Spørgsmål til hundekendere

Brugeravatar
Badesandalen
Indlæg: 2401
Tilmeldt: 11. okt 2015, 18:31
Kort karma: 209
Likede indlæg: 2841

Spørgsmål til hundekendere

Indlægaf Badesandalen » 1. feb 2018, 11:58

Min mands mormor har en lille hund der altid har fået lov til at gøre hvad den ville, jeg tror efterhånden jeg er den eneste der nogensinde siger nej til den. Hun giver den mad fra sin tallerken når den tigger, den gør uhæmmet når den kan høre noget og gør også af alle der kommer ned til dem. Men den er på ingen måde aggressiv, tværtimod synes jeg den virker underdanig i det ekstreme; i de første par år turde den feks ikke at komme i nærheden af mig og nu kryber den nærmest hen af gulvet mens den ryster og lægger sig på ryggen med spredte bagben ved mine fødder, og den farer op så snart jeg stopper med at klø og nusse den. Jeg har aldrig gjort den noget bortset fra at sige nej og stop når den tigger, gør eller pisker rundt, hvilket den også gør ret meget, og jeg siger det altid på en fast og bestemt, men rolig måde. Jeg har altid talt pænt og roligt til den, og kun rørt ved den når den lod mig.

Mine spørgsmål er:
1) Hvor lang tid ville det ca tage at træne den til at stoppe med at gø og generelt gøre den mere lydig? Den er ikke altid så god til at komme når mormor kalder.
2) Kan man gøre noget for at gøre den mere tilpas ved mig? Jeg forstår det virkelig ikke, og det gør mig faktisk lidt trist. Især fordi dette indlæg er med tanke på måske at flytte hunden hjem til os hvis/når mormor og morfar skal flytte i ældrebolig.
3) Jeg mener den er 3-4 år gammel, jeg kan ikke huske racen, men det er en af de meget aktive hunde. Den ligner en dansk/svensk gårdhund. Jeg ved at den type hund skal aktiveres en del, både fysisk og mentalt, kan det være derfor den pisker sådan rundt?

Jeg håber det giver mere mening skrevet ned på denne måde end i mit hoved, for det er ærlig talt lidt rodet sammen lige nu. Det var ikke min plan at vi skulle have en hund lige nu, men der er ikke rigtigt nogen andre i familien der har ikke mulighed for at huse den, og jeg synes den skal bo hos nogle den kender. Det er mest hunden der holder dem fra at flytte i ældrebolig, og det er begyndt at blive en anelse presserende.
0
Brugeravatar
Juki
Indlæg: 10021
Tilmeldt: 9. sep 2015, 20:26
Kort karma: 785
Likede indlæg: 14759

Re: Spørgsmål til hundekendere

Indlægaf Juki » 1. feb 2018, 12:20

Det kan sagtens tænkes at hunden er understimuleret, stresset og at den ikke helt ved hvilket ben den skal stå på, hvis opdragelsen ikke har været konsekvent og at der tilmed ikke har været enighed om hvad den må osv. De fleste vil blive rundtossede hvis det var forskellige regler der gjaldt uafhængigt af hvem der lige var ved den og hvornår på dagen det er.

Jeg tror sagtens hunden kan trænes når den ikke er ældre. Især hvis det er en aktiv race, så er der stor sandsynlighed for at den også gerne vil arbejde/træne :) Men find evt. ud af hvilken race det er først, da forskellige racer egner sig forskelligt til diverse ting. Det vil også kunne spare jer for mange frustrationer i længden.

Hvad du kan gøre her og nu er nok at være så rolig som mulig i hundens selskab. Lad hunden komme til dig og vis den interesse og ros den roligt når den tager kontakt. Du kan fx sætte dig på gulvet og tilbyde den godbidder. Læg nogle i nærheden af dig for at gøre den tryg(gere) og for at lokke den hen til dig, så den på den måde forbinder dig med noget godt og rart.

Du kan måske også tage den med på nogle gåture? Hvis det er en gårdhund så vil den elske at komme hen på en eng eller mark, hvor den kan snuse og grave efter mus fx. Det kan have en afstressende effekt på hunde at snuse og samtidig med at den forbinder situationerne med dig og noget godt, men sørg for at have varmt tøj på og en god portion tålmodighed. Gårdhunde kan bruge ret så lang tid på gravearbejde.

Hilsen en med to jagthunde, hvor den ene er halv gårdhund :-D
1
Forarget kan man altid blive

En bruger du ikke kan nå :cool2:
Brugeravatar
Raenil
Indlæg: 2531
Tilmeldt: 27. nov 2016, 10:50
Kort karma: 128
Geografisk sted: Silkeborg
Likede indlæg: 8488

Re: Spørgsmål til hundekendere

Indlægaf Raenil » 1. feb 2018, 20:58

Hvis du er den eneste der nogensinde siger nej til den, har den så lært hvad nej betyder?

