Hvilke halv/helfabrika har du overhovedet ikke dårlig samvittighed over?

Vi elsker alle kage, men man kan også spise andet. Hvis du kigger herind, kan du måske få inspiration til aftensmaden eller lære glæden ved cognac.
Brugeravatar
Angelina
Indlæg: 3109
Tilmeldt: 11. aug 2015, 05:42
Kort karma: 437
Likede indlæg: 6572

Re: Hvilke halv/helfabrika har du overhovedet ikke dårlig samvittighed over?

Indlægaf Angelina » 30. mar 2016, 13:57

Jeg er ikke flov over noget af det - altså helt seriøst så er der bare ikke timer i døgnet.

Jeg ELSKER at lave mad fra bunden, også fond, tomatsovs (ja,jeg flår gerne mine egne tomater) osv osv... når jeg har tid og det har jeg bare sjældent.

Jeg er stor fan af knorrs lasagne og lasagnette, det er sådan en ting jeg faktisk ikke synes jeg kan lave bedre selv (sorry, men jeg synes ikke "rigtig" lasagne smager godt) ... deres bolognese kan jeg også godt li' ... og pebersaucen!

Og så naturligvis min elskede frikalet - så de smager ligeså godt som min mormors gjorde.

Jeg køber f.eks også ofte forårsruller - og nej de smager ikke så godt som mine hjemmelavede, men hold nu kejle det er hurtigt lavet i forhold til.
0
~indsæt smart signatur her~
Brugeravatar
Ado
Indlæg: 3202
Tilmeldt: 12. aug 2015, 11:28
Kort karma: 1059
Geografisk sted: Korsbæk
Likede indlæg: 11792
Kontakt:

Re: Hvilke halv/helfabrika har du overhovedet ikke dårlig samvittighed over?

Indlægaf Ado » 30. mar 2016, 14:15

Bearnaise fra K-Salat. Jeg kan spise den kold.
5
That awkward moment when you leave a store without buying anything and all you can think is "act natural, you're innocent".
Brugeravatar
Annione
Indlæg: 2337
Tilmeldt: 11. aug 2015, 21:23
Kort karma: 379
Likede indlæg: 3467
Kontakt:

Re: Hvilke halv/helfabrika har du overhovedet ikke dårlig samvittighed over?

Indlægaf Annione » 30. mar 2016, 14:32

En del, selvom jeg også gerne laver mange ting selv.

Mous klare hønsekødssuppe med købe kød- og melboller. Jeg elsker det og spiser det ofte, når jeg er alene hjemme. Også om sommeren :-D
Knorrnaise. Smager jo bare pissegodt.
Boullionterninger. Koger gerne fond selv, men det er dælme sjældent.
Mayo og remu - livet er for kort til at lave det selv.
Rugbrød har jeg aldrig bagt selv.

Og så, ja, så kværer jeg ikke selv smør, blander ikke selv min karry, hakker ikke mit eget kød, jeg skimmer ikke fløden af mælken selv, keg laver ikke min egen pesto... o.s.v.
1
Karkluden
Indlæg: 1745
Tilmeldt: 14. aug 2015, 15:30
Kort karma: 255
Geografisk sted: Aarhus
Likede indlæg: 2494

Re: Hvilke halv/helfabrika har du overhovedet ikke dårlig samvittighed over?

Indlægaf Karkluden » 30. mar 2016, 14:43

Annione skrev:En del, selvom jeg også gerne laver mange ting selv.

Mous klare hønsekødssuppe med købe kød- og melboller. Jeg elsker det og spiser det ofte, når jeg er alene hjemme. Også om sommeren :-D
Knorrnaise. Smager jo bare pissegodt.
Boullionterninger. Koger gerne fond selv, men det er dælme sjældent.
Mayo og remu - livet er for kort til at lave det selv.
Rugbrød har jeg aldrig bagt selv.

Og så, ja, så kværer jeg ikke selv smør, blander ikke selv min karry, hakker ikke mit eget kød, jeg skimmer ikke fløden af mælken selv, keg laver ikke min egen pesto... o.s.v.

