Tænder

Hvis din krop gør ting den ikke burde, er dette stedet du kan snakke om det.
AVY86
Indlæg: 11
Tilmeldt: 16. okt 2016, 10:11
Kort karma: 0

Tænder

Indlægaf AVY86 » 16. okt 2016, 10:38

Jeg søger sådan at høre fra nogen der har haft mange problemer med deres tænder. Ja, det lyder lidt skørt, men jeg er i gennem et forløb nu der føles som skruen uden ende, og det kan være rart at dele med nogen og høre folks erfaringer.
Jeg er ved at blive lidt skør af det - det påvirker mig meget psykisk. Men tænder har jo aldrig været noget man sådan sad og talte med tandlæger om ifht hvordan man er påvirket af det.

Jeg har fået 2 rodbehandlinger for et år siden ved min gamle tandlæge.
Især den ene reagerede med vilde smerter, som med tiden aftog lidt, men kom tilbage igen med fuld styrke efter et års tid. Den anden er i dag også med smerte.

Jeg skiftede tandlæge, da jeg trængte til en andens faglige syn på det. Og jeg havde meget smerte i en helt trejde tand også.
Han sagde, det så ud som om der stadig var infektion og måske en for lang rodfyldning. jeg valgte at få rykket den ud, og rigtig nok var der boret helt ud gennem rodspidserne.
Samtidig blev en anden kindtand lavet, da der var infektion i. Den fik jeg revet ud, før den anden, da jeg ikke orkede flere smerter efter rodbehandlinger. Det vil jeg ikke anbefalde - jeg er ret træt af at mangle to tænder nu.
MEN - få dage efter alt dette, er min fortand underlig. Jeg får den tjekket og det viser sig den er død!!
Højst sandsynligt fordi, jeg styrtede på cykel for nogle år siden og landede direkte på fortanden.
Okay, så den er jeg også ved at få rodbehandlet nu.
Nu sidder jeg med en rodbehandlet fortand og to manglede tænder, men ikke nok med det har den anden tand min gamle tandlæge rodbehandlede stadig stigende smerter.
Det har jeg også fået tjekket. Og der sagde min nye tandlæge, at der godt kunne være infektion i, og at den foran måske også snart ville reagere, da jeg har en meget høj fyldning der PLUS at min bagerste kindtand gjorde mega ondt, da han bankede på den.
Det er så uoverskueligt at tænke på, at jeg skal have fikset 3 tænder i overmunden! Helt vildt uoverskueligt!
Både bare behandlingen og også det økonomiske.
Jeg er stadig studerende og det forløb er ikke noget min pengepung rækker til.

Der er gået halvandet år på den her måde. Og det jeg også synes er hårdt er, at det ikke er ligesom at gå til lægen eller på sygehuset, når man fejler noget. Der får man en vejledt hjælp, muligvis langsigtet.
Her skal jeg hele tiden selv tage kontakten, tjekkes mens de nærmest griner lidt af mig: "Nå er du nu her igen?" He he..
Ja, det er jeg, for jeg har tandpine hele tiden, og jeg trænger til at få nogle datoer på hvornår alt det her skal fikses!
Den værste skræk er jo naturligvis, om jeg kommer til at mangle halvdelen af mine tænder.

Jeg har altid haft skrøbelige tænder, og det siges, at det endda ses, at jeg er fra Jylland, hvor de åbenbart nærmest udborede tænderne dengang. Der er måske en lille forklaring på, de store fyldninger jeg har der ligger tæt på nerverne.

Byd endelig ind med historier, erfaringer eller råd!

Kram fra en der overvejer at ønske sig et gebis til min snart 30-års fødsesldag
0
JoyNips
Indlæg: 2396
Tilmeldt: 21. dec 2015, 12:25
Kort karma: 350
Likede indlæg: 4584

Re: Tænder

Indlægaf JoyNips » 16. okt 2016, 11:20

Jeg har også en del bøvl med mine tænder. Jeg er åbenbart bare uheldig med skrøbelig emalje, så indenfor de sidste 5 år har den stået på to rodbehandlinger, den ene med krone på, og 3 fjernede visdomstænder. Plus et par ekstra små fyldninger hist og pist.

