Skal moral og etik være tvunget fag i folkeskolen?

Stedet du kan bruge til at snakke om alle de store og små ting der påvirker dit liv.
Brugeravatar
RavenClaw
Indlæg: 1545
Tilmeldt: 15. maj 2016, 17:27
Kort karma: 197
Likede indlæg: 3406

Re: Skal moral og etik være tvunget fag i folkeskolen?

Indlægaf RavenClaw » 16. maj 2018, 13:08

dgd2007 skrev:Hvem er Rita? :)


Skolelæreren fra tv-serien af samme navn :)
1
But did you die?
Brugeravatar
Pax Romana
Indlæg: 1111
Tilmeldt: 5. sep 2017, 10:15
Kort karma: 133
Likede indlæg: 2380

Re: Skal moral og etik være tvunget fag i folkeskolen?

Indlægaf Pax Romana » 16. maj 2018, 13:18

dgd2007 skrev:Hvem er Rita? :)Så kan de lære det - de møgunger (og forældre) :)
1
Those are my principles, and if you don't like them... well, I have others.
Life begins at the end of your comfort zone.
I don't know where I'm going, but I sure know where I've been.
Brugeravatar
Bimmerdyret
Indlæg: 2031
Tilmeldt: 25. okt 2015, 14:36
Kort karma: 116
Likede indlæg: 1605

Re: Skal moral og etik være tvunget fag i folkeskolen?

Indlægaf Bimmerdyret » 16. maj 2018, 14:08

Tamara skrev:Jeg troede måske naivt det var medtænkt i de nuværende fag?


Det er det også ;)

Lige som menneskerettigheder, miljø, privatøkonomi, sociale medier, konflikthåndtering, seksualundervisning osv osv osv

Ligesom alt muligt og umuligt som man mener skolen skal tage sig af...
3
Brugeravatar
Fru Sunshine
Indlæg: 10441
Tilmeldt: 13. aug 2015, 12:31
Kort karma: 1550
Geografisk sted: Vendsyssel
Likede indlæg: 14213

Re: Skal moral og etik være tvunget fag i folkeskolen?

Indlægaf Fru Sunshine » 17. maj 2018, 15:35

Nej! Det er forældrenes afdeling. At en nærmest uhyggelig stor del af omtalte forældre så tørrer det af på skolen alligevel, er en anden snak.
2
"Jeg elsker alle farver i verden. Især brun. Det er derfor jeg er det."
Kalenderlågeåbnerbjørnen Bruno.
Brugeravatar
hotlips
Indlæg: 3301
Tilmeldt: 13. aug 2015, 11:01
Kort karma: 307
Likede indlæg: 6291

Re: Skal moral og etik være tvunget fag i folkeskolen?

Indlægaf hotlips » 2. jun 2018, 14:49

Jeg tror ikke det er så meget med at lære dem det, de fleste normale børn med velfungerende forældre ved jo godt man skal være sød ved de andre når de kommer ud af børnehaven og de fleste har prøvet at andre gjorde noget de ikke selv syntes om. Men at holde det ved lige og udvikle det så det passer til deres alder og de mere komplicerede ting de kommer til at stå med, det er da et forsøg værd synes jeg. Men det er nu noget jeg synes de arbejder en del med hvor min dreng går, de har bla ugens ord, det har blandt andet været pyt og vent og så været noget hvor de så har talt om hvad det betyder når man vælter ud til frikvarter og en kommer til at skubbe i døren, så kan man prøve at vente og se om man er helt så vred hvis man først fortæller dem det når de skal ind igen, og den slags, det er meget med hverdagsting.

Men i min drengs klasse har vi den obligatoriske møgunge, omend i lidt værre udgave end jeg vil mene det er standard, han har blandt andet kastet puder i hovedet på mig, og givet en af de andre forældre to fuck fingre da han blev bedt om at hjælpe med at rydde op, han har en rystende mangel på helt basal respekt overfor andre og det inkluderer så altså fremmede voksne mennesker.
Han er 7 år gammel.

Og begge hans forældre er lærere, gudskelov på en anden skole.
Men de griner af det, på det første forældremøde sad moren og grinede og kokketterede med at hendes dreng var blevet flyttet fra andre to gange, der havde jeg samme dag sagt til deres lærer at jeg ville have ham flyttet fra min dreng fordi han sad og slog ham i timen og det havde stået på i flere uger. Så tre gange på lidt over to måneder, og hun grinede af det og fortalte det til alle.
I går var vi så til noget halløj på skolen og der hørte jeg hende gå og fnise og sådan gå og prøve at få læreren til at sige at ja, han snakker i timen, kan ikke styre sig når ting går ham imod og han kan gå helt amok hvis man prøver at stoppe ham når der er noget han har sat sig i hovedet.
Det gik hun så der er oversatte til viljestærk og selvstændig..

