Mellemøstlig mad

Vi elsker alle kage, men man kan også spise andet. Hvis du kigger herind, kan du måske få inspiration til aftensmaden eller lære glæden ved cognac.
Brugeravatar
Sophies-mor
Indlæg: 1600
Tilmeldt: 16. okt 2015, 12:30
Kort karma: 200
Likede indlæg: 1343

Re: Mellemøstlig mad

Indlægaf Sophies-mor » 25. jan 2016, 20:48

DEL 2 - Maqlooba:

Kom et lag aubergine i bunden af gryden og på højkant hele vejen rundt i grydens omkreds.
(Denne ret brænder let på, så det kan være en fordel at lave mtable samtidig, der skal man nemlig skrælle en aubergine - så for at undgå maqloobaen brænder på, tager man skrællen fra da man lavede mtable og lægger i bunden af gryden, med den sorte side yderst mod gryden. Så er det den, der brænder fast og ikke maqloobaen ;) )
Hvis man bruger kartoffel, så gør man det samme med den.

Så lægger man et lag blomkål, et lag plukket kylling ;) og drysser over med ris.
Det fortsætter man med, indtil alt er brugt. Når man ikke har mere af en ting, fortsætter man bare med de andre, men rækkefølgen er:
Aubergine/ kartoffel, blomkål, kylling og ris.

SLUT ALTID AF MED RIS!

Nu tager man så sin fond, som man kogte kyllingen i og hælder over. Lige så stille med en opøserske.
Det er vigtigt, at lagene ikke skrider, så man skal ikke bare hælde hele møget over :D
Når risene er dækket, lægger man låg på og lader det simre ved middelvarme i ....ca 1 time. Man sørger hele tiden for at tilføje mere vand, så alle risene bliver kogt ens.

Men, det vigtige her - og jeg har ikke helt lært det 100% endnu - er at afstemme, så de ikke er for våde.

Når man kigger ned langs siden af gryden, lige så forsigtigt vipper til side med en ske, skal de se kogte, men ikke for våde, og ikke for tørre ud.

Når man er ved at være klar, KAN man smutte, dele på langs og stege/ riste nogle mandler i olie, så de bliver gyldenbrune og sprøde, og lade hvile til de skal bruges.

Så tager man et fad, der er stort nok og lægger ovenpå gryden.
Man vender hele herligheden på hovedet, og stiller det på bordet MED GRYDEN PÅ!
Bank forsigtigt på grydebunden og siderne, og lirk lidt med gryden, man vil kunne mærke om maqloobaen hviler på fadet.
Når det er på fadet, kan man lige så forsigtigt trække gryden af.

Og hvis man har gjort det rigtigt, så bliver hele molevitten stående i høj flot udgave. Drys med mandlerne, pynt evt. med lidt mynte eller koriander og flefle, lidt olie over og server.

spises med tabouleh, khubz og mtable.

Velbekomme.
1
Billede SÅ kom bananen!

:sur: Hævnrødbede :-D
Brugeravatar
Fru Sunshine
Moderator
Indlæg: 7839
Tilmeldt: 13. aug 2015, 12:31
Kort karma: 1017
Geografisk sted: Vendsyssel
Likede indlæg: 9230

Re: Mellemøstlig mad

Indlægaf Fru Sunshine » 1. feb 2016, 12:11

Dipsy skrev:På opfordring kommer denne opskrift fra kogebogen "Syriens gryder".

Makloubet fakhdeh
- Lam med ris og nødder. :
til 4 pers.
300 g basmatisris
25g smør
20 g mandelsplitter
20 g pistacienøddekerner
20g pinjekerner
1spsk olivenolie
500 g lammekød i tern
1/4-1/2 tsk chilipulver
1 tsk bharat*
5 dl kogende vand
1 tsk salt
2 spsk finthakket mynte til pynt.

Skyl risene i 3-4 hold koldt vand. Lad dem derefter dryppe godt af.
Smelt smøret i en ryde. Sauter mandlerne i smøret i et par minutter, og derefter de andre nødder til det er gyldne. Tag dem op af gryden med en hulske, og sæt dem til side.
Kom olivenolien i smøret og brun kødet ved middel varme. Rør ofte og lad kødet stege videre, til al væden i gryden er fordampet.
Bland risene med chili og bharat og hæld det over kødet. Tilsæt det kogende vand og salt. Læg låg på, og lad retten simre ved meget lavt blus i 30 min. Kom lidt mere væske ved, hvis risene koger tøre undervejs. Sluk derefter for gryde, og lad det står under låg i 10 min.
Serveres på et stort lerfad toppet med de ristede nødder og mynte.
Spises med salat og yoghurt.

