Studieboliger

Hvad sker der lige for verden?! Diskutér det her!
Brugeravatar
Confucius
Indlæg: 2217
Tilmeldt: 4. maj 2018, 18:33
Kort karma: 219
Likede indlæg: 4089

Re: Studieboliger

Indlægaf Confucius » 12. aug 2018, 11:14

girl_beat skrev:
Confucius skrev:Mig bekendt tager rigtigt mange 3 år i gymnasiet og derefter en 3-årig bachelor og en 2-årig kandidat i forlængelse af hinanden. Det giver 8 år med studier.

Enig... Men langt de fleste starter på gymnasial uddannelse som 16-17 årige og bor hjemme, så rent praktisk starter problemet med at finde en studiebolig som regel i forbindelse med de videregående uddannelser.Rigtigt mange er enten flyttet hjemmefra, er begyndt på én uddannelse inden de hoppede fra og begyndte på gymnasiet og/eller tager først deres gymnasielle uddannelse som voksenuddannelse på VUC.

I alle tilfælde ændrer det jo ikke på den del af problemet, der handler om lang rejsetid. Apropos problemet, så er dem der bor hjemme (tæt på uddannelsessted) og begynder som 16-17-årige jo ikke en del af problemet. Problemet er dem der ikke gør, og som må leve omkring eller under en fattigdomsgrænse i næsten et årti.
0
Alle mennesker er lige - uanset om de er sorte, brune, gule, røde eller normale.
Jedi
Indlæg: 935
Tilmeldt: 6. sep 2015, 06:23
Kort karma: 44
Likede indlæg: 1228

Re: Studieboliger

Indlægaf Jedi » 12. aug 2018, 15:34

Confucius skrev:
Jedi skrev:
Confucius skrev:
Jedi skrev:
Confucius skrev:
Jedi skrev:Det er IMO i orden, at man som studerende bor småt og ubekvemt, at man skal arbejde og evt. tage lån ved siden af sit studie, at man har lang transporttid, lever af pasta med ketchup/ris med bouillonterning, osv.. Netop fordi det er forbigående.


Ja, for sådan 8 år på SU, ketchup og pasta og med lang rejsetid flyver bare forbi.


Længden af studietiden ændrer ikke min holdning til, om man bør sørge for flere billige lejeboliger i byerne til studerende.


Og hvad så? Det var ligesom ikke dét, jeg adresserede.


Det var det, hele indlægget handlede om.


Nej, det var ikke, hvilket citatet også tydeligt afslører. Intet i citatet handler om din holdning til huslejeniveau.

Mit indlæg forholder sig præcis til den påstand, du kommer med: At studietiden er forbigående. 8 år på pasta og ketchup og 8 år med et par timers transport til studiet er ikke spor forbigående for dem, der rent faktisk har prøvet det.


Studietiden er midlertidig, også selvom den varer 8 år.
1
Jedi
Indlæg: 935
Tilmeldt: 6. sep 2015, 06:23
Kort karma: 44
Likede indlæg: 1228

Re: Studieboliger

Indlægaf Jedi » 12. aug 2018, 16:33

Jeg undrer mig lidt over, at der er nogle der tæller gymnasietiden med? Artiklen boliger til studerende, som er kommet ind på "drømmestudiet", og for mig betyder det en uddannelse efter gymnasiet.
0
Brugeravatar
Confucius
Indlæg: 2217
Tilmeldt: 4. maj 2018, 18:33
Kort karma: 219
Likede indlæg: 4089

Re: Studieboliger

Indlægaf Confucius » 12. aug 2018, 18:15

Jedi skrev:Studietiden er midlertidig, også selvom den varer 8 år.


Okay, ALT er midlertidigt, så længe det ikke er evigt. Og hidtil er der intet der har varet evigt.
2
Alle mennesker er lige - uanset om de er sorte, brune, gule, røde eller normale.
Brugeravatar
missme
Indlæg: 308
Tilmeldt: 12. aug 2015, 17:00
Kort karma: 20
Likede indlæg: 365

Re: Studieboliger

Indlægaf missme » 12. aug 2018, 18:22

Kattefjæs skrev:Det hjælper jo ikke at flytte længere væk. Det giver bare transportudgifter oveni hatten.

