Kartoffelmos

Vi elsker alle kage, men man kan også spise andet. Hvis du kigger herind, kan du måske få inspiration til aftensmaden eller lære glæden ved cognac.
Brugeravatar
Wizzze
Indlæg: 9410
Tilmeldt: 11. aug 2015, 13:16
Kort karma: 2028
Likede indlæg: 11665

Kartoffelmos

Indlægaf Wizzze » 19. feb 2016, 19:57

Vi har lavet brændende kærlighed til aften, og det har ført til nogle småfilosofisk tanker.

Hvornår er kartoffelmos, ikke længere kartoffelmos men kartoffelpuré ?

Traditionelt er det mængden af smør i mosen som gør forskellen, men hvor meget smør? :gruble:

Eller kan det kun blive puré hvis man bruger fløde i stedet for mælk? Hvad siger debatten?
0
Do as I say! :whip:
Brugeravatar
Spjaerten
Indlæg: 3310
Tilmeldt: 11. aug 2015, 18:58
Kort karma: 950
Likede indlæg: 2960

Re: Kartoffelmos

Indlægaf Spjaerten » 19. feb 2016, 19:59

Pure når det er flydende (lind) - på den måde at man kan smøre det ud.

Mos når det er tungt og tykt.
3
Tryk på * :slem:
Brugeravatar
Daphne
Indlæg: 1070
Tilmeldt: 12. aug 2015, 14:19
Kort karma: 224
Likede indlæg: 1341

Re: Kartoffelmos

Indlægaf Daphne » 19. feb 2016, 20:14

Mos holder formen, puré flader ud.
4
Brugeravatar
Studsgaard
Indlæg: 2430
Tilmeldt: 1. nov 2015, 15:06
Kort karma: 313
Geografisk sted: Rebild kommune
Likede indlæg: 3899

Re: Kartoffelmos

Indlægaf Studsgaard » 19. feb 2016, 20:19

Enig med Spjaerten.

Eller så lige en Serviceinfo. Det bliver til puré når man bruger stavblender - så er mængden af smør og mælk/fløde ikke så relevant. :fløjt:

Og ja taler af egen erfaring, når man står i et lejet sommerhus og skal lave kartoffelmos men der ikke er redskaberne til det - men der var en stavblender så det blev forsøgt. Det var den eller en gaffel (som heller ikke gav et god resultat)
1
Brugeravatar
DetSorteCirkus
Indlæg: 7575
Tilmeldt: 12. aug 2015, 18:07
Kort karma: 916
Likede indlæg: 14864

Re: Kartoffelmos

Indlægaf DetSorteCirkus » 19. feb 2016, 20:20

Hvad f..... er kartoffelpuré? :forvirret:
0
Tingene er uden tvivl mere komplekse end jeg har nogen idé om.
Ukendt konspirationsteoretiker
Brugeravatar
Sophies-mor
Indlæg: 2467
Tilmeldt: 16. okt 2015, 12:30
Kort karma: 320
Likede indlæg: 2245

Re: Kartoffelmos

Indlægaf Sophies-mor » 19. feb 2016, 20:27

Nu har jeg set Masterchef Australien et par gange, hvor de laver kartoffelmos ved at presse de kogte kartofler gennem en si, og det vil jeg jo ikke mene er mos!
Det holder muligvis faconen og burde derfor ikke være puré (efter tidligere kommentarer i tråden), men... nej.
En kartoffelmos indeholder også smør, mælk/fløde og salt+peber, og skal være let og luftig, men ikke flydende. Stadig formstabil.
0
Hæklerier på hjernen :cool:
Brugeravatar
Daine
Indlæg: 8436
Tilmeldt: 19. aug 2015, 18:57
Kort karma: 1113
Geografisk sted: Midtjylland
Likede indlæg: 10947

Re: Kartoffelmos

Indlægaf Daine » 19. feb 2016, 20:33

Kartoffelmos er lys, let og luftig. Skal holde formen når man putter en skefuld på tallerkenen.

Kartoffelpure er lind, blød og kan næsten(!) bruges som sovs.

Kartoffelklister er tung, klistret og smager af smør og mel. Dem der lavet det (mor! :whine: ) burde fratages retten til at forsøge at lave kartoffelmos i mindst 10 år!
2
Der er to mænd i verden, der bestandig krydser min vej, den ene er ham jeg elsker, den anden elsker mig.
Den ene er i en natlig drøm, der bor i mit mørke sind, den anden står ved mit hjertes dør, jeg lukker ham aldrig ind.
Brugeravatar
Fru Sunshine
Indlæg: 8403
Tilmeldt: 13. aug 2015, 12:31
Kort karma: 1114
Geografisk sted: Vendsyssel
Likede indlæg: 10260

Re: Kartoffelmos

Indlægaf Fru Sunshine » 19. feb 2016, 20:34

Studsgaard skrev:Enig med Spjaerten.

Eller så lige en Serviceinfo. Det bliver til puré når man bruger stavblender - så er mængden af smør og mælk/fløde ikke så relevant. :fløjt:

Og ja taler af egen erfaring, når man står i et lejet sommerhus og skal lave kartoffelmos men der ikke er redskaberne til det - men der var en stavblender så det blev forsøgt. Det var den eller en gaffel (som heller ikke gav et god resultat)

Min erfaring er, at det bliver til kartoffellim.
2
"Jeg elsker alle farver i verden. Især brun. Det er derfor jeg er det."
Kalenderlågeåbnerbjørnen Bruno.
Brugeravatar
Sophies-mor
Indlæg: 2467
Tilmeldt: 16. okt 2015, 12:30
Kort karma: 320
Likede indlæg: 2245

Re: Kartoffelmos

Indlægaf Sophies-mor » 19. feb 2016, 20:37

Fru Sunshine skrev:
Studsgaard skrev:Enig med Spjaerten.