Simpel ja/nej øvelse - find dem på nettet - kan både gøre den mere tryg ved dig, og lære den, at Nej ikke er farligt. Det er bare træning.

Hvis det er en selskabshund, skal du være opmærksom på at den sagtens kan lære at gø mindre, men nogle af de racer er fremavlet til at gø - og derfor bliver de aldrig lydløse.
1
Brugeravatar
Badesandalen
Indlæg: 2401
Tilmeldt: 11. okt 2015, 18:31
Kort karma: 209
Likede indlæg: 2841

Re: Spørgsmål til hundekendere

Indlægaf Badesandalen » 6. feb 2018, 07:57

Tak for svar, alle tre. Jeg tror helt sikkert den er understimuleret for den kommer ikke ud og gå så ofte mere efter mormor er blevet syg, de lukker den oftest ud i haven hvor den så løber lidt rundt og lugter til det hele.
Mht brug af ordet nej, så tror jeg godt den forstår det, for den stopper altid med at gø og tigge ved bordet når jeg siger det. Min mand og hans mor har også sagt nej til den flere gange, bare sjældent så ofte og konsekvent som jeg gør.
Jeg er helt med på at gå til træning med den, det ville ske lige meget hvilken hund vi fik, og jeg er også med på at selve træningen faktisk foregår i hjemmet.

Emma The Mermaid skrev:2:
Når en hund lægger sig på ryggen og kryber så skal du lade den være. Du skal ikke røre ved den. Grunden til at den springer op når du stopper er fordi den vil væk. Så længe du rører ved den vil den ikke kunne flygte fordi den naturlige reaktion er at blotte de sarte dele og det er maven. Den viser dig på så mange måder at du overskrider dens grænser.

En usikker og nervøs hun skal aes på brystkassen, ikke fra halsen og ned mod halen. Jeg vil anbefale at du slet ikke rører den lige nu men kun giver den lækre godbidder når den kommer tæt på dig.
Lige så snart den begynder at krybe så vend hovedet til den ene side.
Øjenkontakt kan være grænseoverskridende for hunden.

Ros den stille og roligt uden at røre den.

Jeg forstår bare ikke hvorfor den bliver ved med at komme hen til mig så, og når den har faret op bliver den stadig hos mig, så den virker ikke bange. Bortset fra de rystende ben. Hvordan kan jeg se på den at den føler sig tryg ved mig så? Altså hvornår må jeg ae den?
0
Brugeravatar
LadyFox
Indlæg: 19610
Tilmeldt: 27. dec 2015, 19:02
Kort karma: 2444
Geografisk sted: Kbh
Likede indlæg: 46095

Re: Spørgsmål til hundekendere

Indlægaf LadyFox » 6. feb 2018, 08:37

Det vigtigste er at den er stimuleret mentalt, d/s gårdhunde er meget kvikke hunde.
Jeg synes du skal anbefale dine bedste forældre at give mad spredt ud på gulvet/i haven i stedet for i en skål, noget af foderet må gerne være lidt gemt så snuden rigtig skal bruges. De kan være gemt både i lavden og i højden.
Man kan købe alverdens hjerne-spil til hunde, det kunne måske også være noget.
Et råt ben at gnave i er også god aktivitet.
Selvfølgelig skal hunden også have motion, det er jo en aktiv hund, men hvis hunden er stimuleret i hjernen er i kommet et godt stykke.

Hvor gammel var hunden da dine bedste forældre fil den, og hvor fik de den fra?
Hundens ophav, hvalpetid, gener osv. Har rigtig meget at sige i forhold til hundens selvsikkerhed.

Jeg vil klart anbefale at dine bedste forældre investerer i en GOD adfærdsspecialist der arbejder ud fra positive metoder. At rette op på en hund med dårlig selvtillid er en svær opgave hvor det er let at gøre noget forkert hvis man ikke har de rette værktøjer, og det er ikke særlig sjovt for hunden at være sådan i beredskab.
2
...
Brugeravatar
Badesandalen
Indlæg: 2401
Tilmeldt: 11. okt 2015, 18:31
Kort karma: 209
Likede indlæg: 2841

Re: Spørgsmål til hundekendere

Indlægaf Badesandalen » 7. feb 2018, 08:50

Det er en god idé med fodret, det gør min mor også med hendes hund og den elsker det. Jeg kan ikke huske alle detaljerne, men de fik hunden da den var nogle måneder, og jeg er okay sikker på at det ikke er en blanding.


Emma The Mermaid skrev:Den virker ikke bange, men ryster. Det burde altså være tydeligt for dig.

