Anti-inflammatorisk kost
Anti-inflammatorisk kost
Hej
Min mand har noget inflammation i kroppen, og derfor vil vi prøve at ændre vores kost til at være mere anti-inflammatorisk.
Vi skal til at spise mere fisk og grøntsager , og finde en måde at få ingefær og hvidløg ind i kosten på.
Er der nogle af jer som spiser anti-inflammatorisk og har nogle gode råd eller gode opskrifter?
Min mand har noget inflammation i kroppen, og derfor vil vi prøve at ændre vores kost til at være mere anti-inflammatorisk.
Vi skal til at spise mere fisk og grøntsager , og finde en måde at få ingefær og hvidløg ind i kosten på.
Er der nogle af jer som spiser anti-inflammatorisk og har nogle gode råd eller gode opskrifter?
0
- Daine
- Indlæg: 24635
- Tilmeldt: 19. aug 2015, 18:57
- Kort karma: 3200
- Geografisk sted: Midtjylland
- Likede indlæg: 36814
Re: Anti-inflammatorisk kost
Der findes et par kogebøger, som vi har solgt temmelig mange af, så muligheden for inspiration til opskrifter er da til stede Jeg har ingen personlig erfaring, men ud fra det jeg lige kiggede i dem, så det ret lækkert ud. De kan sikkert lånes på biblioteket, hvis du lige vil kigge i dem først.
2
"I en tid med så meget ondskab, må vi passe på kærligheden", citat: Hr. Aurland
Jo mere viden man tilegner sig, des mere ved man, at der er ting man ikke ved. Ting man før ikke anede at man ikke vidste, ved man nu, at man ikke ved.
- down.boy
- Indlæg: 87
- Tilmeldt: 9. feb 2016, 17:25
- Kort karma: 40
- Geografisk sted: Silkebronx
- Likede indlæg: 159
Re: Anti-inflammatorisk kost
Martin Kreutzer og hende Anne "skyl dit stegte hakkekød" Larsen har lavet en bog "Antiinflammatorisk Kost"... den har de bl.a. haft i Føtex... masser af gode idéer og opskrifter at gå i gang med
1
- DetSorteCirkus
- Indlæg: 21958
- Tilmeldt: 12. aug 2015, 18:07
- Kort karma: 2515
- Likede indlæg: 59560
Re: Anti-inflammatorisk kost
Aima ved noget om det. Så måske var det en ide lige at prikke til hende
2
Re: Anti-inflammatorisk kost
down.boy skrev:Martin Kreutzer og hende Anne "skyl dit stegte hakkekød" Larsen har lavet en bog "Antiinflammatorisk Kost"... den har de bl.a. haft i Føtex... masser af gode idéer og opskrifter at gå i gang med
"Skyl dit stegte hakkekød" Det kan jeg godt huske. Det var altså lidt sjovt.
Den vil jeg lige kigge efter. Tak
0
- DetSorteCirkus
- Indlæg: 21958
- Tilmeldt: 12. aug 2015, 18:07
- Kort karma: 2515
- Likede indlæg: 59560
Re: Anti-inflammatorisk kost
Nå, jeg kan se, at jeg vist også spiser ret AI og derfor måske vil kunne hjælpe.
Hvad er det, du tror, der bliver udfordrende for jer ved kostomlægningen?
Hvad er det, du tror, der bliver udfordrende for jer ved kostomlægningen?
0
Re: Anti-inflammatorisk kost
Lemonella skrev:Jeg har "Den store antiinflammatoriske kostguide". Den er fuld af gode råd, vejledninger og masse af lækre opskrifter.
Jeg spiser en del antiinflammatorisk mad. Mit mave/tarmsystem er dog ikke vild med kål, men har man en sart mave, kan man jo prøve sig frem.
Jeg bruger blåbær i min morgenmad. Der står skyr i mange af opskrifterne, men det kan udskiftes med fromage frais, A38, eller yoghurt naturel.
Jeg blender med en stavblender, blåbær og et af ovenstående mælkeprodukter. Der kommer lidt hakkede valnødder ovenpå. Ristede eller bare som de er.