Heldigvis er min far tandlæge, så det er gratis, og der er en langsigtet plan.
1
Brugeravatar
Suzan
Indlæg: 209
Tilmeldt: 3. sep 2015, 12:29
Kort karma: 9
Likede indlæg: 196

Re: Tænder

Indlægaf Suzan » 16. okt 2016, 14:52

Jeg har haft voldsom paradontose allerede fra barn, og har i dag protese i både over og undermund - har vel omkring 11 af mine egne tænder tilbage i munden.

Det var selvfølgelig en virkelig hård proces at få taget beslutningen på opfordring af tandlægen om at rydde op i munden :lol: og trække alle de tænder ud, der sad dårligst fast.

Til gengækd er resultatet ret godt, synes jeg.
Det ser fint og naurligt ud.

Jeg er selvfølgelig en del ældre end du og jeg snakkede virkelig udenom når tandlægen gik i gang med sine lange taler om hvor løst alting sad og jeg skubbede hele processen til jeg var over 50.
1
fisken80
Indlæg: 1589
Tilmeldt: 18. aug 2015, 16:13
Kort karma: 108
Likede indlæg: 2660

Re: Tænder

Indlægaf fisken80 » 16. okt 2016, 15:03

Først og fremmest så skal du finde en anden tandlæge. De skal IKKE grine af dig, fordi du kommer ofte og har smerter. Jeg har selv skiftet 4 gange før jeg fandt et sted jeg var helt tilfreds med.
Og selvfølgelig skal du have en langsigtet plan, det burde de selv have foreslået.

Min første tandlæge var sådan set flink nok, men hun var dyr og selvom hun vidste, at min huller udvikler sig hurtigt undlod hun at lave et, hvilket endte med, at tanden skulle rodbehandles og senere måtte trækkes ud.
Jeg har fået rodbehandlet tre tænder, rodspidsbehandlet en af dem senere og alle tre er alligevel endt med at blive trukket ud, fordi de knækkede, tænder bliver skøre af rodbehandlinger.

Jeg har fået implantat i det ene hul, fordi det var et synligt sted, de to andre er bagest i munden, så der er bare to manglende tænder.

Så jeg kender alt til at have dårlige tænder, og det er virkelig trælst, både fordi det er dyrt og fordi det kan være ekstremt smertefuldt. En af de gange hvor jeg fik trukket en knækket tand ud fik jeg det, der kaldes dry socket, aldrig har jeg oplevet en mere sindsyg smerte... men jeg kom akut ind og fik oven i købet tandlægens private nummer, hvis der blev noget i weekenden (det var en fredag). Det var samme tandlæge, der lavede mit implantat, og det var en virkelig god oplevelse (altså så god som den slags nu kan være, de borer trods alt hul i knoglen...).
1
Lismaens
Indlæg: 1799
Tilmeldt: 24. nov 2015, 22:48
Kort karma: 151
Likede indlæg: 1666

Re: Tænder

Indlægaf Lismaens » 16. okt 2016, 16:08

Jeg er 30 og har paradentose. Jeg fik hevet to visdomstænder, der aldrig var groet helt ud og de to tilstødende tænder ud, sidste sommer. For 3 måneder siden knækkede en tand så godt som helt af, desværre en man kan se hvis jeg smiler bredt, og jeg har flere løse tænder end faste pt.
Det går mig helt vildt meget på. Jeg frygter dagligt at miste nogle af de andre og at jeg skal rende tandløs rundt. Jeg er også kun på SU, muligvis snart på FP, så økonomien sætter også en lille stopklods for hvor meget jeg kan få lavet. Det er SÅ træls!
1
AVY86
Indlæg: 11
Tilmeldt: 16. okt 2016, 10:11
Kort karma: 0

Re: Tænder

Indlægaf AVY86 » 16. okt 2016, 16:32

Åh, hvor er det på en måde rart at høre at man ikke er alene med elendige tænder!
Ikke at jeg ønsker det for nogen, men mine veninder der aldrig har haft et hul forstår måske ikke problemet eller siger "åh nej så forfærdeligt - ej hvad gør du???" Hvilket heller ikke ligefrem beroliger en.
Jeg har heldigvis ikke parendentose men det må være virkelig træls! Har i fået tilskud til nye implantater evt?
Jeg forstår ikke helt det med rodbehandlinger - har virkelig hørt om en del der siger som jer: at de alligevel måtte trækkes ud osv. Men de bliver vel lavet frem for at trækkes ud fordi det må være den bedste løsning? Men ih, det er så dyrt med krone og det hele. Og det er nemlig det jeg frygter - hvis jeg skal have rykket et par tænder mere ud, så er det pludselig også et kosmetisk problem og nye tænder er jo så dyre!
Jeg kan desværre heller ikke blive medlem af Danmark.

