Hvordan sikrer vi vores retsstat OG dømmer voldtægtsforbrydere?

Hvad sker der lige for verden?! Diskutér det her!
Brugeravatar
Moxy-lady
Indlæg: 2440
Tilmeldt: 11. aug 2015, 10:18
Kort karma: 494
Likede indlæg: 7259

Hvordan sikrer vi vores retsstat OG dømmer voldtægtsforbrydere?

Indlægaf Moxy-lady » 28. apr 2016, 15:49

Inspireret af den anden debat, ønsker jeg at tage en udstikker over i en separat tråd.

Fra voldtaegt.dk:
¨
Der bliver politianmeldt omkring 4-500 voldtægter i Danmark hvert år, men mange voldtægter bliver aldrig meldt til politiet. Man ved derfor ikke helt præcis hvor mange voldtægter, der bliver begået.

Forskere har prøvet at vurdere det reelle antal, men deres undersøgelser peger på meget forskellige tal. Nogle mener, at omkring 4.200 kvinder bliver tvunget til sex eller forsøgt tvunget til sex i Danmark hvert år.

Andre vurderer, at tallet er så højt som 5.000-10.000 (Helge Hallmann, 1997).

Der er ikke lavet nogle undersøgelser af, hvor mange mænd, der bliver udsat for voldtægt i Danmark.


Ifølge http://www.faktalink.dk/titelliste/vold ... ningsmaend er det kun i omkring 20% af sagerne der falder dom.

Derudover er det flere gange påtalt at politiet ikke håndterer disse sager optimalt og at mange derfor dropper at anmelde eller får ofrene til at føle at de oplever endnu et overgreb fra politiets side.

Altså har vi en kæmpe gruppe ofre m/k der ikke ser deres overfalds m/k blive dømt. Det kan de fleste vel blive enige om ikke er den optimale løsning? I den anden tråd debatteres det at ændre bevisbyrden fra et bevis om nej til et bevis for et ja og det får mange til at mene at det ville føre til at langt flere M/K vil blive uskyldigt dømt.

Så hvad så? Skal vi bare acceptere at der går en masse M/K rundt derude og voldtager sagesløse ofre der i nogle tilfælde bliver ødelagt for livet, uden nogle som helst konsekvenser? Det er vel heller ikke en retsstat?

Jeg synes umiddelbart at emnet "ændre nej til ja"-lovændringen er debatteret til hudløshed, så ville gerne have nogle af modstanderne af denne ændring på banen med alternativer og/eller deres holdning til hele retssikkerheden for ofre og gerningsmænd.

Prøv at holde en god tone, selvom følelserne kommer i kog.
5
I gang med at bidrage til overbefolkningen:
En lille pige med forventet ankomst i november :dåne:
Slettet bruger
Likede indlæg: 6821

Re: Hvordan sikrer vi vores retsstat OG dømmer voldtægtsforbrydere?

Indlægaf Slettet bruger » 28. apr 2016, 16:07

Umiddelbart kunne man måske kigge på politisiden af det. Har set nogen der mener at politiet har tendens til ikke at tage det alvorligt, og det tænker jeg fører til at beviserne forsvinder mens politiet er langsomme. Og det måske fører til færre domfældelser.

Sådan noget med at hvis man f.eks. rykker ud ASAP til den busk hvor det hele er foregået kan man måske se nogen fysiske spor. Hvis man f.eks. kan se er aftryk af kvindens hovede ned i mudderet, ja det peger jo i retningen voldtægt.

Det ku også være en lejlighed hvor man kan se spor efter hvad der er foregået.

Men der skal man jo ikke sidde og være skeptisk om det nu er voldtægt eller ej i timevis, for så forsvinder det spor.

Så måske noget med at et kursus specifik i voldtægssager til nogen politifolk, samt at man bestræbte sig for at have kvindelige politifolk med ind over de sager.

