Pige- og drengefarver

Brænder du inde med noget, der ikke passer ind andre steder? Så passer det ind her.
Brugeravatar
BlueBunny
Indlæg: 1218
Tilmeldt: 17. aug 2015, 16:54
Kort karma: 110
Likede indlæg: 2351

Pige- og drengefarver

Indlægaf BlueBunny » 29. aug 2016, 06:51

Afledt af en efterhånden selvstændig debat i tråden "Det må man ikke sige", kan vi fortsætte snakken her :)
0
Brugeravatar
BlueBunny
Indlæg: 1218
Tilmeldt: 17. aug 2015, 16:54
Kort karma: 110
Likede indlæg: 2351

Re: Pige- og drengefarver

Indlægaf BlueBunny » 29. aug 2016, 07:00

Jeg tænker lidt at der som sådan ikke findes pige- og drengefarver.
Hvis nogen bruger udtrykket er jeg dog alligevel ikke i tvivl om hvad de mener.

Mine egne sønner har gået i rød og lyserød, og har da fået bemærkningen at det var "modigt". Lidt fjollet synes jeg.
For mig er det ikke så meget farven der udgør forskellen. Det er kombination af tryk, materiale og snit.

Det tøj mine sønner har haft i røde/lyserøde nuancer synes jeg har været "sejt" (nok et drenge udtryk), eller bare pænt ("golf polo tshirt agtigt 80'er look")

Feks er en Lyseblå tyl skørt meget piget. Sådan frost-Disney agtig.
Hvorimod en rød ferrrari tshirt er mest drenget (men der vil ikke blive kigget efter en pige der bærer den).

Der er mest udprægede pige ting. Meget "drengetøj" er mere tilladt for piger at have på. Særligt i et mix med forskellige styles.

Derimod er blonder, flæser, disneyprinsesser, pallietter og tyl meget forbeholdt piger.

Frisurer er en anden snak. Langt hår til drenge er ikke et særsyn, ej heller kort hår til piger. Hvis drengen havde en fransk fletning, eller pigen havde en karseklip med en klippet tattoo i siden, så var det mere særegent.
1
Brugeravatar
Sangius
Indlæg: 3801
Tilmeldt: 30. jan 2016, 19:49
Kort karma: 343
Likede indlæg: 7730

Re: Pige- og drengefarver

Indlægaf Sangius » 29. aug 2016, 07:05

For mig er det looket, som du beskriver. Der findes masser af lyserødt tøj til drenge og mænd - men ikke meget med blonder, perler og prinsesser på.
Jeg købte en rød barnevogn før vi kendte kønnet på vores kommende datter, og der fik jeg at vide af tre forskellige, at jeg da ikke kunne lægge en dreng i en rød barnevogn. Det er simpelthen noget pjat.
Rød har aldrig været en pigefarve, hvis du spørger mig. Min kommende datter har meget i lyserødt, da dette er nemt at finde og var i nogle af de store sække med brugt tøj jeg har købt.
Senest rettet af Sangius 29. aug 2016, 07:53, rettet i alt 1 gang.
0
JoyNips
Indlæg: 3707
Tilmeldt: 21. dec 2015, 12:25
Kort karma: 518
Likede indlæg: 7901

Re: Pige- og drengefarver

Indlægaf JoyNips » 29. aug 2016, 07:20

Jeg bliver personligt ret provokeret af drenge- og pigefarver (og drenge- og pigeaktiviteter i institutioner! Don't even get me started). Jeg hidser mig altid lidt op i LEGO-butikken over, at LEGO friends er SÅ lyserødt og Lego City er SÅ blåt. Der er jo ingen tvivl om, hvilke målgrupper LEGO satser på, også selvom der er flere og flere kvindelige LEGO minifigures i City... Og jeg fik da overtalt min svigermor (som er pædagog i en børnehave) til at tage op med lederen, at børnehaven ikke skulle have "skovtur, klatren i træer og snobrød over bål" for drengene og "dansedag" for pigerne, men lade børnene vælge deres aktiviteter selv. Jeg var i hvert fald totalt udendørstypen og ville have hadet dansedag og elsket skovtur og klatren i træer, og det er der sikkert andre små piger, der også gør. Heldigvis så hun hurtigt, at det faktisk var lidt at låse ungerne fast i kønsroller.