Jeg boede i studieboliger, på enkelt- og kollegieværelser til mellem 1200 og 7000kr om måneden. Kvaliteten var enormt svingende og meget af tiden var det ikke nok både at have SU og lån, jeg var også nødt til at arbejde en del. Jeg var så også heldig og havde et godt netværk hvor vi hjalp hinanden meget, så jeg fik også mange vennetjenester og det har uden tvivl gjort en stor forskel.

Jeg var rigtig heldig med - og glad for - arbejde/studiejobs, men jeg slap så også ud af universitetet lige inden fremdriftsreformen for alvor tog fat. I dag er det lidt sværere at arbejde så meget som jeg gjorde - nogle gange 20-25 timer om ugen - og samtidig komme igennem studierne på normeret tid.

Jeg er i hvert fald virkelig glad for at jeg ikke starter studier i dag. Det var allerede svært for 10 år siden, men i dag er det jo bare latterligt.


Jeg bor 25 km fra mit studie. Vi har undervisning og gruppearbejde fra 8.15-15.45 mandag til fredag, og så, for mig, transport frem og tilbage med tog. Det klarer jeg altså fint, selvom jeg også har familie jeg skal passe. Så det tænker jeg også at unge studerende ville kunne klare. Min veninde boede i vestjylland, da hun læste i Odense, igen med familie (4 børn). Det er altså også et spørgsmål om vilje.

Men når det så er sagt, så syntes jeg også at man skal bygge så mange studieboliger som muligt, som er til at betale. Alternativt kunne man jo flytte uddannelsesinstitutionerne lidt ud af centrum af storbyerne. Der ligger de vel i virkeligheden ikke bedst, set i forhold til boligsituationen.
0
Brugeravatar
Confucius
Indlæg: 2217
Tilmeldt: 4. maj 2018, 18:33
Kort karma: 219
Likede indlæg: 4089

Re: Studieboliger

Indlægaf Confucius » 12. aug 2018, 18:25

Jedi skrev:Jeg undrer mig lidt over, at der er nogle der tæller gymnasietiden med? Artiklen boliger til studerende, som er kommet ind på "drømmestudiet", og for mig betyder det en uddannelse efter gymnasiet.


Måske er det fordi at de gymnasiale uddannelser er uddannelser, selvom du ikke regner dem for at være det? Tæller du så heller ikke bacheloruddannelsen med? Det er jo en selvstændig uddannelse, adskilt fra kandidatuddannelsen.

Jeg havde boet hjemmefra i over et årti, før jeg påbegyndte min gymnasiale uddannelse, bachelor og kandidat. Jeg blev nødt til at forholde mig til flere hundrede kilometers rejsetid, studiebolig og økonomi fra dag 1 i forløbet.
0
Alle mennesker er lige - uanset om de er sorte, brune, gule, røde eller normale.
Brugeravatar
missme
Indlæg: 308
Tilmeldt: 12. aug 2015, 17:00
Kort karma: 20
Likede indlæg: 365

Re: Studieboliger

Indlægaf missme » 12. aug 2018, 18:30

fisken80 skrev:
abcd skrev:
Kattefjæs skrev:
abcd skrev:
Det handler vel ikke om hvad de studerende synes er fint, det handler om hvorvidt de har fornuftige muligheder for at passe studierne. Hvis man kan få en 1-værelses til f.eks. 2.500,- inklusive forbrug om måneden i realistisk pendlingsafstand og et togkort til 600,- om måneden, synes jeg det er en fornuftig mulighed - også selv om den studerende måske synes det er uretfærdigt at han ikke kan bo på Vesterbro.


Jeg har aldrig kendt nogen, studerende eller ej, som syntes at det var uretfærdigt at de ikke kunne bo på Vesterbro, så det er ikke lige en situation jeg kan genkende eller sige ret meget mere om. Jeg aner ikke hvem de her mennesker er.