Jeg så et sted der var en kæmpe forskel i om en anmeldelse førte til sigtelse ud fra om den første politiperson anmelderen snakkede med var mand eller kvinde, det synes jeg ikke ser godt ud.
7
Brugeravatar
Wizzze
Indlæg: 12810
Tilmeldt: 11. aug 2015, 13:16
Kort karma: 2567
Likede indlæg: 16188

Re: Hvordan sikrer vi vores retsstat OG dømmer voldtægtsforbrydere?

Indlægaf Wizzze » 28. apr 2016, 17:26

Problemet med voldtægt er at det ofte sker i en intim situation hvor der kun er 2 parter til stede, ingen vidner. Hun siger voldtægt, han siger sex var en fælles beslutning, hvem har ret?
I retssamfundet skal det jo findes bevist at nogen er skyldig i en forbrydelse før man kan dømmes, og i rigtig mange sager er det umuligt i den situation hvor de 2 parter peger fingre ad hinanden. Hvordan løses den situation? :gruble:
1
Do as I say! :whip:
Thomas31
Indlæg: 347
Tilmeldt: 12. mar 2016, 01:47
Kort karma: 15
Likede indlæg: 215

Re: Hvordan sikrer vi vores retsstat OG dømmer voldtægtsforbrydere?

Indlægaf Thomas31 » 28. apr 2016, 17:46

Det gør man ikke. Forbrydelsens art gør den fantastisk svær at bevise. Faktisk går man formentlig allerede nu for langt som diverse justitsmord viser. Det ses næppe på andre områder. Mere erkendelse af, hvor høj andelen af falske anmeldelser er, ville måske gøre det tydeligere, at man ikke bare kan dømme i flæng. Og selv hvis mam mindskede kravene til beviser ville det stadig kun marginalt øge omfanget af dømte. Selv i sverige virker det ikke.

Hvis man skal gøre noget, skulle det være i en ikke-juridisk kontekst. Man kunne gøre teenagere mere bevidste om yes-means-yes, som i USA, UK, hvis det virkelig er nødvendigt.
0
Brugeravatar
Moxy-lady
Indlæg: 2440
Tilmeldt: 11. aug 2015, 10:18
Kort karma: 494
Likede indlæg: 7259

Re: Hvordan sikrer vi vores retsstat OG dømmer voldtægtsforbrydere?

Indlægaf Moxy-lady » 28. apr 2016, 18:11

Men tyder statistikken ikke på at det netop ER nødvendigt? At der skal ske et eller andet for at gøre op med en kultur hvor det accepteres at det er et nødvendigt onde at kvinder kan voldtages uden at der kan dømmes? Det er da helt horribelt at give op og sige at det er godt nok?
0
I gang med at bidrage til overbefolkningen:
En lille pige med forventet ankomst i november :dåne:
Brugeravatar
Lurende Peber
Indlæg: 1596
Tilmeldt: 17. aug 2015, 16:28
Kort karma: 330
Geografisk sted: Langt ude
Likede indlæg: 3179

Re: Hvordan sikrer vi vores retsstat OG dømmer voldtægtsforbrydere?

Indlægaf Lurende Peber » 28. apr 2016, 18:15

I sager med børn kommer der meget hurtigt specielt uddannede ind over afhøringerne.
Det var måske en start til at få anmelder til at føle sig tryggere.
3
Registreret Gammel Gris :gris:
Slettet bruger
Likede indlæg: 6821

Re: Hvordan sikrer vi vores retsstat OG dømmer voldtægtsforbrydere?

Indlægaf Slettet bruger » 28. apr 2016, 18:26

Moxy-lady skrev:Men tyder statistikken ikke på at det netop ER nødvendigt? At der skal ske et eller andet for at gøre op med en kultur hvor det accepteres at det er et nødvendigt onde at kvinder kan voldtages uden at der kan dømmes? Det er da helt horribelt at give op og sige at det er godt nok?