Omvendt tvivler jeg nu på, at jeg kommer til at klæde min baby i lyserød fra top til tå hvis det viser sig at være en dreng - og omvendt med lyseblå hvis det er en pige. Mest fordi jeg nok kommer til at gå rimelig mama bear på den stakkel, der kommer til at fejlvurdere ungens køn! :lol: Men jeg kommer næppe til at gå vildt meget op i at en pige KUN kan være klædt i pigefarver og en dreng KUN i drengefarver.
8
Brugeravatar
Vixen
Indlæg: 947
Tilmeldt: 16. aug 2015, 08:53
Kort karma: 283
Likede indlæg: 2082

Re: Pige- og drengefarver

Indlægaf Vixen » 29. aug 2016, 07:23

Jeg har ikke ret stærke meninger om det, men jeg forestiller mig, at jeg kommer til at iklæde mine kommende børn en masse farver (og grå) uafhængigt af deres køn. Jeg tror dog ikke, jeg ville give en søn lyserødt på, men det handler mest om, at jeg ikke har behov for at understrege en pointe.

I øvrigt er jeg vokset op med en pædagog-mor, som gjorde et stort nummer ud af at dyrke både pige- og drengelegetøj. Således var jeg fan af playmobil, kunne ikke udstå farven lyserød, gad ikke lege med barbiedukker eller babyborn og min yndlingsfarve var for det meste blå eller lilla.
0
What ain't no country I ever heard of. They speak English in What?
Brugeravatar
Danseprinsesse
Indlæg: 1848
Tilmeldt: 18. aug 2015, 09:57
Kort karma: 371
Likede indlæg: 3126

Re: Pige- og drengefarver

Indlægaf Danseprinsesse » 29. aug 2016, 07:51

Der er ikke nogen farver, min dreng ikke må få på.
Men der er masser af børnetøj, jeg går i en stor bue udenom, fordi jeg synes, det æstetisk er forfærdeligt. Både babyblå og lyserød er nogle rædderlige farver, og alt med Disney-motiver/bamsetryk og lignende giver mig knopper.

Hvis man kan vælge mellem blå/grøn, lyserød/rød og noget neutralt, vil jeg oftest vælge det neutrale, fordi jeg synes, det er pænest.
Selvom farverne på tøjet herhjemme nok ville være de samme uanset om vi havde fået en pige eller en dreng, så er jeg dog ikke i tvivl om, at jeg både bevidst og ubevidst ville klæde en pige i et andet "look" end en dreng.

Alt ovenstående er så nu, hvor han selv er bedøvende ligeglad og det kun er vores præferencer, der tæller.
Når han selv får en holdning til sit tøj, så kan det jo være, jeg må revurdere både babyblå bamser, røde bluser med Cars og lilla tylskørt - men jeg vil meget gerne undgå at få nogen af delene ind i hans garderobe.
0
Brugeravatar
Delfin
Indlæg: 5623
Tilmeldt: 11. aug 2015, 11:05
Kort karma: 585
Geografisk sted: ..... Casa del Fino
Likede indlæg: 8315

Re: Pige- og drengefarver

Indlægaf Delfin » 29. aug 2016, 07:53

Det er ikke noget, jeg går vildt højt op i. Jeg har selv både leget med dukker og klatret i træer, og det samme har mit barn. Hun havde lyserødt babytøj, men også alle mulig andre farver. Jeg var den der mor, som syntes, at kjoler er dybt upraktiske at lege i, så det skulle ikke på i vuggestue, men fra omkring 2 år begyndte hun at forlange "nole" på, og hvad pokker, tøj er til at bruge, og om man ødelægger en kjole eller et par bukser kan da være lige meget. I 4-årsalderen fik hun så sit pink flip, og ungen fik da lov at gennemleve sin lyserød/lilla periode, til moderen var ved at brække sig i pink stråler.

Jeg synes tit, det er noget med, at pigerne nægtes lyserødt/rødt pga ideen om kønsneutralt, mens jeg vist aldrig har mødt en mor/far, som har nægtet sin dreng at bære lyseblåt/blåt.
4
14 11 14 :banan:
Brugeravatar
sigge
Indlæg: 5005
Tilmeldt: 19. aug 2015, 09:38
Kort karma: 335
Likede indlæg: 7284

Re: Pige- og drengefarver

Indlægaf sigge » 29. aug 2016, 08:04

Min mor havde også mange principper ift. både farven på påklædningen og arten legetøj. Det skulle ikke være afhængigt at vores køn. Nu er jeg så født i 1976, hvor brun, gul, orange og grøn var modefarver både indenfor boligindretning og tøj, så i min tidlige barndom var tøjet i de farver. Jeg tror nu heller ikke, at tøj i samme grad var opdelt i lyserødt og lyseblåt dengang. Men min mors principper betød bl.a. også, at der absolut ikke måtte være lyserøde bånd på min dåbskjole, så jeg havde lilla. Min 4 år yngre lillesøster fik dog røde bånd på, men det var så begrundet i, at hun blev døbt lige efter jul.