Det her er virkelig ikke ment fordømmende, for der er også alt muligt færdigthalløj, jeg elsker, men:
Det er da lidt interessant, hvad man ser som "selvfølgelig laver jeg ikke selv det" kontra hvad der er "det her kunne jeg fint lave selv, men netto har en fin udgave".
I min verden er det fx ret logisk, at de færreste selv kværner mel og hakker kød. Det køber man færdigt færdigmast so to speak.
Men pesto og karry er i min verden noget, der er ligeså nemt at lave selv, som det er at købe, og det er måske sket 1-2 gange i den tid, jeg har boet for mig selv, at jeg har købt det færdigt. Jeg kan se det for dig er i stil med at lave fløde selv. Og begge dele er jo fair nok, men det er bare lidt spændende, synes jeg :D

Min mor synes fx også, at jeg er helt pip, at jeg selv står, og koger fond og suppe. Mous supper er jo udmærkede. Jeg synes bare, det er præcist ligeså nemt at koge alle slags supper selv, så her er købesuppe noget, vi spiser, når vi er så syge, at vi ikke KAN noget.
1
Some days I amaze myself. Other days I put the laundry in the oven.
Brugeravatar
Aima
Indlæg: 1615
Tilmeldt: 23. aug 2015, 01:43
Kort karma: 715
Likede indlæg: 6283

Re: Hvilke halv/helfabrika har du overhovedet ikke dårlig samvittighed over?

Indlægaf Aima » 30. mar 2016, 14:52

Sommetider står jeg og blender mel af mandler og bager brød og boller og presser grønkålsjuice og sylter rødbeder og laver rasp og croutoner af brød (jeg selv har bagt). Andre gange pøser jeg pulver fra en pose i en gryde og laver bearnaise på den måde. Det kommer lidt an på hvad jeg lige har lyst og tid og overskud til.

Der er ting jeg synes er lidt klammo, men det handler hverken om signalværdi eller om hvorvidt det er halv- eller helfabrikat, det handler om, jeg ikke bryder mig om smag, konsistens eller avlingsform, og de ting køber og spiser jeg selvsagt ikke.

Min veninde fortalte engang, at når hun ville have en kage at hygge sig med alene, købte hun konsekvent to, fordi bagerekspedienten ikke skulle tro, hun var sådan en der sad og åd en hindbærsnitte alene. Jeg var nærmest helt rystet, for det var aldrig nogensinde før i mit liv faldet mig ind, at bagerekspedienter (eller allr mulige andre) overhovedet kunne have en holdning til den slags. Eller at man skulle tillægge det nogensomhelst værdi whatsoever, hvis de havde. Jeg tænker på det hver gang jeg beder om én smørcroissant eller én kanelsnegl. Eller begge dele, hvis det er en god dag.

Der er vitterligt intet af det jeg spiser, jeg skammer mig over. Jeg bekymrer mig om en del ting, men hvad andre tænker om det jeg putter i hovedet har aldrig nogensinde været en af dem.
6
I'll stick with hell no's and headphones...
Brugeravatar
girl_beat
Indlæg: 1659
Tilmeldt: 21. sep 2015, 19:24
Kort karma: 154
Likede indlæg: 1627

Re: Hvilke halv/helfabrika har du overhovedet ikke dårlig samvittighed over?

Indlægaf girl_beat » 30. mar 2016, 16:23

Jeg er vokset op med halvfabrikata som en del af hverdagsmaden - det var vist sådan, mine forældre kunne få det til at hænge sammen med fuldtidsjobs osv.

Selv er jeg stor fan af Karolines supper, Jensen sauce og nogle gange frosne grøntsager og (hvidløgs)flutes :)
2
I don't mind living in a man's world as long as I can be a woman in it! :-D
Guldfisk
Indlæg: 559
Tilmeldt: 18. aug 2015, 18:40
Kort karma: 54
Likede indlæg: 1256

Re: Hvilke halv/helfabrika har du overhovedet ikke dårlig samvittighed over?

