Rugbrød

Vi elsker alle kage, men man kan også spise andet. Hvis du kigger herind, kan du måske få inspiration til aftensmaden eller lære glæden ved cognac.
HappyHippo
Indlæg: 619
Tilmeldt: 13. aug 2015, 13:16
Kort karma: 48
Likede indlæg: 717

Rugbrød

Indlægaf HappyHippo » 11. apr 2016, 20:26

Del jeres bedste opskrift på rugbrød.

Jeg er begyndt på en surdej, som meget gerne skulle være færdig fredag, men jeg er totalt ny i rugbrødsbagning, så har brug for en god opskrift. Og gode råd :genert:
0
Brugeravatar
Tutter27
Indlæg: 62
Tilmeldt: 13. jan 2016, 17:47
Kort karma: 7
Likede indlæg: 86

Re: Rugbrød

Indlægaf Tutter27 » 13. apr 2016, 06:56

Halløj

Jeg har en opskrift, men den er uden surdej :-D

Du får den alligevel, bare fordi den er god :klap:

Flemmings gode rugbrød

700g rugmel, økologisk fra Kornkammeret
300g hvedemel, økologisk fra Kornkammeret
6,5 dl vand koldt fra hanen
7 tsk. salt, strøgne
3 sp ahornsirup
120g skårne rugkerner
3-4 revne gulerødder
15-20g gær

Bageform 30cm lang, 10,5cm bred og 10,5cm høj, EVA Trio med gummibelægning.

120g skårne rugkerner i en kasserolle dækket med vand, skal små-simere i ca. 15 min., tilsæt evt. lidt mere vand hvis det bliver for tørt, lad det afkøle.

Gær og salt kommes i et litermål, sirup og vand tilsættes, rør rundt til det er opløst.

Rugmel og hvedemel kommes i en stor skål – rør rundt i melet så hvede og rug blandes, gulerødder rives over melet, rugkerner tilsættes og til sidst det våde (sirup,vand og gær), gem en smule af det våde til at supplere med er der ikke nok kan der tilsættes lidt vand fra hanen, dejen håndæltes godt, sørg for at alt melet er opløst af vandet, dejen må godt være godt fugtig når den er æltet færdig, den skal være klæbrig men alligevel lidt fast.

Smør formen med olie på indersiderne og i bunden, dejen presse ned i formen med f. eks en træspartel til den føles fast og er presset helt ned i formen, overfladen skal være plan, overfladen smøres med olie inden det sættes til hævning.

Hævetid er ca. 3-6 timer alt afhængig af hvor koldt der er der hvor det hæver, men dejen skal hæve til kanten af formen, olieres så igen inden den sættes midt i en kold ovn på 200gr i 2 timer ved almindelig ovn-varme (ikke varmluft).

Jeg bruger altid et stykke sammenkrammet stanniol til at rengøre dej-skåle med, så er man fri for at børsten bliver fyldt med dej, man kan også bruge det til hænderne.
1
Brugeravatar
Alphilia
Indlæg: 342
Tilmeldt: 22. dec 2015, 15:22
Kort karma: 15
Likede indlæg: 251

Re: Rugbrød

Indlægaf Alphilia » 13. apr 2016, 08:16

Jeg har også en god opskrift (på en stor portion) med surdej - smider den ind senere
0
Lykke
Indlæg: 1092
Tilmeldt: 8. okt 2015, 19:10
Kort karma: 45
Likede indlæg: 721

Re: Rugbrød

Indlægaf Lykke » 14. apr 2016, 05:06

Jeg gad virkelig også godt at bage et lækkert rugbrød. Har prøvet mange gange, og det har bare aldrig været en succes. Har prøvet med surdej og fordel. Dog ikke helt uden surdej.

Andre som har et bagt rugbrød med succes?
Jeg gaf også godt at bage et lækkert brød uden kerner til mit barn. Synes det bondebrød man køber er så tørt og kedeligt.
0
Brugeravatar
Krølle
Indlæg: 1141
Tilmeldt: 16. aug 2015, 02:48
Kort karma: 445
Likede indlæg: 3495

Re: Rugbrød

Indlægaf Krølle » 14. apr 2016, 05:57

Jeg bruger familieopskrift og surdej. Eneste problem er at alt andet rugbrød er kedeligt :-D

Dag 1:
Surdej, 3/4 L vand og 4 tsk salt røres sammen. Tilsæt 125 g hvedemel, 250 g skårne rugkerner og 375 g groft rugmel. Rør sammen og lad stå lunt og tildækket i 24 timer.