Nej- det er en del af vores retskultur. Og det gælder for alle forbrydelser,inklusive f.eks. mord. Hvis man ikke kan bevise den anklagede har begået mordet, så går den anklagede fri.

Jeg har ingen tvivl om at der går en del mordere rundt der lykkedes med en perfect crime. Der var f.eks. en sag med en kvindelig dyrlæge hvor hendes mand pludseligt døde af forgiftning af stoffer dyrlægen havde til rådighed, og jeg synes godt nok det ser en del suspekt ud med den sag.

- Der er ikke belæg for, at Esben skulle have planer om selvmord, sagde Marianne Gjedde-Nielsen. Samtidg pegede hun på, at de seks stoffer, som er fundet i Esben Mose Hansens blod og maveindhold er nøje afstemt til et menneske på 70 kg. Esben Mose Hansens vejede 69 kg.

Ifølge anklageren peger alt på Mette Hansen som morder, også de tekniske beviser som manglende DNA på de flasker, der blev fundet, teleoplysninger etc.

Ifølge anklagemyndigheden har Mette Hansen opbygget en historie om, at Esben var selvmordstruet.

Motivet er ifølge anklagemyndigheden bopælsretten over datteren Liv.

Mette Hansens forsvarer Peter Martin Binkenberg krævede frifindelse.

Han pegede blandt andet på det selvmordsbrev, som er fundet ved Esben. Skriftprøver har vist, at det er overvejdende sandsynligt, at Esben Mose Hansen har skrevet det.


http://ekstrabladet.dk/112/article4586458.ece
1
Slettet bruger
Likede indlæg: 6821

Re: Hvordan sikrer vi vores retsstat OG dømmer voldtægtsforbrydere?

Indlægaf Slettet bruger » 28. apr 2016, 18:33

Den triste sandhed er vel at retsmedicinere ret kvit og frit kan myrde folk, fordi de ved hvilke stoffer de ikke ville være i stand til at påvise.

Men det er så en konsekvens af at det er bedre at gøre det på den måde vi gør det på, hvor skyld skal bevises. Og så må vi bare krydse fingre for at det er meget sjældent at en retsmediciner ser sig ond på ægtefællen.
0
Brugeravatar
icelady
Moderator
Indlæg: 8902
Tilmeldt: 12. aug 2015, 06:56
Kort karma: 767
Geografisk sted: Randers
Likede indlæg: 16260

Re: Hvordan sikrer vi vores retsstat OG dømmer voldtægtsforbrydere?

Indlægaf icelady » 28. apr 2016, 18:36

Det er helt sikkert ikke populært at sige, men der vil unægtelig gå nogle fri, som er skyldige i anklagen, men hvor det ikke kan bevises, at der er foregået en forbrydelse.

Især i voldtægtssager (og i incestsager/sex-relaterede sager i det hele taget) er det svært at løfte bevisbyrden, fordi ugerningen er foregået uden vidner.
Der er som regel kun 2 personer, og hvis der ingen fysiske spor findes (såsom tegn på kvinden er blevet holdt fast, sæd, kradsemærker etc) så ender det med at blive udsagn mod udsagn.


Jeg synes heller ikke, det er en behagelig tanke, at der går voldtægstmænd fri, men sådan er det nu engang, desværre.


Jeg tror dog, at man ville komme et stykke af vejen, hvis der blev sat mere målrettet ind fra politiet side, som Eks-maupassant også beskriver i et af sine indlæg.
1
....

“I do not see why man should not be as cruel as nature” -A. Hitler
Slettet bruger
Likede indlæg: 6821

Re: Hvordan sikrer vi vores retsstat OG dømmer voldtægtsforbrydere?

Indlægaf Slettet bruger » 28. apr 2016, 18:36

Guldlok skrev:
Thomas31 skrev:Det gør man ikke. Forbrydelsens art gør den fantastisk svær at bevise. Faktisk går man formentlig allerede nu for langt som diverse justitsmord viser. Det ses næppe på andre områder. Mere erkendelse af, hvor høj andelen af falske anmeldelser er, ville måske gøre det tydeligere, at man ikke bare kan dømme i flæng. Og selv hvis mam mindskede kravene til beviser ville det stadig kun marginalt øge omfanget af dømte. Selv i sverige virker det ikke.