Okay, det var dårligt formuleret. Dens ben ryster når den kommer hen til mig, men når jeg stopper med at ae den og den har rejst sig igen ryster den ikke mere. Den virker kun bange indtil jeg aer den, derefter står den bare ved mine ben og kigger.
0
avdotja
Indlæg: 4930
Tilmeldt: 11. okt 2015, 18:31
Kort karma: 537
Likede indlæg: 14700

Re: Spørgsmål til hundekendere

Indlægaf avdotja » 7. feb 2018, 10:59

Jeg har en omplaceret hund, som simpelthen var rystende nervøs da jeg fik hende. Sagde jeg “Nej” i en hård tone eller kiggede på hende på en måde hun ikke var helt sikker på hvordan skulle tolkes, begyndte hun at krybe og være underdanig det bedste hun kunne. Det kunne også udløses af at hun gjorde noget, som hun tænkte at jeg MÅSKE ikke ville være glad for (fuldstændige ligegyldige ting, som feks at ligge på gulvet foran soveværelsesdøren, noget jeg aldrig nogensinde har eller vil komme til at “brokke” mig over).

Jeg formoder at det for en stor dels vedkommende skyldtes at hun simpelthen ikke anede hvornår der var risiko for skældud og derfor ikke tog nogen chancer. Formentlig en kombinationen af et i forvejen følsomt væsen og så en uheldig start på livet. :lol:

Hun er heldigvis en helt anden hund i dag :) Hun kan stadig være ekstrem underdanig “ude”, men hun stoler på mig, på at jeg vil hende det godt og har masser af selvtillid når vi er sammen. Faktisk er jeg næsten villig til at sværge på at hun rullede øjnene af mig, sidst jeg fangede hende i at æde fuglenes mad

Er det muligt at undlade at sige “NEJ” i en hård tone i starten og i stedet feks løfte hende på en normal venlig måde (hvis hun hopper op) eller finde legetøjet frem for at distrahere hende (hvis hun begynder at gø)?
0
avdotja
Indlæg: 4930
Tilmeldt: 11. okt 2015, 18:31
Kort karma: 537
Likede indlæg: 14700

Re: Spørgsmål til hundekendere

Indlægaf avdotja » 7. feb 2018, 11:03

Men har I overhovedet lyst til at få hund?

Hvis I alligevel havde tænkt jer at få en hund indenfor den nærmeste fremtid, synes jeg det er en rigtig fin ordning :) Men man skal ikke føle sig presset til at overtage andres dyr, fordi alternativet er aflivning. Det er en hurtig og smertefri død efter et liv med masser af plads, mad og kærlighed, noget som 95% af vores landbrugsdyr vil misunde den.
1
Brugeravatar
Badesandalen
Indlæg: 2401
Tilmeldt: 11. okt 2015, 18:31
Kort karma: 209
Likede indlæg: 2841

Re: Spørgsmål til hundekendere

Indlægaf Badesandalen » 11. feb 2018, 08:05

avdotja skrev:Jeg har en omplaceret hund, som simpelthen var rystende nervøs da jeg fik hende. Sagde jeg “Nej” i en hård tone eller kiggede på hende på en måde hun ikke var helt sikker på hvordan skulle tolkes, begyndte hun at krybe og være underdanig det bedste hun kunne. Det kunne også udløses af at hun gjorde noget, som hun tænkte at jeg MÅSKE ikke ville være glad for (fuldstændige ligegyldige ting, som feks at ligge på gulvet foran soveværelsesdøren, noget jeg aldrig nogensinde har eller vil komme til at “brokke” mig over).

Jeg formoder at det for en stor dels vedkommende skyldtes at hun simpelthen ikke anede hvornår der var risiko for skældud og derfor ikke tog nogen chancer. Formentlig en kombinationen af et i forvejen følsomt væsen og så en uheldig start på livet. :lol:

Hun er heldigvis en helt anden hund i dag :) Hun kan stadig være ekstrem underdanig “ude”, men hun stoler på mig, på at jeg vil hende det godt og har masser af selvtillid når vi er sammen. Faktisk er jeg næsten villig til at sværge på at hun rullede øjnene af mig, sidst jeg fangede hende i at æde fuglenes mad

Er det muligt at undlade at sige “NEJ” i en hård tone i starten og i stedet feks løfte hende på en normal venlig måde (hvis hun hopper op) eller finde legetøjet frem for at distrahere hende (hvis hun begynder at gø)?

avdotja skrev:Men har I overhovedet lyst til at få hund?

Hvis I alligevel havde tænkt jer at få en hund indenfor den nærmeste fremtid, synes jeg det er en rigtig fin ordning :) Men man skal ikke føle sig presset til at overtage andres dyr, fordi alternativet er aflivning. Det er en hurtig og smertefri død efter et liv med masser af plads, mad og kærlighed, noget som 95% af vores landbrugsdyr vil misunde den.

