Den svære snak - om penge

Her kan du snage løs i dine meddebattørers parforhold eller singleliv, og alt hvad der følger med.
Brugeravatar
Wizzze
Indlæg: 12772
Tilmeldt: 11. aug 2015, 13:16
Kort karma: 2555
Likede indlæg: 16135

Den svære snak - om penge

Indlægaf Wizzze » 14. mar 2016, 07:20

Ifølge denne artikel fra politikken, så har mere end halvdelen af danske par aldrig snakket om penge, hvis nu forholdet ikke holder

http://politiken.dk/oekonomi/privatoeko ... -om-penge/

Lidt fakta:
Pension og skilsmisse, De tørre tal:
I 85 pct. af alle ægteskaber har begge en pensionsordning.
I 53 pct. af disse forhold er den enes opsparing ’væsentlig’ større end den andens.
54 pct. af alle ægteskaber ender i skilsmisse. :8:
50 pct. har aldrig talt om, hvordan deres pensioner skal deles i tilfælde af skilsmisse.
22 pct. kan svare korrekt på, hvordan pensioner deles, hvis man ikke har lavet ægtepagt.
8 pct. har lavet ægtepagt om deling af pensioner ved skilsmisse.

" Pension er noget abstrakt
»Det er meget nemmere at forholde sig til, om familien har råd til vinterferie i år, end at tænke nærmere over sin levestandard langt ude i fremtiden som pensionist. En opgørelse fra pensionsselskabet, der viser, at man får 10.800 kroner om måneden om mange år - hvad betyder det for mig«, siger hun.
»Og så er det da ekstremt usexet at tale om skilsmisse og at skulle have halvdelen af den andens pension«, siger advokaten.

Det er parterapeut og samlivsrådgiver Ingrid Ann Watson enig i:
»Det er ikke nogen hyggelig snak at tage. Der er noget grådigt over det, og det føles ukærligt«, forklarer hun. Optimalt burde man tale om sådan et emne, mens man stadig var forelskede, mener Ingrid Ann Watson.
»Den anden kan nemt komme til at føle, at det handler om ikke at være elsket. At hvis du vil lave sådan en aftale, så må det være fordi, du ikke tror på os - og ikke tror på, at vi ville kunne finde ud af det, hvis vi stod i situationen«.

Når man bør tage en dyb indånding og bringe det på bane alligevel, er det, fordi størrelsen på vores pensionsordninger er afgørende for, om vi kan fortsætte vores livsstil efter den erhvervsaktive alder.
I de parforhold, hvor kvinden tjener mindre end manden, og dermed har en mindre pensionsopsparing, er det ikke nødvendigvis et problem, hvis de har indrettet økonomien efter det - og bliver sammen. Men bliver parret skilt, og det gør over halvdelen af alle ægtepar, er det meget svært for en kvinde i f.eks. 50’erne at bygge en pension op, hun kan leve af.
Den typiske situation er, at kvinder på grund af barsel, nedsat tid og færre år på arbejdsmarkedet halter efter manden på pensionsopsparingen."

Har I snakket om hvad hvis.. derhjemme, og hvordan penge / pension osv. skal deles ?
Ved du hvordan du er stillet hvis forholdet ikke holder?
0
Do as I say! :whip:
Brugeravatar
Lemonella
Indlæg: 5776
Tilmeldt: 5. sep 2015, 06:04
Kort karma: 500
Likede indlæg: 8244

Re: Den svære snak - om penge

Indlægaf Lemonella » 14. mar 2016, 07:35

I mine to første ægteskaber, talte vi ikke om økonomi, pensioner, gensidige forsikringer eller noget der lignede. Stor fejl. Ikke så meget i det første ægteskab. Der fik vi ordnet det hele uden de store problemer, da vi skiltes.
Anden gang, skulle jeg bare væk så hurtigt, nemt og smertefrit som overhovedet muligt. Vi havde en del penge på vores fælles opsparing og der lå også et pænt beløb i en pengeboks vi havde boltet ind i væggen øverst i et i et skab.
Min eks var så "sød", at han på et tidspunkt, hvor han havde smidt mig ud, hævede alt på opsparingen, på nær 2,50 kr. Han smed pengene i boksen og ændrede koden.
Jeg fik intet med mig. Han fik det hele og fred være med det.