Hvem du kender, er ikke relevant for hvad jeg skrev. Det handler om hvorvidt de unge har en fornuftig mulighed for at passe deres studier. Principielt kan man bo i Esbjerg og studere i København med transportomkostninger på 600,- om måneden. Arbejdsløse skal søge arbejde med op til 3 timer offentlig transport hver dag. Hvis vi forventer det samme af studerende, kan de bo temmelig langt væk fra København, og mon ikke de så kan finde en betalelig bolig?


Det ville være rigtig klædeligt, hvis du satte dig ind i priserne på at pendle FØR du udtalte dig. Det vil koste næsten 1700 kroner om måneden at pendle mellem Esbjerg og København og omkring 1200 kroner at pendle mellem Nyborg og København.


Men det koster kun 630 kr at pendle på kortere afstande, hvor et normalt pendlerkort koster under 2185kr. Så kan man faktisk flytte til slagelse og pendle til københavn for 630 kr om måneden, hvis man skulle måtte have brug for det.
0
Brugeravatar
Mistermor
Indlæg: 2995
Tilmeldt: 12. jan 2017, 13:57
Kort karma: 352
Geografisk sted: Randers
Likede indlæg: 6072

Re: Studieboliger

Indlægaf Mistermor » 12. aug 2018, 22:16

Problemet i forhold til lang transport/dårlig offentlig transport ville i alt for min søn have handlet om, at der er utrolig meget (som i virkelig meget) gruppearbejde. Hvis de skulle mødes om aftenen, var han nødt til at gå tidligere, fordi han først skulle med bybus fra studiekammeraterne eller seminariet til stationen og derefter med sidste tog lidt over elleve. Der gik ikke bus eller tog senere. Ligesom han ville komme til at bruge rigtig meget tid enten på at vente på seminariet eller køre frem og tilbage, når der måske var studiegruppe og undervisning om formiddagen og gruppearbejde sidst på eftermiddagen eller om aftenen.
Det er ikke, fordi der er mange undervisningstimer, de er bare spredt ud over hele ugen.

Så nogle dage ville han skulle afsted klokken 6.30 og kunne komme hjem ved midnatstid. Andre dage kunne han bruge 2 timer på transport for at få 2 timers undervisning. Men det ville ofte være en blanding.....

Så kunne man køre i bil. Men parkeringen i kælderen under VIA er solgt/drives af Q-park; 16 kr i timen, 160 i døgnet og 1250 for 7x24. Der er ikke sat pladser af til studerende, der skulle komme udenfor byen.

Jeg forstår godt, at de unge mennesker vil bo i studiebyerne, for det er for besværligt at være afhængig af offentlig transport, der ikke er i bybuszone. Til gengæld synes jeg, det er forkælet at regne med, at man skal bo direkte i centrum.

Min søn har boet 3 år i en kælder i et parcelhus. Han ser meget frem til at få vinduer i sin stue! Men han prioriterede plads og eget køkken og bad over vinduer og central beliggenhed.
1
Brugeravatar
Delfin
Indlæg: 7143
Tilmeldt: 11. aug 2015, 11:05
Kort karma: 683
Geografisk sted: ..... Casa del Fino
Likede indlæg: 10744

Re: Studieboliger

Indlægaf Delfin » 12. aug 2018, 22:22

Jeg pendler i øjeblikket 2 timer hver vej. Jeg har en arbejds-nat på 9 timer, så er vi oppe på 11 timer hjemmefra. Jeg skal sove, og det bruger jeg ca 7 timer på (som faktisk er i underkanten af mit behov). Tilbage til at lande hjemme og geare ned til at gå i seng, stå op igen, bade og spise aftensmad, har jeg 4 timer. Dét gad jeg ikke i længden, men når sporarbejderne er slut, kommer jeg ned på 1½ time, så har jeg da i det mindste 5 vågne timer hjemme. Det er nok stadig mere transport, end jeg gider i årevis, men det kommer an på en prøve.