Eller så lige en Serviceinfo. Det bliver til puré når man bruger stavblender - så er mængden af smør og mælk/fløde ikke så relevant. :fløjt:

Og ja taler af egen erfaring, når man står i et lejet sommerhus og skal lave kartoffelmos men der ikke er redskaberne til det - men der var en stavblender så det blev forsøgt. Det var den eller en gaffel (som heller ikke gav et god resultat)

Min erfaring er, at det bliver til kartoffellim.

Det bliver nemlig ikke godt, når man bruger en stavblender.... :tie:
1
Hæklerier på hjernen :cool:
Brugeravatar
Wizzze
Indlæg: 9410
Tilmeldt: 11. aug 2015, 13:16
Kort karma: 2028
Likede indlæg: 11665

Re: Kartoffelmos

Indlægaf Wizzze » 19. feb 2016, 20:38

Rakel skrev:Her kommer hverken mælk eller smør i, men gerne et par æg og lidt vand. Det bliver udemærket kartoffelmos.


Med æg i, så er det faktisk Duchess du laver.
0
Do as I say! :whip:
Brugeravatar
Studsgaard
Indlæg: 2430
Tilmeldt: 1. nov 2015, 15:06
Kort karma: 313
Geografisk sted: Rebild kommune
Likede indlæg: 3899

Re: Kartoffelmos

Indlægaf Studsgaard » 19. feb 2016, 20:43

Sophies-mor skrev:
Fru Sunshine skrev:
Studsgaard skrev:Enig med Spjaerten.

Eller så lige en Serviceinfo. Det bliver til puré når man bruger stavblender - så er mængden af smør og mælk/fløde ikke så relevant. :fløjt:

Og ja taler af egen erfaring, når man står i et lejet sommerhus og skal lave kartoffelmos men der ikke er redskaberne til det - men der var en stavblender så det blev forsøgt. Det var den eller en gaffel (som heller ikke gav et god resultat)

Min erfaring er, at det bliver til kartoffellim.

Det bliver nemlig ikke godt, når man bruger en stavblender.... :tie:


Ha ha ja lim kan konsistensen vist godt sammenlignes med. Det var ikke ret godt. Mindes ikke rigtigt vi spiste det.
2
Brugeravatar
kidkomb
Indlæg: 6584
Tilmeldt: 12. aug 2015, 19:31
Kort karma: 1607
Geografisk sted: Ude med riven
Likede indlæg: 14626

Re: Kartoffelmos

Indlægaf kidkomb » 19. feb 2016, 23:38

Min kartoffelmos skal være tung, klistret og klumpet.
Lavet med smør og salt, peber og muskat.

Jeg savner edderhylme kartoffelmos :trist:
-Jeg kan ikke tåle kartofler.
0
Walk tall and cry with dignity.
Jeg kan åbenbart ikke korrekturlæse inden jeg trykker "udfør". Derfor er der altid rettet i mine indlæg.
Brugeravatar
Lemonella
Indlæg: 4151
Tilmeldt: 5. sep 2015, 06:04
Kort karma: 376
Likede indlæg: 5817

Re: Kartoffelmos

Indlægaf Lemonella » 20. feb 2016, 07:25

Min kartoffelmos skal være let og luftig, men alligevel så fast, at den holder formen på tallerkenen.

Kartoflerne (gerne bagekartofler), skal skæres i små stykker og koges med en smule vand uden salt. Moses med en gammeldags moser og røres med et piskeris.
Der kommes mælk i, som er blandet med lidt af kartoffelvandet og så kommer der ikke smør i (bryder mig ikke om smagen af varmt smør), men et Becel blandingsprodukt (jaja skyd mig bare :D) og så lidt salt til sidst.
1
I'm not supposed to be normal.
I'm supposed to be me.
Brugeravatar
Angelina
Indlæg: 3112
Tilmeldt: 11. aug 2015, 05:42
Kort karma: 437
Likede indlæg: 6573

Re: Kartoffelmos

Indlægaf Angelina » 20. feb 2016, 07:30

Kartofler koges - vandet hældes fra - der tilføjes lidt mælk, smør og et æg - samt salt og peber - elpiskeren med piskeris, indtil der ikke er flere klumper, men en god formstabil kartoffelmos.
1
~indsæt smart signatur her~
Brugeravatar
Fru Sunshine
Indlæg: 8403
Tilmeldt: 13. aug 2015, 12:31
Kort karma: 1114
Geografisk sted: Vendsyssel
Likede indlæg: 10260

Re: Kartoffelmos

Indlægaf Fru Sunshine » 20. feb 2016, 08:10

Min kartoffelmos skal helst være uden klumper, med godt med smør, en lille smule mælk, en del salt, og ikke for luftig.
0
"Jeg elsker alle farver i verden. Især brun. Det er derfor jeg er det."
Kalenderlågeåbnerbjørnen Bruno.

Tilbage til "Mad og drikke"