Denne gang er jeg blevet lidt klogere. Vi er ikke gift, men har krydsforsikret hinanden og begunstiget hinanden i diverse forsikringer.
Jeg har taget en snak med mine to voksne sønner og de er helt med på, at de intet skal have. I hvert fald ikke pengemæssigt, men gerne nogen ting til minde om mig. Og ja, jeg stoler på dem. :)

Vi har ikke fælles bankkonto, men hver sin og det fungerer fint for os. Vi har faktisk ingen problemer med, at tale økonomi. :)
0
I'm not supposed to be normal.
I'm supposed to be me.
Brugeravatar
Spjaerten
Indlæg: 4384
Tilmeldt: 11. aug 2015, 18:58
Kort karma: 1134
Likede indlæg: 3986

Re: Den svære snak - om penge

Indlægaf Spjaerten » 14. mar 2016, 07:51

Nu er jeg hverken blev gift eller skilt eller for den sags skyld i et forhold lige nu.

Men jeg ville da aldrig nogensinde forvente at skulle ha del i evt mands pension.
Jeg har min egen opsparet via job og ja jeg er jo selv skyld i hvor meget der er opsparet og at jeg ikke har oprettet en privat yderligere, det kan da ikke komme ham ved!
0
Tryk på * :slem:
Brugeravatar
Q-beben
Indlæg: 513
Tilmeldt: 23. dec 2015, 11:23
Kort karma: 102
Likede indlæg: 1527

Re: Den svære snak - om penge

Indlægaf Q-beben » 14. mar 2016, 07:52

Sjovt nok, snakkede min kæreste og jeg om det i går. Og vi er 100% enige. Hvis vi nogensinde skulle flytte sammen, så vil vi have særeje. En fælles konto, hvor vi betaler fælles udgifter og ellers resten som vores "egne" penge :) Pensioner skal vi slet ikke dele...

Da jeg var gift med min eks-mand, havde vi aftalt mundtligt, at der skulle være særeje, da jeg ejer nogle virksomheder, som han ikke var en del af. Men vi nåede ikke at få det på papir...

Da vi skulle skilles, ville han først have halvdelen af alt :( Efter en længere forhandling endte vi med et forlig.

Jeg er ikke særligt fokuseret på penge, så det var ikke så meget det med, at han skulle have del i min formue, der genererede mig.

Det var mere det, at vi havde lavet en mundtlig aftale, som han så stort på, da følelserne stod i vejen (det var mig, der ville skilles).

Og så det faktum..., at skulle jeg have givet ham halvdelen, ville jeg være nødt til at gå konkurs med den ene virksomhed, fordi jeg ikke bare sådan uden videre kunne realisere halvdelen af virksomhedernes værdi i kontanter uden at tage store lån, - og det ønskede jeg bare ikke.

Det kom virkelig bag på mig, at han kunne opføre sig sådan. Når jeg sidder her og tænker på det, så gipper det stadigvæk i mig den dag i dag over det, - men jeg har været nødt til at "komme over det", for vi har børn sammen, så vi skal bare kunne fungere sammen.
1
Smiling_Goat
Indlæg: 3352
Tilmeldt: 25. aug 2015, 16:29
Kort karma: 699
Likede indlæg: 11510

Re: Den svære snak - om penge

Indlægaf Smiling_Goat » 14. mar 2016, 07:55

Hvis jeg skal arbejde deltid eller være hjemmegående pga. fælles interesser (fx børn,) ville jeg da helt sikkert efterspørge, at vi deler hans pension. Under ingen omstændigheder skal jeg ende som en ludfattig pensionist pga. et offer jeg gav i fællesskabets navn.

Men jeg skal nok i virkeligheden bare slet ikke arbejde deltid eller være hjemmegående. Jeg fatter ikke, at nogen kvinder tør.
9
Brugeravatar
Q-beben
Indlæg: 513
Tilmeldt: 23. dec 2015, 11:23
Kort karma: 102
Likede indlæg: 1527

Re: Den svære snak - om penge

Indlægaf Q-beben » 14. mar 2016, 08:04

Skumfidusen skrev:Det minder ret meget om hvad jeg stod i. Hun lovede også aaaaldrig at røre firmaet. Med mindre jeg var utro. Hvorefter HUN var utro. Og ville have "sin" andel af firmaet. Som hun intet havde gjort for. Og halvdelen af vores "fælles opsparingskonto", som hun aldrig havde sat en krone ind på.

Det økonomiske tab overlever jeg fint. Men nøj,hvor jeg følte mig svigtet og snigløbet. Over noget så simpelt som lidt penge.


Øv, hvor ærgerligt... Både utroskab og det med økonomien... :(

Hos os var der ingen, der var utro. Vi var vokset fra hinanden, og vi havde nok nærmere et bror/søster forhold til sidst. Gik i parterapi i over et år og forsøgte virkelig at gi det en chance - for vi kunne jo godt lide hinanden og vi havde børn sammen.