Husk, at valnødder og andre nødder, indeholder olie og derfor er det godt, at opbevare dem i køleskabet. Så bevare de den gode smag.
En anden type morgenmad, er omelet med babyspinat, brøndkarse og røget laks.
Rugbrød med avokado, citron, røget laks og brøndkarse.
Jeg kan varmt anbefale bogen.
Tak for de gode råd. Vi er også begyndt at spise A-38 og så tænkte jeg at vi kunne prøve at lave nogle smoothies med ingefær og med grøntsager (600g om dagen er meget at spise).
Jeg vil da se om ikke vi skal have den der bog, når du nu kan anbefale den. Der er bare lavet så mange uduelige kostbøger, så rart at få nogle anbefalet.
0
Re: Anti-inflammatorisk kost
DetSorteCirkus skrev:Nå, jeg kan se, at jeg vist også spiser ret AI og derfor måske vil kunne hjælpe.
Hvad er det, du tror, der bliver udfordrende for jer ved kostomlægningen?
Først og fremmest så ved vi meget lidt om, hvad det er vi skal spise. Men fisk bliver en udfordring, da vi ALDRIG spiser fisk, og min man er panisk angst for ben. Han er sådan en rød kød og kartofler mand, men heldigvis er han alligevel åben overfor ny mad. Bare han bliver mæt
Vi skal nok også vænne os til, at madlavningen vil tage længere tid. Som det er nu, bruger vi ikke mere end en halv time på madlavning til hverdag. Og der får man ikke lavet meget råkost, kål eller spændende salater.
0
- DetSorteCirkus
- Indlæg: 21958
- Tilmeldt: 12. aug 2015, 18:07
- Kort karma: 2515
- Likede indlæg: 59560
Re: Anti-inflammatorisk kost
missme skrev:Først og fremmest så ved vi meget lidt om, hvad det er vi skal spise. Men fisk bliver en udfordring, da vi ALDRIG spiser fisk, og min man er panisk angst for ben. Han er sådan en rød kød og kartofler mand, men heldigvis er han alligevel åben overfor ny mad. Bare han bliver mæt
Vi skal nok også vænne os til, at madlavningen vil tage længere tid. Som det er nu, bruger vi ikke mere end en halv time på madlavning til hverdag. Og der får man ikke lavet meget råkost, kål eller spændende salater.
Det med fisk har Lemonella skrevet fint om, så det vil jeg undlade, bortset fra at jeg synes, at I skal undersøge, om dåsefisk hører med under IA-kost. Torskerognscreme er fx. både godt som pålæg og dip til grøntsager, og tun og makrel på dåse kan også nemt blive til lækker mad. Ikke at I skal erstatte frisk fisk, men bare for at få mest mulig variation i jeres råvarer.
Jeg bruger heller ikke gerne mere end en halv time på min aftensmad, så jeg køber gerne frostgrønt, enten i form af enkelte typer grøntsager eller som blandinger, hvor jeg lige tjekker, at der ikke rigtig er tilsat andet end de rene råvarer. Jeg er meget glad for Remas Lækker og Nemt-serie, der indeholder mange typer af mættende tilbehør, hvor man sådan set bare skal tilberede lidt kød til, eller hvad man nu har lyst til. Man kan sige, at jeg bruger blandingerne, hvor andre spiser kartofler, pasta, ris, osv., og så laver jeg gerne en type friskt tilbehør til også. I nogle af blandingerne er der også tilsat spelt eller lignende, så det dels ikke kun bliver grøntsager, dels med sikkerhed vil fylde i maven.
Jeg tror, at det er vigtigt, at din mand hurtigt oplever, at han kan blive mæt af den nye mad.
Netop fordi jeg gerne vil begrænse omfanget af snitteri, bruger jeg også meget gnavegrønt; cherrytomater, snackpebrebre, skoleagurker og små vaskede gulerødder. Så er jeg sikker på, at jeg altid kan få noget grønt på tallerkenen eller i madpakken, uanset hvor travlt jeg har, eller hvor ugidelig jeg er. Hvis I skal holde jer fra mælkeprodukter, kunne hummus være en god ide som dip til gnavegrønt. Det har Rema på dåse, og så rører I det selv op med olivenolie.