Ifht at få trukket tænder ud, har jeg godt hørt om det med at blodet ikke størkner efter (er det ikke det der sker..?) og at det skulle være pine smertefuldt! Håber du kom over det hurtigt!

Den sidste tand jeg fik trukket ud, havde jeg mange smerter omkring efterfølgende. Det skræmmer mig i dag, at det en måned efter stadig gør så ondt i nabotanden. Jeg har en ide om at den også skal rodbehandles.

Ih altså..
0
Lismaens
Indlæg: 1799
Tilmeldt: 24. nov 2015, 22:48
Kort karma: 151
Likede indlæg: 1666

Re: Tænder

Indlægaf Lismaens » 16. okt 2016, 18:08

Jeg synes ikke at det gjorde spor ondt at få hevet tænder ud. Det værste er sprøjten - som jeg så fik ad flere omgange så jeg mærkede mindst muligt. :D Men jeg havde også store smerter pga. de visdomstænder, da der ikke var plads til dem og de havde smadret de store tænder ved siden af, at jeg oplevede øjeblikkelig lindring da alle fire tænder var trukket ud. Jeg fik hevet to ud af gangen med nogle ugers mellemrum så jeg stadig kunne spise. Det føles underligt tomt bagtil i munden nu, pga. de manglende tænder, men jeg frygter (og ved) at det kun er begyndelsen da der er flere der rokker meget lige pt. Desværre er de fleste fortil og det er virkelig, virkelig ikke sjovt at frygte at de ryger ud hele tiden. Jeg ville ikke kunne få mig selv til at gå udenfor en dør før det var fikset!
Min mor er gået i gennem livet med kun ét hul i tænderne, tilbage for 30 år siden. Hun har de sundeste, smukkeste tænder og hun er altså midt i 60'erne! Alle tandlæger hun har besøgt bliver helt overraskede over hvor stærke og flotte de er. Min far har som mig haft paradentose fra en meget ung alder og får årligt fyldninger, rodbehandlinger, proteser usw.
1
AVY86
Indlæg: 11
Tilmeldt: 16. okt 2016, 10:11
Kort karma: 0

Re: Tænder

Indlægaf AVY86 » 16. okt 2016, 18:25

Åh, Lismaens! Det forestiller jeg mig da virkelig heller ikke kan være rart.
En ting er at miste de bagerste, men de foreste gider man ikke!
Hvis det sker, får du så en tand på en bøjle indtil du kan få en ny i?
Da jeg fik rodbehandlet min tand forrige uge, fik jeg også at vide, jeg absolut ikke måtte røre den, for den sad lidt løst efter behandlingen. Jeez, man vil helst undgå at stå uden fortand.

Jeg synes heller ikke det gjorde ondt at få rykket tænder ud - ikke just behageligt dog.
Jeg har to visdomstænder i højre side, som er kommet kvart op. Mon det, ligesom dig, kan være skyld i smerte i tænderne ved siden af?

Det er skørt med tænder og arv. Mine forældre har også ret gode tænder. Men mine er elendige.

Og hvad med FP? Det er vel ikke på grund af tænderne :o
0
Lismaens
Indlæg: 1799
Tilmeldt: 24. nov 2015, 22:48
Kort karma: 151
Likede indlæg: 1666

Re: Tænder

Indlægaf Lismaens » 16. okt 2016, 18:34

AVY86 skrev:Åh, Lismaens! Det forestiller jeg mig da virkelig heller ikke kan være rart.
En ting er at miste de bagerste, men de foreste gider man ikke!
Hvis det sker, får du så en tand på en bøjle indtil du kan få en ny i?
Da jeg fik rodbehandlet min tand forrige uge, fik jeg også at vide, jeg absolut ikke måtte røre den, for den sad lidt løst efter behandlingen. Jeez, man vil helst undgå at stå uden fortand.