Hvis man skal gøre noget, skulle det være i en ikke-juridisk kontekst. Man kunne gøre teenagere mere bevidste om yes-means-yes, som i USA, UK, hvis det virkelig er nødvendigt.


Den skulle være omkring 7 %, hvoraf en stor andel egentlig ikke er falske, men anmeldelser der er trukket tilbage i frygt eller fordi offeret ikke bliver taget alvorligt ved anmeldelsen.

Så jeg kan ikke se, hvorfor der skal "mere erkendelse" til. Måske ud over erkendelse af, at al den snak om falske anmeldelser skal stoppe med at fylde så meget i voldtægtsdebatten, eftersom langt størstedelen af anmeldte voldtægter er reelle nok.


Er det ikke umuligt at vide det sådan set.

Hvordan ser man forskel på en falsk anmeldelse der bliver trukket tilbage og en ægte anmeldelse der bliver trukket tilbage pga diverse årsager?

Jeg tror ikke på det med de 7%. Jeg kan slet ikke se hvordan det er muligt at sortere anmeldelserne i ægte og falske og så tælle dem.
0
Brugeravatar
Moxy-lady
Indlæg: 2440
Tilmeldt: 11. aug 2015, 10:18
Kort karma: 494
Likede indlæg: 7259

Re: Hvordan sikrer vi vores retsstat OG dømmer voldtægtsforbrydere?

Indlægaf Moxy-lady » 28. apr 2016, 18:41

Men vi kan vel godt blive enige om at størrelsen af problemet (mængden af sager) er noget forskellig. For ikke at snakke om at drabssager generelt modtager noget større fokus (ganske retfærdigt) fra politiets side. Jeg synes derfor ikke at de to ting kan sammenlignes. Langt de fleste mennesker der tiltales for mord dømmes jo også. Og du behøver heller ikke sidde og overbevise en politimand om om din søster blev skudt på 10 meters afstand af sig selv eller en anden.
Jeg er med på at der i det tilfælde du nævner er en vis tvivl om om noget er en mordsag eller ej, men i langt de fleste tilfælde er det rimelig klart, og politiet og retssystemet gør deres allerypperste for at finde og få dømt den/de skyldige. Og som også nævnt i den anden tråd er der sjældent tvivl om om man havde lyst til at blive slået i hovedet med en hammer 15 gange eller ej. Der er sjældent den samme mistænkeliggørelse af et mordoffer hvor han/hun bliver forsøgt at blive pålagt skyld for en handling der blev begået mod hende (nu snakker vi i de tilfælde hvor der ikke er tale om en falsk anmeldelse som statistisk set er ret få)

Der er en helt anden victim-blaming, mistænkeligørelse og ligegyldighed/magelighed i voldtægtssager. Magelighed som i en tilfredshed med hvordan systemet er skruet sammen og en uvillighed til at forsøge at ændre på det.

Jeg synes at det er et kæmpe problem at folk trækker på skuldrene og siger "det kan ikke blive bedre". Jeg er dog enig med de andre i at første skridt på vejen ville være et opgør med politiets attitude og måske sætte specialister til at afhøre og efterforske disse sager.
1
I gang med at bidrage til overbefolkningen:
En lille pige med forventet ankomst i november :dåne:
Thomas31
Indlæg: 347
Tilmeldt: 12. mar 2016, 01:47
Kort karma: 15
Likede indlæg: 215

Re: Hvordan sikrer vi vores retsstat OG dømmer voldtægtsforbrydere?