Helt generelt så synes jeg de andre forældre jeg møder er flinke, almindelige mennesker der ikke bryder sig om at deres børn opfører sig dårligt og som har godt nok styr på hvad det er den øvrige verden betragter som dårligt i den kontekst og børnene er velopdragne og det er virkelig hyggeligt når vi har nogle med hjem, det er også blevet noget der sker jævnligt at folk tager både 3 og 4 med på en gang.

Men der er de der der er fuldstændig gak og det er de så åbenbart så grundigt at det giver genlyd og jeg tror de nemt kommer til at fylde urimeligt meget.

Det bliver til mange gange i tidens løb de andre børn kommer til at opleve den opførsel som en mulighed og det bliver mere vi andre skal slås imod det når de også har oplevet at der er andre der bare synes det sjovt og kært og selvom jeg til min dødsdag vil holde på det er forældrenes ansvar så bliver det sværere og måske især hvis man ikke har så meget overskud eller det hele lige ramler med hus og forhold og hvad har vi at holde de der uheldige ting nede.

Jeg har selv mit hyr med det, jeg holder på min dreng ikke må slå men en dag kommer jeg for at hente og siger han har givet den her dreng en blodtud og det viser sig så at det her krapyl har sat sig på en af de andre drenge og holdt ham om halsen til han sagde mærkelige lyde og så har min dreng altså taget en af de der skumplast puder de sidder på og klappet ham lige i ansigtet for at få ham til at slippe.
Så er vi allerede der hvor han nu godt ved der er undtagelser for han fik selvfølgelig at vide at lige der var det i orden men det er jo en dum situation for os at han har gjort noget der egentlig var godt men det kan jeg dårligt tillade mig at rose ham for.

Der var også en i børnehaven, hvor faren åbenbart talte grimt om de andre børn og forældre og det gik den her knægt så hen og fortalte dem når de gjorde noget der ikke passede ham,blandt andet så fik den ene pædagog der var skaldet en overgang efter kræft at vide at hans far sagde at det ikke gjorde nogen forskel for hun havde jo altid lignet lort da hun forbød ham at gå ind på vores stue hvor han ikke hørte til, der gik jeg til sidst til lederen og sagde at hvis ikke de havde en plan for hvad der foregik med den dreng så ville jeg anmelde det til kommunen.

Vi har haft to med autisme diagnoser, de har begge været lidt specielle men overvejende søde og venligetsindede børn der ikke har været skyld i nogle former for problemer for de andre børn, men de der der bliver møgunger i en tidlig alder med forældrenes velsignelse og til tider hjælp, de er efter min bedste overbevisning skyld i mere end man lige tænker over, og kommer der mere end en i en klasse så vil jeg vædde med det kan få indflydelse på hele klassen og deres omgangsform hvis ikke de øvrige forældre og lærerene er opmærksomme og fast besluttet på at holde det nede.
2
TomKah
Indlæg: 1615
Tilmeldt: 25. aug 2015, 12:57
Kort karma: 115
Likede indlæg: 1422

Re: Skal moral og etik være tvunget fag i folkeskolen?

Indlægaf TomKah » 2. jun 2018, 18:02

Vi havde noget tilsvarende som beskrevet på mit gymnasium for 25 år siden. Jeg er selv blevet nævnt i sådan en sammenhæng flere gange og det rørte mig slet ikke. I hvert fald var det ikke mobning på nogen måde - bare sjov og ballade.
0
AstaPasta
Indlæg: 656
Tilmeldt: 16. aug 2017, 17:46
Kort karma: 35
Likede indlæg: 1833

Re: Skal moral og etik være tvunget fag i folkeskolen?

