I dag forventes det, at man kan skrive sit navn inden skolestart – men hvad kunne vi selv?

Brugeravatar
Delfin
Indlæg: 7582
Tilmeldt: 11. aug 2015, 11:05
Kort karma: 695
Geografisk sted: ..... Casa del Fino
Likede indlæg: 11362

Re: I dag forventes det, at man kan skrive sit navn inden skolestart – men hvad kunne vi selv?

Indlægaf Delfin » 9. aug 2018, 22:33

Mistermor skrev:Der forventes for øvrigt meget mere af barnet, end at det kan skrive sit navn.

være socialt robust
have et godt sprog
besidde et godt selvværd og god selvtillid
være nysgerrigt og have lyst til at lære nyt
kunne give udtryk for egne behov, følelser og interesser
kunne vente og lytte på andre
kunne deltage i fællesskabet med kammeraterne
kunne modtage, forstå og handle på en kollektiv besked
kunne klare praktiske ting som at tage tøj på og klare toilet besøg selv.

https://www.alt.dk/boern/sadan-gor-du-d ... skoleparat


Ting som i mine øjne er langt vigtigere end at kunne skrive sit navn. Det er da fint hvis man kan, men ellers lærer man det jo

Jeg har ikke gået i børnehave eller børnehaveklasse, men har haft forældre som læste meget og lærte mig, at man altid kan slå op i en bog og finde ud af det, hvis der er noget man ikke ved, og så fik jeg altid "lektier" at sidde med, når mine ældre søskende lavede lektier.
Jeg kunne skrive mit for- og efternavn og andre ting, men jeg kan ikke huske, hvor meget. Jeg kunne læse lette tekster. og regne lette regnestykker, kunne klokken og havde ur selv, tage (alt) tøj på og binde mine snørebånd og sikkert en masse andre ting som jeg ikke kan huske her et halvt århundrede senere.

Jeg var langt forud, da jeg skiftede skole midt i første klasse, så der fik jeg lov at sidde og farvelægge lærerens 'Søren og Jeppe' bog, mens da andre hakkede sig igennem i-s siger is, s-o siger so. Det var lidt kedeligt i længden, og jeg begyndte at køre rundt på stolen, men så fandt hun på at give mig nogle 'Læs og forstå' bøger at arbejde i. Dem elskede jeg.
1
14 11 14
Lys
Indlæg: 2406
Tilmeldt: 20. dec 2015, 20:30
Kort karma: 310
Likede indlæg: 4403

Re: I dag forventes det, at man kan skrive sit navn inden skolestart – men hvad kunne vi selv?

Indlægaf Lys » 9. aug 2018, 22:54

Marott skrev:
Artem skrev:Ikke en skid
Blev passet hjemme til jeg startede i skole og mine forældre havde ikke lært mig sådan nogle ting indenJeg blev passet af min bedsteforældre, men det var det samme her.


Det var skam ikke mine forældre, der lærte mig at læse. Jeg læste med, når min storesøster læste lektier. Jeg sad på den anden side af spisebordet i køkkenet og lærte dermed at læse på hovedet. Det er jeg stadig ret skarp til (omend nytteværdien er begrænset :lol: )
0
Brugeravatar
hotlips
Indlæg: 3191
Tilmeldt: 13. aug 2015, 11:01
Kort karma: 303
Likede indlæg: 6083

Re: I dag forventes det, at man kan skrive sit navn inden skolestart – men hvad kunne vi selv?

Indlægaf hotlips » 10. aug 2018, 00:09

Madam Pomfrey skrev:kunne skrive mit eget navn og min lillesøsters...
Men børnehaveklasse dengang var jo netop blanding af skole og børnehave, at lære at gå i skole, sidde på en stol, lytte efter, samarbejde.

Jeg blev godt nok overrasket for 2 år siden, da min nr. 2 startede i 0.klasse det var sgu lige på og hårdt med undervisningen.
Og svarede til hvad mine 2 ældste lavede i 1. klasse. Nu er det yngstemanden der starter på mandag, og jeg får sgu helt ondt i maven over alt det han får kastet i hovedet lige om lidt. Han er godt forberedt fra børnehave, hvor de har leget med bogstaver, eget navn osv.
Og han har styr på de fleste bogstaver, kan tælle til 100, kan 2,5 og 10 tabellen, farver og former. - Og jeg er sikker på at han nok skal klare sig fint, men det er bare en brat overgang fra børnehave, til sfo, til skole.