Jeg synes heller ikke det gjorde ondt at få rykket tænder ud - ikke just behageligt dog.
Jeg har to visdomstænder i højre side, som er kommet kvart op. Mon det, ligesom dig, kan være skyld i smerte i tænderne ved siden af?

Det er skørt med tænder og arv. Mine forældre har også ret gode tænder. Men mine er elendige.


Jeg har ikke fået lagt en plan for hvad der skal ske endnu. Jeg fik trukket tænderne ud i udlandet sidste år.
Mht. visdomstænder der ikke er plads til, så spændte det helt vildt i de tænder der lå ved siden ad, sådan en irriterende, konstant smerte.
0
Brugeravatar
Suzan
Indlæg: 209
Tilmeldt: 3. sep 2015, 12:29
Kort karma: 9
Likede indlæg: 196

Re: Tænder

Indlægaf Suzan » 16. okt 2016, 18:43

Jeg fik mine proteser for tre år siden, og ansøgte kommunen om tilskud.
De gav ca 20.000 og jeg eller dvs mine forældre gav de sidste 4000.

Jeg har været førtidspensionist i 11 år.

Det, der gjorde mest ondt mht tandudtrækningen var at blive bedøvet.
0
AVY86
Indlæg: 11
Tilmeldt: 16. okt 2016, 10:11
Kort karma: 0

Re: Tænder

Indlægaf AVY86 » 16. okt 2016, 18:50

Suzan skrev:Jeg fik mine proteser for tre år siden, og ansøgte kommunen om tilskud.
De gav ca 20.000 og jeg eller dvs mine forældre gav de sidste 4000.

Jeg har været førtidspensionist i 11 år.

Det, der gjorde mest ondt mht tandudtrækningen var at blive bedøvet.


Ok, Suzan. Altså, som er faste tandimplantater?

Jeg har også overvejet at søge hos kommunen, men har hørt man ikke kan på SU men kun hvis man er på kontanthjælp eller førtidspension? Og næste år, når jeg er færdig, skulle jeg jo gerne have et fast arbejde så jeg evt kan betale for nogle kroner.
0
Brugeravatar
Suzan
Indlæg: 209
Tilmeldt: 3. sep 2015, 12:29
Kort karma: 9
Likede indlæg: 196

Re: Tænder

Indlægaf Suzan » 16. okt 2016, 19:08

Nej det er to løse proteser
0
Lismaens
Indlæg: 1799
Tilmeldt: 24. nov 2015, 22:48
Kort karma: 151
Likede indlæg: 1666

Re: Tænder

Indlægaf Lismaens » 16. okt 2016, 19:08

Suzan skrev:Jeg fik mine proteser for tre år siden, og ansøgte kommunen om tilskud.
De gav ca 20.000 og jeg eller dvs mine forældre gav de sidste 4000.

Jeg har været førtidspensionist i 11 år.

Det, der gjorde mest ondt mht tandudtrækningen var at blive bedøvet.


Det var da alligevel billigt med 24000kr i alt for, var det 11, tænder? Jeg troede at den slags var meget dyrere. Og egenbetalingen noget større. Nå, jeg regner med at få lavet et overslag og en plan for hvad der skal ske næste gang jeg er ved tandlægen. Jeg er lidt spændt på hvad det ender med.
0
Brugeravatar
Suzan
Indlæg: 209
Tilmeldt: 3. sep 2015, 12:29
Kort karma: 9
Likede indlæg: 196

Re: Tænder

Indlægaf Suzan » 16. okt 2016, 19:18

Tandlægen lavede et overslag for udtrækning, fremstilling af proteser og tilpasning.
Det sendte jeg til kommunen.

Har lige ligget og talt : der er 11 tænder på min overprotese og 4 på underprotesen.
Tilbage i munden sidder 11 tænder helt selv fast
2
AVY86
Indlæg: 11
Tilmeldt: 16. okt 2016, 10:11
Kort karma: 0

Re: Tænder

Indlægaf AVY86 » 16. okt 2016, 20:50

Ok, det kan jeg jo lige afprøve in case.
Godt det lid sig gøre for dig :)
0

Tilbage til "Helbred"