Lys skrev:Animi skrev:Lys skrev:Jeg drak lejlighedsvist et halvt glas vin da jeg var gravid. Jeg brugte også de hårprodukter og hudpleje/makeup, som jeg plejede, selvom det ikke er Svanemærket/parfumefrit.
Jeg husker ikke at der var restriktioner på kødpålæg, men det kan også være kommet til efterfølgende. Jeg spiste dog generelt som jeg plejede. Måske var jeg lidt obs på fisk?
Min største anke er, at retningslinjerne ændres så ofte. For nyligt stødte jeg på anbefalingerne for kaffe/te, som var strammet noget op siden jeg var gravid for 5 år siden. Jeg forstår selvfølgelig godt at man bliver klogere, men jeg undrer mig over at man kan blive SÅ meget klogere at man må stramme allerede ret restriktive anbefalinger yderligere.
Som jeg husker det er i hvert fald alkohol-anbefalingen i højere grad baseret på “better safe than sorry” end faktuel viden om alkohols betydning. Og det provokerer mig ret meget at en myndighed laver så firkantede anbefalinger uden videnskabeligt grundlag som om jeg ikke forstår et mere kompliceret budskab .
Problemet er jo bare, at det vil være svært at skulle lave en videnskabelig undersøgelse på, hvor meget/lidt alkohol skader et foster. For det ville jo kræve, at en forsøgsgruppe skulle indtage en vis mængde alkohol som gravide - hvor man så ville risikere, at skade en masse ufødte børn. Så på det punkt forstår jeg godt, at man holder den slags ting på et forsigtighedsprincip
Det er jeg med på, men så kan man jo formidle det, man ved. Altså som i; “vi ved ikke hvor små mængder alkohol, der er skadelige for barnet. Vi ved dog at x er for meget. Generelt anbefales tilbageholdenhed”-ish. Og så gå ud fra at gravide kvinder evner at træffe valg for dem selv. Der er vel ingen der er i tvivl om at alkohol bør være undtagelsen i en graviditet?
Men hvis man ikke ved præcis hvor meget er for meget, så kan man jo ikke skrive det. Så bliver det jo også bare en vag anbefaling.