Indlægaf AstaPasta » 2. jun 2018, 18:48

1) Der var lige en tråd, hvor folk generelt virkede til at bifalde kollektiv afstraffelse i skolerne (noget med druk før sidste skoledag). Det brugte min folkeskole i stor stil: gæt selv, om man lærer noget som helst om etik og moral ved at få samme straf, som dem der har begået "forbrydelsen". Oveni forventes du så at stikke dine kammerater eller at tæve dem ind til de retter ind, så du selv undgår straf. Det er decideret ulækkert, at den form for logik anvendes. Og jeg ville have kastet op af lede, hvis de samme lærere havde forsøgt at lære mig om etik og moral.
2) Jeg tvivler på, at det er skolesystemet (på trods af 2), der har skylden. Det er nærmere en samfundstendens at være selvcentreret og mene, at folk jo også selv er skyld i, alt hvad der sker med dem, og i mindre grad dem, der mobber/sladrer om dem. Folk bliver jo ved med at købe sladderbladene, selvom de samtidig sagtens kan mene, at det da også er for galt det, de skriver. Vigtige mennesker, der forulemper andre, mærker varierende grader af udfrysning af samfundet baseret på deres popularitet - ikke deres brøde. Hvorfor skulle folkeskoleelever være bedre end resten af os? Og hvordan skulle et par lektioner i etik opveje, hvad de oplever resten af os gøre?
3) Måske ville det hjælpe på skoleskemaet. Men først kunne skoler (og forældre) selv se på, om de er gode eksempler. Og være klar til at tage snakken med eleverne om deres(skolens/forældrenes) valg.
3
Brugeravatar
Guilded_Lily
Indlæg: 6694
Tilmeldt: 12. sep 2015, 09:41
Kort karma: 524
Likede indlæg: 6844

Re: Skal moral og etik være tvunget fag i folkeskolen?

Indlægaf Guilded_Lily » 5. jun 2018, 13:28

I vores kommune arbejdes der med:
I de små klasser: Trin for Trin, hvor der undervises i trivsel, etik og moral på deres plan.
På mellemtrinnet arbejdes videre med trivsel og etik og moral indgår i læseplanen i flere fag.
I udskolingen er etik og moral som tema en fast del af religion og samfundsfag, og emnerne indgår også i mine fag, dansk, engelsk og historie.

Spørgsmålet er, om de overdynges med så mange "løftede pegefingre" gennem deres skoletid, at de mættes og gør en form for oprør.
0
ajnaM
Indlæg: 3763
Tilmeldt: 23. feb 2016, 08:02
Kort karma: 402
Likede indlæg: 8991

Re: Skal moral og etik være tvunget fag i folkeskolen?

Indlægaf ajnaM » 11. jun 2018, 20:16

Nej, det skal ikke være et selvstændigt fag, ligesom teknologiforståelse, kreativitet eller dannelse ikke skal være et selvstændigt fag.

Det må derimod meget gerne INDGÅ i fagene i folkeskolen - og det vil jeg vove at påstå, at det for alle danske børn allerede gør.
0
Brugeravatar
Falstria
Indlæg: 6101
Tilmeldt: 18. aug 2016, 02:07
Kort karma: 637
Likede indlæg: 3669

Re: Skal moral og etik være tvunget fag i folkeskolen?

Indlægaf Falstria » 11. jun 2018, 22:54

ajnaM skrev:Nej, det skal ikke være et selvstændigt fag, ligesom teknologiforståelse, kreativitet eller dannelse ikke skal være et selvstændigt fag.

Det må derimod meget gerne INDGÅ i fagene i folkeskolen - og det vil jeg vove at påstå, at det for alle danske børn allerede gør.


Det er ikke skolens opgave.

Moral og etik er forældrenes opgave, den behøver ikke være ens over en klasse.
0
ajnaM
Indlæg: 3763
Tilmeldt: 23. feb 2016, 08:02
Kort karma: 402
Likede indlæg: 8991

Re: Skal moral og etik være tvunget fag i folkeskolen?

Indlægaf ajnaM » 12. jun 2018, 07:30

Falstria skrev:
ajnaM skrev:Nej, det skal ikke være et selvstændigt fag, ligesom teknologiforståelse, kreativitet eller dannelse ikke skal være et selvstændigt fag.

Det må derimod meget gerne INDGÅ i fagene i folkeskolen - og det vil jeg vove at påstå, at det for alle danske børn allerede gør.


Det er ikke skolens opgave.

Moral og etik er forældrenes opgave, den behøver ikke være ens over en klasse.


Moral og etik er gennemsyrende for det hele, dannede menneske og derfor naturligvis ikke noget, der kun hører til i familien. Moral og etik bør diskuteres og reflekteres over i alle samfundets led. Det er tanker, børn skal lære at forholde sig til fra de er helt små - også i daginstitutioner og skoler.

Men det skal være på alderssvarende niveauer, og det skal være en del af hverdagen og socialiseringen - ikke teori om hvad moral eller etik er. Derfor skal det heller ikke være et fag. Det skal tages op som et naturligt ekstra niveau, når undervisningen lægger op til det. Og det er det, jeg er helt overbevist om allerede sker.