Indlægaf Guldfisk » 30. mar 2016, 16:31

Jeg kunne æde en semifrossen gang færdiglavet boller i karry direkte fra pakken uden den mindste smule dårlig samvittighed.

Min livret er mad, andre har lavet. Også pastaretter fra køledisken, supper fra frost, bake off, og alt muligt andet. Jo nemmere, jo bedre. Aldis frostretter med ris og pasta er ret gode.
0
Brugeravatar
DetSorteCirkus
Indlæg: 7575
Tilmeldt: 12. aug 2015, 18:07
Kort karma: 915
Likede indlæg: 14862

Re: Hvilke halv/helfabrika har du overhovedet ikke dårlig samvittighed over?

Indlægaf DetSorteCirkus » 30. mar 2016, 16:32

Nu kommer jeg til at tænke på et interview med en kok, jeg læste forleden, og som faktisk gjorde mig olm, fordi temaet var Bedre Hverdagsmad.
Havde det ikke været det, kunne han for min skyld sagtens være kommet på banen med alle sine elitære statements, men nu blev det altså lige for meget Set Fra Den Høje Hest.
Ifg. ham var det umuligt at lave ordentlig mad på 30 minutter, det meste supermarkederne solgte noget lort og alt hakkekød fyfy og ulækkert.
Og han var direkte stolt af, at hans børn var for kræsne til den slags.

Det interview var bare et helt ekstraordinært dårligt udgangspunkt for det, han på de næste sider var hyret ind til, nemlig at lære læserne noget om nem og sund hverdagsmad.
1
Tingene er uden tvivl mere komplekse end jeg har nogen idé om.
Ukendt konspirationsteoretiker
godtnavn
Indlæg: 3134
Tilmeldt: 4. jan 2016, 13:47
Kort karma: 311
Likede indlæg: 2056

Re: Hvilke halv/helfabrika har du overhovedet ikke dårlig samvittighed over?

Indlægaf godtnavn » 30. mar 2016, 16:35

Udover dåsetomat og pasta som jeg tror stort set alle bruger, så køber jeg rugbrød. Det økologiske med solsikkekerner er så godt at jeg har opgivet at lave et bedre selv.
0
Brugeravatar
mariannaa
Indlæg: 364
Tilmeldt: 11. aug 2015, 21:11
Kort karma: 89
Likede indlæg: 640

Re: Hvilke halv/helfabrika har du overhovedet ikke dårlig samvittighed over?

Indlægaf mariannaa » 30. mar 2016, 16:42

Jeg spiser ofte forskellige varianter af thai cube. jeg kan ikke lave det beder selv.
0
Lykke
Indlæg: 2190
Tilmeldt: 8. okt 2015, 19:10
Kort karma: 94
Likede indlæg: 1714

Re: Hvilke halv/helfabrika har du overhovedet ikke dårlig samvittighed over?

Indlægaf Lykke » 30. mar 2016, 18:06

Jeg kan ikke finde ud af at bage rugbrød, og nu har jeg prøvet så mange gange, at det bare er spild af dyre råvarer. Så det bliver købt.
Franskbrød og boller er hjemmebagt.
Men mel og kød er fra butikken. Og vi dyrker meget lidt grønt og frugt selv.
Jeg køber også rødbeder, rødkål osv færdigsyltet, men jeg synes egentligt det er lidt dovent af mig.
Men vi køber dåsetomater, kokosmælk osv i den dur færdigt. Men nogle gange laver vi det fra bunden med købte råvarer.
0
Brugeravatar
Pjeps
Indlæg: 1940
Tilmeldt: 11. aug 2015, 20:12
Kort karma: 317
Geografisk sted: Det skønne København
Likede indlæg: 2798

Re: Hvilke halv/helfabrika har du overhovedet ikke dårlig samvittighed over?

Indlægaf Pjeps » 30. mar 2016, 18:43

Jeg har overhovedet ikke dårlig samvittighed over noget, hvis jeg i en periode har minus overskud til madlavning, så snupper jeg sgu da en nem løsning.