Tilsæt 1/4 L vand, 3-4 spsk mørk sirup, 250 g skårne rugkerner og 250 g groft rugmel. Rør godt, tag surdej fra til næste bagning og put i forme. Lad efterhæve 2 timer i forme og bag to timer v ca 200 grader, den sidste time med sølvpapir over brødene.

Lad køle af på bagerist, skær ikke i brødet før det er afkølet (as if - jeg kan aldrig vente, det går fint, hvis man er lidt forsigtig).
1
Lykke
Indlæg: 1092
Tilmeldt: 8. okt 2015, 19:10
Kort karma: 45
Likede indlæg: 721

Re: Rugbrød

Indlægaf Lykke » 14. apr 2016, 09:45

Hvilken type surdej bruger du Krølle?
0
HappyHippo
Indlæg: 619
Tilmeldt: 13. aug 2015, 13:16
Kort karma: 48
Likede indlæg: 717

Re: Rugbrød

Indlægaf HappyHippo » 14. apr 2016, 15:38

tak for opskrifter. Jeg er mest interesseret i dem med surdej, da den er i gang.
0
HappyHippo
Indlæg: 619
Tilmeldt: 13. aug 2015, 13:16
Kort karma: 48
Likede indlæg: 717

Re: Rugbrød

Indlægaf HappyHippo » 14. apr 2016, 15:38

Krølle skrev:Jeg bruger familieopskrift og surdej. Eneste problem er at alt andet rugbrød er kedeligt :-D

Dag 1:
Surdej, 3/4 L vand og 4 tsk salt røres sammen. Tilsæt 125 g hvedemel, 250 g skårne rugkerner og 375 g groft rugmel. Rør sammen og lad stå lunt og tildækket i 24 timer.

Tilsæt 1/4 L vand, 3-4 spsk mørk sirup, 250 g skårne rugkerner og 250 g groft rugmel. Rør godt, tag surdej fra til næste bagning og put i forme. Lad efterhæve 2 timer i forme og bag to timer v ca 200 grader, den sidste time med sølvpapir over brødene.

Lad køle af på bagerist, skær ikke i brødet før det er afkølet (as if - jeg kan aldrig vente, det går fint, hvis man er lidt forsigtig).


Hvor mange brød giver den?
0
Brugeravatar
Alphilia
Indlæg: 342
Tilmeldt: 22. dec 2015, 15:22
Kort karma: 15
Likede indlæg: 251

Re: Rugbrød

Indlægaf Alphilia » 14. apr 2016, 15:54

Rugbrød (3 stk )
Dag 1
1 kop surdej (her indrømmer her blankt at jeg lagde ud med en rugsurdej købt hos Meyers)
1 ½ l lunkent vand
3-4 store tsk salt
100 g hele hvedekerner (jeg brugte havrekerner fordi jeg havde dem liggende)
400 g skårne rugkerner
350 g groft rugmel
750 g grahamsmel

Dag 2
1000 g groft rugmel
2 mørke hvidtøl (eller ½ l lunkent vand)

Alle ingredienser (dag 1)røres godt sammen med mixer og hæver 24 timer
Der tilsættes rugmel og mørkt hvidtøl eller vand.
Dette røres godt igennem igen.
1 kop dej tages fra til surdej, drysses med salt og sættes i køleskab - kan holde sig flere måneder.
Dejen hældes i 2-3 smurte forme (ca 2/3 dele fyldt) og efterhæver i 6 timer
Pensles med smeltet smør og bages ved 180-200 gr. i 1½ time på ovnens bund/nederste rille.
Afkøles i 15-20 min, lægges i plastpose (giver blødere skorpe).
Vent gerne med at skære til dagen efter
1
Brugeravatar
Krølle
Indlæg: 1141
Tilmeldt: 16. aug 2015, 02:48
Kort karma: 445
Likede indlæg: 3495

Re: Rugbrød

Indlægaf Krølle » 14. apr 2016, 19:01

HappyHippo skrev:
Krølle skrev:Jeg bruger familieopskrift og surdej. Eneste problem er at alt andet rugbrød er kedeligt :-D

Dag 1:
Surdej, 3/4 L vand og 4 tsk salt røres sammen. Tilsæt 125 g hvedemel, 250 g skårne rugkerner og 375 g groft rugmel. Rør sammen og lad stå lunt og tildækket i 24 timer.