Så ved jeg godt, at studerende ikke har ligeså lang skoledag, men så har de til gengæld hjemmearbejde, som skal laves og måske også et fritidsjob, der skal passes ved siden af. Jeg finder det ikke særlig realistisk at have 3-4 timers transport på studier med mødepligt, det kan måske endda gå, hvis man kan nøjes med at dukke op på undervisningsstedet et par gange om ugen.
3
14 11 14
Jedi
Indlæg: 935
Tilmeldt: 6. sep 2015, 06:23
Kort karma: 44
Likede indlæg: 1228

Re: Studieboliger

Indlægaf Jedi » 12. aug 2018, 23:36

Confucius skrev:
Jedi skrev:Jeg undrer mig lidt over, at der er nogle der tæller gymnasietiden med? Artiklen boliger til studerende, som er kommet ind på "drømmestudiet", og for mig betyder det en uddannelse efter gymnasiet.


Måske er det fordi at de gymnasiale uddannelser er uddannelser, selvom du ikke regner dem for at være det? Tæller du så heller ikke bacheloruddannelsen med? Det er jo en selvstændig uddannelse, adskilt fra kandidatuddannelsen.

Jeg havde boet hjemmefra i over et årti, før jeg påbegyndte min gymnasiale uddannelse, bachelor og kandidat. Jeg blev nødt til at forholde mig til flere hundrede kilometers rejsetid, studiebolig og økonomi fra dag 1 i forløbet.


Nej. Det er dels fordi der henvises til "ønskestudiet" (som sprogligt ikke henviser til gymnasiet IMO), og dels fordi gymnasiet behøver man ikke flytte for at komme på - de ligger alle vegne.

Jeg har selv pendlet ifm studie, og selvom det er irriterende og kunne være smartere, hvis man boede ved siden af, så ændrer det ikke på mit synspunkt omkring lejeboliger til studerende.
1
Brugeravatar
Confucius
Indlæg: 2217
Tilmeldt: 4. maj 2018, 18:33
Kort karma: 219
Likede indlæg: 4089

Re: Studieboliger

Indlægaf Confucius » 13. aug 2018, 00:12

Jedi skrev:
Nej. Det er dels fordi der henvises til "ønskestudiet" (som sprogligt ikke henviser til gymnasiet IMO), og dels fordi gymnasiet behøver man ikke flytte for at komme på - de ligger alle vegne.


Det er noget sludder. Hvis du absolut vil analysere det semantisk, så er "ønskestudiet" bestemt ental. Det kan altså ikke både være bachelor og kandidat. Men for det første er det præcis, hvad der er tilfældet for de fleste, når de taler om ønskestudiet. For det andet giver det ikke mening at regne kandidaten med, uden at regne bacheloren med, da det som regel foregår i forlængelse af hinanden på samme sted, og under samme vilkår økonomisk og studieboligmæssigt. Det samme gælder den gymnasiale uddannelse. Der er slet ikke adgang til dit "ønskestudie", hvis du ikke har en adgangsgivende ungdomsuddannelse, medmindre du er en af de få personer, der får dispensation.

Derudover er alle elever på de gymnasiale uddannelser - som allerede nævnt - ikke nødvendigvis teenagere. Mange voksne mennesker tager gymnasiale uddannelser på VUC. Der er 30 VUC'er i Danmark og ca. 200 gymnasier. Der ligger altså ikke et VUC "alle vegne". Og VUC'erne har ikke nødvendigvis samme fagudbud. Så hvis du skal bruge et bestemt fag på et bestemt niveau, risikerer du at skulle rejse endnu længere efter det. Det prøvede jeg på egen krop.
0
Alle mennesker er lige - uanset om de er sorte, brune, gule, røde eller normale.
Brugeravatar
Pølsemix
Indlæg: 1241
Tilmeldt: 26. okt 2015, 17:56
Kort karma: 52
Likede indlæg: 1667