Men det er så også fordi i flyttede kommune kan det ikke passe?

For der er en hel del forskel på kommunerne, vi besøgte en veninde for ikke så længe siden, hendes dreng er 5 og skal starte i skole nu, uden noget forberedelse i børnehaven hvor vi har haft et forløb de kører med de største børn som netop går ud på at de skal opøve sådan noget som at fungere i en gruppe og at række fingre op, at sidde stille på en stol og holde opmærksomheden på noget i et vist tidsrum, men også uden de der måneder fra maj de har hvor vi selv bor der mest går ud på at lære selve skolen og de andre at kende, og selv for en på 5 var han noget umoden, han vil slet ikke bruge toilet og gør hvad han skal i haven konsekvent, han har haft store problemer i børnehaven fordi han ikke har forstået hvordan det der med at blive venner fungerer, han tror han kan bestemme at nu er en eller anden hans ven eller at når man leger så skal han bestemme helt, og vi fik selv oplevet hvor uheldigt han reagerer på når andre børn ikke vil gøre hvad der passer ham.

Så kan jeg selv synes det er irriterende at det hos os tydeligvis er standard at de drenge der er sent født i kalenderåret betragtes som en selvfølge at de skal sidde et år ekstra, men det er dog at foretrække trods alt, det har åbenbart slet ikke været på bordet at få diskuteret hvorvidt han er skoleparat, det var jeg noget forbløffet over, jeg kan ikke se hvordan det skal ende godt at få en der er så langt fra at være klar i skole, og hvis de har ret mange af den model så vil det jo få betydning for en hel klasse.
0
Brugeravatar
Sevii
Indlæg: 528
Tilmeldt: 19. nov 2015, 08:30
Kort karma: 93
Likede indlæg: 1341

Re: I dag forventes det, at man kan skrive sit navn inden skolestart – men hvad kunne vi selv?

Indlægaf Sevii » 10. aug 2018, 00:41

Nej, selvfølglig kunne jeg ikke det. Mit navn er også langt. Jeg kunne forbogstavet, og jeg kan huske, at jeg ikke helt forstod præmissen så jeg var ret kreativ når jeg skrev mit navn i starten. Jeg puttede bare tilfældige bogstaver ind efter forbogstavet og tænkte: det er vel sådan det fungerer.
2
:banan: :banan:
Brugeravatar
hotlips
Indlæg: 3191
Tilmeldt: 13. aug 2015, 11:01
Kort karma: 303
Likede indlæg: 6083

Re: I dag forventes det, at man kan skrive sit navn inden skolestart – men hvad kunne vi selv?

Indlægaf hotlips » 10. aug 2018, 00:47

Mistermor skrev:Jeg ved ikke, om jeg kunne skrive mit navn, men jeg tror ærlig talt, den gruppe mennesker, der har siddet og talt om, hvad de kunne ved skolestart, har fået deres minder mudret lidt sammen eller overvurderer, hvad de kunne. Skribenten er fra 1954, -dvs hun er 64 år gammel. Det er trods alt begrænset, hvor meget en 7 årig kan undervise andre i sygepleje. :)

Når det er sagt, er børn jo mindst et år yngre, når de starter i skole nu.

Jeg ved ikke, om jeg kunne skrive mit navn. (jeg er 57, så jeg har heller ikke gået i børnehaveklasse) men jeg kunne i alt fald heller ikke nogle andre ting, som beskrevet i ledergruppen, der er tale om i artiklen.

Min søn skrev sit navn, da han var to, men jeg har også været så fremsynes at give mine børn navne på kun 3 bogstaver. :) Min datter skrev vel sit navn, da hun var 4. Min søn kunne også læse, da han startede i skole, men det var ikke nogen fordel, for dengang var der ikke undervisning i børnehaveklassen, og han var ved at få pip af, at der ikke rigtig skete noget.

Nu handler artiklen jo mest om, at man har brug for at tilhøre et fællesskab, hvor man føler, man har værdi. Heldigvis kan man godt opnå den følelse, selvom man ikke er del af et arbejdsfællesskab. Jeg tror, at mange forældre er gode til at få deres børn til at føle, at de har værdi i sig selv. Det var man ikke god til "i gamle dage".