Det gode ved parterapien var, at vi gik fra, at jeg ville skilles til, at han også indså, at det var bedst at blive skilt.

Alt gik fint igennem det meste af skilsmisseprocessen, - lige indtil vi nåede til den del, der handlede om penge.

Jeg ved ikke, om det handlede for ham om at "såre" mig eller, om det handlede om grådighed, eller om han vitterlig mente, at han havde ret til pengene...?
0
Brugeravatar
Wizzze
Indlæg: 12772
Tilmeldt: 11. aug 2015, 13:16
Kort karma: 2555
Likede indlæg: 16135

Re: Den svære snak - om penge

Indlægaf Wizzze » 14. mar 2016, 08:11

Vi er ikke gift (endnu Angie, endnu) men har da snakket lidt om økonomi, og vi vil lave ægtepagt, forsikringer osv. er der allerede styr på fordi vi ejer lejlighed sammen.
0
Do as I say! :whip:
Brugeravatar
Dikus
Moderator
Indlæg: 7793
Tilmeldt: 10. aug 2015, 20:39
Kort karma: 1038
Geografisk sted: Nuuk
Likede indlæg: 11300

Re: Den svære snak - om penge

Indlægaf Dikus » 14. mar 2016, 08:17

Jeg kunne ikke forestille mig et forhold, hvor man ikke snakkede om fordelingen af de penge, der er.

Min eksmand og jeg kom ind i vores forhold uden formue begge to - og alt hvad vi har tjent, har vi tjent som del af et fællesskab. Derfor giver det fint mening at dele værdierne ligeligt, selvom den ene på papiret har tjent mere end den anden.

Pensioner har vi sørget for at spare lige meget op til.

I et nyt forhold vil vi komme med "bagage" og særbørn. Jeg skal ikke have nye børn og ønsker ikke formuefællesskab med en ny partner. Det er jo dejligt let at undgå, år der ikke kommer fælles børn, og jeg ikke vil giftes igen.
0
JoyNips
Indlæg: 3783
Tilmeldt: 21. dec 2015, 12:25
Kort karma: 523
Likede indlæg: 8031

Re: Den svære snak - om penge

Indlægaf JoyNips » 14. mar 2016, 08:26

Lidt har vi talt om det. Min arv er gjort til skilsmissesæreje i min fars testamente, og det ved min kæreste. Og vi har talt om, hvordan vi skal gøre i forhold til pension og børn.

indtil videre har vi ikke aktivt gjort noget, men den dag vi får børn eller skal giftes, skal vi have nedfældet noget på skrift.
1
Brugeravatar
Badesandalen
Indlæg: 2315
Tilmeldt: 11. okt 2015, 18:31
Kort karma: 204
Likede indlæg: 2595

Re: Den svære snak - om penge

Indlægaf Badesandalen » 14. mar 2016, 08:42

Jeg er helt uforstående overfor at man ikke har talt om det overhovedet, især hvis der er børn involveret. Det er det samme med folk der ikke laver testamente. At du ikke har lyst til at tænke på det er ikke ensbetydende med at det ikke vil ske, så hvorfor ikke være forberedt?

Vi var heldigvis både enige om at få en ægtepagt og at vi skulle have særeje.
0
"When you talk, it's so beautiful, it's like you're puking rainbows."
Brugeravatar
girl_beat
Indlæg: 2300
Tilmeldt: 21. sep 2015, 19:24
Kort karma: 220
Likede indlæg: 2528

Re: Den svære snak - om penge

Indlægaf girl_beat » 14. mar 2016, 08:42

Smiling_Goat skrev:Hvis jeg skal arbejde deltid eller være hjemmegående pga. fælles interesser (fx børn,) ville jeg da helt sikkert efterspørge, at vi deler hans pension. Under ingen omstændigheder skal jeg ende som en ludfattig pensionist pga. et offer jeg gav i fællesskabets navn.

Men jeg skal nok i virkeligheden bare slet ikke arbejde deltid eller være hjemmegående. Jeg fatter ikke, at nogen kvinder tør.

Jeg er med på denne... Vi har ikke snakket tilbundsgående om pension og evt. (for)deling, men det vil helt sikkert blive ændret, hvis en fælles beslutning om fx børn skulle stille mig dårligere ift at spare op til pension :)
0
I don't mind living in a man's world as long as I can be a woman in it! :-D
Akehurst2
Indlæg: 5376
Tilmeldt: 11. aug 2015, 18:17
Kort karma: 550
Likede indlæg: 11583

Re: Den svære snak - om penge

Indlægaf Akehurst2 » 14. mar 2016, 08:49

Vi har skilsmissesæreje - af hensyn til pensioner og arv.

