eks-Maupassant skrev:Jeg vill meget hellere have at skåne-miljøet-debatten gik VÆK fra hvad man ku købe i supermarkeder og over til hvad man ku dyrke selv.
Og at alt det der foregår i supermarkederne blev set som skiftende grader af hæmningsløst overforbrug og miljøsvineri.
Groft sagt
Jeg må sige, at jeg simpelthen ikke tror det er løsningen at være (semi-)selvforsynende. Al den tid der skal bruges på at opretholde en hjemlig produktion ville jo være nærmest et fuldtidsjob i sig selv, hvilket ikke rigtigt nytter noget, da vi har brug for at folk også skal være lærere, læger, brandmænd, tømrere og alt det andet. Jeg tvivler kraftigt på at du finder nogen med viden på området, der ville anbefale en høj grad af selvforsyning som løsningen på de miljø- og klimaproblemer, vi ser.
Først og fremmest tror jeg det er urealistisk på grund af den tid, der skal bruges af den enkelte familie.
Derefter oplever man ofte økonomiske stordriftsfordele når man dyrker større mængder af én afgrøde, sammenlignet med hvis alle skal dyrke en lille smule kartofler, en lille smule tomater, en lille gulerødder osv., samt sætte sig ind i regler for pesticidbrug osv. Så samfundsmæssigt vil jeg mene det er spild af tid og ressourcer.
For det tredje, så er der jo en del produktion som kræver udledning i sig selv, især hvis man skal til at køre i bil for at hente ting, skal bruge opvarmede drivhuse osv. Det er slet ikke sikkert, at en høj hjemmeproduktion samlet set vil være positivt for miljøet eller klimaet, hvis hver enkelt person skal til at bruge en masse ressourcer på at opretholde en meget lille produktion.
Desuden er det ikke fordelagtigt at dyrke noget, som klimaet i landet ikke er beregnet til, hvilket vil sætte kraftige begrænsninger på hvilke madvarer folk vil have til rådighed, eller også ender de med at skulle købe en meget stor del i butikkerne alligevel. Concito nævner jo fx at tomater, der er lavet i danske drivhuse, udleder meget mere CO2 end selv dem der transporteres fra Spanien.
Jeg skal ikke kunne udelukke, at en smule mere hjemmeproduktion af de ting, der er nemme - som du nævner, et æbletræ i haven, nogle krydderurter eller kartofler - godt kan have en lille positiv effekt. Men jeg tror virkeligt ikke at en større omlægning er en fordel. Det giver ikke teoretisk mening for mig og jeg er heller ikke stødt på nogen, der hævder, det ville være en god idé. Omvendt læser jeg jævnligt, at mindre kødforbrug, mindre brug-og-smid-væk-kultur (reparere frem for at kassere), mindre madspild, bruge penge på service-ydelser (frisør, restaurant, børnepasning, massage, whatever) frem for materielle ting som kræver ressourcer og producerer skrald og forurening, er konstruktive adfærdsændringer. Herudover tror jeg, at et mere gennemskueligt mærkningssystem med fokus på den FAKTISKE miljø- og klimapåvirkning, frem for kun processen (som er tilfældet med økologi), ville være en god idé. Det tror jeg, folk ville tage til sig på samme måde som de har taget Ø'et til sig. Det er jo tydeligt at se, at folk gerne vil stemme med pengepungen.
Så nu hvor jeg har præsenteret mine personlige argumenter for, hvorfor jeg tror det er en dårlig ide
, er det jo kun passende at høre om du selv er stødt på kilder med god forstand på klima, der foreslår at selvforsyning bør spille en meget større rolle end det gør i dag?