Eksempelvis var jeg ude i en skole forleden, hvor de talte om slaveri i historie i 4. klasse. At Danmark havde været en del af slaveriet gennem trepartshandlen - og på den måde kom de ind på menneskerettighederne og hvordan man kan have forskellige måder at opfatte etik og moral på i forskellige historiske perioder. Det synes jeg egentlig er et godt eksempel på, hvordan man inddrager etiske diskussioner i undervisningen.
5
Brugeravatar
Iznogood
Indlæg: 67
Tilmeldt: 30. maj 2018, 07:43
Kort karma: 9
Likede indlæg: 50

Re: Skal moral og etik være tvunget fag i folkeskolen?

Indlægaf Iznogood » 12. jun 2018, 13:06

Er noget man har haft oppe og vende før.

https://www.folkeskolen.dk/537656/etik- ... oleskemaet
0
Brugeravatar
Falstria
Indlæg: 6101
Tilmeldt: 18. aug 2016, 02:07
Kort karma: 637
Likede indlæg: 3669

Re: Skal moral og etik være tvunget fag i folkeskolen?

Indlægaf Falstria » 12. jun 2018, 15:33

vulpesVelox skrev:Argumentet, der vedrører forældres ansvar, er isoleret set meget fint, der er blot det aber dabei, at det er op ad bakke, hvis disse forældre ikke selv er så stive i temaerne moral og etik.

En person med pædagogisk baggrund er måske i virkeligheden den bedst egnede. Hvem ved?

I stedet for at tage stilling til hvem som objektivt set burde sørge for hvad, så kunne man med fordel betragte tingenes tilstand som den er. Det andet dér forekommer mig at være et små-omsonst livtag med realiteterne.


Mine lærere var sådan meget for fri sex og fik børn med hinanden trods at de var gift med nogen andre, men imod atomkraft og afbrænding af kul og olie, hvor det i min familie er stik modsat f.eks.
0
Brugeravatar
LaScrooge
Indlæg: 4260
Tilmeldt: 9. okt 2015, 08:59
Kort karma: 1052
Likede indlæg: 11907

Re: Skal moral og etik være tvunget fag i folkeskolen?

Indlægaf LaScrooge » 14. jun 2018, 05:28

Jeg tror alle kunne lære noget af at beskæftige sig med etik, taget i betragtning hvor svært mange har ved at ræsonnere stringent og tænke deres ideer til ende, men jeg tror ikke det vil gøre den store forskel på dette område. Det er for svært at omsætte. Livet som barn og især ung centrerer sig om identitetsdannelse og det betyder i større eller mindre grad at jungleloven hersker internt i aldersgruppen. Det, der er brug for, er at voksne mennesker, hele vejen rundt, vejleder igennen fasen (som trods alt varer omkring 15 år som minimum) og spejler adfærd på en måde, som understøtter udviklingen af integritet, trækker klare grænser når andre bliver overtrådt, understøtter mentaliseringevnen og i det hele taget hjælper unge igennem den fase i livet hvor det for de allerfleste handler om ikke at falde udenfor normen og man derfor har flere medløbere og tyranner end i nogen anden sammenhæng og på noget andet tidspunkt.
0
just like a secret we will be found
Brugeravatar
Fru Sunshine
Indlæg: 10441
Tilmeldt: 13. aug 2015, 12:31
Kort karma: 1550
Geografisk sted: Vendsyssel
Likede indlæg: 14213

Re: Skal moral og etik være tvunget fag i folkeskolen?

Indlægaf Fru Sunshine » 14. jun 2018, 08:50

Forresten: Moral og etik er sådan set en del af dagligdagen. Som lærere guider vi jo hele tiden vores elever gennem en hverdag, hvor de skal lære at omgås hinanden, at respektere hinanden og i det hele taget at fungere i den hverdag. Det er jo det, de kan bruge til noget også senere.
At de ved, at der er noget, der hedder etik og moral (som er en del af læringsmålene i kristendomsundervisningen), betyder jo ikke nødvendigvis, at der bliver ageret efter det. Derfor synes jeg, at det er overflødigt at have på skemaet.

Faktisk svarer det lidt i min verden til, at man hiver grammatikbogen op og lærer nogle begreber, men når grammatikbogen bliver placeret i tasken igen, er det ikke alle, der kan overføre det på den stil, der skal skrives.
2
"Jeg elsker alle farver i verden. Især brun. Det er derfor jeg er det."
Kalenderlågeåbnerbjørnen Bruno.

Tilbage til "Livets forhold"