Det har været det almindelige at være 6 og så fylde 7 i min drengs 0 klasse, der har været et par undtagelser begge veje men det er kun et par stykker. Da jeg startede i skole var jeg 5 og fyldte så 6,jeg har fødselsdag 5 januar så mine forældre fik lov til at vælge hvad for en årgang jeg skulle følge, men det var det mest almindelige.

Det der med grundlæggende sygepleje kan jo godt være MEGET grundlæggende, min dreng kan også godt vurdere om et sår har brug for et plaster, for så er det et der bløder så det løber, han kan vaske det med sæbe og give plasteret på og han ved godt at blod ud af munden skal have noget koldt på og så skal man mærke efter om der er større sår og om man har slået en tand..og at det udløser en is ved første lejlighed.

Altså så grundlæggende at det er noget rigtig mange børn godt ved, men hvor det måske mest er et spørgsmål om hvorvidt man nu er en der sætter ord på lige det imens, og det er måske mest det der er forskellen, hvis der overhovedet er en, jeg har jo selv brugt den slags til at forklare ham hvad der var mit arbejde, og det vil jeg vædde med der er en million andre sosuer, sygeplejersker og så videre der også har gjort eller man har brugt det til at forklare hvad en de kender har som job.

Jeg vil iøvrigt også gerne vide hvad der menes med at et lille barn kan bakke en lastbil, jeg er noget skeptisk over for hvorvidt der er tale om at bakke et bestemt sted hen eller reelt bare at kunne sætte en forvogn i bakgear, dreje nøglen og så træde på pedalen, det er jo ikke helt det samme som at kunne bakke en forvogn med den trailer ordet lastbil jo giver et billede af,et sted hen der er besluttet på forhånd, og hvis der vitterligt er tale om at kunne bakke en forvogn uden at have kontrol over hvorhen så synes jeg måske også godt man kan stille spørgsmål ved det gavnlige for nogen.
1
Brugeravatar
FruKuk
Indlæg: 2111
Tilmeldt: 16. sep 2015, 18:05
Kort karma: 304
Likede indlæg: 3381

Re: I dag forventes det, at man kan skrive sit navn inden skolestart – men hvad kunne vi selv?

Indlægaf FruKuk » 10. aug 2018, 05:10

Jeg ved faktisk ikke, hvad jeg kunne, da jeg startede i børnehaveklasse. Men jeg ved, at vi hver fredag på skift fik lov til at koge pasta :deer:

Husker faktisk ikke, at vi som sådan lærte noget i børnehaveklassen, den var mest til at for at forberede os til 1. klasse. Den opgave virker det til, at børnehaverne har overtaget, og børnene (i hvert fald i vores kommune) forventes at kunne læse, inden de går ud af 0. klasse.
0
Brugeravatar
FormerlyKnownAs
Indlæg: 4091
Tilmeldt: 6. sep 2017, 07:02
Kort karma: 775
Likede indlæg: 6591

Re: I dag forventes det, at man kan skrive sit navn inden skolestart – men hvad kunne vi selv?

Indlægaf FormerlyKnownAs » 10. aug 2018, 05:27

Jeg kunne både læse og skrive og var ret meget fuld far frem. Min far var journalist i 25 år og min var mor boganmelder i min barndom. Så det lå ret meget lige for.

Min søn starter i skole på mandag og bliver 5 fredag næste uge. Han har et mega langt navn, men kan skrive det og øver ret meget bogstaver. Han kan tælle til hhv 100 og 50 på dansk og engelsk. Men det er af lyst og ikke noget vi får ham til.

Han skal desuden gå på en Montessori skole, så det der med at de skal kunne en masse bogligt fra start er ikke aktuelt for os.
1
/Dullen
Brugeravatar
Myresluger
Indlæg: 1150
Tilmeldt: 25. dec 2015, 22:04
Kort karma: 34
Likede indlæg: 1483

Re: I dag forventes det, at man kan skrive sit navn inden skolestart – men hvad kunne vi selv?

