Spred benene, piger ...

Brænder du inde med noget, der ikke passer ind andre steder? Så passer det ind her.
Brugeravatar
Wizzze
Indlæg: 12464
Tilmeldt: 11. aug 2015, 13:16
Kort karma: 2494
Likede indlæg: 15722

Spred benene, piger ...

Indlægaf Wizzze » 20. nov 2015, 06:23

.. kunne være konklusionen på nedenstående artikel :-D

"Hvordan har du placeret dine ben lige nu? Tjek det lige. Sidder du ved dit skrivebord på jobbet, i bussen eller toget på vej hjem eller i sofaen, mens du læser denne artikel: der er en god chance for, at du har placeret dit bentøj over kors. Sandsynligvis er det ikke særligt sundt for dig.
»At sidde med benene over kors er ikke noget problem isoleret set,« fortæller fysioterapeut Jakob Hansen, der er indehaver af klinikken Fysioteam.
»Problemet afhænger af, hvor ofte du gør det, i hvor lang tid du gør det, og hvor ensidigt du gør det. Hvis du ofte gør det med det samme ben og lang tid ad gange, så kan der godt opstå et problem,« siger han.

To fysioterapeuter fortæller om, præcis hvilke gener du kan opleve, hvis du er en hyppig korslægger.

1. Du afklemmer dine nerver
»Når du sidder med benene over kors, sidder du ofte i en lidt mere afslappet stilling. Du glider som regel lidt mere ned i stolen, og dermed sidder du og hænger i ryggen, og bækkenet bliver drejet skævt,« siger Christina Dam Rekstad. Hun er fysioterapeut og personlig træner ved Jorcks Studio.
Der skal helst være så meget balance i din krop som muligt, så belastningen på led og muskler er minimal. Det gælder både, når du står, og når du sidder. Bl.a. kan du med den skæve siddestilling risikere at afklemme dine nerver.
»Du kan påvirke en af de nerver, der ligger på ydersiden af underbenet. Det kan medføre dropfod: Det vil sige, du ikke kan løfte din forfod, når du står op. Det er en klassiker hos folk, der sidder meget med benene over kors,« fortæller Rekstad.
I værste fald kan du også påvirke strukturerne i ryggen og afklemme nerver i rygsøjlen, forklarer fysioterapeuten.
»Det er sjældent, du sidder med et pænt svaj i lænden og ellers lige op og ned, når du har benene over kors. Det gør også, at du kan lave en lille nerveafklemning i ryggen,« siger hun. Det kan bl.a. resultere i smerter, der stråler ud i benene.

2. Det påvirker din koncentration
Den dårlige holdning, som den afslappede siddestilling giver, påvirker også din vejrtrækning.
»Det bliver svært at trække vejret ordentligt, når du sidder og falder sammen, og du får svært ved a at lave en god vejrtrækning ned i maven,« siger Jakob Hansen og fortsætter:
»Vejrtrækningen påvirker stort set alt. Hjernen og dit centrale nervesystem har brug for brændstof. Hvis du tilvænner dig et mønster, hvor din vejrtrækning ikke er god, så har det konsekvenser. Bl.a. kognitive konsekvenser som at kunne koncentrere sig og levere hjernemæssigt.«

3. Du sidder i den samme stilling for længe
»De fleste har et favoritben, de lægger over det andet. Så kommer man nemt til at sidde i den sammen stilling over lang tid. Den bedste stilling vil altid være den næste,« siger Christine Dam Rekstad.
Med det mener hun, at du hele tiden bør ændre din stilling, så du ikke kommer til at hænge i hofter og led. At sidde med benene over kors er dejligt afslappende, og derfor bliver det hurtigt en vane, du kommer til at falde tilbage i, helt uden du lægger mærke til det. Derfor glemmer din krop også nemt, at den faktisk har behov for at ændre stilling ofte for at være i balance.

4. Du kan få hævede ben
Sidder du med benene over kors, risikerer du at lukke en smule af for blodomløbet.
»Det påvirker blodcirkulationen på en negativ måde, så tilbageløbet i dine vener ikke bliver godt, og det belaster din krop på en uhensigtsmæssig måde,« siger Rekstad.
Bl.a. kan du risikere at få hævede ben. Er det en gene, du døjer med, bør du overveje, om du sidder forkert.

5. Du kan få åreknuder
Det dårlige blodomløb kan også øge din risiko for at få åreknuder.
»Men der skal der noget til. Hvis du i forvejen er disponeret for den slags og sidder meget med benene over kors, kan det godt give problemer,« siger Jakob Hansen.

6. Det kan være skyld i træningsskader
Hvis du igennem mange år har haft en tendens til at lægge benene over kors, hver gang du har sat dig ned, kan du have muskler, sener og ledbånd, der på den ene side af benet er forkortede og på den anden side er forlængende. På samme måde kan der være opbygget en muskulært og strukturel ubalance omkring dit hofteled.
»Det kan godt give nogle problematikker over tid. Hvis du løbetræner og har nogle muskler og sener, der er stramme på den ene side og lidt lange på den anden side, så ender det med, du løber på et udaddrejet ben. Det kan give knæproblemer, lændeproblemer og hofteproblemer,« siger Jakob Hansen.
Især i sportsgrene som løb og cykling, hvor du gentager den samme bevægelse mange gange, vil du have risiko for at få en overbelastning.