Min mands pension er egen opsparing i frie midler, mens min er via overenskomst, hvilket betyder, at jeg uden ægtepagt ville have ret til at udtage min egen forlods og derefter få halvdelen af hans, hvilket jeg synes ville være vildt urimeligt. Så jeg har foreslået at vi gjorde noget ved det, og vi endte så med skilsmissesæreje, også for at beskytte min arv fra mine forældre.

Jeg synes ikke, det er svært at tale om. Men jeg er nok også lidt miljøskadet som jurist, hvor jeg ved, at det er man bare nødt til.
4
Brugeravatar
Daflo
Indlæg: 456
Tilmeldt: 11. aug 2015, 19:12
Kort karma: 41
Likede indlæg: 624

Re: Den svære snak - om penge

Indlægaf Daflo » 14. mar 2016, 09:06

adagio skrev:
Culpøs skrev:
adagio skrev:
Culpøs skrev:
adagio skrev:Jeg er gift med fælleseje, så det betyder jo vi skal dele det hele, men de nærmere detaljer kender jeg ikke. Det betyder heller ikke så meget, det værste der kan ske, er at jeg står med 0 kroner efter en skilsmisse, og det vil være fint nok.

Min pensionsopsparing er væsentligt højere end min kones fordi jeg er 5 år ældre end hun er, og hun har brugt nogle år på at gå hjemme med børn. Men det er hendes risiko, ikke min.


Der tager du fejl, du kan sagtens komme til at hæfte for det.


Det tror jeg nu ikke, men du må da gerne uddybe.

En af de vigtigste ting, der skal tages stilling til ved separation eller skilsmisse er spørgsmålet om den ene ægtefælle skal yde bidrag til den anden ægtefælles underhold – og dennes længde.

Hvis der ikke er aftalt noget på forhånd, er det retten som afgøre beløbets størrelse og længden, jf. Æ1 § 50, stk. 1

Er der ved dom afsagt bidragspligt og varighed, kan denne kun ændres ved ny dom, jf. Æ1 § 53, stk. 1 – en ændring kræver dog at forholdene er markant forandret.


Ægtefællebidrag tildeles så vidt jeg ved kun hvis den ene part ikke har nogen tilknytning til arbejdsmarkedet. Det bliver ikke relevant for mig.Er det jeres fælles børn hun har passet?
0
Brugeravatar
Pølsemix
Indlæg: 914
Tilmeldt: 26. okt 2015, 17:56
Kort karma: 44
Likede indlæg: 1066

Re: Den svære snak - om penge

Indlægaf Pølsemix » 14. mar 2016, 09:24

Culpøs skrev:
adagio skrev:
Culpøs skrev:Det er ikke korrekt, der er flere ting som spiller ind.


Ja, der er ingen faste regler, men det er en regel fra tider hvor manden forsørgede kvinden, og almindelige arbejdende kvinder får i dag ikke ægtefællebidrag.

Jeg gider ikke diskutere, men der er praksis og ja reglerne er gamle, det er grundloven ligeledes. Hvis du ikke tror at kvinder får ægtefællebidrag - så slutter den bare der. :wave:


Kønnet er vel ikke afgørende, hvis økonomien tilsiger det kan en mand vil også modtage bidraget fra en kvinde?
2
Karkluden
Indlæg: 1736
Tilmeldt: 14. aug 2015, 15:30
Kort karma: 255
Geografisk sted: Aarhus
Likede indlæg: 2497

Re: Den svære snak - om penge

Indlægaf Karkluden » 14. mar 2016, 10:16

Vi har i praksis fællesøkonomi, og vi har tænkt os at gifte os med fælleseje.
Med det skal også siges, at vi uddanner os nærmest nøjagtigt samtidig til nærmest nøjagtigt samme lønvilkår og pensionsvilkår. Hvis én over tid får mere/mindre end den anden, er det fordi den anden part giver pladsen - fx ved at han eller jeg går hjemme på barsel eller orlov, og den anden arbejder. Eller at den ene part går ned i tid for at den anden kan arbejde MANGE timer. Ish. Så på den måde føler vi begge to, at det ville være begges fortjeneste hvis en af os skulle få flere penge eller mere pension, og derfor vil vi også dele den også i tilfælde af en skilsmisse.

Kom en af os med et stort særeje, ville vi muligvis se anderledes på det, men vores økonomi var nærmest identisk, inden vi slog den sammen, og grundet vores uddannelser vil den sandsynligvis være vedblevet nærmest identisk, og vi ser derfor ingen grund til andet.
2
Some days I amaze myself. Other days I put the laundry in the oven.

Tilbage til "Forhold og sex"