Jeg er glad for at høre at det godt kan virke. Det med at løfte hende op kommer ikke til at ske, det er kun mandens mormor der gør det. Jeg ville rigtig gerne lege med den, men den er bare ikke interesseret i sit legetøj. Det er faktisk lidt irriterende. :lol:
Ja, vi har gerne ville havde hund fra starten, vores to første lejligheder måtte man bare ikke have kæledyr i. Det var som sagt bare ikke planen at få hund lige nu pga måden vi lever vores liv på, det mesher ikke rigtigt. Men mormor ville aldrig gå med til aflivning med mindre den var syg, så hvis der ikke er andre muligheder, flytter hunden hjem til os og så lægger vi livet om så det passer til den. Det bedste ville være at den flyttede ned til deres ældste datter der har en stor gård, men hun er læge i en anden del af landet og er derfor ikke hjemme det meste af ugen, og hendes mand er ved at være gammel, måske for gammel til at starte forfra med (hvad jeg ser som) en ny hund.
0
Brugeravatar
Badesandalen
Indlæg: 2401
Tilmeldt: 11. okt 2015, 18:31
Kort karma: 209
Likede indlæg: 2841

Re: Spørgsmål til hundekendere

Indlægaf Badesandalen » 11. feb 2018, 08:12

Emma The Mermaid skrev:
Badesandalen skrev:
Emma The Mermaid skrev:Den virker ikke bange, men ryster. Det burde altså være tydeligt for dig.

Okay, det var dårligt formuleret. Dens ben ryster når den kommer hen til mig, men når jeg stopper med at ae den og den har rejst sig igen ryster den ikke mere. Den virker kun bange indtil jeg aer den, derefter står den bare ved mine ben og kigger.

Det er ikke til at sige fordi det handler om hele hundens kropssprog, ørestilling, hvordan den blinker med øjnene, hvordan haleføringen er og så videre.

Nogle hunde ryster ikke kun når de er bange, nogle gør det også for opmærksomhed men igen så handler det om resten af hundens kropssprog.

En ting er at du skal i hvert fald ikke råbe eller skælde den ud eller løfte hunden. At løfte en hund er så grænseoverskridende hvis den ikke selv beder om det.

Okay. Duly noted.


Jeg har i hvert fald taget alle råd i tråden til mig, og vil have dem i baghovedet når vi besøger dem.
0
Brugeravatar
Juki
Indlæg: 10021
Tilmeldt: 9. sep 2015, 20:26
Kort karma: 785
Likede indlæg: 14759

Re: Spørgsmål til hundekendere

Indlægaf Juki » 2. mar 2018, 04:57

Er der noget nyt? Er I blevet hundeejere? :D
1
Forarget kan man altid blive

En bruger du ikke kan nå :cool2:
Brugeravatar
Badesandalen
Indlæg: 2401
Tilmeldt: 11. okt 2015, 18:31
Kort karma: 209
Likede indlæg: 2841

Re: Spørgsmål til hundekendere

Indlægaf Badesandalen » 12. mar 2018, 06:52

Juki skrev:Er der noget nyt? Er I blevet hundeejere? :D

Hov, havde ikke lige set at du havde skrevet. Nej, ikke endnu. Grunden til at jeg overvejede det så stærkt er fordi mandens mormor har brug for en del hjælp i hverdagen efter hendes blodprop i hjernen, men hun har afvist alt og alle, inklusive den hjælp de får fra kommunen, og hverken hendes mand eller deres døtre kunne ændre hendes mening eller påtvinge hende noget. Det hele er faldet over på hendes mand, som virkelig er blevet strukket til sit yderste, og sidst vi var dernede kunne han knap nok trække vejret når han endelig havde mulighed for at sætte sig.
Der er et tilbud på det lokale plejehjem til ældre om noget samvær med andre ældre, men hun har nægtet at deltage i det. Hun ville ikke sige hvorfor, men jeg tror det er fordi hun skammer sig lidt over at hun har taget så meget skade. Morfar har været så tæt som han kan komme på at tigge hende om at tage med til det der samvær så han kunne få lidt ro til at ordne de ting i deres hjem der har hobet sig op, fordi han har skulle hjælpe hende så meget, og nu er hun endelig gået med til at prøve det i et stykke tid, og hun elsker det selvfølgelig. Så i 3-4 timer to gange om ugen kan han få ro til sig selv og til at ordne lidt af hvert i hjemmet, hvilket har hjulpet en del på deres situation.

Jeg synes stadig det bedste ville være hvis hun/de boede i ældrebolig, men jeg forstår også godt hvorfor hun ikke vil flytte fra det hus de selv har bygget og har boet i siden deres piger var små. Så indtil videre er overtagelse af hund udskudt.
0

Tilbage til "Kæledyr"