*syrisk krydderiblanding bestående af:
50% stødt allehånde
20% friskkværnet sort peber
10% stød kanel
5% stødt ingefær
5% stødt muskatnød
5% hvisløgspulver
5% stød kardemomme.

Det her lavede jeg i går. Jeg kogte risene ved siden af, da min datter ikke bryder sig om ris, og jeg droppede mandlerne (gad ikke stå og smutte og flække).
For den da også, så godt det var.
1
"Jeg elsker alle farver i verden. Især brun. Det er derfor jeg er det."
Kalenderlågeåbnerbjørnen Bruno.
Brugeravatar
Sophies-mor
Indlæg: 1600
Tilmeldt: 16. okt 2015, 12:30
Kort karma: 200
Likede indlæg: 1343

Re: Mellemøstlig mad

Indlægaf Sophies-mor » 1. feb 2016, 12:21

Fru Sunshine skrev:
Dipsy skrev:På opfordring kommer denne opskrift fra kogebogen "Syriens gryder".

Makloubet fakhdeh
- Lam med ris og nødder. :
til 4 pers.
300 g basmatisris
25g smør
20 g mandelsplitter
20 g pistacienøddekerner
20g pinjekerner
1spsk olivenolie
500 g lammekød i tern
1/4-1/2 tsk chilipulver
1 tsk bharat*
5 dl kogende vand
1 tsk salt
2 spsk finthakket mynte til pynt.

Skyl risene i 3-4 hold koldt vand. Lad dem derefter dryppe godt af.
Smelt smøret i en ryde. Sauter mandlerne i smøret i et par minutter, og derefter de andre nødder til det er gyldne. Tag dem op af gryden med en hulske, og sæt dem til side.
Kom olivenolien i smøret og brun kødet ved middel varme. Rør ofte og lad kødet stege videre, til al væden i gryden er fordampet.
Bland risene med chili og bharat og hæld det over kødet. Tilsæt det kogende vand og salt. Læg låg på, og lad retten simre ved meget lavt blus i 30 min. Kom lidt mere væske ved, hvis risene koger tøre undervejs. Sluk derefter for gryde, og lad det står under låg i 10 min.
Serveres på et stort lerfad toppet med de ristede nødder og mynte.
Spises med salat og yoghurt.

*syrisk krydderiblanding bestående af:
50% stødt allehånde
20% friskkværnet sort peber
10% stød kanel
5% stødt ingefær
5% stødt muskatnød
5% hvisløgspulver
5% stød kardemomme.

Det her lavede jeg i går. Jeg kogte risene ved siden af, da min datter ikke bryder sig om ris, og jeg droppede mandlerne (gad ikke stå og smutte og flække).
For den da også, så godt det var.

Prøv det med de ristede mandler næste gang. Det gør en forskel ;)
1
Billede SÅ kom bananen!

:sur: Hævnrødbede :-D
Brugeravatar
Fru Sunshine
Moderator
Indlæg: 7839
Tilmeldt: 13. aug 2015, 12:31
Kort karma: 1017
Geografisk sted: Vendsyssel
Likede indlæg: 9230

Re: Mellemøstlig mad

Indlægaf Fru Sunshine » 1. feb 2016, 12:48

^Hvis den så bliver endnu bedre, må det klart prøves.
0
"Jeg elsker alle farver i verden. Især brun. Det er derfor jeg er det."
Kalenderlågeåbnerbjørnen Bruno.
Brugeravatar
Sophies-mor
Indlæg: 1600
Tilmeldt: 16. okt 2015, 12:30
Kort karma: 200
Likede indlæg: 1343

Re: Mellemøstlig mad

Indlægaf Sophies-mor » 1. feb 2016, 13:30

Fru Sunshine skrev:^Hvis den så bliver endnu bedre, må det klart prøves.

Jeg synes , at det er umagen værd.
1
Billede SÅ kom bananen!