Der er i øvrigt heller intet galt i engang imellem at supplere sine grøntsager med butikkernes poser med revet gulerod, spidskålssalat, osv.
Når din mand er til kød og kartofler, kan han sikkert også godt lide sovs. Den kan I med fordel begynde at lave på grøntsager. Jeg koger gerne en dåse flåede tomater med løg, hvidløg, peberfrugt og gulerod og krydderier efter smag, og så blender jeg det til en tyk masse, som man både kan dyppe kød og groft tilbehør i. En dåse kokosmælk gør sovsen ekstra cremet. Krydret ærte- eller auberginemos er også godt, og nettet er fyldt med opskrifter på forskellig grøntsagsdyp, hvoraf noget også indeholder ingefær. Hvad angår det sidste kan det også bruges i mange forskellige dressinger til salat. Her kan I med fordel undersøge det asiatiske køkken nærmere.
Af deciderede tilbehørsretter, som samtidig er ret hurtige at lave, vil jeg fremhæve:
- Bønnesalat - dampede grønne bønner med tomat, løg, oliven og feta (kan udelades eller erstattes af marineret tofu, søg efter "tofu feta" for at finde en opskrift) vendt i olie-edikke
- Bagte, krydrede gulerodsstænger, der tilsidst vendes med fx. hakket persille
- Coleslaw af spidskål, revet gulerod, rosiner og creme fraiche-dressing (brug et soyaprodukt i stedet for ko-creme fraiche)
- Fintsnittet spidskål vendt i citronsaft, olivenolie og lidt salt med ristede kerner eller nødder på toppen
- Broccolisalat, hvor jeg så ville bruge en smule letristet kalkunbacon
Smoothie lyder som en god ide. Jeg plejer at lave en af spinatblade, søde blåbær (Remas på frost er jeg aldrig gået fejl af), jordbær, banan og lidt yoghurt (findes også vegansk).
Jeg har tilfældigvis nævnt Rema en del gange efterhånden, og det skyldes helt sikkert, at jeg synes, at det er en rigtig god, og samtidig billig butik, når man spiser lidt anderledes. De har fx. de fleste mejeriprodukter lavet på soya. Jeg ved ikke, om de har tofu, men det er fx. et sted som Aldi faktisk begyndt at få.
3
- DetSorteCirkus
- Indlæg: 21958
- Tilmeldt: 12. aug 2015, 18:07
- Kort karma: 2515
- Likede indlæg: 59560
Re: Anti-inflammatorisk kost
Lemonella skrev:Jeg har "Den store antiinflammatoriske kostguide". Den er fuld af gode råd, vejledninger og masse af lækre opskrifter.
Jeg spiser en del antiinflammatorisk mad. Mit mave/tarmsystem er dog ikke vild med kål, men har man en sart mave, kan man jo prøve sig frem. :)
Jeg bruger blåbær i min morgenmad. Der står skyr i mange af opskrifterne, men det kan udskiftes med fromage frais, A38, eller yoghurt naturel.
Jeg blender med en stavblender, blåbær og et af ovenstående mælkeprodukter. Der kommer lidt hakkede valnødder ovenpå. Ristede eller bare som de er.
Husk, at valnødder og andre nødder, indeholder olie og derfor er det godt, at opbevare dem i køleskabet. Så bevare de den gode smag.
En anden type morgenmad, er omelet med babyspinat, brøndkarse og røget laks.
Rugbrød med avokado, citron, røget laks og brøndkarse.
Jeg kan varmt anbefale bogen.
Hvis der er sart mave indeover, kan jeg anbefale Low FODMAP-opskrifter
Omelet til morgenmad er i øvrigt rigtig lækkert, ja. Det samme gælder bananpandekager lavet på (surprise) banan, æg, og (soya)mælk.