Indlægaf Myresluger » 10. aug 2018, 05:49

Jeg gik i børnehaveklasse i slut 70erne og dengang skulle man ikke kunne noget og man skulle heller ikke lære noget.
Jeg kunne læse da jeg startede i børnehaveklasse og igennem hele min skoletid var det et problem at jeg var for dygtig, lavede opgaverne for hurtigt etc. Alle skulle jo være lige og så kan man jo ikke have sådan en der har brug for flere opgaver... læs og forstå var fine, men i min skole måtte man ikke lave dem for et højere klassetrin, så når jeg inden efterårsferien havde lavet de to(?) bøger der hørte til klassetrinet så var det bare ærgerligt.
0
Brugeravatar
Madam Pomfrey
Indlæg: 4271
Tilmeldt: 11. aug 2015, 19:29
Kort karma: 867
Geografisk sted: Stæævns
Likede indlæg: 10581

Re: I dag forventes det, at man kan skrive sit navn inden skolestart – men hvad kunne vi selv?

Indlægaf Madam Pomfrey » 10. aug 2018, 07:55

hotlips skrev:
Madam Pomfrey skrev:kunne skrive mit eget navn og min lillesøsters...
Men børnehaveklasse dengang var jo netop blanding af skole og børnehave, at lære at gå i skole, sidde på en stol, lytte efter, samarbejde.

Jeg blev godt nok overrasket for 2 år siden, da min nr. 2 startede i 0.klasse det var sgu lige på og hårdt med undervisningen.
Og svarede til hvad mine 2 ældste lavede i 1. klasse. Nu er det yngstemanden der starter på mandag, og jeg får sgu helt ondt i maven over alt det han får kastet i hovedet lige om lidt. Han er godt forberedt fra børnehave, hvor de har leget med bogstaver, eget navn osv.
Og han har styr på de fleste bogstaver, kan tælle til 100, kan 2,5 og 10 tabellen, farver og former. - Og jeg er sikker på at han nok skal klare sig fint, men det er bare en brat overgang fra børnehave, til sfo, til skole.


Men det er så også fordi i flyttede kommune kan det ikke passe?

For der er en hel del forskel på kommunerne, vi besøgte en veninde for ikke så længe siden, hendes dreng er 5 og skal starte i skole nu, uden noget forberedelse i børnehaven hvor vi har haft et forløb de kører med de største børn som netop går ud på at de skal opøve sådan noget som at fungere i en gruppe og at række fingre op, at sidde stille på en stol og holde opmærksomheden på noget i et vist tidsrum.


JO, det er en ny skole.
Men de 2 ældste startede deres skoleliv på en god privatskole, som har et højt fagligt niveau.
Deres skoledag var fra kl. 8.15 til kl. 12. Begge har haft et "skolegruppe forløb" i børnehaven de gik i, netop med fokus på at sidde, lytte, række hånd op, skrive nogle bogstaver, få læst historie etc. 0.klasse var en blid forlængelse af dette. Først fokus på at lære at gå i skole, følge et skema.
De lærte bogstaver, lydene, vokaler og konsonanter, og lige så stille knækkede de læsekoden.

Nr. 3 startede i folkeskolen forrige år, 4 år efter nr. 2. Hans skoledag hed fra 7.50 til 13.50
han havde det sidste år af sit børnehaveliv været i en decideret storbørns børnehave, også med fokus på at sidde, lytte osv. lære bogstaver, skrive eget navn. Fagligt var han absolut parat til skolestart, han var så nysgerrig og læringsparat, men af andre årsager passer han ikke ind i den form for læringsmiljø - det betød at jeg sept til november, ofte var med ham i skole, for at hjælpe og støtte ham, og derfor kunne følge undervisningsforløbet.
Og det gik bare stærkt, stærkt stærkt... Det var dansk og matematik, lære lyde, og de 120 vigtigste ord. Det var tabeller og geometri.
Ting storebrødrene stiftede bekendtskab med i løbet af 1. klasse.
Samtidig skulle børnene lære arbejdsformer, at veksle imellem gruppearbejde, alenearbejde, stille arbejde, sid hvor du vil arbejde.