:sur: Hævnrødbede :-D
Brugeravatar
Pandesteg
Indlæg: 2188
Tilmeldt: 19. sep 2015, 16:43
Kort karma: 232
Likede indlæg: 2482

Re: Mellemøstlig mad

Indlægaf Pandesteg » 1. feb 2016, 15:09

Fru Sunshine skrev:
Dipsy skrev:På opfordring kommer denne opskrift fra kogebogen "Syriens gryder".

Makloubet fakhdeh
- Lam med ris og nødder. :
til 4 pers.
300 g basmatisris
25g smør
20 g mandelsplitter
20 g pistacienøddekerner
20g pinjekerner
1spsk olivenolie
500 g lammekød i tern
1/4-1/2 tsk chilipulver
1 tsk bharat*
5 dl kogende vand
1 tsk salt
2 spsk finthakket mynte til pynt.

Skyl risene i 3-4 hold koldt vand. Lad dem derefter dryppe godt af.
Smelt smøret i en ryde. Sauter mandlerne i smøret i et par minutter, og derefter de andre nødder til det er gyldne. Tag dem op af gryden med en hulske, og sæt dem til side.
Kom olivenolien i smøret og brun kødet ved middel varme. Rør ofte og lad kødet stege videre, til al væden i gryden er fordampet.
Bland risene med chili og bharat og hæld det over kødet. Tilsæt det kogende vand og salt. Læg låg på, og lad retten simre ved meget lavt blus i 30 min. Kom lidt mere væske ved, hvis risene koger tøre undervejs. Sluk derefter for gryde, og lad det står under låg i 10 min.
Serveres på et stort lerfad toppet med de ristede nødder og mynte.
Spises med salat og yoghurt.

*syrisk krydderiblanding bestående af:
50% stødt allehånde
20% friskkværnet sort peber
10% stød kanel
5% stødt ingefær
5% stødt muskatnød
5% hvisløgspulver
5% stød kardemomme.

Det her lavede jeg i går. Jeg kogte risene ved siden af, da min datter ikke bryder sig om ris, og jeg droppede mandlerne (gad ikke stå og smutte og flække).
For den da også, så godt det var.


Fandt du krydderiblandingen færdigblandet eller blandede du den bare selv?
0
Heaven is a place on earth :jule:
Brugeravatar
Sophies-mor
Indlæg: 1600
Tilmeldt: 16. okt 2015, 12:30
Kort karma: 200
Likede indlæg: 1343

Re: Mellemøstlig mad

Indlægaf Sophies-mor » 1. feb 2016, 15:32

Det giver det bedste resultat at blande selv det giver en ok portion til næste gang. Prøv at søge "7 krydderier "
0
Billede SÅ kom bananen!

:sur: Hævnrødbede :-D
Dipsy
Indlæg: 128
Tilmeldt: 3. jan 2016, 19:44
Kort karma: 10
Likede indlæg: 68

Re: Mellemøstlig mad

Indlægaf Dipsy » 1. feb 2016, 16:00

Fru Sunshine skrev:^Hvis den så bliver endnu bedre, må det klart prøves.


Det gør den! :)
2
Dipsy
Indlæg: 128
Tilmeldt: 3. jan 2016, 19:44
Kort karma: 10
Likede indlæg: 68

Re: Mellemøstlig mad

Indlægaf Dipsy » 1. feb 2016, 16:04

Pandesteg skrev:
Fru Sunshine skrev:
Dipsy skrev:På opfordring kommer denne opskrift fra kogebogen "Syriens gryder".

Makloubet fakhdeh
- Lam med ris og nødder. :
til 4 pers.
300 g basmatisris
25g smør
20 g mandelsplitter
20 g pistacienøddekerner
20g pinjekerner
1spsk olivenolie
500 g lammekød i tern
1/4-1/2 tsk chilipulver
1 tsk bharat*
5 dl kogende vand
1 tsk salt
2 spsk finthakket mynte til pynt.

Skyl risene i 3-4 hold koldt vand. Lad dem derefter dryppe godt af.
Smelt smøret i en ryde. Sauter mandlerne i smøret i et par minutter, og derefter de andre nødder til det er gyldne. Tag dem op af gryden med en hulske, og sæt dem til side.
Kom olivenolien i smøret og brun kødet ved middel varme. Rør ofte og lad kødet stege videre, til al væden i gryden er fordampet.
Bland risene med chili og bharat og hæld det over kødet. Tilsæt det kogende vand og salt. Læg låg på, og lad retten simre ved meget lavt blus i 30 min. Kom lidt mere væske ved, hvis risene koger tøre undervejs. Sluk derefter for gryde, og lad det står under låg i 10 min.
Serveres på et stort lerfad toppet med de ristede nødder og mynte.
Spises med salat og yoghurt.