Som jeg skrev i den anden tråd, havde jeg på trods af alle min mors gode principper alligevel en lille prinsesse indeni, som ville have elsket at gå i lyserøde kjoler, hvis jeg havde fået lov. Det fik jeg så ikke. Jeg havde kjoler, men de var alle mulige andre farver og skulle ikke bruges til hverdag. Og selvom jeg blev tilbudt alle former for legetøj og også godt kunne lide at lege med Lego, Playmobil og Briotog, elskede jeg at lege med dukker, dukkehus, Barbie osv. Jeg ville dog ønske, at jeg havde fået lov til udleve prinsessedrømmen lidt mere. F.eks. var der flere år, hvor jeg bare gerne ville være prinsesse til fastelavn, men min mor kom op med alle mulige andre kreative udklædninger, som jeg nu som voksen sagtens kan se, var meget sjovere end en stereotyp prinsesse, men nu var det altså bare det, jeg allerhelst ville.

Så min naturlige trang til at være en "pige-pige" blev altså ikke undertrykt af min mors principper. Til gengæld blev det måske nemmere for min søster at være "drenge-pige", fordi hun ikke blev påtvunget lyserøde tylsskørter og dukkevogne.

Nu skal jeg ikke have børn selv, så jeg har ikke gjort mig de store tanker om, hvordan jeg ville håndtere farver ift. egne børn. Men det ville da være fedt, hvis vi kom dertil, at børnetøj ikke skulle være så kønsopdelt i farver. Så børnene selv kunne vælge de farver, de syntes var pæne, når de blev store nok til at have en mening om det, uden at det førte til drilleri fra andre børn, fordi en dreng da ikke kan have en pigefarve på og omvendt.
1
Brugeravatar
Fru Sunshine
Indlæg: 8797
Tilmeldt: 13. aug 2015, 12:31
Kort karma: 1169
Geografisk sted: Vendsyssel
Likede indlæg: 11035

Re: Pige- og drengefarver

Indlægaf Fru Sunshine » 29. aug 2016, 08:15

Jeg synes, det er hamrende ligegyldigt, hvad man kalder farverne. Det er jo bare ord, og vi ved jo som regel, hvad drengefarver og pigefarver dækker over.
Dem kan vi så putte vores unger i, som vi lyster.

Min datter var klart prinsessepige, når hun selv valgte. Jeg puttede hende hellere i tøj med kopletter.
1
"Jeg elsker alle farver i verden. Især brun. Det er derfor jeg er det."
Kalenderlågeåbnerbjørnen Bruno.
Brugeravatar
Dikus
Moderator
Indlæg: 7642
Tilmeldt: 10. aug 2015, 20:39
Kort karma: 1027
Geografisk sted: Nuuk
Likede indlæg: 11025

Re: Pige- og drengefarver

Indlægaf Dikus » 29. aug 2016, 08:15

Delfin skrev:...
Jeg synes tit, det er noget med, at pigerne nægtes lyserødt/rødt pga ideen om kønsneutralt, mens jeg vist aldrig har mødt en mor/far, som har nægtet sin dreng at bære lyseblåt/blåt.


Hvilket jo skyldes, at selv de "kønsneutrale" ofte vægter maskuline værdier over kvindelige. Ligestillingen kommer jo ikke via afstandtagen og forbud, men lige værdi til de ting, der forbindes med det feminine, og det der forbindes med det maskuline.
3
Brugeravatar
Dikus
Moderator
Indlæg: 7642
Tilmeldt: 10. aug 2015, 20:39
Kort karma: 1027
Geografisk sted: Nuuk
Likede indlæg: 11025

Re: Pige- og drengefarver

Indlægaf Dikus » 29. aug 2016, 08:39

FruDulle skrev:Jeg er ret ligeglad med det ene og andet. Min dreng går mest i blå og grå uanset. Han har noget rødt tøj også.

Jeg har meget svært ved at forstå en stræben efter kønsneutralitet ala den svenske "høn" model. Jeg synes det er at kæmpe en kamp for kampens skyld. Hvad er der galt i at anderkende at vi er to køn og instinktivt ligger der bare nogle forskellige interesser?

Oftes ser man at det er piger som man "pacer" til at være mere drengede og nægte dem flæser og palietter og sende dem ud at lege soldater og røvere, end mand ser drenge blive klædt i tyl og sat til at lege med Barbie. Lidt paradoksalt.