Mit eget barn var virkelig på overarbejde, og han var hægtet af efter de første 6 uger tror jeg, ville gerne, men kunne ikke følge med - også fordi han brugte alt for mange kræfter på bare at være i, hvad der for ham er kaos.
Men jeg snakkede en del med andre forældre, forældre der spurgte ind til hvorfor han flyttede til specialklasse, og om det gik godt osv.
Og de havde samme oplevelse som jeg, pressede og stressede børn, der skulle præstere på et højt niveau, mange timer dagligt. Børn der faktisk var skoletrætte, bare drømte om at gå i børnehave igen, som havde ondt i maven.
Og det er fanme trist :(
0
"Happiness can be found, even in the darkest of times, if one only remembers to turn on the light."
Brugeravatar
Thestral
Indlæg: 2474
Tilmeldt: 11. aug 2015, 07:15
Kort karma: 392
Likede indlæg: 2611

Re: I dag forventes det, at man kan skrive sit navn inden skolestart – men hvad kunne vi selv?

Indlægaf Thestral » 10. aug 2018, 08:16

Myresluger skrev:Jeg gik i børnehaveklasse i slut 70erne og dengang skulle man ikke kunne noget og man skulle heller ikke lære noget.
Jeg kunne læse da jeg startede i børnehaveklasse og igennem hele min skoletid var det et problem at jeg var for dygtig, lavede opgaverne for hurtigt etc. Alle skulle jo være lige og så kan man jo ikke have sådan en der har brug for flere opgaver... læs og forstå var fine, men i min skole måtte man ikke lave dem for et højere klassetrin, så når jeg inden efterårsferien havde lavet de to(?) bøger der hørte til klassetrinet så var det bare ærgerligt.


Som Myresluger gik jeg også i skole i slut 70'erne og kunne læse og skrive da jeg startede i børnehaven og var for dygtig til egentlig at lære noget. Jeg løste min 3 år ældre søsters opgaver når hun havde lektier for. Jeg gik dog på en skole hvor man ikke så noget problem i at give Læs og Forstå på et højere niveau og når de var løst fik jeg lov til at gå på biblioteket og fordybe mig i bøger min klasselærer havde udvalgt. Han have dog problemer med at følge med min læsehastighed så fra 3 klasse fik jeg lov til selv at bestemme hvad jeg ville læse og hvor mange bøger jeg ville have med fra biblioteket. Han vidste at jeg sagtens kunne administrere bøgerne selv så det var som det var.
0
Jeg har nået den alder,
hvor jeg ved, hvad der er værd at vide
og på en god dag kan jeg også huske noget af det..
Brugeravatar
Myresluger
Indlæg: 1150
Tilmeldt: 25. dec 2015, 22:04
Kort karma: 34
Likede indlæg: 1483

Re: I dag forventes det, at man kan skrive sit navn inden skolestart – men hvad kunne vi selv?

Indlægaf Myresluger » 10. aug 2018, 09:24

Thestral skrev:
Myresluger skrev:Jeg gik i børnehaveklasse i slut 70erne og dengang skulle man ikke kunne noget og man skulle heller ikke lære noget.
Jeg kunne læse da jeg startede i børnehaveklasse og igennem hele min skoletid var det et problem at jeg var for dygtig, lavede opgaverne for hurtigt etc. Alle skulle jo være lige og så kan man jo ikke have sådan en der har brug for flere opgaver... læs og forstå var fine, men i min skole måtte man ikke lave dem for et højere klassetrin, så når jeg inden efterårsferien havde lavet de to(?) bøger der hørte til klassetrinet så var det bare ærgerligt.


Som Myresluger gik jeg også i skole i slut 70'erne og kunne læse og skrive da jeg startede i børnehaven og var for dygtig til egentlig at lære noget. Jeg løste min 3 år ældre søsters opgaver når hun havde lektier for. Jeg gik dog på en skole hvor man ikke så noget problem i at give Læs og Forstå på et højere niveau og når de var løst fik jeg lov til at gå på biblioteket og fordybe mig i bøger min klasselærer havde udvalgt. Han have dog problemer med at følge med min læsehastighed så fra 3 klasse fik jeg lov til selv at bestemme hvad jeg ville læse og hvor mange bøger jeg ville have med fra biblioteket. Han vidste at jeg sagtens kunne administrere bøgerne selv så det var som det var.