Re: Studieboliger

Indlægaf Pølsemix » 13. aug 2018, 04:59

For at samfundet får mest ud af investeringen i uddannelse som helhed mener jeg at der bør være fornuftige boliger til rådighed for de studerende, og med fornuftige tænker jeg noget der kan betales af en SU og som ligger i en passende afstand af uddannelsesinstitutionerne.
Som samfund vil det være at skyde sig selv i foden, hvis de studerende skulle tage alt for meget arbejde eller skulle bruge op til 3 timer på transport hver dag.
Alt andet lige vil det være en bedre forudsætning for at de studerendes sociale liv er i orden, og det er også en vigtig forudsætning for fastholdelse og gennemførsel af uddannelser.
10
fisken80
Indlæg: 5110
Tilmeldt: 18. aug 2015, 16:13
Kort karma: 324
Likede indlæg: 11820

Re: Studieboliger

Indlægaf fisken80 » 13. aug 2018, 06:57

Pølsemix skrev:For at samfundet får mest ud af investeringen i uddannelse som helhed mener jeg at der bør være fornuftige boliger til rådighed for de studerende, og med fornuftige tænker jeg noget der kan betales af en SU og som ligger i en passende afstand af uddannelsesinstitutionerne.
Som samfund vil det være at skyde sig selv i foden, hvis de studerende skulle tage alt for meget arbejde eller skulle bruge op til 3 timer på transport hver dag.
Alt andet lige vil det være en bedre forudsætning for at de studerendes sociale liv er i orden, og det er også en vigtig forudsætning for fastholdelse og gennemførsel af uddannelser.


Nok det klogeste indlæg indtil nu i den her tråd!
1
litteraturen kan noget, som regneark og forvaltningsstudier ikke kan. Uden litteraturen bliver tanker og ideologier blodfattige og pulsløse.
ajnaM
Indlæg: 3272
Tilmeldt: 23. feb 2016, 08:02
Kort karma: 351
Likede indlæg: 7586

Re: Studieboliger

Indlægaf ajnaM » 13. aug 2018, 09:09

Madam skrev:Hvad mener man en studiebolig skal koste i storbyerne?!

http://nyheder.tv2.dk/samfund/2018-08-1 ... lternative

Og hvor meget skal der være tilbage af SUen til andre fornødenheder, eller er det ikke et must man skal arbejde ved siden af, hvis man ikke har forældre, der kan spæde lidt til...?

Kan de studerende ikke dele en bolig eller evt. flytte ud i forstæderne, hvor huslejen måske er til at betale, selvom der er længere til universitetet/studiestederne og natte- og cafélivet?!


Der er heller ikke billige boliger ude i forstæderne. Ikke tæt nok på til at man kan studere og arbejde i byen. Det er også forholdsvis umuligt at finde en delebolig, der kan betales på 1/2/3xSU.

Og jeg kender ingen, der ikke arbejdede ved siden af deres SU. Der er så godt som ingen, der kan bo i byen og leve af deres SU alene, så stort set alle havde indtægter ved siden af. Jeg arbejdede mellem 15 og 20 timer. Alligevel var det et stort problem med boliger, der var til at betale.
1
ajnaM
Indlæg: 3272
Tilmeldt: 23. feb 2016, 08:02
Kort karma: 351
Likede indlæg: 7586

Re: Studieboliger

Indlægaf ajnaM » 13. aug 2018, 09:14

Jedi skrev:
Studietiden er midlertidig, også selvom den varer 8 år.


Din holdning baserer sig på tanken om, at man kommer til at tjene mere på baggrund af uddannelsen - og det derfor er en midlertidig periode, der gøres op for efterfølgende.

Men en længere uddannelse er i dag ikke garant for en højere løn. Rigtig mange nyuddannede kæmper med arbejdsløshed, og lønningerne er lave inden for rigtig mange områder. Samtidig stiger udgifterne til eksempelvis boliger i de områder, hvor der er arbejdspladser, markant.

Tanken om, at nyuddannede gør op for en stram studieøkonomi med en højere løn senere holder simpelthen ikke for rigtig manges vedkommende.
0

Tilbage til "Politik, kultur og samfund"