Hvilke halv/helfabrika har du overhovedet ikke dårlig samvittighed over?

Vi elsker alle kage, men man kan også spise andet. Hvis du kigger herind, kan du måske få inspiration til aftensmaden eller lære glæden ved cognac.
Brugeravatar
Velvet-Goldmine
Indlæg: 422
Tilmeldt: 17. jan 2016, 21:33
Kort karma: 95
Likede indlæg: 1510

Re: Hvilke halv/helfabrika har du overhovedet ikke dårlig samvittighed over?

Indlægaf Velvet-Goldmine » 31. mar 2016, 10:11

Mht. om der er afklaret hvad der er råvarer, halv- og helfabrikata, så ér det altså beskrevet.

"... For hvornår bliver en kalv eller et lam på marken til en råvare? Hvornår bliver laksen i elven til en råvare? Og hvornår bliver hveden på markerne til råvarer? Naturens mangfoldighed bliver først til råvarer, når mennesker finder ud af at bruge mangfoldigheden til noget, der kan spises. Når nogle gør naturens mangfoldighed til varer til produkter. Varer/produkter der kan sælges og forarbejdes. Derfor er f.eks. kalven, laksen og hveden ikke råvarer. Det er natur."

"...Halvfabrikata adskiller sig fra råvarer ved, at der er sket en forarbejdning, og hvor man ikke kan skille halvfabrikata ad igen til råvarer. Det betyder f.eks., at hakket kød, som er forarbejdet, men ikke tilsat noget, er en råvarer, mens hakket kød tilsat f.eks. kartofler eller krydderier er en halvfabrikata, fordi der er tilsat noget, og man kan ikke skille det ad igen. Halvfabrikata skal, i de fleste tilfælde tilberedes (bages, steges, koges), før det kan spises. Halvfabrikata adskiller sig fra helfabrikata ved, at der skal gøres noget mere ved det, før det kan spises. Det skal der ikke, når det er helfabrikata. Helfabrikata er færdige enkeltdele, der kan indgå i et måltid."
<-- som disclaimer skriver de altså også i redegørelsen at helfabrikata måske skal opvarmes for at være et måltid.

Taget fra en kæmpe udredning her:
http://docplayer.dk/205782-Raavarer-halv-raavarer-raavarer-halvfabrikata-helfabrikata-hvad-er-det-og-hvad-er-hvad-det-samlede-maaltid-fabrikata-oekonomaforeningen.html

Det sagt, så har jeg overhovedet ikke 'dårlig samvittighed' over at bruge noget som helst i mit køkken, men jeg laver det meste mad ud fra råvarer, da jeg ofte synes det smager bedre. Undtagelser er bla. mayo (Hellmanns :love2: ), flydende fond til min ellers awesome sovs, sennep, remoulade, flåede tomater, tomatpuré, kokosmælk og sikkert andre ting, som jeg ikke lige kan komme på nu.
1
Brugeravatar
Fru Sunshine
Moderator
Indlæg: 7796
Tilmeldt: 13. aug 2015, 12:31
Kort karma: 1012
Geografisk sted: Vendsyssel
Likede indlæg: 9141

Re: Hvilke halv/helfabrika har du overhovedet ikke dårlig samvittighed over?

Indlægaf Fru Sunshine » 2. apr 2016, 07:15

Jeg betragter ikke mel, mælk, kød, smør, olie og sådan noget som halvfabrikata, og det svarer jeg ud fra:

Frysegrønt, frysepizza, færdigretter til mikroen, tomatsovs på glas, flåede tomater, salatdressing, mayonnaise, remoulade, dipmix, brød, salsa, kokosmælk og lignende.

Jeg har sldrig skammet mig over hverken hel- elker halvfabrikata, men jeg kan ikke lide f, eks. Dolmio-sovs.
0
"Jeg elsker alle farver i verden. Især brun. Det er derfor jeg er det."
Kalenderlågeåbnerbjørnen Bruno.
Brugeravatar
Fru Sunshine
Moderator
Indlæg: 7796
Tilmeldt: 13. aug 2015, 12:31
Kort karma: 1012
Geografisk sted: Vendsyssel
Likede indlæg: 9141

Re: Hvilke halv/helfabrika har du overhovedet ikke dårlig samvittighed over?

Indlægaf Fru Sunshine » 2. apr 2016, 07:21

DetSorteCirkus skrev:Nu kommer jeg til at tænke på et interview med en kok, jeg læste forleden, og som faktisk gjorde mig olm, fordi temaet var Bedre Hverdagsmad.
Havde det ikke været det, kunne han for min skyld sagtens være kommet på banen med alle sine elitære statements, men nu blev det altså lige for meget Set Fra Den Høje Hest.
Ifg. ham var det umuligt at lave ordentlig mad på 30 minutter, det meste supermarkederne solgte noget lort og alt hakkekød fyfy og ulækkert.
Og han var direkte stolt af, at hans børn var for kræsne til den slags.

Det interview var bare et helt ekstraordinært dårligt udgangspunkt for det, han på de næste sider var hyret ind til, nemlig at lære læserne noget om nem og sund hverdagsmad.

Jeg har vist læst det samme, og så besluttede jeg, at Jamie Oliver er en bedre kok. Han går nemlig helt ind for halvfabrikata, hvis det bare smager godt.
3
"Jeg elsker alle farver i verden. Især brun. Det er derfor jeg er det."
Kalenderlågeåbnerbjørnen Bruno.
Brugeravatar
Novella
Indlæg: 1310
Tilmeldt: 11. aug 2015, 06:21
Kort karma: 328
Likede indlæg: 3686

Re: Hvilke halv/helfabrika har du overhovedet ikke dårlig samvittighed over?