*syrisk krydderiblanding bestående af:
50% stødt allehånde
20% friskkværnet sort peber
10% stød kanel
5% stødt ingefær
5% stødt muskatnød
5% hvisløgspulver
5% stød kardemomme.

Det her lavede jeg i går. Jeg kogte risene ved siden af, da min datter ikke bryder sig om ris, og jeg droppede mandlerne (gad ikke stå og smutte og flække).
For den da også, så godt det var.


Fandt du krydderiblandingen færdigblandet eller blandede du den bare selv?


Jeg blandede den selv. Dog havde jeg sendt manden afsted til den lokale grønthandler for at købe en færdig blanding. Han ringede grinende og fortalte, at "bharat" bare betyder "krydderiblanding" på syrisk :D De har fået sig et godt grin i den grønthandel :lol:
1
Brugeravatar
Fru Sunshine
Moderator
Indlæg: 7839
Tilmeldt: 13. aug 2015, 12:31
Kort karma: 1017
Geografisk sted: Vendsyssel
Likede indlæg: 9230

Re: Mellemøstlig mad

Indlægaf Fru Sunshine » 1. feb 2016, 17:00

Pandesteg skrev:
Fru Sunshine skrev:
Dipsy skrev:På opfordring kommer denne opskrift fra kogebogen "Syriens gryder".

Makloubet fakhdeh
- Lam med ris og nødder. :
til 4 pers.
300 g basmatisris
25g smør
20 g mandelsplitter
20 g pistacienøddekerner
20g pinjekerner
1spsk olivenolie
500 g lammekød i tern
1/4-1/2 tsk chilipulver
1 tsk bharat*
5 dl kogende vand
1 tsk salt
2 spsk finthakket mynte til pynt.

Skyl risene i 3-4 hold koldt vand. Lad dem derefter dryppe godt af.
Smelt smøret i en ryde. Sauter mandlerne i smøret i et par minutter, og derefter de andre nødder til det er gyldne. Tag dem op af gryden med en hulske, og sæt dem til side.
Kom olivenolien i smøret og brun kødet ved middel varme. Rør ofte og lad kødet stege videre, til al væden i gryden er fordampet.
Bland risene med chili og bharat og hæld det over kødet. Tilsæt det kogende vand og salt. Læg låg på, og lad retten simre ved meget lavt blus i 30 min. Kom lidt mere væske ved, hvis risene koger tøre undervejs. Sluk derefter for gryde, og lad det står under låg i 10 min.
Serveres på et stort lerfad toppet med de ristede nødder og mynte.
Spises med salat og yoghurt.

*syrisk krydderiblanding bestående af:
50% stødt allehånde
20% friskkværnet sort peber
10% stød kanel
5% stødt ingefær
5% stødt muskatnød
5% hvisløgspulver
5% stød kardemomme.

Det her lavede jeg i går. Jeg kogte risene ved siden af, da min datter ikke bryder sig om ris, og jeg droppede mandlerne (gad ikke stå og smutte og flække).
For den da også, så godt det var.


Fandt du krydderiblandingen færdigblandet eller blandede du den bare selv?

Den blandede jeg selv. Målene var nok ikke helt korrekte, men det smagte skønt alligevel.
1
"Jeg elsker alle farver i verden. Især brun. Det er derfor jeg er det."
Kalenderlågeåbnerbjørnen Bruno.
Brugeravatar
Sophies-mor
Indlæg: 1600
Tilmeldt: 16. okt 2015, 12:30
Kort karma: 200
Likede indlæg: 1343

Re: Mellemøstlig mad

Indlægaf Sophies-mor » 1. feb 2016, 17:13

[/quote]
Det her lavede jeg i går. Jeg kogte risene ved siden af, da min datter ikke bryder sig om ris, og jeg droppede mandlerne (gad ikke stå og smutte og flække).
For den da også, så godt det var.[/quote]

Fandt du krydderiblandingen færdigblandet eller blandede du den bare selv?[/quote]
Den blandede jeg selv. Målene var nok ikke helt korrekte, men det smagte skønt alligevel.[/quote]
Det er det gode ved bland selv krydderi. Det smager oftest godt på slump ;)
1
Billede SÅ kom bananen!

