Kartoffelmos

Vi elsker alle kage, men man kan også spise andet. Hvis du kigger herind, kan du måske få inspiration til aftensmaden eller lære glæden ved cognac.
Brugeravatar
Wizzze
Indlæg: 6100
Tilmeldt: 11. aug 2015, 13:16
Kort karma: 1160
Likede indlæg: 6819

Kartoffelmos

Indlægaf Wizzze » 19. feb 2016, 19:57

Vi har lavet brændende kærlighed til aften, og det har ført til nogle småfilosofisk tanker.

Hvornår er kartoffelmos, ikke længere kartoffelmos men kartoffelpuré ?

Traditionelt er det mængden af smør i mosen som gør forskellen, men hvor meget smør? :gruble:

Eller kan det kun blive puré hvis man bruger fløde i stedet for mælk? Hvad siger debatten?
0
Do as I say! :whip:
Brugeravatar
Spjaerten
Indlæg: 2057
Tilmeldt: 11. aug 2015, 18:58
Kort karma: 493
Likede indlæg: 1603

Re: Kartoffelmos

Indlægaf Spjaerten » 19. feb 2016, 19:59

Pure når det er flydende (lind) - på den måde at man kan smøre det ud.

Mos når det er tungt og tykt.
3
Tryk på * :slem:
Brugeravatar
Daphne
Indlæg: 641
Tilmeldt: 12. aug 2015, 14:19
Kort karma: 161
Likede indlæg: 853

Re: Kartoffelmos

Indlægaf Daphne » 19. feb 2016, 20:14

Mos holder formen, puré flader ud.
5
Brugeravatar
Studsgaard
Indlæg: 1437
Tilmeldt: 1. nov 2015, 15:06
Kort karma: 194
Geografisk sted: Rebild kommune
Likede indlæg: 2334

Re: Kartoffelmos

Indlægaf Studsgaard » 19. feb 2016, 20:19

Enig med Spjaerten.

Eller så lige en Serviceinfo. Det bliver til puré når man bruger stavblender - så er mængden af smør og mælk/fløde ikke så relevant. :fløjt:

Og ja taler af egen erfaring, når man står i et lejet sommerhus og skal lave kartoffelmos men der ikke er redskaberne til det - men der var en stavblender så det blev forsøgt. Det var den eller en gaffel (som heller ikke gav et god resultat)
1
Brugeravatar
DetSorteCirkus
Indlæg: 5739
Tilmeldt: 12. aug 2015, 18:07
Kort karma: 772
Likede indlæg: 10279

Re: Kartoffelmos

Indlægaf DetSorteCirkus » 19. feb 2016, 20:20

Hvad f..... er kartoffelpuré? :forvirret:
0
Je suis un tableau noir.
Brugeravatar
Sophies-mor
Indlæg: 1602
Tilmeldt: 16. okt 2015, 12:30
Kort karma: 200
Likede indlæg: 1345

Re: Kartoffelmos

Indlægaf Sophies-mor » 19. feb 2016, 20:27

Nu har jeg set Masterchef Australien et par gange, hvor de laver kartoffelmos ved at presse de kogte kartofler gennem en si, og det vil jeg jo ikke mene er mos!
Det holder muligvis faconen og burde derfor ikke være puré (efter tidligere kommentarer i tråden), men... nej.
En kartoffelmos indeholder også smør, mælk/fløde og salt+peber, og skal være let og luftig, men ikke flydende. Stadig formstabil.
0
Billede SÅ kom bananen!

:sur: Hævnrødbede :-D
Rakel
Indlæg: 2997
Tilmeldt: 13. aug 2015, 20:27
Kort karma: 422
Likede indlæg: 3113

Re: Kartoffelmos

Indlægaf Rakel » 19. feb 2016, 20:28

Her kommer hverken mælk eller smør i, men gerne et par æg og lidt vand. Det bliver udemærket kartoffelmos.
0
Brugeravatar
Daine
Indlæg: 5159
Tilmeldt: 19. aug 2015, 18:57
Kort karma: 723
Geografisk sted: Midtjylland
Likede indlæg: 6871

Re: Kartoffelmos

Indlægaf Daine » 19. feb 2016, 20:33

Kartoffelmos er lys, let og luftig. Skal holde formen når man putter en skefuld på tallerkenen.

Kartoffelpure er lind, blød og kan næsten(!) bruges som sovs.

Kartoffelklister er tung, klistret og smager af smør og mel. Dem der lavet det (mor! :whine: ) burde fratages retten til at forsøge at lave kartoffelmos i mindst 10 år!
3
"It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune must be in want of a wife."
"Stol aldrig på et menneske, der ingen bøger har."
Brugeravatar
Fru Sunshine
Moderator
Indlæg: 7846
Tilmeldt: 13. aug 2015, 12:31
Kort karma: 1019
Geografisk sted: Vendsyssel
Likede indlæg: 9241

Re: Kartoffelmos

Indlægaf Fru Sunshine » 19. feb 2016, 20:34

Studsgaard skrev:Enig med Spjaerten.