Indlægaf Novella » 2. apr 2016, 07:35

Masser. Jeg er en fortræffelig kok, men jeg gider ikke gå op i det, når jeg ikke har tid. Der er bouillonterninger, færdige lagkagebunde, dåsetomater, frosne ovnkartofler, salatblandinger, færdige pizzabunde osv et udmærket indspark. Jeg bruger også hæmningsløst færdigsalsa, krydderiblandinger og thaigrønt fra fryseren.

Jeg laver periodevis store portioner kødsovs til fryseren, og det er i princippet også halvfabrikata, bare finere fordi det er hjemmelavet uden for mange E'er. Pt har jeg flere halvstegte flæskestege på frost. Som regel har jeg bare ikke plads til den slags, og så køber jeg det færdigt. Big deal.
0
Brugeravatar
Wizzze
Indlæg: 6038
Tilmeldt: 11. aug 2015, 13:16
Kort karma: 1143
Likede indlæg: 6725

Re: Hvilke halv/helfabrika har du overhovedet ikke dårlig samvittighed over?

Indlægaf Wizzze » 2. apr 2016, 08:18

Jeg har prøvet at lave min egen Ketchup, men det var ikke bedre end dem man kan købe, så hvorfor bruge tiden på det? Butterdej har jeg heller ingen problemer med at købe, og som mange andre siger, så frysegrønt, det er der jo intet galt med.
Og dåsetomater, og rugbrød, og forårsruller, og og og.... Det er masser af fine hel- og halvfabrikata som er ganske udmærkede, smager godt, og sparer tid, så hvorfor ikke bruge det.
Vi har f.eks. altid de der cup-noodles på lager, det er perfekt sygemad, når man ikke har humør eller energi til noget. Bare kogende vand over, og så er der mad. De er stoppet med e-numre og alt for meget salt, men who cares, når feberen raser, snotten løber, eller alle led værker??
Men som ret flere gange om ugen, NEJ TAK! og det gælder nok for de fleste færdigretter, de er fine som supplement i hverdagen, men de skal ikke blive hverdagen.
0
Do as I say! :whip:
superboa
Indlæg: 340
Tilmeldt: 14. aug 2015, 22:02
Kort karma: 28
Likede indlæg: 243

Re: Hvilke halv/helfabrika har du overhovedet ikke dårlig samvittighed over?

Indlægaf superboa » 3. apr 2016, 22:32

Af de ting, som andre måske selv ville lave (af ingredienser de nok havde købt i et supermarked), køber jeg glad og gerne marmalade, saft, Knorr-bearnaisepulver, karry, pesto, rugbrød, rundstykker, leverpostej, mosede tomater på glas, morneysovs, pasta, müsli, remoulade og mayonaise (og muligvis andre ting).
0
Brugeravatar
Angelina
Indlæg: 1831
Tilmeldt: 11. aug 2015, 05:42
Kort karma: 302
Likede indlæg: 3922

Re: Hvilke halv/helfabrika har du overhovedet ikke dårlig samvittighed over?

Indlægaf Angelina » 4. apr 2016, 05:22

Wizzze skrev:Jeg har prøvet at lave min egen Ketchup, men det var ikke bedre end dem man kan købe, så hvorfor bruge tiden på det? Butterdej har jeg heller ingen problemer med at købe, og som mange andre siger, så frysegrønt, det er der jo intet galt med.
Og dåsetomater, og rugbrød, og forårsruller, og og og.... Det er masser af fine hel- og halvfabrikata som er ganske udmærkede, smager godt, og sparer tid, så hvorfor ikke bruge det.
Vi har f.eks. altid de der cup-noodles på lager, det er perfekt sygemad, når man ikke har humør eller energi til noget. Bare kogende vand over, og så er der mad. De er stoppet med e-numre og alt for meget salt, men who cares, når feberen raser, snotten løber, eller alle led værker??
Men som ret flere gange om ugen, NEJ TAK! og det gælder nok for de fleste færdigretter, de er fine som supplement i hverdagen, men de skal ikke blive hverdagen.


Jeg har også lavet min egen ketchup - og hold nu kegle den var god,langt bedre end købe-varianten ... men hold nu kegle det tager lang tid, sviner, kræver enormt mange tomater (skal man købe tomaterne, så kan det slet ikke betale sig) - så køber jeg hellere den lidt dårligere færdigelavede.
0
~indsæt smart signatur her~
Brugeravatar
sigge
Indlæg: 1683
Tilmeldt: 19. aug 2015, 09:38
Kort karma: 115
Likede indlæg: 2130

Re: Hvilke halv/helfabrika har du overhovedet ikke dårlig samvittighed over?

Indlægaf sigge » 4. apr 2016, 13:34

superboa skrev:Af de ting, som andre måske selv ville lave (af ingredienser de nok havde købt i et supermarked), køber jeg glad og gerne marmalade, saft, Knorr-bearnaisepulver, karry, pesto, rugbrød, rundstykker, leverpostej, mosede tomater på glas, morneysovs, pasta, müsli, remoulade og mayonaise (og muligvis andre ting).


Det samme her. Og frostgrøntsager bruges også jævnligt.

Jeg går heller ikke af vejen for en færdig sauce eller en frossen færdigret i ny og næ. Jeg har f.eks. lige hamstret Daloon miniruller med chilidip, da Rema havde en pakke til en 10'er.
0

Tilbage til "Mad og drikke"