Indlægaf Thomas31 » 28. apr 2016, 18:49

Guldlok skrev:
Thomas31 skrev:Det gør man ikke. Forbrydelsens art gør den fantastisk svær at bevise. Faktisk går man formentlig allerede nu for langt som diverse justitsmord viser. Det ses næppe på andre områder. Mere erkendelse af, hvor høj andelen af falske anmeldelser er, ville måske gøre det tydeligere, at man ikke bare kan dømme i flæng. Og selv hvis mam mindskede kravene til beviser ville det stadig kun marginalt øge omfanget af dømte. Selv i sverige virker det ikke.

Hvis man skal gøre noget, skulle det være i en ikke-juridisk kontekst. Man kunne gøre teenagere mere bevidste om yes-means-yes, som i USA, UK, hvis det virkelig er nødvendigt.


Den skulle være omkring 7 %, hvoraf en stor andel egentlig ikke er falske, men anmeldelser der er trukket tilbage i frygt eller fordi offeret ikke bliver taget alvorligt ved anmeldelsen.

Så jeg kan ikke se, hvorfor der skal "mere erkendelse" til. Måske ud over erkendelse af, at al den snak om falske anmeldelser skal stoppe med at fylde så meget i voldtægtsdebatten, eftersom langt størstedelen af anmeldte voldtægter er reelle nok.


De 7% er kun dem, der beviseligt er falske, hvor anmelderen kan - eller kunne - tiltales. Men der er jo mange formentlig falske anmeldelser blandt de 93%. Konkrete optællinger i politikredse giver tal på op mod 50% med betydelig usikkerhed. Det er ikke fordi mange kvinder anmeldet falsk,men andelen er høj, og jo det er meget relevant, da ønsket om at bagatellisere omfanget er at gøre det nemmere at dømme på et løst grundlag, altså det juridiske fokus, der aldrig kommer til at løse noget.
0
Thomas31
Indlæg: 347
Tilmeldt: 12. mar 2016, 01:47
Kort karma: 15
Likede indlæg: 215

Re: Hvordan sikrer vi vores retsstat OG dømmer voldtægtsforbrydere?

Indlægaf Thomas31 » 28. apr 2016, 18:56

Moxy-lady skrev:Men tyder statistikken ikke på at det netop ER nødvendigt? At der skal ske et eller andet for at gøre op med en kultur hvor det accepteres at det er et nødvendigt onde at kvinder kan voldtages uden at der kan dømmes? Det er da helt horribelt at give op og sige at det er godt nok?


Mænd udsættes oftere for vold bortset fra voldtægt. Det er måske også et problem, men heller ikke noget , der kan løses ved at svække retssikkerheden.
Jeg ved ikke, hvad statistikken siger. Jeg gætter på, at langt de fleste voldtægter er juridisk uløselige.
0
Brugeravatar
Moxy-lady
Indlæg: 2440
Tilmeldt: 11. aug 2015, 10:18
Kort karma: 494
Likede indlæg: 7259

Re: Hvordan sikrer vi vores retsstat OG dømmer voldtægtsforbrydere?

Indlægaf Moxy-lady » 28. apr 2016, 19:21

Det er logisk at falske anmeldelser skal straffes! Det synes jeg da også er en kæmpe fejl hvis det ikke bliver - et ligeså stort problem som voldtægts m/k ikke bliver straffede.
0
I gang med at bidrage til overbefolkningen:
En lille pige med forventet ankomst i november :dåne:
Brugeravatar
Pølsemix
Indlæg: 918
Tilmeldt: 26. okt 2015, 17:56
Kort karma: 44
Likede indlæg: 1067

Re: Hvordan sikrer vi vores retsstat OG dømmer voldtægtsforbrydere?

Indlægaf Pølsemix » 28. apr 2016, 19:33

Retssikkerheden er det vigtigste, og derfor er det nuværende system fint. Det er jo invaliderende for en persons liv hvis denne uretmæssigt bliver dømt for en voldtægt som er opdigtet, det vigtigste er at undgå dette scenarie.
1

Tilbage til "Politik, kultur og samfund"