Det var min storebror - eller måske snarere hans skolebøger, der lærte mig at læse. Jeg læste altid alle hans bøger, så jeg var mere eller mindre altid to klassetrin forud :lol: vi måtte tilgengæld ikke låne ungdomsbøgerne før i 7. Klasse - så min klasselærer lånte bøgerne til mig.
1
Nemon.
Indlæg: 126
Tilmeldt: 24. sep 2015, 18:27
Kort karma: 8
Likede indlæg: 99

Re: I dag forventes det, at man kan skrive sit navn inden skolestart – men hvad kunne vi selv?

Indlægaf Nemon. » 10. aug 2018, 09:59

Jeg kunne skrive mit fornavn, i 0 klasse, men dengang ( 1980 ) var børnehaveklasse det der i dag svare til storgruppen i en børnehave.
Grammatik og stavning, blev desværre aldrig min stærke side, og det var det næppe heller blevet, selvom jeg havde haft kunne stave mit fulde navn.
Senest rettet af Nemon. 11. aug 2018, 21:49, rettet i alt 1 gang.
0
Brugeravatar
Mi55y
Indlæg: 4145
Tilmeldt: 14. aug 2015, 07:16
Kort karma: 496
Geografisk sted: Århus med bolleÅ
Likede indlæg: 7589

Re: I dag forventes det, at man kan skrive sit navn inden skolestart – men hvad kunne vi selv?

Indlægaf Mi55y » 10. aug 2018, 10:33

Jeg kunne læse og stave, da jeg kom i skole.Vi havde i øvrigt også parabol med engelsksprogede tegenefilm, så engelsk talte jeg også. Det betød, at jeg helt fra børnehaveklassen ofte fungerede som hjælpelærer. Først da jeg skiftede skole i 7. klasse, fik jeg en lærer, der gad give mig nogle ekstraopgaver. Min mor har dog senere fortalt, at landsbyskolen, hvor jeg gik fra 1.-6. klasse havde meldt ud, at de ikke kunne gøre noget for mig og anbefalede privatskole - mine forældre mente dog, at jeg skulle have en så normal barndom som muligt og lod mig blive. Det resulterede i, at jeg blev ekstremt doven angående skolearbejde og kom ud af gymnasiet med et gennemsnit på 9 og handelshøjskolen med et gennemsnit på 8, selvom jeg uden tvivl kunne have gjort det meget bedre.
0
Frisk på at prøve en sjov og anderledes holdsport i Århus? Tjek Kin-Ball ud - gratis 4 første træninger :)
FletpArkett
Indlæg: 344
Tilmeldt: 20. apr 2017, 08:32
Kort karma: 54
Likede indlæg: 994

Re: I dag forventes det, at man kan skrive sit navn inden skolestart – men hvad kunne vi selv?

Indlægaf FletpArkett » 10. aug 2018, 10:48

Jeg boede i en landkommune dengang, så jeg kunne fange haletudser, jagte sommerfugle med et net og malke køer - eller det VILLE jeg gerne kunne ihvertfald for det kunne de andre børn. :D

Har sikkert kunne skrive mit navn ja....

Jeg kunne helt sikkert ikke læse, men det lærte jeg meget hurtigt efter skolestart, for var enormt sulten for at lære det, da alle læste meget i min familie dengang og jeg følte mig udenfor ved ikke at kunne læse. Husker intet pres på mig, til trods for, jeg kom fra en akademisk familie.
2
Brugeravatar
Lemonella
Midlertidigt udelukket efter eget ønske
Indlæg: 6925
Tilmeldt: 5. sep 2015, 06:04
Kort karma: 603
Likede indlæg: 10298

Re: I dag forventes det, at man kan skrive sit navn inden skolestart – men hvad kunne vi selv?

Indlægaf Lemonella » 10. aug 2018, 12:44

Jeg kunne både læse og skrive fra jeg var en 5-6 år gammel. Min storesøster lærte mig det. Jeg brokkede mig altid over at ingen gad læse for mig, så hun forbarmede sig og brugte lidt af sin sparsomme fritid på at undervise mig. Hun var 12 år ældre end mig og var ret ferm til at lære fra sig.
Begge mine unger, kunne også læse og skrive, inden de kom i skole. De var nysgerrige og ivrige efter at lære og jeg synes, det var sjovt at lære dem det.
0
I'm not supposed to be normal.
I'm supposed to be me.

Tilbage til "Børn"