:sur: Hævnrødbede :-D
Brugeravatar
Pandesteg
Indlæg: 2188
Tilmeldt: 19. sep 2015, 16:43
Kort karma: 232
Likede indlæg: 2482

Re: Mellemøstlig mad

Indlægaf Pandesteg » 1. feb 2016, 18:29

Jeg har bare ikke alle de krydderier der skal i så det var smart om jeg kunne købe den færdigblandet tænkte jeg :) ellers bliver det smådyrt i krydderier.
0
Heaven is a place on earth :jule:
Brugeravatar
Sophies-mor
Indlæg: 1600
Tilmeldt: 16. okt 2015, 12:30
Kort karma: 200
Likede indlæg: 1343

Re: Mellemøstlig mad

Indlægaf Sophies-mor » 1. feb 2016, 19:44

Pandesteg skrev:Jeg har bare ikke alle de krydderier der skal i så det var smart om jeg kunne købe den færdigblandet tænkte jeg :) ellers bliver det smådyrt i krydderier.

Som førstegangs anskaffelse ja, men du skal regne med, at du kan lave blandingskrydderier mange gange af de købte krydderier - og samtidig kan de jo bruges enkeltvis - så det bliver faktisk ikke så dyrt.
Efter at jeg har fyldt mine to krydderiskuffer, så er mine udgifter faktisk faldet til krydderier.
0
Billede SÅ kom bananen!

:sur: Hævnrødbede :-D
Brugeravatar
Pandesteg
Indlæg: 2188
Tilmeldt: 19. sep 2015, 16:43
Kort karma: 232
Likede indlæg: 2482

Re: Mellemøstlig mad

Indlægaf Pandesteg » 1. feb 2016, 19:50

Sophies-mor skrev:
Pandesteg skrev:Jeg har bare ikke alle de krydderier der skal i så det var smart om jeg kunne købe den færdigblandet tænkte jeg :) ellers bliver det smådyrt i krydderier.

Som førstegangs anskaffelse ja, men du skal regne med, at du kan lave blandingskrydderier mange gange af de købte krydderier - og samtidig kan de jo bruges enkeltvis - så det bliver faktisk ikke så dyrt.
Efter at jeg har fyldt mine to krydderiskuffer, så er mine udgifter faktisk faldet til krydderier.

I know men jeg har ret mange krydderier i forvejen, så det er ikke fordi jeg hverken rigtig mangler i hverdagen eller for den sags skyld har plads til så mange flere. Og har heller ikke brug for en stor portion krydderblanding - især når jeg ikke har smagt det færdige resultat endnu :P
1
Heaven is a place on earth :jule:
Brugeravatar
Sophies-mor
Indlæg: 1600
Tilmeldt: 16. okt 2015, 12:30
Kort karma: 200
Likede indlæg: 1343

Re: Mellemøstlig mad

Indlægaf Sophies-mor » 1. feb 2016, 20:06

Pandesteg skrev:
Sophies-mor skrev:
Pandesteg skrev:Jeg har bare ikke alle de krydderier der skal i så det var smart om jeg kunne købe den færdigblandet tænkte jeg :) ellers bliver det smådyrt i krydderier.

Som førstegangs anskaffelse ja, men du skal regne med, at du kan lave blandingskrydderier mange gange af de købte krydderier - og samtidig kan de jo bruges enkeltvis - så det bliver faktisk ikke så dyrt.
Efter at jeg har fyldt mine to krydderiskuffer, så er mine udgifter faktisk faldet til krydderier.

I know men jeg har ret mange krydderier i forvejen, så det er ikke fordi jeg hverken rigtig mangler i hverdagen eller for den sags skyld har plads til så mange flere. Og har heller ikke brug for en stor portion krydderblanding - især når jeg ikke har smagt det færdige resultat endnu :P

Det er jo det, der er det sjove.
Men ja, da jeg blandede sidst - der fik jeg til 3 x maqlooba, så...
Men synes ikke, at det er en stor portion som sådan.
0
Billede SÅ kom bananen!

:sur: Hævnrødbede :-D

Tilbage til "Mad og drikke"