Det sidste er netop et udtryk for, maskuline værdier tillægges større vægt end feminine. En ting "hønnerne" trods alt søger at ændre.

Jeg tror ikke en dyt på, piger instinktivt foretrækker lyserød og tyl. Jeg er med "hønnerne" i opfattelsen af, det er samfundsskabt. Men så stopper min enighed også. For jeg er sgi ligeglad med, HVAD der skaber den interesse. Når den er der, så skal den have lov til at være der. Og så kæmper jeg hellere for, der sker en neutralisering af den værdi, vi tillægger maskuline og feminine værdier.
4
Brugeravatar
Lemonella
Indlæg: 5609
Tilmeldt: 5. sep 2015, 06:04
Kort karma: 486
Likede indlæg: 7955

Re: Pige- og drengefarver

Indlægaf Lemonella » 29. aug 2016, 08:55

Min ældste søn var, fordi farmand insisterede, primært iklædt drengefarver. Det forhindrede dog ikke folk i, at sige "sikke dog en køn pige, hvad hedder hun"? Hvorefter jeg kunne svare "han hedder Peter". :lol:
Han (farmand), fik nok sagt en del om røde kontra blå farver til knægten. I hvert fald udtalte sønnike en morgen, hvor jeg ville give ham et par røde strømper på, at "de er tøsefarvede strømper, dem kan du give lillebror på, for jeg vil ikke have dem på"!

Jeg oplevede også, at drengenes far helst så de legede drengelege og han gik totalt i panik da den ældste søn havde vundet en meget fin dukke i børnehaven, hvor der havde været et "lillebror lotteri".
Far var sikker på, det ville "ende galt". Jeg sagde, han var et sludrehoved og det sikkert allerede lå i generne, hvis knægten blev homoseksuel og det nok ikke skyldtes dukken han legede med.

Begge drenge har haft rødt tøj på og de har begge leget med dukker. De er begge gift og har børn og de har begge været og er, dejlige og omsorgsfulde fædre. :lun:
0
I'm not supposed to be normal.
I'm supposed to be me.
Brugeravatar
Muuh
Indlæg: 1148
Tilmeldt: 13. aug 2015, 08:31
Kort karma: 176
Likede indlæg: 2260

Re: Pige- og drengefarver

Indlægaf Muuh » 29. aug 2016, 09:02

Jeg går på ingen måde op i hvad der er drenget og hvad der er piget. Mine drenge må gå i lige præcis det de har lyst til og det de synes der er flot.

Ældstesønnens yndlingsfarve er rød, så han er derfor mest tøj i rødlige farver, hans yndlings t-shirt er lyserød. Vi har aldrig oplevet folk har kommenteret at han var hverken modig eller piget.
Han har tilmed haft en franskfletning og jeg synes faktisk at det klæder ham. Han har endda selv bedt om, at få nogle af mine elastikker med i skole, så pigerne kan sætte hans hår. :D

Yngstesønnen havde en periode hvor han gerne ville have neglelak på, så det fik han lov til. Han synes det var sejt sorte og sølv farvede negle og så længe han selv synes det er fint, er det okay med mig.
0
Time is a great teacher, but unfortunately it kills all it's pupils
Brugeravatar
Luffegås
Indlæg: 1216
Tilmeldt: 18. dec 2015, 09:17
Kort karma: 103
Geografisk sted: Fyn
Likede indlæg: 1888

Re: Pige- og drengefarver

Indlægaf Luffegås » 29. aug 2016, 09:36

Jeg siger det selv, og jeg kan ikke lide det. Jeg slår mig selv på panden, og øver mig langt mere I at sige lyse farver og mørkere farver, og så har jeg en 3. kategori der hedder jordfarver som er brune og grønne nuancer, turkis og den slags.

Jeg hader også mig selv når jeg siger ordet "hudfarve". Alt er vel for pokker en hudfarve :D
0
Brugeravatar
Sangius
Indlæg: 3801
Tilmeldt: 30. jan 2016, 19:49
Kort karma: 343
Likede indlæg: 7730

Re: Pige- og drengefarver

Indlægaf Sangius » 29. aug 2016, 09:37

Luffegås skrev:Jeg siger det selv, og jeg kan ikke lide det. Jeg slår mig selv på panden, og øver mig langt mere I at sige lyse farver og mørkere farver, og så har jeg en 3. kategori der hedder jordfarver som er brune og grønne nuancer, turkis og den slags.

Jeg hader også mig selv når jeg siger ordet "hudfarve". Alt er vel for pokker en hudfarve :D


Alt ligefrem? :gruble:
0

Tilbage til "Generelt"