vinmenu på en ikke-eksklusiv, men almindelig god restaurant - jeg forstår ikke, det får folk til at dåne.
1
Brugeravatar
Bimmerdyret
Indlæg: 1887
Tilmeldt: 25. okt 2015, 14:36
Kort karma: 110
Likede indlæg: 1415

Re: Har du været på "Eksklusive Restaurenter" ?

Indlægaf Bimmerdyret » 17. apr 2016, 09:44

Advocatus-Diaboli skrev:
Det virker snobbet for mig, når man er villig til at betale langt over kostpris, bare fordi der er et bestemt navn tilknyttet - fx Noma. Det er ligesom at give 500 kroner for en hvid standard t-shirt der koster 30 kroner at producere, fordi der er et bestemt logo på den.

Hvis jeg skulle give priser på michelin-niveau per kuvert, så skulle jeg minimum have adgang til at se én som Gordon Ramsey hudflette personalet. Så var der måske noget ved det.


Men der er jo netop ikke tale om "at der kun er et bestemt navn tilknyttet".
Der er ikke nogen "standard" du kan købe alle andre steder - det er unikt.
1
Brugeravatar
Purple Haze
Indlæg: 1919
Tilmeldt: 3. jan 2016, 16:04
Kort karma: 215
Geografisk sted: Kbh. Østerport
Likede indlæg: 3578

Re: Har du været på "Eksklusive Restaurenter" ?

Indlægaf Purple Haze » 17. apr 2016, 21:46

Sådan lige til almindelig oplysning så får reasturanten ikke de der stjerner fordi de er dyre, men fordi de er ekseptionelt gode.
At de så oftest også er dyre, det er en bi-ting, der ikke rigtig har noget med kvaliteten at gøre - altså udover at man (forhåbentlig) får hvad man betaler for.
1
Hello to all intelligent lifeforms everywhere!
And to everybody else out there, the secret is to bang the rocks together guys.
Brugeravatar
dgd2007
Indlæg: 11100
Tilmeldt: 26. aug 2015, 20:59
Kort karma: 643
Likede indlæg: 8787

Re: Har du været på "Eksklusive Restaurenter" ?

Indlægaf dgd2007 » 18. apr 2016, 00:19

Ja, jeg har været på fint en eller to gange ... kan ikke huske hvilke, for det er nok ca. 30 år siden :)

Det var rædsomt ... ja, maden var sådan set fin nok, men på en kæmpetallerken fik man en pænt stor bøf, men kun symbolske med tilbehør, og sovsen (undskyld saucen) var nogle tynde streger i et bestemt mønster, så vidt jeg husker. Slet ikke til at blive ordentligt mæt af. Ved ikke, om det stadig er sådan. Men det var vist den fine mode i 1980'erne. Nå ja, så messede tjeneren en lang remse om, hvad der var indgået i produktionen af retten. :genert:
0
Brugeravatar
Wizzze
Indlæg: 10944
Tilmeldt: 11. aug 2015, 13:16
Kort karma: 2288
Likede indlæg: 13728

Re: Har du været på "Eksklusive Restaurenter" ?

Indlægaf Wizzze » 18. apr 2016, 07:46

Skumfidusen skrev:
dgd2007 skrev:Ja, jeg har været på fint en eller to gange ... kan ikke huske hvilke, for det er nok ca. 30 år siden :)

Det var rædsomt ... ja, maden var sådan set fin nok, men på en kæmpetallerken fik man en pænt stor bøf, men kun symbolske med tilbehør, og sovsen (undskyld saucen) var nogle tynde streger i et bestemt mønster, så vidt jeg husker. Slet ikke til at blive ordentligt mæt af. Ved ikke, om det stadig er sådan. Men det var vist den fine mode i 1980'erne. Nå ja, så messede tjeneren en lang remse om, hvad der var indgået i produktionen af retten. :genert:


Sådan er det i hvert fald ikke de steder jeg har været. Jeg er gået prop-mæt derfra når jeg har været på de eksklusive steder.

Det eksklusive består ikke i "finhed". Jeg har haft fjollede og gakkede tjenere og det har aldrig været sådan noget fisefornemt, hvor man har været bange for at tage den forkerte gaffel. Det eksklusive består mest i HVOR lækre råvarer de bruger, håndværket i tilberedningen, balancerne og ideerne. De steder jeg har holdt mest af, gør noget med syre og sprødhed, der bare er så lækkert. De sætter ting sammen og får alle elementer med i hver eneste ret. Det bliver gerne bygget op så det går fra det helt milde til mere og mere smag. Nogle gange er noget lidt mere gimmick end egentlig nødvendigt - på Kiin Kiin fik vi en stor bowle ind til bordet med lidt grønt i bunden og en lille sky af candyfloss oven på og vi anede ikke hvordan vi skulle komme i gang med den. Men en tjener kom så til bordet og lavede en dressing og hældte den over candyflossen, der smeltede ned i salaten. Det er jo overhovedet ikke nødvendigt, men et sjovt påfund og den der salat var fremragende. Sursød og med lidt bitre toner og masser af sprødhed. Det er ikke bare et spørgsmål om at spise på en god restaurant og betale det dobbelte. Sådan er nogen steder måske, men jeg har ikke oplevet dem.


Jeg har været på de fisefornemme steder, hvor man kun kommer ind iført det store skrud, med slips, jakke, mavebælte og blanke sko, og hvor tjenerne nærmest kigge ned på en hvis man ikke har en titel der går generationer tilbage. Men de steder er meget få, og ved at forsvinde helt, for det er jo også anstrengende for kokke og personale med alle regler, formelle og uformelle.
De fleste eksklusive restauranter idag, er noget med at sætte kunden og maden i centrum, og give oplevelser, som man husker i lang tid efter, og forhåbentligt vil komme tilbage og prøve igen.
Og som skum skriver, så er det yderst yderst sjældent man går sulten eller skuffet hjem. Ja, de enkelte retter kan være små, men så er der bare flere af dem, så den samlede madmængde er mindst det samme som en traditionel forret/hovedret, hvis ikke mere.
1
Do as I say! :whip:

Tilbage til "Politik, kultur og samfund"