Tilsæt 1/4 L vand, 3-4 spsk mørk sirup, 250 g skårne rugkerner og 250 g groft rugmel. Rør godt, tag surdej fra til næste bagning og put i forme. Lad efterhæve 2 timer i forme og bag to timer v ca 200 grader, den sidste time med sølvpapir over brødene.

Lad køle af på bagerist, skær ikke i brødet før det er afkølet (as if - jeg kan aldrig vente, det går fint, hvis man er lidt forsigtig).


Hvor mange brød giver den?


2 stk
0
Brugeravatar
Krølle
Indlæg: 1141
Tilmeldt: 16. aug 2015, 02:48
Kort karma: 445
Likede indlæg: 3495

Re: Rugbrød

Indlægaf Krølle » 14. apr 2016, 19:05

Nå ja, der skal salt på surdejen.

Jeg lægger aldrig brød i plastikposer - det holder ikke så længe. Rent viskestykke eller brødpose er løsningen her.
0
Brugeravatar
Pandesteg
Indlæg: 2201
Tilmeldt: 19. sep 2015, 16:43
Kort karma: 232
Likede indlæg: 2506

Re: Rugbrød

Indlægaf Pandesteg » 20. apr 2016, 06:37

Kan hjemmebagt rugbrød nogensinde fryses og tøs op igen med godt resultat? Har bagt mange rugbrød, men de smuldrer efter frysning og SÅ meget rugbrød spiser vi heller ikke at vi kan komme igennem et helt rugbrød på en uge. Men gad bare så godt bage det selv.
1
Heaven is a place on earth :jule:
Brugeravatar
Maoam
Indlæg: 703
Tilmeldt: 28. sep 2015, 10:26
Kort karma: 70
Likede indlæg: 813

Re: Rugbrød

Indlægaf Maoam » 20. apr 2016, 09:12

Pandesteg skrev:Kan hjemmebagt rugbrød nogensinde fryses og tøs op igen med godt resultat? Har bagt mange rugbrød, men de smuldrer efter frysning og SÅ meget rugbrød spiser vi heller ikke at vi kan komme igennem et helt rugbrød på en uge. Men gad bare så godt bage det selv.


Det her smuldrer ikke efter det har været frosset. Det kan godt blive lidt kedeligt bagefter, men jeg har måske bare haft det liggene for længe. http://www.kvalimad.dk/opskrifter/rugbroed
1
Love, love, peace, peace :pompom:
HappyHippo
Indlæg: 619
Tilmeldt: 13. aug 2015, 13:16
Kort karma: 48
Likede indlæg: 717

Re: Rugbrød

Indlægaf HappyHippo » 24. apr 2016, 11:56

Hvis jeg har rugbrød til overs fryser jeg det og laver rugbrødschips af det.
0
HappyHippo
Indlæg: 619
Tilmeldt: 13. aug 2015, 13:16
Kort karma: 48
Likede indlæg: 717

Re: Rugbrød

Indlægaf HappyHippo » 24. apr 2016, 11:58

Krølle skrev:
HappyHippo skrev:
Krølle skrev:Jeg bruger familieopskrift og surdej. Eneste problem er at alt andet rugbrød er kedeligt :-D

Dag 1:
Surdej, 3/4 L vand og 4 tsk salt røres sammen. Tilsæt 125 g hvedemel, 250 g skårne rugkerner og 375 g groft rugmel. Rør sammen og lad stå lunt og tildækket i 24 timer.

Tilsæt 1/4 L vand, 3-4 spsk mørk sirup, 250 g skårne rugkerner og 250 g groft rugmel. Rør godt, tag surdej fra til næste bagning og put i forme. Lad efterhæve 2 timer i forme og bag to timer v ca 200 grader, den sidste time med sølvpapir over brødene.

Lad køle af på bagerist, skær ikke i brødet før det er afkølet (as if - jeg kan aldrig vente, det går fint, hvis man er lidt forsigtig).


Hvor mange brød giver den?


2 stk


Jeg har dit rugbrød i ovnen pt, og det dufter vildt godt. Det tog lidt længere tid pga en surdej der ikke ville arte sig :rulle:
0

Tilbage til "Mad og drikke"