Eller så lige en Serviceinfo. Det bliver til puré når man bruger stavblender - så er mængden af smør og mælk/fløde ikke så relevant. :fløjt:

Og ja taler af egen erfaring, når man står i et lejet sommerhus og skal lave kartoffelmos men der ikke er redskaberne til det - men der var en stavblender så det blev forsøgt. Det var den eller en gaffel (som heller ikke gav et god resultat)

Min erfaring er, at det bliver til kartoffellim.
3
"Jeg elsker alle farver i verden. Især brun. Det er derfor jeg er det."
Kalenderlågeåbnerbjørnen Bruno.
Brugeravatar
Sophies-mor
Indlæg: 1602
Tilmeldt: 16. okt 2015, 12:30
Kort karma: 200
Likede indlæg: 1345

Re: Kartoffelmos

Indlægaf Sophies-mor » 19. feb 2016, 20:37

Fru Sunshine skrev:
Studsgaard skrev:Enig med Spjaerten.

Eller så lige en Serviceinfo. Det bliver til puré når man bruger stavblender - så er mængden af smør og mælk/fløde ikke så relevant. :fløjt:

Og ja taler af egen erfaring, når man står i et lejet sommerhus og skal lave kartoffelmos men der ikke er redskaberne til det - men der var en stavblender så det blev forsøgt. Det var den eller en gaffel (som heller ikke gav et god resultat)

Min erfaring er, at det bliver til kartoffellim.

Det bliver nemlig ikke godt, når man bruger en stavblender.... :tie:
1
Billede SÅ kom bananen!

:sur: Hævnrødbede :-D
Brugeravatar
Wizzze
Indlæg: 6100
Tilmeldt: 11. aug 2015, 13:16
Kort karma: 1160
Likede indlæg: 6819

Re: Kartoffelmos

Indlægaf Wizzze » 19. feb 2016, 20:38

Rakel skrev:Her kommer hverken mælk eller smør i, men gerne et par æg og lidt vand. Det bliver udemærket kartoffelmos.


Med æg i, så er det faktisk Duchess du laver.
0
Do as I say! :whip:
Brugeravatar
Studsgaard
Indlæg: 1437
Tilmeldt: 1. nov 2015, 15:06
Kort karma: 194
Geografisk sted: Rebild kommune
Likede indlæg: 2334

Re: Kartoffelmos

Indlægaf Studsgaard » 19. feb 2016, 20:43

Sophies-mor skrev:
Fru Sunshine skrev:
Studsgaard skrev:Enig med Spjaerten.

Eller så lige en Serviceinfo. Det bliver til puré når man bruger stavblender - så er mængden af smør og mælk/fløde ikke så relevant. :fløjt:

Og ja taler af egen erfaring, når man står i et lejet sommerhus og skal lave kartoffelmos men der ikke er redskaberne til det - men der var en stavblender så det blev forsøgt. Det var den eller en gaffel (som heller ikke gav et god resultat)

Min erfaring er, at det bliver til kartoffellim.

Det bliver nemlig ikke godt, når man bruger en stavblender.... :tie:


Ha ha ja lim kan konsistensen vist godt sammenlignes med. Det var ikke ret godt. Mindes ikke rigtigt vi spiste det.
2
Rakel
Indlæg: 2997
Tilmeldt: 13. aug 2015, 20:27
Kort karma: 422
Likede indlæg: 3113

Re: Kartoffelmos

Indlægaf Rakel » 19. feb 2016, 20:43

Wizzze skrev:
Rakel skrev:Her kommer hverken mælk eller smør i, men gerne et par æg og lidt vand. Det bliver udemærket kartoffelmos.


Med æg i, så er det faktisk Duchess du laver.


Mjah, de opskrifter jeg kender på det indeholder butter og doublecream - og det er mælkeprodukter, som jeg ikke spiser.
0
Brugeravatar
kidkomb
Indlæg: 4590
Tilmeldt: 12. aug 2015, 19:31
Kort karma: 1152
Geografisk sted: Ude med riven
Likede indlæg: 9722

Re: Kartoffelmos

Indlægaf kidkomb » 19. feb 2016, 23:38

Min kartoffelmos skal være tung, klistret og klumpet.
Lavet med smør og salt, peber og muskat.

Jeg savner edderhylme kartoffelmos :trist:
-Jeg kan ikke tåle kartofler.
0
Walk tall and cry with dignity.
Jeg gider ikke engang.
Give free love.
Brugeravatar
Lemonella
Indlæg: 2496
Tilmeldt: 5. sep 2015, 06:04
Kort karma: 251
Likede indlæg: 3565

Re: Kartoffelmos

Indlægaf Lemonella » 20. feb 2016, 07:25

Min kartoffelmos skal være let og luftig, men alligevel så fast, at den holder formen på tallerkenen.

Kartoflerne (gerne bagekartofler), skal skæres i små stykker og koges med en smule vand uden salt. Moses med en gammeldags moser og røres med et piskeris.
Der kommes mælk i, som er blandet med lidt af kartoffelvandet og så kommer der ikke smør i (bryder mig ikke om smagen af varmt smør), men et Becel blandingsprodukt (jaja skyd mig bare :D) og så lidt salt til sidst.
1
I'm not supposed to be normal.
I'm supposed to be me.

Tilbage til "Mad og drikke"