Kartoffelmos

Vi elsker alle kage, men man kan også spise andet. Hvis du kigger herind, kan du måske få inspiration til aftensmaden eller lære glæden ved cognac.
Brugeravatar
Wizzze
Indlæg: 12461
Tilmeldt: 11. aug 2015, 13:16
Kort karma: 2493
Likede indlæg: 15716

Kartoffelmos

Indlægaf Wizzze » 19. feb 2016, 19:57

Vi har lavet brændende kærlighed til aften, og det har ført til nogle småfilosofisk tanker.

Hvornår er kartoffelmos, ikke længere kartoffelmos men kartoffelpuré ?

Traditionelt er det mængden af smør i mosen som gør forskellen, men hvor meget smør? :gruble:

Eller kan det kun blive puré hvis man bruger fløde i stedet for mælk? Hvad siger debatten?
0
Do as I say! :whip:
Brugeravatar
Spjaerten
Indlæg: 4287
Tilmeldt: 11. aug 2015, 18:58
Kort karma: 1120
Likede indlæg: 3921

Re: Kartoffelmos

Indlægaf Spjaerten » 19. feb 2016, 19:59

Pure når det er flydende (lind) - på den måde at man kan smøre det ud.

Mos når det er tungt og tykt.
3
Tryk på * :slem:
Brugeravatar
Daphne
Indlæg: 1503
Tilmeldt: 12. aug 2015, 14:19
Kort karma: 278
Likede indlæg: 1907

Re: Kartoffelmos

Indlægaf Daphne » 19. feb 2016, 20:14

Mos holder formen, puré flader ud.
4
Brugeravatar
Studsgaard
Indlæg: 4044
Tilmeldt: 1. nov 2015, 15:06
Kort karma: 402
Geografisk sted: Rebild kommune
Likede indlæg: 5867

Re: Kartoffelmos

Indlægaf Studsgaard » 19. feb 2016, 20:19

Enig med Spjaerten.

Eller så lige en Serviceinfo. Det bliver til puré når man bruger stavblender - så er mængden af smør og mælk/fløde ikke så relevant. :fløjt:

Og ja taler af egen erfaring, når man står i et lejet sommerhus og skal lave kartoffelmos men der ikke er redskaberne til det - men der var en stavblender så det blev forsøgt. Det var den eller en gaffel (som heller ikke gav et god resultat)
1
Brugeravatar
DetSorteCirkus
Indlæg: 10010
Tilmeldt: 12. aug 2015, 18:07
Kort karma: 1140
Likede indlæg: 21604

Re: Kartoffelmos

Indlægaf DetSorteCirkus » 19. feb 2016, 20:20

Hvad f..... er kartoffelpuré? :forvirret:
0
Brugeravatar
Sophies-mor
Indlæg: 3593
Tilmeldt: 16. okt 2015, 12:30
Kort karma: 415
Likede indlæg: 3202

Re: Kartoffelmos

Indlægaf Sophies-mor » 19. feb 2016, 20:27

Nu har jeg set Masterchef Australien et par gange, hvor de laver kartoffelmos ved at presse de kogte kartofler gennem en si, og det vil jeg jo ikke mene er mos!
Det holder muligvis faconen og burde derfor ikke være puré (efter tidligere kommentarer i tråden), men... nej.
En kartoffelmos indeholder også smør, mælk/fløde og salt+peber, og skal være let og luftig, men ikke flydende. Stadig formstabil.
0
Hæklerier på hjernen :cool:
Brugeravatar
Daine
Indlæg: 12818
Tilmeldt: 19. aug 2015, 18:57
Kort karma: 1649
Geografisk sted: Midtjylland
Likede indlæg: 16824

Re: Kartoffelmos

Indlægaf Daine » 19. feb 2016, 20:33

Kartoffelmos er lys, let og luftig. Skal holde formen når man putter en skefuld på tallerkenen.

Kartoffelpure er lind, blød og kan næsten(!) bruges som sovs.

Kartoffelklister er tung, klistret og smager af smør og mel. Dem der lavet det (mor! :whine: ) burde fratages retten til at forsøge at lave kartoffelmos i mindst 10 år!
2
"I en tid med så meget ondskab, må vi passe på kærligheden", citat: Hr. Aurland
Brugeravatar
Fru Sunshine
Indlæg: 8802
Tilmeldt: 13. aug 2015, 12:31
Kort karma: 1170
Geografisk sted: Vendsyssel
Likede indlæg: 11039

Re: Kartoffelmos

Indlægaf Fru Sunshine » 19. feb 2016, 20:34

Studsgaard skrev:Enig med Spjaerten.

Eller så lige en Serviceinfo. Det bliver til puré når man bruger stavblender - så er mængden af smør og mælk/fløde ikke så relevant. :fløjt:

Og ja taler af egen erfaring, når man står i et lejet sommerhus og skal lave kartoffelmos men der ikke er redskaberne til det - men der var en stavblender så det blev forsøgt. Det var den eller en gaffel (som heller ikke gav et god resultat)

Min erfaring er, at det bliver til kartoffellim.
2
"Jeg elsker alle farver i verden. Især brun. Det er derfor jeg er det."
Kalenderlågeåbnerbjørnen Bruno.
Brugeravatar
Sophies-mor
Indlæg: 3593
Tilmeldt: 16. okt 2015, 12:30
Kort karma: 415
Likede indlæg: 3202

Re: Kartoffelmos

Indlægaf Sophies-mor » 19. feb 2016, 20:37

Fru Sunshine skrev:
Studsgaard skrev:Enig med Spjaerten.