Det kan du gøre for at holde op med at sidde med benene over kors:
Sid på en stol, hvor sædet hælder skråt fremad. Det tvinger dig til at sidde på dine sæddeknuder og lukke op i hofterne. Køb evt. en skråpude og læg den oven på din egen stol, om det så er på jobbet eller hjemme ved middagsbordet.

Sid på en pilatesbold i stedet for på en kontorstol. Det forhindrer dig også i at sidde med benene over kors.

Stil et ur, der minder dig om, at du skal skifte stilling hvert kvarter. Sørg også for, at det ikke altid er en ny siddestilling, du skifter til. Det er sundt at stå op."
http://jyllands-posten.dk/livsstil/fami ... over-kors/

Tænker du over hvordan du sidder? eller finder kroppen bare sådan automatisk en position?

Personligt har jeg en en tendens til at ende i skrædder stilling, både på kontoret og hjemme i sofaen.
0
Do as I say! :whip:
Brugeravatar
Aima
Indlæg: 1820
Tilmeldt: 23. aug 2015, 01:43
Kort karma: 797
Likede indlæg: 7349

Re: Spred benene, piger ...

Indlægaf Aima » 20. nov 2015, 06:34

Jeg tænker over, at ryggen er ret. Benene har jeg aldrig skænket en tanke.

Jeg sidder i skrædderstilling (i min seng) lige nu, jeg sidder nærmest altid i skrædderstillling, men hvis jeg er tvunget til at sidde ordentligt, er mine ben krydsede, enten over låret eller ved anklen.
0
I'll stick with hell no's and headphones...
Brugeravatar
Daine
Indlæg: 12820
Tilmeldt: 19. aug 2015, 18:57
Kort karma: 1649
Geografisk sted: Midtjylland
Likede indlæg: 16824

Re: Spred benene, piger ...

Indlægaf Daine » 20. nov 2015, 06:47

Jeg kan ikke sidde i skrædderstilling og heller ikke med krydsede ben over låret (pga dårlig hofte), og jeg tænker generet over hvordan jeg sidder, for ellers får jeg ondt. Men jeg sidder måske ikke fornuftigt af den grund, tit sidder jeg med det gode ben trukket op eller med en pude under det dårlige ben, så jeg sidder lidt skævt.
0
"I en tid med så meget ondskab, må vi passe på kærligheden", citat: Hr. Aurland
Brugeravatar
thomassneum
Indlæg: 1561
Tilmeldt: 13. aug 2015, 11:23
Kort karma: 79
Geografisk sted: København
Likede indlæg: 1274

Re: Spred benene, piger ...

Indlægaf thomassneum » 20. nov 2015, 09:15

Jeg måtte bare lige ind og kigge.
cheesy.gif
Du har ikke de nødvendige tilladelser til at se vedhæftede filer i dette indlæg.
0
Med bov skal man mad lave, men...
Brugeravatar
Persnikedy
Indlæg: 7123
Tilmeldt: 1. sep 2015, 11:31
Kort karma: 548
Likede indlæg: 10412

Re: Spred benene, piger ...

Indlægaf Persnikedy » 20. nov 2015, 09:58

Jeg kan ikke sidde med krydsede ben på grund af mine knæ, men af en eller anden grund er skrædderstilling ganske behagelig. Den kan man dog ikke bruge over alt så der sidder jeg med almindeligt bøjede ben og prøver at holde ryggen rank, men det er lidt svært at huske på syndes jeg.
0
Fab-Yule-Ous
Brugeravatar
Animi
Indlæg: 4735
Tilmeldt: 24. okt 2015, 14:47
Kort karma: 578
Likede indlæg: 11056

Re: Spred benene, piger ...

Indlægaf Animi » 20. nov 2015, 10:56

Hmm, jeg sidder for det meste bare med krydsede ankler
0
You know what the issue is with this world? Everyone wants a magical solution to their problem, and everyone refuses to believe in magic.
Brugeravatar
Sophaya
Indlæg: 2500
Tilmeldt: 22. aug 2015, 11:26
Kort karma: 493
Likede indlæg: 4835

Re: Spred benene, piger ...

Indlægaf Sophaya » 20. nov 2015, 10:59

Jeg sidder på alle mulige underlige måder, fordi jeg har mange ledsmerter. Jeg skifter konstant stilling, så mon ikke jeg er okay med benene og fucked up i ryggen :D
0
cat has nine lives babe
nine lives to itself
but you only got one

x
Brugeravatar
lulu-p
Indlæg: 1127
Tilmeldt: 20. aug 2015, 08:05
Kort karma: 74
Likede indlæg: 1384

Re: Spred benene, piger ...

Indlægaf lulu-p » 20. nov 2015, 16:01

Jeg sidder næsten altid med krydsede ben..ofte sidder jeg med næsten snoede ben. Altså ben over kors + krydsede ankler...
Jeg døjer med vand i benene og især ved stillesiddende arbejde, og jeg burde "sprede benene". Men vaner er svære at komme af med.
0
... Look to the light, Leland, find the light. Into the light, Leland, into the
light. Into the light, Leland... into the light... Don't be afraid. ...

Tilbage til "Generelt"