0
- DetSorteCirkus
- Indlæg: 21958
- Tilmeldt: 12. aug 2015, 18:07
- Kort karma: 2515
- Likede indlæg: 59560
Re: Anti-inflammatorisk kost
Aldi har forresten en billig og god soyarisdrik i deres faste sortiement.
Og her ses tofuen:
Og her ses tofuen:
0
Re: Anti-inflammatorisk kost
Jeg spiser antiinflammatorisk, i perioder 100%. Jeg vil klart anbefale bøgerne, særligt toeren for opskrifter, men etteren giver en ret god basisviden om de antiinflammatoriske principper, for udover at spise de inflammationshæmmende ting, handler det også om at undgå de inflammationsfremmende.
De andre har vist allerede skrevet det vigtigste, jeg lige kan komme i tanke om
De andre har vist allerede skrevet det vigtigste, jeg lige kan komme i tanke om
1
I'll stick with hell no's and headphones...
Re: Anti-inflammatorisk kost
Bare lige hurtigt: jeg har lige været på 10 dages detox, og ud fra det, der skrives om af ingredienser i tråden, lyder det som om, det er mange af de samme principper, der er anvendt. En opskrift, jeg var meget glad for, var følgende:
Laks med ingefær, hvidløg, citron og chili:
Køb to laksebøffer af god kvalitet (jeg flottede mig og gik i Mad&Vin, man kan selvfølgelig også gå til fiskehandleren)
Smør et fad (fx med kokosolie) og læg laksen i med skindsiden nedad
Finthak ingefær, en rød chili og et stort fed hvidløg og fordel det på laksestykkerne
Giv lidt salt og peber
Skær tynde skiver citron og læg dem på laksen (oven på krydderierne)
Giv laksen 180 grader i ca. et kvarter eller til der begynder at komme hvidt skum frem
Server fx med squash, der er skåret i tynde skiver og har været i ovnen samtidig med laksen (og gerne smidt ind 10 min før laksen kom i ovnen). Squashen bliver helt blød og lækker og er især god, hvis den får lidt "stegeskorpe".
Laks med ingefær, hvidløg, citron og chili:
Køb to laksebøffer af god kvalitet (jeg flottede mig og gik i Mad&Vin, man kan selvfølgelig også gå til fiskehandleren)
Smør et fad (fx med kokosolie) og læg laksen i med skindsiden nedad
Finthak ingefær, en rød chili og et stort fed hvidløg og fordel det på laksestykkerne
Giv lidt salt og peber
Skær tynde skiver citron og læg dem på laksen (oven på krydderierne)
Giv laksen 180 grader i ca. et kvarter eller til der begynder at komme hvidt skum frem
Server fx med squash, der er skåret i tynde skiver og har været i ovnen samtidig med laksen (og gerne smidt ind 10 min før laksen kom i ovnen). Squashen bliver helt blød og lækker og er især god, hvis den får lidt "stegeskorpe".
2
-
- Indlæg: 1684
- Tilmeldt: 14. aug 2015, 15:30
- Kort karma: 256
- Geografisk sted: Aarhus
- Likede indlæg: 2441
Re: Anti-inflammatorisk kost
Det med 600 gram grønt om dagen er en tilvænning. Min kæreste mente også, det var ekstreme mængder, men fandt ud af det intet problem var. Vi spiser 3 hovedmåltider (da vi tager på af 6 måltider) og det er 200 gram pr måltid. Spiser man 6 måltider er det kun 100 gram (aka en stor gulerod) pr måltid..
0
Some days I amaze myself. Other days I put the laundry in the oven.
Re: Anti-inflammatorisk kost
Aima skrev:Jeg spiser antiinflammatorisk, i perioder 100%. Jeg vil klart anbefale bøgerne, særligt toeren for opskrifter, men etteren giver en ret god basisviden om de antiinflammatoriske principper, for udover at spise de inflammationshæmmende ting, handler det også om at undgå de inflammationsfremmende.
De andre har vist allerede skrevet det vigtigste, jeg lige kan komme i tanke om
Vil du måske nævne et par ting, der er dét?
0
I don't mind living in a man's world as long as I can be a woman in it!