Eller så lige en Serviceinfo. Det bliver til puré når man bruger stavblender - så er mængden af smør og mælk/fløde ikke så relevant. :fløjt:

Og ja taler af egen erfaring, når man står i et lejet sommerhus og skal lave kartoffelmos men der ikke er redskaberne til det - men der var en stavblender så det blev forsøgt. Det var den eller en gaffel (som heller ikke gav et god resultat)

Min erfaring er, at det bliver til kartoffellim.

Det bliver nemlig ikke godt, når man bruger en stavblender.... :tie:
1
Hæklerier på hjernen :cool:
Brugeravatar
Wizzze
Indlæg: 12461
Tilmeldt: 11. aug 2015, 13:16
Kort karma: 2493
Likede indlæg: 15716

Re: Kartoffelmos

Indlægaf Wizzze » 19. feb 2016, 20:38

Rakel skrev:Her kommer hverken mælk eller smør i, men gerne et par æg og lidt vand. Det bliver udemærket kartoffelmos.


Med æg i, så er det faktisk Duchess du laver.
0
Do as I say! :whip:
Brugeravatar
Studsgaard
Indlæg: 4044
Tilmeldt: 1. nov 2015, 15:06
Kort karma: 402
Geografisk sted: Rebild kommune
Likede indlæg: 5867

Re: Kartoffelmos

Indlægaf Studsgaard » 19. feb 2016, 20:43

Sophies-mor skrev:
Fru Sunshine skrev:
Studsgaard skrev:Enig med Spjaerten.

Eller så lige en Serviceinfo. Det bliver til puré når man bruger stavblender - så er mængden af smør og mælk/fløde ikke så relevant. :fløjt:

Og ja taler af egen erfaring, når man står i et lejet sommerhus og skal lave kartoffelmos men der ikke er redskaberne til det - men der var en stavblender så det blev forsøgt. Det var den eller en gaffel (som heller ikke gav et god resultat)

Min erfaring er, at det bliver til kartoffellim.

Det bliver nemlig ikke godt, når man bruger en stavblender.... :tie:


Ha ha ja lim kan konsistensen vist godt sammenlignes med. Det var ikke ret godt. Mindes ikke rigtigt vi spiste det.
2
Brugeravatar
kidkomb
Indlæg: 8044
Tilmeldt: 12. aug 2015, 19:31
Kort karma: 1933
Geografisk sted: Ude med riven
Likede indlæg: 18803

Re: Kartoffelmos

Indlægaf kidkomb » 19. feb 2016, 23:38

Min kartoffelmos skal være tung, klistret og klumpet.
Lavet med smør og salt, peber og muskat.

Jeg savner edderhylme kartoffelmos :trist:
-Jeg kan ikke tåle kartofler.
0
Walk tall and cry with dignity.
Lord Bendtner og Kong Christian :sol:
Brugeravatar
Lemonella
Indlæg: 5611
Tilmeldt: 5. sep 2015, 06:04
Kort karma: 486
Likede indlæg: 7967

Re: Kartoffelmos

Indlægaf Lemonella » 20. feb 2016, 07:25

Min kartoffelmos skal være let og luftig, men alligevel så fast, at den holder formen på tallerkenen.

Kartoflerne (gerne bagekartofler), skal skæres i små stykker og koges med en smule vand uden salt. Moses med en gammeldags moser og røres med et piskeris.
Der kommes mælk i, som er blandet med lidt af kartoffelvandet og så kommer der ikke smør i (bryder mig ikke om smagen af varmt smør), men et Becel blandingsprodukt (jaja skyd mig bare :D) og så lidt salt til sidst.
1
I'm not supposed to be normal.
I'm supposed to be me.
Brugeravatar
Fru Sunshine
Indlæg: 8802
Tilmeldt: 13. aug 2015, 12:31
Kort karma: 1170
Geografisk sted: Vendsyssel
Likede indlæg: 11039

Re: Kartoffelmos

Indlægaf Fru Sunshine » 20. feb 2016, 08:10

Min kartoffelmos skal helst være uden klumper, med godt med smør, en lille smule mælk, en del salt, og ikke for luftig.
0
"Jeg elsker alle farver i verden. Især brun. Det er derfor jeg er det."
Kalenderlågeåbnerbjørnen Bruno.
Brugeravatar
Nuttegris
Indlæg: 548
Tilmeldt: 21. dec 2015, 05:46
Kort karma: 18
Likede indlæg: 562

Re: Kartoffelmos

Indlægaf Nuttegris » 20. feb 2016, 10:01

Min mand laver kartoffelmos med elpiskeren. Han putter en god klat smør og lidt mælk i. Og så kommer han altid en god håndfuld revet ost i også, som selvfølgelig smelter.
Den er altid let og meget luftig og holder formen.
0

Tilbage til "Mad og drikke"