Frikalet er gudemad og det bruger jeg altid uanset om jeg har overskud eller ej.
0
:ninja:
Brugeravatar
Rapfisk
Indlæg: 3526
Tilmeldt: 20. aug 2015, 16:27
Kort karma: 722
Likede indlæg: 5958

Re: Hvilke halv/helfabrika har du overhovedet ikke dårlig samvittighed over?

Indlægaf Rapfisk » 30. mar 2016, 21:30

Hoisinsauce FTW. Jeg ved heller ikke, hvordan man laver det fra bunden, men jeg har overvejet at fortynde det og spise det som suppe.

Derudover køber jeg det meste af mit rugbrød. Hev kan godt bage det selv, men Føtexbagerens er cirka lige så godt.
0
Brugeravatar
Rapfisk
Indlæg: 3526
Tilmeldt: 20. aug 2015, 16:27
Kort karma: 722
Likede indlæg: 5958

Re: Hvilke halv/helfabrika har du overhovedet ikke dårlig samvittighed over?

Indlægaf Rapfisk » 30. mar 2016, 21:35

Boller i karry! Hvordan kunne jeg glemme det? Det skal være den i en pølse på køl. Den køber jeg altid med hjem, hvis jeg føler, jeg er ved at blive syg eller har haft en dårlig dag.
0
Brugeravatar
Velvet-Goldmine
Indlæg: 546
Tilmeldt: 17. jan 2016, 21:33
Kort karma: 114
Likede indlæg: 2058

Re: Hvilke halv/helfabrika har du overhovedet ikke dårlig samvittighed over?

Indlægaf Velvet-Goldmine » 31. mar 2016, 10:11

Mht. om der er afklaret hvad der er råvarer, halv- og helfabrikata, så ér det altså beskrevet.

"... For hvornår bliver en kalv eller et lam på marken til en råvare? Hvornår bliver laksen i elven til en råvare? Og hvornår bliver hveden på markerne til råvarer? Naturens mangfoldighed bliver først til råvarer, når mennesker finder ud af at bruge mangfoldigheden til noget, der kan spises. Når nogle gør naturens mangfoldighed til varer til produkter. Varer/produkter der kan sælges og forarbejdes. Derfor er f.eks. kalven, laksen og hveden ikke råvarer. Det er natur."

"...Halvfabrikata adskiller sig fra råvarer ved, at der er sket en forarbejdning, og hvor man ikke kan skille halvfabrikata ad igen til råvarer. Det betyder f.eks., at hakket kød, som er forarbejdet, men ikke tilsat noget, er en råvarer, mens hakket kød tilsat f.eks. kartofler eller krydderier er en halvfabrikata, fordi der er tilsat noget, og man kan ikke skille det ad igen. Halvfabrikata skal, i de fleste tilfælde tilberedes (bages, steges, koges), før det kan spises. Halvfabrikata adskiller sig fra helfabrikata ved, at der skal gøres noget mere ved det, før det kan spises. Det skal der ikke, når det er helfabrikata. Helfabrikata er færdige enkeltdele, der kan indgå i et måltid."
<-- som disclaimer skriver de altså også i redegørelsen at helfabrikata måske skal opvarmes for at være et måltid.

Taget fra en kæmpe udredning her:
http://docplayer.dk/205782-Raavarer-halv-raavarer-raavarer-halvfabrikata-helfabrikata-hvad-er-det-og-hvad-er-hvad-det-samlede-maaltid-fabrikata-oekonomaforeningen.html

Det sagt, så har jeg overhovedet ikke 'dårlig samvittighed' over at bruge noget som helst i mit køkken, men jeg laver det meste mad ud fra råvarer, da jeg ofte synes det smager bedre. Undtagelser er bla. mayo (Hellmanns :love2: ), flydende fond til min ellers awesome sovs, sennep, remoulade, flåede tomater, tomatpuré, kokosmælk og sikkert andre ting, som jeg ikke lige kan komme på nu.
1

Tilbage til "Mad og drikke"